Decyzja 2002/916/WE zmieniająca decyzję 94/652/WE w odniesieniu do aktualizacji wykazu zadań, jakie mają zostać podjęte w ramach współpracy Państw Członkowskich w naukowym badaniu zagadnień dotyczących żywności

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2002.319.28

Akt jednorazowy
Wersja od: 23 listopada 2002 r.

DECYZJA KOMISJI
z dnia 21 listopada 2002 r.
zmieniająca decyzję 94/652/WE w odniesieniu do aktualizacji wykazu zadań, jakie mają zostać podjęte w ramach współpracy Państw Członkowskich w naukowym badaniu zagadnień dotyczących żywności

(notyfikowana jako dokument nr C(2002) 4447)

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

(2002/916/WE)

(Dz.U.UE L z dnia 23 listopada 2002 r.)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając dyrektywę Rady 93/5/EWG z dnia 25 lutego 1993 r. w sprawie pomocy Komisji i współpracy Państw Członkowskich w naukowym badaniu zagadnień dotyczących żywności(1), w szczególności art. 3 ust. 2 tiret czwarte,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Decyzja Komisji 94/458/WE z dnia 29 czerwca 1994 r.(2) ustanawia zasady administracyjnego zarządzania współpracą w naukowym badaniu zagadnień dotyczących żywności.

(2) Decyzja Komisji 94/652/WE(3), ostatnio zmieniona decyzją 2001/773/WE(4), ustanawia wykaz i podział zadań, jakie mają zostać podjęte w ramach współpracy Państw Członkowskich w badaniu naukowym zagadnień dotyczących żywności.

(3) Aktualizacja wykazu zadań powinna uwzględniać potrzebę ochrony zdrowia publicznego we Wspólnocie oraz wymagania prawodawstwa wspólnotowego w sektorze środków spożywczych.

(4) Zadania powinny być rozdzielane z uwzględnieniem naukowych ekspertyz i źródeł dostępnych w Państwach Członkowskich, w szczególności w instytutach, które będą uczestniczyć we współpracy naukowej.

(5) Decyzja 94/652/WE powinna zostać odpowiednio zmieniona.

(6) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Pokarmowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł  1

Załącznik do decyzji 94/652/WE zastępuje się tekstem załącznika do niniejszej decyzji.

Artykuł  2

Niniejsza decyzja skierowana jest do Państw Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 21 listopada 2002 r.

W imieniu Komisji
David BYRNE
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 52 z 4.3.1993, str. 18.

(2) Dz.U. L 189 z 23.7.1994, str. 84.

(3) Dz.U. L 253 z 29.9.1994, str. 29.

(4) Dz.U. L 290 z 7.11.2001, str. 9.

ZAŁĄCZNIK

"ZAŁĄCZNIK

Wykaz zadań, jakie mają zostać podjęte przez Państwa Członkowskie w ramach ich współpracy w naukowym badaniu zagadnień dotyczących żywności

Przedmiot, charakter i zakres zadaniaPaństwa Członkowskie, którym przydzielono zadaniaTermin zakończenia
1. Substancje aromatyczne
1.1. Chemicznie określone

substancje aromatyczne

wymienione w wykazie

zawartym w Załączniku do

decyzji Komisji 1999/217/WE

z dnia 23 lutego 1999 r.:

Dania (koordynator) Niemcy, Hiszpania, Francja, Włochy, Niderlandy, Austria, Portugalia, Finlandia, Szwecja, Zjednoczone31 maja 2005 r.
- przygotowywanie sprawozdań

na temat oceny

bezpieczeństwa chemicznie

określonych substancji

aromatycznych zgodnie z

programem oceny,

określonym w art. 4

rozporządzenia (WE)

nr 2232/96,

Królestwo
- ustanowienie i utrzymanie

papierowego i

elektronicznego archiwum

dostępnych danych

toksykologicznych i danych

dotyczących narażenia na

oddziaływanie danych

substancji.

3. Substancje zanieczyszczające
3.1. Zagadnienia ogólne
3.1.1. Zagadnienia pilne i

nieplanowane:

Włochy, Zjednoczone Królestwo31 grudnia 2002 r.
- koordynowanie

gromadzenia w Państwach

Członkowskich danych

potrzebnych do

dokonania przez Komitet

Naukowy ds. Żywności

oceny ryzyka w

odpowiedzi na

zagadnienia pilne i

nieplanowane, związane

z substancjami

zanieczyszczającymi

żywność

(współkoordynatorzy) Wszystkie Państwa Członkowskie(*)
3.2. Zagadnienia szczególne
3.2.9. Gromadzenie i zestawienie

danych na temat poziomów

3-monochloropropanodiolu

(3-MCPD) i substancji

powiązanych w środkach

spożywczych.

Szwecja, Zjednoczone Królestwo (współkoordynatorzy), Dania, Niemcy, Francja, Irlandia, Niderlandy, Austria, Finlandia(*)31 października 2002 r.
3.2.10. Gromadzenie danych na

temat występowania w

żywności toksyn fusarium

i oceny wielkości ich

spożycia wraz z pokarmem

przez ludność Państw

Członkowskich UE.

Niemcy (koordynator) Belgia, Dania, Francja, Irlandia, Włochy, Niderlandy, Austria, Portugalia, Finlandia, Szwecja, Zjednoczone Królestwo(*)28 lutego 2003 r.
3.2.11. Ocena narażenia na

oddziaływanie ołowiu,

kadmu, rtęci i arsenu

znajdujących się w

pokarmach na ludność

Państw Członkowskich UE.

Włochy, Szwecja (współkoordynatorzy) Belgia, Dania, Niemcy, Grecja, Hiszpania, Francja, Irlandia, Niderlandy, Austria, Portugalia, Finlandia, Zjednoczone Królestwo(*)31 grudnia 2002 r.
3.2.12. Gromadzenie danych na

temat występowania w

żywności

wielopierścieniowych

węglowodorów

aromatycznych.

Francja (koordynator) Belgia, Dania, Niemcy, Grecja, Hiszpania, Irlandia, Włochy, Niderlandy, Austria, Portugalia, Finlandia, Zjednoczone Królestwo(*)30 kwietnia 2003 r.
3.2.13. Ocena narażenia na

oddziaływanie związków

cynoorganicznych

znajdujących się w

pokarmie na ludności

Państw Członkowskich UE.

Włochy (koordynator) Belgia, Dania, Niemcy, Grecja, Francja, Niderlandy(*)31 grudnia 2002 r.
8. OpakowaniaNiderlandy (koordynator) Dania, Niemcy, Francja, Włochy, Finlandia, Szwecja, Zjednoczone Królestwo(*)
8.1. Przygotowanie arkuszy danych

zbiorczych lub sprawozdań na

temat oceny ryzyka

związanego z substancjami

używanymi w materiałach

mających kontakt z żywnością

lub w nich obecnych.

31 grudnia 2002 r.
(*) W tym zadaniu bierze udział Norwegia. "

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.