Dyrektywa 93/58/EWG zmieniająca załącznik II do dyrektywy 76/895/EWG odnoszącej się do ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w owocach i warzywach oraz na ich powierzchni oraz Załącznik do dyrektywy 90/642/EWG w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w niektórych produktach pochodzenia roślinnego, w tym owocach i warzywach, oraz na ich powierzchni oraz ustanawiająca pierwszy wykaz najwyższych dopuszczalnych poziomów

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.1993.211.6

Akt jednorazowy
Wersja od: 12 lipca 1993 r.

DYREKTYWA RADY 93/58/EWG
z dnia 29 czerwca 1993 r.
zmieniająca załącznik II do dyrektywy 76/895/EWG odnoszącej się do ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w owocach i warzywach oraz na ich powierzchni oraz Załącznik do dyrektywy 90/642/EWG w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w niektórych produktach pochodzenia roślinnego, w tym owocach i warzywach, oraz na ich powierzchni oraz ustanawiająca pierwszy wykaz najwyższych dopuszczalnych poziomów

RADA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,

uwzględniając dyrektywę Rady 76/895/EWG z dnia 23 listopada 1976 r. odnoszącą się do ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w owocach i warzywach oraz na ich powierzchni(1), w szczególności jej art. 5,

uwzględniając dyrektywę Rady 90/642/EWG z dnia 27 listopada 1990 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w niektórych produktach pochodzenia roślinnego, w tym owocach i warzywach, oraz na ich powierzchni(2), w szczególności jej art. 1,

uwzględniając wniosek Komisji,

a także mając na uwadze, co następuje:

pestycydy: chlorobenzyd oraz 1,1-dichloro-2,2-bis-(4-etylofenylo)-etan nie mają już większego znaczenia gospodarczego; wydaje się mało prawdopodobne, aby ich pozostałości były zawarte w środkach spożywczych; dlatego właściwe jest skreślenie tych pestycydów z załącznika II do dyrektywy 76/895/EWG;

w celu ustanowienia najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów obowiązujących na poziomie wspólnotowym konieczne jest przeniesienie przepisów z dyrektywy 76/895/EWG do dyrektywy 90/642/EWG w odniesieniu do następujących pestycydów: amitrol, atrazyna, binapakryl, etylobromofos, kaptafol, DDT, dichloroprop, dinozeb, dioksantion, endryna, dibromek etylenu, fenchlorofos, heptachlor, hydrazyd kwasu maleinowego, bromek metylowy (z wyjątkiem niektórych produktów), parakwat, TEPP, 2,4,5-T oraz toksafen; niektóre z tych przepisów należy zmienić w świetle postępu naukowo-technicznego;

konieczna jest zmiana Załącznika do dyrektywy 90/642/EWG, aby ziarna słonecznika oraz oliwki mogły być we właściwszy sposób opisane niż poprzednio, uwzględniając aktualne praktyki handlowe, co ułatwi kontrolę pozostałości pestycydów w tych produktach;

pozostałości pestycydów mogą pojawiać się w produktach pochodzenia roślinnego, włączając owoce i warzywa, w wyniku wcześniejszych lub bieżących praktyk rolniczych; w ustanowieniu najwyższych dopuszczalnych poziomów dla obecnych praktyk konieczne jest uwzględnienie odpowiednich danych, dotyczących zarówno dopuszczonego stosowania pestycydów, jak i nadzorowanych testów; jednakże dostępne dane często nie są wystarczające wobec aktualnych norm do ustalenia najwyższych dopuszczalnych poziomów, w przypadku wcześniejszych praktyk rolniczych, należy ocenić odpowiednie dane z monitoringu;

istnieją zadowalające dane z monitoringu, w celu ustanowienia najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w herbacie dla następujących pestycydów: aldryna, dieldryna, chlordan, DDT, endryna, heptachlor, HCH oraz HCB;

w przypadku niektórych pestycydów stosowanych podczas produkcji herbaty nie ma wystarczających danych odpowiadających aktualnym normom do ustanowienia najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów; dlatego Państwa Członkowskie mogą ustalić, w poszanowaniu prawa wspólnotowego, najwyższe dopuszczalne poziomy, w celu zapewnienia potrzebnego czasu do otrzymania danych niezbędnych do podjęcia decyzji przez Wspólnotę; w przypadku następujących pestycydów: etion, ometoat oraz dimetoan, stosowanych podczas produkcji herbaty istnieją jedynie dane stanowiące podstawę do ustanowienia tymczasowych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów;

w celu lepszego oszacowania spożycia pozostałości pestycydów uzasadnione jest jednoczesne ustalenie, w możliwym zakresie, najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości poszczególnych pestycydów we wszystkich głównych składnikach diety; poziomy te reprezentują użycie najmniejszej ilości pestycydu wymaganej do przeprowadzenia rzetelnej kontroli, w taki sposób, że ilość pestycydu jest praktycznie najmniejsza i możliwa do zaakceptowania toksykologicznie;

należy teraz ustanowić najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych pestycydów w produktach pochodzenia roślinnego, a mianowicie: acefatu, benomylu, karbendazymu, metylotiofanatu, manebu, mankozebu, metiramu, propinebu, zinebu, metamidofosu, procymidonu, chlorotalonilu, chlorpyryfosu, metylochlorpyryfosu, cypermetryny, deltametryny, fenwaleratu, glifosatu, imazylilu, iprodionu, permetryny oraz winklozoliny;

jednakże dostępne dane są niewystarczające dla niektórych kombinacji pestycydów i upraw; okres nieprzekraczający czterech lat wydaje się wystarczać do otrzymania tych danych; dlatego najwyższe dopuszczalne poziomy powinny być ustalone na podstawie powyższych danych najpóźniej do 1 stycznia 1998 r.; brak zadowalających danych na ogół prowadzi do ustanowienia poziomów na właściwym progu oznaczenia;

najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości pestycydów ustanowione w niniejszej dyrektywie zostaną poddane przeglądowi w ramach ponownej oceny substancji czynnych, przeprowadzonej w ramach programu pracy ustanowionego w art. 8 ust. 2 dyrektywy Rady 91/414EWG z dnia 15 lipca 1991 r. dotyczącej wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin (3),

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:

Artykuł  1

W załączniku II do dyrektywy 76/895/EWG wprowadza się następujące zmiany:

1) skreśla się pozycje dotyczące następujących pozostałości pestycydów:

amitrol

atrazyna

binapakryl

etylobromofos

kaptafol

chlorbenzyd

DDT (suma izomerów DDT, TDE, DDE, wyrażona jako DDT)

dichlorprop

1,1-dichloro-2,2-bis-(4-etylo-fenylo)-etan

dinozeb

dioksation

endryna

dibromek etylenu

fenchlorfos

heptachlor

hydrazyd kwasu maleinowego

parakwat

TEPP

toksafen

2,4,5-T

2) dla bromku metylu pozycja w trzeciej kolumnie, zatytułowana "najwyższe dopuszczalne poziomy" otrzymuje brzmienie: "0,1: orzechy, morele, brzoskwinie, śliwki, figi oraz winogrona".

Artykuł  2

W dyrektywie 90/642/EWG wprowadza się następujące zmiany:

1) dawny Załącznik staje się załącznikiem I;

2) część Załącznika odnosząca się do różnych owoców oraz nasion oleistych otrzymuje brzmienie:

"Grupy produktów

Produkty zawarte w danej grupie

Część produktu, do której odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości

1. Owoce, świeże, suszone, niegotowane, konserwowane przez zamrażanie, bez dodatku cukru; orzechy

vi)

oliwki

Całe owoce, po usunięciu łodyg (jeśli takie są), po oczyszczeniu z ziemi (jeśli potrzeba) przez płukanie pod bieżącą wodą

4. Nasiona oleiste

ziarna słonecznika

Całe nasiona, wraz z łupinką, gdy jest obecna, oraz całe nasiona bez łupinki, gdy jej nie ma"

3) w załączniku I do "uwagi" dodaje się wyrażenie: "... a w przypadku owoców suszonych i warzyw zwraca się uwagę na art. 3 ust. 1 dyrektywy";

4) dodaje się załącznik w brzmieniu:

ZAŁĄCZNIK II

Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDPP)

Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

acefat

chlorotalonil

chlorpyryfos

metylo-chlorpyryfos

Cypermetryna włączając inne mieszanki składników izomerycznych (mieszanina izomerów)

Deltametryna

fenwalerat, włączając inne mieszanki składników izomerycznych (suma izomerów)

glifosat

izamazalil

iprodion

permetryna (suma izomerów)

1. Owoce świeże, suszone albo niegotowane i zakonserwowane przez zamrożenie, bez dodatku cukru; orzechy

I. OWOCE CYTRUSOWE

1

0,01(*)

0,3

2

0,05(*)

c

0,1(*)

5

0,5

Grejpfruty

(a)

Cytryny

c

Limy

Mandarynki (łącznie z klementynkami i pozostałymi mieszańcami)

c

Pomarańcze

c

Pomele

Inne

0,05(*)

0,02(*)

II. ORZECHY

(z łupiną lub bez)

0,02(*)

0,01(*)

0,05(*)

0,05(*)

0,05(*)

0,05(*)

0,05(*)

0,1(*)

0,02(*)

0,1

Migdały

Orzechy brazylijskie

Orzechy nerkowca

Kasztany

Orzechy kokosowe

Orzechy laskowe

a

Orzechy makadamia

Orzeszki pekan

Orzeszki sosnowe

Pistacje

Orzechy włoskie

Inne

0,02(*)

0,05(*)

III. OWOCE ZIARNKOWE

a

b

0,5

0,5

1

0,1

1

0,1(*)

5

10

1

Jabłka

Gruszki

Pigwy

Inne

IV. OWOCE PESTKOWE

0,1

0,1(*)

0,02(*)

5

1

Morele

0,02(*)

b

2

c

Wiśnie

0,02(*)

b

c

1

Brzoskwinie (włączając nektaryny i podobne hybrydy)

a

b

c

c

2

c

Śliwki

a

0,2

1

Inne

0,02(*)

0,01(*)

0,05(*)

0,05(*)

0,05(*)

0,05(*)

V. OWOCE JAGODOWE I DROBNE OWOCE

Winogrona stołowe i do produkcji wina

0,02(*)

0,5

0,2

0,5

0,1

1

0,1(*)

0,02(*)

10

1

Winogrona stołowe

1

Winogrona do produkcji wina

b

Truskawki (inne niż dzikie)

0,02(*)

b

0,2

0,5

c

0,05(*)

0,05(*)

0,1(*)

a

10

c

Owoce pnączy (inne niż dzikie)

0,02(*)

b

c

0,05(*)

0,5

c

0,05(*)

0,1(*)

0,02(*)

5

c

Jeżyny

Jeżyna popielica

Maliny

Inne

Inne drobne owoce i owoce jagodowe (z wyjątkiem dziko rosnących)

0,02(*)

0,05(*)

0,05(*)

0,1(*)

0,02(*)

Borówki czernice

c

10

Żurawina

2

c

Porzeczki (czerwone, czarne i białe)

b

c

c

0,2

10

c

Agrest

b

c

c

0,2

10

c

Inne

0,01(*)

0,05(*)

0,05(*)

0,05(*)

0,02(*)

0,05(*)

Dzikie owoce jagodowe i dzikie owoce

0,02(*)

0,01(*)

0,05(*)

0,05(*)

2

0,05(*)

0,05(*)

0,1(*)

0,02(*)

0,02(*)

0,05(*)

VI. RÓŻNE

0,02(*)

0,01(*)

0,05(*)

0,05(*)

0,05(*)

Awokado

Banany

c

2

a

Daktyle

Figi

c

Kiwi

2

c

5

1

Kumkwaty

Liczi

Mango

Oliwki

(c)

0,1(*)

(d)

(c)

Owoce męczennicy

Ananasy

Granaty

Inne

0,05

0,05(*)

0,1(*)

0,02(*)

0,02(*)

0,05(*)

2. Warzywa, świeże lub niegotowane, zamrożone lub suszone

I. WARZYWA KORZENIOWE I BULWIASTE

0,02(*)

0,05(*)

0,05(*)

0,05(*)

0,1(*)

0,02(*)

Buraki

c

Marchew

b

0,1

a

Seler

b

a

0,1

Chrzan

Karczoch jerozolimski

Pasternak

c

Pietruszka korzeniowa

Rzodkiew

c

a

0,1

Salsefia

Słodkie ziemniaki

c

c

Rzepa

c

c

c

Ignam

Inne

0,01(*)

0,05(*)

0,05(*)

0,02(*)

0,05(*)

II. WARZYWA CEBULOWE

0,02(*)

0,05(*)

0,05(*)

0,1(*)

0,02(*)

Czosnek

0,5

0,1

0,1

5

Cebula

0,5

c

0,1

0,1

5

c

Szalotka

0,5

0,1

0,1

5

c

Dymka

b

c

a

c

Inne

0,01(*)

0,05(*)

0,05(*)

0,05(*)

0,02(*)

0,05(*)

III. WARZYWA OWOCOWE

Psiankowate

2

0,5

0,5

0,5

0,2

0,1(*)

5

0,5

Pomidory

0,5

1

Papryka

a

0,2

a

Oberżyna

a

Inne

0,02(*)

0,05(*)

0,02(*)

Dyniowate z jadalną skórką

0,05(*)

0,05(*)

0,2

0,1

0,1(*)

0,2

2

0,1

Ogórki

a

1

0,2

Korniszony

Cukinie

Inne

0,02(*)

b

0,05(*)

Dyniowate z niejadalną skórką

0,02(*)

b

0,05(*)

0,05(*)

c

0,05(*)

0,1(*)

0,1

Melony

0,2

a

a

Kabaczki

0,5

Arbuzy

0,5

Inne

0,05(*)

0,02(*)

0,02(*)

Kukurydza cukrowa

0,02(*)

0,01(*)

c

0,05(*)

0,05(*)

c

0,05(*)

0,1(*)

0,02(*)

0,02(*)

0,1

IV. WARZYWA KAPUSTNE

Kapustne kwiatostanowe

a

b

c

0,05(*)

0,5

0,1

1

0,1(*)

0,02(*)

a

Brokuły

c

Kalafiory

0,1

Inne

0,05(*)

Kapustne głowiaste

2

c

0,05(*)

0,5

0,1

c

0,1(*)

0,02(*)

c

Brukselka

0,5

a

Kapusta głowiasta

b

5

Inne

0,01(*)

0,02(*)

Kapustne liściowe

a

b

c

0,05(*)

0,5

0,1(*)

0,02(*)

a

1

Kapusta chińska

1

Jarmuż

c

Inne

0,05(*)

Kalarepa

0,02(*)

0,01(*)

0,05(*)

0,05(*)

0,2

0,05(*)

c

0,1(*)

0,02(*)

0,1

0,05(*)

V. WARZYWA LIŚCIOWE I ŚWIEŻE ZIOŁA

Sałata i podobne

0,05(*)

2

0,5

0,05(*)

0,1(*)

0,02(*)

10

2

Rzeżucha

Roszponka warzywna

1

b

c

Sałata

c

Cykoria liściowa

c

Inne

0,02(*)

0,01(*)

0,05(*)

Szpinak i podobne

0,02(*)

0,01(*)

0,05(*)

0,05(*)

0,5

0,5

0,05(*)

0,1(*)

0,02(*)

0,02(*)

1

Burak liściowy (boćwina)

Rukiew wodna

0,02(*)

0,01(*)

0,05(*)

0,05(*)

0,05(*)

0,05(*)

0,05(*)

0,1(*)

0,02(*)

0,02*

0,05(*)

Endywia

0,02(*)

0,01(*)

0,05(*)

0,05(*)

c

c

0,05(*)

0,1(*)

0,02(*)

1

0,05(*)

Zioła

0,02(*)

b

c

0,05(*)

2

0,5

0,05(*)

0,1(*)

0,02(*)

10

2

Trybula

Szczypiorek

Pietruszka naciowa

Liście selera

Inne

VI. WARZYWA STRĄCZKOWE (świeże)

a

c

0,05(*)

c

0,1(*)

0,02(*)

a

Fasola (w strąkach)

b

0,5

0,2

0,5

Fasola (bez strąków)

b

c

c

0,05(*)

Groch (w strąkach)

2

c

0,1

0,1

Groch (bez strąków)

b

c

0,05(*)

Inne

0,01(*)

0,05(*)

0,05(*)

0,05(*)

VII. WARZYWA ŁODYGOWE

c

0,05(*)

0,1(*)

0,02(*)

Szparagi

Karczochy

b

c

a

2

Seler naciowy

c

Koper włoski

a

c

c

c

a

c

Por

a

b

0,5

0,5

Rabarbar

2

Inne

0,02(*)

0,01(*)

0,05(*)

0,05(*)

0,05(*)

0,02(*)

0,05(*)

VIII. GRZYBY

0,02(*)

0,05(*)

0,05(*)

0,05(*)

0,05(*)

0,02(*)

0,02(*)

0,05(*)

Grzyby hodowlane

b

0,05(*)

0,1(*)

Grzyby dziko rosnące

0,01(*)

1

50

3. Nasiona roślin strączkowych

0,01(*)

0,05(*)

0,05(*)

1

c

0,02(*)

0,2

0,05(*)

Fasola

a

0,05(*)

d

Soczewica

0,02(*)

c

0,01(*)

Groch

a

c

d

Inne

0,02(*)

0,05*

0,01(*)

4. Nasiona oleiste

0,02(*)

0,01(*)

0,05(*)

0,1

0,02(*)

Siemię lnu

0,2

10

a

Orzechy ziemne

0,1

Ziarna maku

0,2

Ziarna sezamu

0,2

Ziarna słonecznika

0,2

c

Ziarna rzepaku

c

0,2

0,1

10

0,5

0,1

Ziarna soi

Ziarna gorczycy

d

a

0,1

Nasiona bawełny

0,2

0,2

Inne

0,05(*)

0,05(*)

0,05(*)

0,01(*)

0,02(*)

0,05(*)

5. Ziemniaki

0,02(*)

0,01(*)

0,05(*)

0,05(*)

0,05(*)

0,05(*)

0,01(*)

0,02(*)

0,05(*)

Ziemniaki wczesne

0,05(*)

0,02(*)

Ziemniaki konsumpcyjne

c

5

6. Herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inaczej przygotowane Camelia sinensis)

0,01(*)

0,01(*)

0,01(*)

0,01(*)

d

5

d

0,01(*)

0,01(*)

0,01(*)

d

7. Chmiel (suszony), łącznie z szyszkami chmielu i nieskoncentrowanym proszkiem

d

d

d

0,01(*)

30

5

5

0,01(*)

0,01(*)

0,01(*)

d

(*) Wskazuje niższy próg oznaczenia analitycznego.

Gdyby do 1 stycznia 1998 r. nie ustalono poziomów, to aż do czasu ich ustalenia stosuje się najwyższe dopuszczalne poziomy:

0,02(*)

0,01(*)

0,05(*)

0,1(*).

Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości pestycydów (NDPP)

Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Benomyl, Karbendazym, Metylotiofanat (suma wyrażona jako karbendazym)

Maneb,

Mankozeb,

Probineb,

Zyneb

(suma wyrażona jako CS2)

Metamidofos

Procymidon

Winklozolina (suma winklozolinów oraz wszystkich metabolitów zawierających 3,5-dichloroanilinę, wyrażoną jako winklozolina)

1. Owoce świeże, suszone albo nie gotowane i zakonserwowane przez zamrożenie, bez dodatku cukru; orzechy

I. OWOCE CYTRUSOWE

5

0,2

0,02(*)

0,05(*)

Grejpfruty

Cytryny

Limy

Mandarynki (włączając klementynki i podobne hybrydy)

Pomarańcze

2

Pomele

Inne

c

II. ORZECHY

(w łupinach lub bez)

0,1(*)

0,1(*)

0,01(*)

0,05(*)

0,05(*)

Migdały

Orzechy brazylijskie

Orzechy nerkowca

Kasztany

Orzechy laskowe

Orzechy kokosowe

Orzechy makadamia

Orzeszki pekan

Orzeszki sosnowe

Pistacje

Orzechy włoskie

Inne

III. OWOCE ZIARNKOWE

2

c

b

1

Jabłka

a

Gruszki

a

Pigwy

Inne

0,02(*)

IV. OWOCE PESTKOWE

b

a

Morele

d

2

Wiśnie

d

1

0,5

Brzoskwinie (włączając nektaryny i podobne hybrydy)

d

2

Śliwki

d

1

c

Inne

0,1(*)

0,05(*)

0,05(*)

V. OWOCE JAGODOWE I DROBNE OWOCE

Winogrona stołowe i do produkcji wina

d

2

b

5

5

Winogrona stołowe

Winogrona do produkcji wina

Truskawki (inne niż dzikie)

2

b

5

5

Owoce pnączy (inne niż dzikie)

d

c

0,01(*)

5

Jeżyny

Jeżyna popielica

Krzyżówka maliny z jeżyną

Maliny

10

Inne

0,02(*)

Inne drobne owoce i owoce jagodowe) (z wyjątkiem dziko rosnących)

0,01(*)

0,02(*)

Borówki czernice, (owoce z gatunku Vaccinum myrtyllus)

Żurawiny

Porzeczki (czerwone, czarne i białe)

d

c

c

Agrest

d

c

Inne

0,1(*)

0,05(*)

0,05*

Dzikie owoce jagodowe i dzikie owoce

0,1(*)

0,05(*)

0,01(*)

0,02(*)

0,05(*)

VI. RÓŻNE

0,05(*)

0,01(*)

0,05(*) (oprócz kiwi)

Awokado

Banany

1

Daktyle

Figi

Kiwi

5

Kumkwat

Liczi

Mango

Oliwki (stołowe)

d

Oliwki (na olej)

d

Owoce męczennicy

Ananasy

Granaty

Inne

0,1(*)

0,02(*)

2. Warzywa świeże lub niegotowane, zamrożone lub suszone

I. WARZYWA KORZENIOWE I BULWIASTE

0,01(*)

0,02(*)

Buraki

c

c

Marchew

d

c

Seler

d

0,2

Chrzan

c

Karczoch jerozolimski

Pasternak

c

Pietruszka korzeniowa

Rzodkiewka

d

c

c

Salsefia

c

Słodkie ziemniaki

Brukiew

d

c

Rzepa

d

Ignam

Inne

0,1

0,05(*)

0,05(*)

II. WARZYWA CEBULOWE

0,01(*)

1

Czosnek

0,5

0,2

Cebula

d

0,5

0,2

Szalotka

0,5

0,2

Dymka

c

a

Inne

0,1(*)

0,05(*)

0,02(*)

III. WARZYWA OWOCOWE

Psiankowate

2

3

Pomidory

d

c

0,5

Papryka

d

b

Oberżyna

0,5

0,2

Inne

0,1(*)

2

0,01(*)

Dyniowate; z jadalną skórką

1

1

Ogórki

d

0,5

1

Korniszony

d

c

Cukinie

c

Inne

0,1(*)

0,05(*)

0,01(*)

Dyniowate ze skórką niejadalną

c

0,01(*)

1

1

Melony

0,5

Kabaczki

0,5

Arbuzy

Inne

0,1(*)

Kukurydza cukrowa

0,1(*)

0,05(*)

0,01(*)

0,02(*)

0,05(*)

IV. WARZYWA KAPUSTNE

Kapustne kwiatostanowe

d

c

b

0,02(*)

0,05(*)

Brokuły

Kalafiory

Inne

Kapustne głowiaste

c

0,5

0,02(*)

0,05(*)

Brukselka

d

Kapusta głowiasta

Inne

Kapustne liściowe

0,1(*)

c

b

0,02(*)

Kapusta chińska

2

Jarmuż

Inne

0,05(*)

Kalarepa

0,1(*)

c

0,01(*)

0,02(*)

0,05(*)

V. WARZYWA LIŚCIOWE I ŚWIEŻE ZIOŁA

Sałata i podobne

d

5

5

Rzeżucha

Roszponka warzywna

Cykoria liściowa

0,2

Sałata

Inne

0,01(*)

Szpinak i podobne

0,1(*)

0,05(*)

0,01(*)

0,02(*)

0,05(*)

Burak liściowy (boćwina)

Rukiew wodna

d

c

0,01(*)

0,02(*)

0,05(*)

Endywia

d

0,2

0,01(*)

a

2

Zioła

0,1

5

0,01(*)

0,02(*)

0,05(*)

Trybula

Szczypiorek

Pietruszka naciowa

Seler naciowy

Inne

VI. WARZYWA STRĄCZKOWE (świeże)

d

c

b

Fasola (w strąkach)

2

2

Fasola (bez strąków)

a

c

Groch (w strąkach)

a

2

Groch (bez strąków)

a

c

Inne

0,02(*)

0,05(*)

VII. WARZYWA ŁODYGOWE

0,02(*)

Szparagi

Karczochy

Seler naciowy

d

c

c

Koper włoski

Karczoch kulisty

c

b

Por

c

b

Rabarbar

Inne

0,1(*)

0,05(*)

0,01(*)

0,05(*)

VIII. GRZYBY

0,05(*)

0,01(*)

0,02(*)

0,05(*)

Grzyby hodowlane

1

Grzyby dziko rosnące

0,1(*)

c

a

c

3. Nasiona roślin strączkowych Fasola

d

b

Soczewica

0,1(*)

0,01(*)

Groch

d

b

Inne

0,1(*)

0,01(*)

4. Nasiona oleiste

Siemię lnu

Orzechy ziemne

Ziarna maku

Ziarna sezamu

Ziarna słonecznika (w łuskach)

1

Ziarna słonecznika (bez łusek)

Nasiona rzepaku

c

1

1

Ziarna soi

0,2

1

Ziarna gorczycy

Nasiona bawełny

0,1

Inne

0,1(*)

0,1(*)

0,01(*)

0,05(*)

0,05(*)

5. Ziemniaki

d

0,05(*)

0,01(*)

0,02(*)

0,05(*)

Ziemniaki wczesne

Ziemniaki konsumpcyjne

6. Herbata ((suszone liście i łodygi, fermentowane lub inaczej przygotowane Camelia sinensis)

0,1(*)

0,1(*)

0,1(*)

0,2(*)

0,1(*)

7. Chmiel (suszony), w tym szyszki chmielu i nieskoncentrowany proszek

d

25

2

0,1(*)

40

(*) Wskazuje niższy próg oznaczenia analitycznego.

Gdyby do 1 stycznia 1998 r. nie ustalono poziomów, to aż do czasu ich ustalenia stosuje się najwyższe dopuszczalne poziomy:

a) 0,02(*)

b) 0,01(*)

c) 0,05(*)

d) 0,1(*).

Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDPP)

Pozostałości pestycydów i najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości pestycydów (mg/kg)

DDT (suma DDT, p,p'-DDT, o,p'-DDT, p,p'-DDE oraz p,p'-TDE (DDD) wyrażona jako DDT)

1. Owoce świeże, suszone albo niegotowane i zakonserwowane przez zamrożenie, bez dodatku cukru; orzechy

I. OWOCE CYTRUSOWE

0,05(*)

Grejpfruty

Cytryny

Limy

Mandarynki (włączając klementynki i podobne hybrydy)

Pomarańcze

Pomele

Inne

II. ORZECHY

(w łupinach lub bez)

0,05(*)

Migdały

Orzechy brazylijskie

Orzechy nerkowca

Kasztany

Orzechy laskowe

Orzechy kokosowe

Orzechy makadamia

Orzeszki pekan

Orzeszki sosnowe

Pistacje

Orzechy włoskie

Inne

III. OWOCE ZIARNKOWE

0,05(*)

Jabłka

Gruszki

Pigwy

Inne

IV. OWOCE PESTKOWE

0,05(*)

Morele

Wiśnie

Czereśnie

Brzoskwinie (włączając nektaryny i podobne hybrydy)

Śliwki

Inne

V. OWOCE JAGODOWE I DROBNE OWOCE

0,05(*)

Winogrona stołowe i do produkcji wina

Winogrona stołowe

Winogrona do produkcji wina

Truskawki (inne niż dzikie)

Owoce pnączy (inne niż dzikie)

Jeżyny

Jeżyna popielica

Krzyżówka maliny z jeżyną

Maliny

Inne

Inne drobne owoce i owoce jagodowe (z wyjątkiem dziko rosnących)

Borówki czernice

(owoce z gatunku Vaccinum myrtyllus)

Żurawina

Porzeczki (czerwone, czarne i białe)

Agrest

Inne

Dzikie owoce jagodowe i dzikie owoce

VI. RÓŻNE

0,05(*)

Awokado

Banany

Daktyle

Figi

Kiwi

Kumkwat

Liczi

Mango

Oliwki (stołowe)

Oliwki (na olej)

Owoce męczennicy

Ananasy

Granaty

Inne

2. Warzywa, świeże lub niegotowane, zamrożone lub suszone

I. WARZYWA KORZENIOWE I BULWIASTE

0,05(*)

Buraki

Marchew

Seler

Chrzan

Karczoch jerozolimski

Pasternak

Pietruszka korzeniowa

Rzodkiewka

Salsefia

Słodkie ziemniaki

Brukiew

Rzepa

Ignam

Inne

II. WARZYWA CEBULOWE

0,05(*)

Czosnek

Cebula

Szalotka

Dymka

Inne

III. WARZYWA OWOCOWE

0,05(*)

Psiankowate

Pomidory

Papryka

Oberżyna

Inne

Dyniowate z jadalną skórką

Ogórki

Korniszony

Cukinie

Inne

Dyniowate z niejadalną skórką

Melony

Kabaczki

Arbuzy

Inne

Kukurydza cukrowa

IV. WARZYWA KAPUSTNE

0,05(*)

Kapustne kwiatostanowe

Brokuły

Kalafiory

Inne

Kapustne głowiaste

Brukselka

Kapusta głowiasta

Inne

Liściowe

Kapusta chińska

Jarmuż

Inne

Kalarepa

V. WARZYWA LIŚCIOWE I ŚWIEŻE ZIOŁA

0,05(*)

Sałata i podobne

Rzeżucha

Roszponka warzywna

Sałata

Cykoria liściowa

Inne

Szpinak i podobne

Burak liściowy (boćwina)

Rukiew wodna

Endywia

Zioła

Trybula

Szczypiorek

Pietruszka naciowa

Liście selera

Inne

VI. WARZYWA STRĄCZKOWE

0,05(*)

Fasola (w strąkach)

Fasola (bez strąków)

Groch (w strąkach)

Groch (bez strąków)

Inne

VII. WARZYWA ŁODYGOWE

0,05(*)

Szparagi

Karczochy

Seler naciowy

Koper włoski

Karczoch kulisty

Por

Rabarbar

Inne

VIII. GRZYBY

0,05(*)

Grzyby hodowlane

Grzyby dziko rosnące

3. Nasiona roślin strączkowych

0,05(*)

Fasola

Soczewica

Groch

Inne

4. Nasiona oleiste

0,05(*)

Siemię lnu

Orzechy ziemne

Ziarna maku

Ziarna sezamu

Ziarna słonecznika (w łuskach)

Ziarna słonecznika (baz łusek)

Nasiona rzepaku

Ziarna soi

Ziarna gorczycy

Nasiona bawełny

Inne

5. Ziemniaki

0,05(*)

Ziemniaki wczesne

Ziemniaki konsumpcyjne

6. Herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inaczej przygotowane Camelia sinensis)

0,2

7. Chmiel (suszony), w tym szyszki chmielu i

0,05(*)

nieskoncentrowany proszek)

(*) Wskazuje wartość graniczną analizy.

Gdyby do 1 stycznia 1998 r. nie ustalono poziomów, to aż do czasu ich ustalenia stosuje się najwyższe dopuszczalne poziomy:

0,02(*)

0,01(*)

0,05(*)

0,1(*).

Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDPP)

Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Aminotriazol (Amitrol)

Atrazyna

Binapakryl

Etylobromofos

Kaptafol

Dichlorprop (wraz z dichlorpropem P)

1. Owoce świeże, suszone albo niegotowane i zakonserwowane przez zamrożenie, bez dodatku cukru; orzechy

I. OWOCE CYTRUSOWE

0,05(*)

0,1(*)

0,05(*)

0,05(*)

0,02(*)

0,05(*)

Grejpfruty

Cytryny

Limy

Mandarynki (włączając klementynki i podobne hybrydy)

Pomarańcze

Pomele

Inne

II. ORZECHY

(z łupiną lub bez)

0,05(*)

0,1(*)

0,05(*)

0,05(*)

0,02(*)

0,05(*)

Migdały

Orzechy brazylijskie

Orzechy nerkowca

Kasztany

Orzechy kokosowe

Orzechy laskowe

Orzechy makadamia

Orzeszki pekan

Orzeszki sosnowe

Pistacje

Orzechy włoskie

Inne

III. OWOCE ZIARNKOWE

0,05(*)

0,1(*)

0,05(*)

0,05(*)

0,02(*)

0,05(*)

Jabłka

Gruszki

Pigwy

Inne

IV. OWOCE PESTKOWE

0,05(*)

0,1(*)

0,05(*)

0,05(*)

0,02(*)

0,05(*)

Morele

Wiśnie, czereśnie

Brzoskwinie (włączając nektaryny i podobne mieszańce)

Śliwki

Inne

V. OWOCE JAGODOWE I DROBNE OWOCE

0,05(*)

0,1(*)

0,05(*)

0,05(*)

0,02(*)

0,05(*)

Winogrona stołowe i do produkcji wina

Winogrona stołowe

Winogrona do produkcji wina

Truskawki (inne niż dzikie)

Owoce pnączy

Jeżyny

Jeżyna popielica

Krzyżówka maliny z jeżyną

Maliny

Inne

Inne drobne owoce i owoce jagodowe (z wyjątkiem dziko rosnących)

Borówki czernice (owoce z gatunku Vaccinum myrtyllus)

Żurawina

Porzeczki (czerwone, czarne i białe)

Agrest

Inne

Dzikie owoce jagodowe i dzikie owoce

VI. RÓŻNE

0,05(*)

0,1(*)

0,05(*)

0,05(*)

0,02(*)

0,05(*)

Awokado

Banany

Daktyle

Figi

Kiwi

Kumkwat

Liczi

Mango

Oliwki (stołowe)

Oliwki (na olej)

Owoce męczennicy

Ananasy

Granaty

Inne

2. Warzywa świeże lub niegotowane, zamrożone lub suszone

I. WARZYWA KORZENIOWE I BULWIASTE

0,05(*)

0,1(*)

0,05(*)

0,05(*)

0,02(*)

0,05(*)

Buraki

Marchew

Seler

Chrzan

Karczoch jerozolimski

Pasternak

Pietruszka korzeniowa

Rzodkiewka

Salsefia

Słodkie ziemniaki

Brukiew

Rzepa

Ignam

Inne

II. WARZYWA CEBULOWE

0,05(*)

0,1(*)

0,05(*)

0,05(*)

0,02(*)

0,05(*)

Czosnek

Cebula

Szalotka

Dymka

Inne

III. WARZYWA OWOCOWE

0,05(*)

0,1(*)

0,05(*)

0,05(*)

0,02(*)

0,05(*)

Psiankowate

Pomidory

Papryka

Oberżyna

Inne

Dyniowate z jadalną skórką

Ogórki

Korniszony

Cukinie

Inne

Dyniowate z niejadalną skórką

Melony

Kabaczki

Arbuzy

Inne

Kukurydza cukrowa

IV. WARZYWA KAPUSTNE

0,05(*)

0,1(*)

0,05(*)

0,05(*)

0,02(*)

0,05(*)

Kapustne kwiatostanowe

Brokuły

Kalafiory

Inne

Kapustne głowiaste

Brukselka

Kapusta głowiasta

Inne

Kapustne liściowe

Kapusta chińska

Jarmuż

Inne

Kalarepa

V. WARZYWA LIŚCIOWE I ŚWIEŻE ZIOŁA

0,05(*)

0,1(*)

0,05(*)

0,05(*)

0,02(*)

0,05(*)

Sałata i podobne

Rzeżucha

Roszponka warzywna

Sałata

Cykoria liściowa

Inne

Szpinak i podobne

Burak liściowy (boćwina)

Rukiew wodna

Endywia

Zioła

Trybula

Szczypiorek

Pietruszka naciowa

Liście selera

Inne

VI. WARZYWA STRĄCZKOWE

0,05(*)

0,1(*)

0,05(*)

0,05(*)

0,02(*)

0,05(*)

Fasola (w strąkach)

Fasola (bez strąków)

Groch (w strąkach)

Groch (bez strąków)

Inne

VII. WARZYWA ŁODYGOWE

Szparagi

0,05(*)

0,1(*)

0,05(*)

0,05(*)

0,02(*)

0,05(*)

Karczochy

Seler naciowy

Koper włoski

Karczoch kulisty

Por

Rabarbar

Inne

VIII. GRZYBY

0,05(*)

0,1(*)

0,05(*)

0,05(*)

0,02(*)

0,05(*)

Grzyby hodowlane

Grzyby dziko rosnące

3. Nasiona roślin strączkowych

0,05(*)

0,1(*)

0,05(*)

0,05(*)

0,02(*)

0,05(*)

Fasola

Soczewica

Groch

Inne

4. Nasiona oleiste Siemię lnu

0,05(*)

0,1(*)

0,05(*)

0,05(*)

0,02(*)

0,05(*)

Orzechy ziemne

Ziarna maku

Ziarna sezamu

Ziarna słonecznika

Nasiona rzepaku

Ziarna soi

Ziarna gorczycy

Nasiona bawełny

Inne

5. Ziemniaki

Ziemniaki wczesne

Ziemniaki konsumpcyjne

0,05(*)

0,1(*)

0,05(*)

0,05(*)

0,02(*)

0,05(*)

6. Herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inaczej przygotowane Camelia sinensis)

0,1(*)

0,1(*)

0,1(*)

0,1(*)

0,1(*)

0,1(*)

7. Chmiel (suszony), w tym szyszki chmielu i nieskoncentrowany proszek

0,1(*)

0,1(*)

0,1(*)

0,1(*)

0,1(*)

0,1(*)

(*) Wskazuje niższy próg oznaczenia analitycznego.

Gdyby do 1 stycznia 1998 r. nie ustalono poziomów, to aż do czasu ich ustalenia stosuje się najwyższe dopuszczalne poziomy:

0,02(*)

0,01(*)

0,05(*)

0,1(*).

Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne pozostałości (NDPP)

Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

dinozeb

dioksantion

endryna

1,2- dibromoetan (dibromoetylen)

fenchlorofos (suma nadtlenku fenchlorofosu, oraz fenchlorofosu, wyrażona jako fenchlorofos)

1. Owoce świeże, suszone albo niegotowane i zakonserwowane przez zamrożenie, bez dodatku cukru; orzechy

I. OWOCE CYTRUSOWE

0,05(*)

0,05(*)

0,01(*)

0,01(*)

0,01(*)

Grejpfruty

Cytryny

Limy

Mandarynki (włączając klementynki i podobne hybrydy)

Pomarańcze

Pomele

Inne

II. ORZECHY

(z łupiną lub bez)

0,05(*)

0,05(*)

0,01(*)

0,01(*)

0,01(*)

Migdały

Orzechy brazylijskie

Orzechy nerkowca

Kasztany

Orzechy kokosowe

Orzechy laskowe

Orzechy makadamia

Orzeszki pekan

Orzeszki sosnowe

Pistacje

Orzechy włoskie

Inne

III. OWOCE ZIARNKOWE

0,05(*)

0,05(*)

0,01(*)

0,01(*)

0,01(*)

Jabłka

Gruszki

Pigwy

Inne

IV. OWOCE PESTKOWE

0,05(*)

0,05(*)

0,01(*)

0,01(*)

0,01(*)

Morele

Wiśnie, czereśnie

Brzoskwinie (włączając klementynki i podobne hybrydy)

Śliwki

Inne

V. OWOCE JAGODOWE I DROBNE OWOCE

0,05(*)

0,05(*)

0,01(*)

0,01(*)

0,01(*)

Winogrona stołowe i do produkcji wina

Winogrona stołowe

Winogrona do produkcji wina

Truskawki (inne niż dzikie)

Owoce pnączy

Jeżyny

Jeżyna popielica

Krzyżówka maliny z jeżyną

Maliny Inne

Inne drobne owoce i owoce jagodowe (z wyjątkiem dziko rosnących)

Borówki czernice (owoce z gatunku Vaccinum myrtyllus)

Żurawina

Porzeczki (czerwone, czarne i białe)

Agrest

Inne

Dzikie owoce jagodowe i dzikie owoce

VI. RÓŻNE

0,05(*)

0,05(*)

0,01(*)

0,01(*)

0,01(*)

Awokado

Banany

Daktyle

Figi

Kiwi

Kumkwat

Liczi

Mango

Oliwki

Owoce męczennicy

Ananasy

Granaty

Inne

2. Warzywa świeże lub niegotowane, zamrożone lub suszone

I. WARZYWA KORZENIOWE I BULWIASTE

0,05(*)

0,05(*)

0,01(*)

0,01(*)

0,01(*)

Buraki

Marchew

Seler

Chrzan

Karczoch jerozolimski

Pasternak

Pietruszka korzeniowa

Rzodkiewka

Salsefia

Słodkie ziemniaki

Brukiew

Rzepa

Ignam

Inne

II. WARZYWA CEBULOWE

0,05(*)

0,05(*)

0,01(*)

0,01(*)

0,01(*)

Czosnek

Cebula

Szalotka

Dymka

Inne

III. WARZYWA OWOCOWE

0,05(*)

0,05(*)

0,01(*)

0,01(*)

0,01(*)

Psiankowate

Pomidory

Papryka

Oberżyna

Inne

Dyniowate z jadalną skórką

Ogórki

Korniszony

Cukinie

Inne

Dyniowate z niejadalną skórką

Melony

Kabaczki

Arbuzy

Inne

Kukurydza cukrowa

IV. WARZYWA KAPUSTNE

0,05(*)

0,05(*)

0,01(*)

0,01(*)

0,01(*)

Kapustne kwiatostanowe

Brokuły

Kalafiory

Inne

Kapustne głowiaste

Brukselka

Kapusta głowiasta

Inne

Kapustne liściowe

Kapusta chińska

Jarmuż

Inne

Kalarepa

V. WARZYWA LIŚCIOWE I ŚWIEŻE ZIOŁA

0,05(*)

0,05(*)

0,01(*)

0,01(*)

0,01(*)

Sałata i podobne

Rzeżucha

Roszponka warzywna

Sałata

Cykoria liściowa

Inne

Szpinak i podobne

Burak liściowy (boćwina)

Rukiew wodna

Endywia

Zioła

Trybula

Szczypiorek

Pietruszka naciowa

Liście selera

Inne

VI. WARZYWA STRĄCZKOWE

0,05(*)

0,05(*)

0,01(*)

0,01(*)

0,01(*)

Fasola (w strąkach)

Fasola (bez strąków)

Groch (w strąkach)

Groch (bez strąków)

Inne

VII. WARZYWA ŁODYGOWE

Szparagi

0,05(*)

0,05(*)

0,01(*)

0,01(*)

0,01(*)

Karczochy

Seler naciowy

Koper włoski

Karczoch kulisty

Por

Rabarbar

Inne

VIII. GRZYBY

Grzyby hodowlane

0,05(*)

0,05(*)

0,01(*)

0,01(*)

0,01(*)

Grzyby dziko rosnące

3. Nasiona roślin strączkowych

Fasola

0,05(*)

0,05(*)

0,01(*)

0,01(*)

0,01(*)

Soczewica

Groch

Inne

4. Nasiona oleiste

Siemię lnu

0,05(*)

0,05(*)

0,01(*)

0,01(*)

0,01(*)

Orzechy ziemne

Ziarna maku

Ziarna sezamu

Ziarna słonecznika

Nasiona rzepaku

Ziarna soi

Ziarna gorczycy

Nasiona bawełny

Inne

5. Ziemniaki

Ziemniaki wczesne

0,05(*)

0,05(*)

0,01(*)

0,01(*)

0,01(*)

Ziemniaki konsumpcyjne

6. Herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inaczej przygotowane Camelia sinensis)

0,1(*)

0,1(*)

0,1(*)

0,01(*)

0,1(*)

7. Chmiel (suszony), w tym szyszki chmielu i nieskoncentrowany proszek

0,1(*)

0,1(*)

0,1(*)

0,1(*)

0,01(*)

(*) Wskazuje niższy próg oznaczenia analitycznego.

Gdyby do 1 stycznia 1998 r. nie ustalono poziomów, to aż do czasu ich ustalenia stosuje się najwyższe dopuszczalne poziomy:

0,02(*)

0,01(*)

0,05(*)

0,1(*).

Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDPP)

Pozostałości pestycydów i najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości (mg/kg)

Heptachlor (suma heptachloru i epoksydu heptachloru)

Hydrazyd kwasu maleinowego

Bromek metylu

Parakwat

1. Owoce świeże, suszone albo nie gotowane i zakonserwowane przez zamrożenie, bez dodatku cukru; orzechy

I. OWOCE CYTRUSOWE

0,01(*)

1(*)

0,05(*)

0,05(*)

Grejpfruty

Cytryny

Limy

Mandarynki (włączając klementynki i podobne hybrydy)

Pomarańcze

Pomele

Inne

II. ORZECHY

(z łupiną lub bez)

0,01(*)

1(*)

0,05(*)

Migdały

Orzechy brazylijskie

Orzechy nerkowca

Kasztany

Orzechy kokosowe

Orzechy laskowe

Orzechy makadamia

Orzeszki pekan

Orzeszki sosnowe

Pistacje

Orzechy włoskie

Inne

III. OWOCE ZIARNKOWE

0,01(*)

1(*)

0,05(*)

0,05(*)

Jabłka

Gruszki

Pigwy

Inne

IV. OWOCE PESTKOWE

0,01(*)

1(*)

0,05(*)

Morele

Wiśnie, czereśnie

Brzoskwinie (włączając nektaryny i podobne hybrydy

Śliwki

Inne

V. OWOCE JAGODOWE I DROBNE OWOCE

0,01(*)

1(*)

0,05(*)

Winogrona stołowe i do produkcji wina

Winogrona stołowe

Winogrona do produkcji wina

Truskawki (inne niż dzikie)

0,05(*)

Owoce pnączy (inne niż dzikie)

0,05(*)

Jeżyny

Jeżyna popielica

Krzyżówka maliny z jeżyną

Maliny Inne

Inne drobne owoce i owoce jagodowe (z wyjątkiem dziko rosnących)

0,05(*)

Borówki czernice, owoce z gatunku Vaccinum myrtyllus

Żurawina

Porzeczki (czerwone, czarne i białe)

Agrest

Inne

Dzikie owoce jagodowe i dzikie owoce

0,05(*)

VI. RÓŻNE

0,01(*)

1(*)

0,05(*) (oprócz fig)

0,05(*)

Awokado

Banany

Daktyle

Figi

Kiwi

Kumkwat

Liczi

Mango

Oliwki

Owoce męczennicy

Ananasy

Granaty

Inne

2. Warzywa świeże lub niegotowane, zamrożone lub suszone

I. WARZYWA KORZENIOWE I BULWIASTE

0,01(*)

1(*)

0,05(*)

0,05(*)

Buraki

Marchew

Seler

Chrzan

Karczoch jerozolimski

Pasternak

Pietruszka korzeniowa

Rzodkiewka

Salsefia

Słodkie ziemniaki

Brukiew

Rzepa

Ignam

Inne

II. WARZYWA CEBULOWE

0,01(*)

0,05(*)

0,05(*)

Czosnek

Cebula

Szalotka

Dymka

1(*)

Inne

10

III. WARZYWA OWOCOWE

0,01(*)

1(*)

0,05(*)

0,05(*)

Psiankowate

Pomidory

Papryka

Oberżyna

Inne

Dyniowate; z jadalną skórką

Ogórki

Korniszony

Cukinie

Inne

Dyniowate z niejadalną skórką

Melony

Kabaczki

Arbuzy

Inne

Kukurydza cukrowa

IV. WARZYWA KAPUSTNE

0,01(*)

1(*)

0,05(*)

0,05(*)

Kapustne kwiatostanowe

Brokuły

Kalafiory

Inne

Kapustne głowiaste

Brukselka

Kapusta głowiasta

Inne

Kapustne liściowe

Kapusta chińska

Jarmuż

Inne

Kalarepa

V. WARZYWA LIŚCIOWE I ŚWIEŻE ZIOŁA

0,01(*)

1(*)

0,05(*)

0,05(*)

Sałata i podobne

Rzeżucha

Roszponka warzywna

Sałata

Cykoria liściowa

Inne

Szpinak i podobne

Burak liściowy (boćwina)

Rukiew wodna

Endywia

Zioła

Trybula

Szczypiorek

Pietruszka naciowa

Liście selera

Inne

VI. WARZYWA STRĄCZKOWE

0,01(*)

1(*)

0,05(*)

0,05(*)

Fasola (w strąkach)

Fasola (bez strąków)

Groch (w strąkach)

Groch (bez strąków)

Inne

VII. WARZYWA ŁODYGOWE

0,01(*)

1(*)

0,05(*)

0,05(*)

Szparagi

Karczochy

Seler naciowy

Koper włoski

Karczoch kulisty

Por

Rabarbar

Inne

VIII. GRZYBY

0,01(*)

1(*)

0,05(*)

0,05(*)

Grzyby hodowlane

Grzyby dziko rosnące

3. Nasiona roślin strączkowych

0,01(*)

1(*)

0,05(*)

Fasola

Soczewica

Groch

Inne

4. Nasiona oleiste

0,01(*)

1(*)

0,1(*)

0,05(*)

Siemię lnu

Orzechy ziemne

Ziarna maku

Ziarna sezamu

Ziarna słonecznika

Nasiona rzepaku

Ziarna soi

Ziarna gorczycy

Nasiona bawełny

Inne

5. Ziemniaki

0,01(*)

0,05(*)

0,05(*)

Ziemniaki wczesne

1(*)

Ziemniaki konsumpcyjne

50

6. Herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inaczej przygotowane Camelia sinensis)

0,02(*)

1(*)

0,05(*)

0,1(*)

7. Chmiel (suszony), w tym szyszki chmielu i nieskoncentrowany proszek

0,01(*)

1(*)

0,05(*)

0,1(*)

(*) Wskazuje niższy próg oznaczenia analitycznego.

Gdyby do 1 stycznia 1998 r. nie ustalono poziomów, to aż do czasu ich ustalenia stosuje się najwyższe dopuszczalne poziomy:

0,02(*)

0,01(*)

0,05(*)

0,1(*).

Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDPP)

Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości(mg/kg)

TEPP

kamfechlor (toksafen)

2,4,5-T

1. Owoce świeże, suszone albo nie gotowane i zakonserwowane przez zamrożenie, bez dodatku cukru; orzechy

(I) OWOCE CYTRUSOWE

0,01(*)

0,1(*)

0,05(*)

Grejpfruty

Cytryny

Limy

Mandarynki (włączając klementynki i podobne hybrydy

Pomarańcze

Pomele

Inne

(II) ORZECHY

(z łupiną lub bez)

0,01(*)

0,1(*)

0,05(*)

Migdały

Orzechy brazylijskie

Orzechy nerkowca,

Kasztany

Orzechy kokosowe

Orzechy laskowe

Orzechy makadamia

Orzeszki pekan

Orzeszki sosnowe

Pistacje

Orzechy włoskie

Inne

(III) OWOCE ZIARNKOWE

0,01(*)

0,1(*)

0,05(*)

Jabłka

Gruszki

Pigwy

Inne

(IV) OWOCE PESTKOWE

0,01(*)

0,1(*)

0,05(*)

Morele

Wiśnie

Czereśnie

Brzoskwinie (włączając nektaryny i podobne hybrydy)

Śliwki

Inne

(V) OWOCE JAGODOWE I DROBNE OWOCE

0,01(*)

0,1(*)

0,05(*)

Winogrona stołowe i do produkcji wina

Winogrona stołowe

Winogrona do produkcji wina

Truskawki (inne niż dzikie)

Owoce pnączy (inne niż dzikie)

Jeżyny

Jeżyna popielica

Krzyżówka maliny z jeżyną

Maliny

Inne

Inne drobne owoce i owoce jagodowe (z wyjątkiem dziko rosnących)

Borówki czernice (owoce z gatunku Vaccinum myrtyllus)

Żurawina

Porzeczki (czerwone, czarne i białe)

Agrest

Inne

Dzikie owoce jagodowe i dzikie owoce

(VI) RÓŻNE

0,01(*)

0,1(*)

0,05(*)

Awokado

Banany

Daktyle

Figi

Kiwi

Kumkwat

Liczi

Oliwki

Owoce męczennicy

Mango

Ananasy

Granaty

Inne

2. Warzywa świeże lub niegotowane, zamrożone lub suszone

(I) WARZYWA KORZENIOWE I BULWIASTE

0,01(*)

0,1(*)

0,05(*)

Buraki

Marchew

Seler

Chrzan

Karczoch jerozolimski

Pasternak

Pietruszka korzeniowa

Rzodkiewka

Salsefia

Słodkie ziemniaki

Brukiew

Rzepa

Ignam

Inne

(II) WARZYWA CEBULOWE

0,01(*)

0,1(*)

0,05(*)

Czosnek

Cebula

Szalotka

Dymka

Inne

(III) WARZYWA OWOCOWE

0,01(*)

0,1(*)

0,05(*)

Psiankowate

Pomidory

Papryka

Oberżyna

Inne

Dyniowate; z jadalną skórką

Ogórki

Korniszony

Cukinie

Inne

Dyniowate z niejadalną skórką

Melony

Kabaczki

Arbuzy

Inne

Kukurydza cukrowa

(IV) WARZYWA KAPUSTNE

0,01(*)

0,1(*)

0,05(*)

Kapustne kwiatostanowe

Brokuły

Kalafiory

Inne

Kapustne głowiaste

Brukselka

Kapusta głowiasta

Inne

Kapustne liściowe

Kapusta chińska

Jarmuż

Inne

Kalarepa

(V) WARZYWA LIŚCIOWE I ŚWIEŻE ZIOŁA

0,01(*)

0,1(*)

0,05(*)

Sałata i podobne

Rzeżucha

Roszponka warzywna

Sałata

Cykoria liściowa

Inne

Szpinak i podobne

Burak liściowy (boćwina)

Rukiew wodna

Endywia

Zioła

Trybula

Szczypiorek

Pietruszka naciowa

Liście selera

Inne

(VI) WARZYWA STRĄCZKOWE

0,01(*)

0,1(*)

0,05(*)

Fasola (w strąkach)

Fasola (bez strąków)

Groch (w strąkach)

Groch (bez strąków)

Inne

(VII) WARZYWA ŁODYGOWE (ŚWIEŻE)

0,01(*)

0,1(*)

0,05(*)

Szparagi

Karczochy

Seler naciowy

Koper włoski

Karczoch kulisty

Por

Rabarbar

Inne

(VIII) GRZYBY

0,01(*)

0,1(*)

0,05(*)

Grzyby hodowlane

Grzyby dziko rosnące

3. Nasiona roślin strączkowych

0,01(*)

0,1(*)

0,05(*)

Fasola

Soczewica

Groch

Inne

4. Nasiona oleiste

0,01(*)

0,1(*)

0,05(*)

Siemię lnu

Orzechy ziemne

Ziarna maku

Ziarna sezamu

Ziarna słonecznika

Nasiona rzepaku

Ziarna soi

Ziarna gorczycy

Nasiona bawełny

Inne

5. Ziemniaki

0,01(*)

0,1(*)

0,05(*)

Ziemniaki wczesne

Ziemniaki konsumpcyjne

6. Herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inaczej przygotowane Camelia sinensis)

0,02(*)

0,1(*)

0,05(*)

7. Chmiel (suszony), w tym szyszki chmielu i nieskoncentrowany proszek

0,02(*)

0,1(*)

0,05(*)

(*) Wskazuje niższy próg oznaczenia analitycznego.

Gdyby do 1 stycznia 1998 r. nie ustalono poziomów, to aż do czasu ich ustalenia stosuje się najwyższe dopuszczalne poziomy:

0,02(*)

0,01(*)

0,05(*)

0,1(*).

Pozostałości pestycydów oraz najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości, szczególnie w odniesieniu do herbaty (suszone liście oraz łodygi, fermentowane lub przygotowane w inny sposób, Camelia sinensis)

Pozostałości pestycydów

Najwyższe dopuszczalne poziomy w mg/kg (ppm)

1. aldryna

2. dieldryna

}pojedynczo, albo w połączeniu

)jako dieldryna (HEOD)

0,02

3. endosulfan (suma izomerów alfa i beta oraz siarczanu endosulfanu, wyrażona jako endosulfan)

30

4. heksachlorocykloheksan (HCH)

4.1 izomer alfa

}suma

4.2 izomer beta

)

0,2

4.3 izomer gamma (lindan)

0,2

5. bifentryn

d

6. bromopropylan

d

7. kartap

20

8. chlordan (suma izomerów cis - oraz trans -)

0,02(*)

9. dichlorwos

d

10. dikofol

d

11. dimetoan

0,2

12. ometoat

0,1

13. etion

2

14. fenitrotion

d

15. flucytrinat (suma izomerów)

d

16. heksachlorobenzen (HCB)

0,01(*)

17. malation (suma malationu oraz malaoksanu, wyrażona jako malation)

d

18. metidation

d

19. monokrotofos

d

20. foksym

d

21. profenofos

d

22. propargit

d

23. kwinalfos

d

24. fosmet

d

(*) Wskazuje niższy próg oznaczenia analitycznego.

Gdyby do 1 stycznia 1998 r. nie ustalono poziomów, to aż do czasu ich ustalenia stosuje się najwyższe dopuszczalne poziomy:

0,02(*)

0,01(*)

0,05(*)

0,1(*)."

Artykuł  3

Państwa Członkowskie wprowadzają w życie przepisy ustawowe, wykonawcze i administracyjne niezbędne do wykonania niniejszej dyrektywy najpóźniej do dnia 31 grudnia 1993 r.

Przepisy te zawierają odniesienie do niniejszej dyrektywy lub odniesienie to towarzyszy ich urzędowej publikacji. Sposoby dokonywania takiego odniesienia określane są przez Państwa Członkowskie.

Artykuł  4

Niniejsza dyrektywa skierowana jest do Państw Członkowskich.

Sporządzono w Luksemburgu, dnia 29 czerwca 1993 r.
W imieniu Rady
S. AUKEN
Przewodniczący

______

(1) Dz.U. L 340 z 9.12.1976, str. 26. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą 89/186/EWG (Dz.U. L 66 z 10.3 1989, str. 36).

(2) Dz.U. L 350 z 14.12.1990, str. 71.

(3) Dz.U. L 230 z 19.8.1991, str. 1.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.