Zm.: decyzja nr 2001/651/WE ustanawiająca typowe odchylenie, w standardowych warunkach wytwarzania, zawartości tłuszczu w maśle przywożonym z Nowej Zelandii na mocy art. 5 rozporządzenia (WE) nr 1374/98.
Dz.U.UE.L.2004.255.41
Akt jednorazowyDECYZJA KOMISJI
z dnia 26 lipca 2004 r.
zmieniająca decyzję nr 2001/651/WE ustanawiającą typowe odchylenie, w standardowych warunkach wytwarzania, zawartości tłuszczu w maśle przywożonym z Nowej Zelandii na mocy art. 5 rozporządzenia (WE) nr 1374/98
(notyfikowana jako dokument nr K(2004) 2962)
(2004/584/WE)
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 1255/1999 z dnia 17 maja 1999 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku mleka i przetworów mlecznych (1),
uwzględniając rozporządzenie Komisji (WE) nr 2535/2001 z dnia 14 grudnia 2001 r. ustanawiające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1255/1999 odnośnie ustaleń dotyczących przywozu mleka i przetworów mlecznych i otwarcia kontyngentów taryfowych (2), w szczególności jego art. 40 ust. 1,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Załącznik IV do rozporządzenia (WE) nr 2535/2001 określa procedurę weryfikacji zawartości tłuszczu w maśle z Nowej Zelandii zgłaszanym do dopuszczenia do swobodnego obrotu na rynku Wspólnoty w ramach bieżącego kontyngentu określonego pod nr 09.4589 w załączniku III.A do tego rozporządzenia.
(2) Procedura ta opiera się na zasadach statystycznych. Zasadniczy element tej procedury polega na wykorzystaniu wynikającego ze standardowych warunków wytwarzania typowego odchylenia w zawartości tłuszczu w maśle wytwarzanym zgodnie z określoną specyfikacją w określonym zakładzie produkcyjnym, które to odchylenie jest znane wcześniej organom kontrolnym Państw Członkowskich, w których składane jest zgłoszenie dopuszczenia produktu do swobodnego obrotu na rynku Wspólnoty.
(3) Załącznik do decyzji Komisji 2001/651/WE (3) określa zakłady produkcyjne i odpowiednie typowe odchylenia w standardowych warunkach wytwarzania.
(4) Pismem z dnia 23 kwietnia 2004 r. Instytut ds. Bezpieczeństwa Żywności Nowej Zelandii (New Zealand Food Safety Authority) notyfikował do Komisji nowe zarejestrowane nazwy zakładów produkcyjnych.
(5) W związku z powyższym należy wprowadzić odpowiednie zmiany do decyzji 2001/651/WE,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:
W imieniu Komisji | |
Franz FISCHLER | |
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 160 z 26.6.1999, str. 48. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 186/2004 (Dz.U. L 29 z 3.2.2004, str. 6).
(2) Dz.U. L 341 z 22.12.2001, str. 29. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 810/2004 (Dz.U. L 149 z 30.4.2004, str. 138).
(3) Dz.U. L 229 z 25.8.2001, str. 24. Decyzja zmieniona decyzją 2002/667/WE (Dz.U. L 227 z 23.8.2002, str. 51).