Decyzja 97/628/WE zmieniająca decyzję 93/70/EWG w sprawie kodyfikacji informacji "Animo"

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.1997.261.1

Akt jednorazowy
Wersja od: 30 lipca 1997 r.

DECYZJA KOMISJI
z dnia 28 lipca 1997 r.
zmieniająca decyzję 93/70/EWG w sprawie kodyfikacji informacji "Animo"
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

(97/628/WE)

(Dz.U.UE L z dnia 23 września 1997 r.)

KOMISJAWSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając dyrektywę Rady 90/425/EWG z dnia 26 czerwca 1990 r. dotyczącą kontroli weterynaryjnych i zootechnicznych mających zastosowanie w handlu wewnątrzwspólnotowym niektórymi żywymi zwierzętami i produktami mając na względzie urzeczywistnienie rynku wewnętrznego(1), ostatnio zmienioną dyrektywą 92/118/EWG(2), w szczególności jej art. 20 ust. 3;

a także mając na uwadze, co następuje:

w celu zapewnienia szybkiego zrozumienia informacji "Animo", Komisja określiła kody stosowane w odniesieniu do zwierząt i produktów pochodzenia zwierzęcego w decyzji 93/70/EWG(3), zmienionej decyzją 94/295/WE(4);

w świetle zdobytych doświadczeń wprowadzono znaczne zmiany w rejestrze danych dotyczących kodów produktów pochodzenia zwierzęcego w celu usprawnienia ich stosowania;

załącznik do decyzji 93/70/EWG powinien zostać zmieniony w celu dostosowania go do odpowiedniego rejestru danych w nowym oprogramowaniu;

włączenie niektórych żywych zwierząt i produktów do kodyfikacji nie oznacza, że informacja musi być wysyłana przy pomocy skomputeryzowanego systemu Animo;

kodyfikacja żywych zwierząt i produktów zostanie ponownie sprawdzona w momencie podejmowania decyzji niezbędnych do wprowadzenia projektu Shift;

środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu Weterynaryjnego,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł  1

Załącznik do decyzji 93/70/EWG zastępuje się tekstem znajdującym się w niniejszym załączniku.

Artykuł  2

Niniejsza decyzja skierowana jest do Państw Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 28 lipca 1997 r.

W imieniu Komisji
Franz FISCHLER
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 224 z 18.8.1990, str. 29.

(2) Dz.U. L 62 z 15.3.1993, str. 49.

(3) Dz.U. L 25 z 2.2.1993, str. 34.

(4) Dz.U. L 130 z 25.5.1994, str. 43.

ZAŁĄCZNIK

"ZAŁĄCZNIK

Kod Animo powinien być utworzony z kodu zawartego w tytule I, kolumna 1, w razie potrzeby uzupełnionego kodami zawartymi w tytułach II i III, do których odniesienia zostały zawarte odpowiednio w kolumnach 2 i 3 tytułu I.

TYTUŁ I

Ogólne definicje żywych zwierząt, nasienia, komórek jajowych i zarodków oraz produktów pochodzenia zwierzęcego w rejestrze danych Animo.

I.1 ŻYWE ZWIERZĘTA

123
[ 01 ] Koniowate
01 Wewnątrzwspólnotowy handel koniowatymi
01 Koniowate zarejestrowane21010109000000
02 Koniowate niezarejestrowane21010900000000
03 Konie zarejestrowane, dopuszczone czasowo21010110000000
02 Tranzyt koniowatych21010900010000
03 Przywóz koniowatych
01 Koniowate zarejestrowane
01 Konie zarejestrowane21010109010000
02 Inne koniowate zarejestrowane21010109020000
02 Koniowate hodowlane i użytkowe21010101000000
03 Koniowate rzeźne
01 Kierowane bezpośrednio do rzeźni21010102000000
02 Kierowane na rynek lub do punktów spędu21010102010000
04 Czasowe dopuszczenie koni zarejestrowanych21010110010000
05 Ponowne przekroczenie granicy przez konie zarejestrowane21010109030000
[ 02 ] Bydło (włącznie z bizonami i bawołami)21020100000000
01 Cielęta mające mniej niż 15 dni
02 Bydło hodowlane21020200000000
03 Bydło użytkowe21020400000000
04 Bydło rzeźne21020300000000
05 Pozostałe bydło21020900000000
[ 03 ] Owce i kozy21030200000000
01 Owce hodowlane
02 Owce do tuczu21030100000000
03 Owce rzeźne21030300000000
04 Kozy hodowlane21040200000000
05 Kozy do tuczu21040100000000
06 Kozy rzeźne21040300000000
[ 04 ] Świnie21050200000000
01 Świnie hodowlane
02 Świnie użytkowe21050100000000
03 Świnie rzeźne21050300000000
[ 05 ] Drób
01 W partiach liczących 20 lub więcej sztuk
01 Drób jednodniowy22010900000000
02 Drób hodowlany i użytkowy22020900000000
03 Drób do odnowienia stada ptactwa dzikiego22040900000000
04 Drób rzeźny22030900000000
02 W partiach liczących mniej niż 20 sztuk22090900000000
[ 06 ] Jaja wylęgowe
01 W partiach liczących 20 lub więcej sztuk41010100000000
02 W partiach liczących mniej niż 20 sztuk41010200000000
[ 07 ] Ryby żywe hodowlane lub przeznaczone do odnowienia stada23040109PI Y
01 Gatunki ryb wrażliwe na ISA, VHS, IHN, SVC
02 Inne gatunki ryb230402PI N
[ 08 ]Skorupiaki hodowlane lub przeznaczone do odnowienia stada23040309000000
01 Wrażliwe gatunki skorupiaków
02 Inne gatunki skorupiaków230404CR N
[ 09 ] Mięczaki hodowlane lub przeznaczone do odnowienia stada23040509MO Y
01 Gatunki mięczaków wrażliwe na bonamia ostrea, marteilia refringens
02 Inne gatunki mięczaków230406MO N
[ 10 ] Inne bezkręgowce wodne hodowlane lub przeznaczone do odnowienia stada230407AQ
[ 11 ] Jaja i gamety żywych ryb hodowlanych lub przeznaczonych do odnowienia stada230601PI Y
01 Jaja i gamety gatunków wrażliwych na ISA, VHS, IHN, SVC
02 Jaja i gamety innych gatunków230609PI N
[ 12 ] Inne ssaki1101
01 Naczelne (małpy i lemury)D1
02 Parzystokopytne, przeżuwacze
01 Bos bovis11030101D1
02 Inne krętorogie11030191D1
03 Antylopy11030102D1
04 Renifery, karibu11030192D1
05 Żyrafy11030103D1
06 Jelenie11030104D1
07 Inne jeleniowate11030194D1
08 Inne przeżuwacze11030105D1
03 Artiodactyla, camelidae110302
01 WielbłądyD1
04 Artiodactyla, suinae
01 Hipopotamy11030301D1
02 Inne świniokształtne11030302D1
03 Dziki11030303D1
05 Perissodactyla
01 Rhinocerotidae110401D1
02 Tapiridae110402D1
06 Sirenia (np. diugonie, krowy morskie)1105D1
07 Hyracoidae (tj. góralki lub wielosiekaczowce australijskie)1106D1
08 Proboscidae
01 Słoń afrykański110701D1
02 Słoń azjatycki110702D1
09 Tubulidentata (np. mrówniki)110801D1
10 Carnivora
01 Koty
01 Koty mające mniej niż 3 miesiące11090101D1
02 Koty mające ponad 3 miesiące11090102D1
09 Inne kotowate11090109D1
02 Psy
01 Psy mające mniej niż 3 miesiące11090201D1
02 Psy mające ponad 3 miesiąca11090202D1
09 Inne psowate11090209D1
03 Hyenidae (np. hieny)11090305D1
04 Viverridae (np. mangusta, cybet)11090301D1
05 Mustelidae (np. norka, kuna, borsuk)11090302D1
06 Procyonidae (np. szop, panda)11090303D1
07 Ursidae (np. niedźwiedzie)11090304D1
11 Pinnipedia
01 Phocidae (np. foki czystej krwi)111001D1
02 Odobenidae (np. mors)111002D1
03 Otaridea (np. foki uszatki)111003D1
12 Cetacea1111D1
13 Rodentia
01 Cavidae (np. świnka morska)1112010101D1
02 Hystricidae (np. jeżozwierz)1112010199D1
03 Muridae (np. szczury, myszy)1112010201D1
04 Cricetidae (np. chomik)1112010401D1
05 Castoridae (np. bóbr)1112010501D1
06 Chinchillidae (np. szynszyla)1112010601D1
07 Sciuridae (np. wiewiórka, świstak)11120103D1
99 Inne gryzonie1112010299D1
14 Lagomorpha
01 Królik11120203D1
02 Królik dziki11120202D1
03 Zające1112020101D1
04 Inne zajęcokształtne1112020102D1
15 Pholidota (np. łuskowiec)1113D1
16 Edenta (np. armadyl, leniwiec, mrówkojad)1114D1
17 Chiroptera (np. nietoperze)1115D1
18 Insectivora (np. ryjówki, krety, jeże)1116D1
19 Dermoptera (np. lemur latający)1117D1
20 Marsupiala (np. kangury, koala, oposy, wilk tasmański)1118D1
21 Monotrema (np. kolczatki, dziobaki)1119D1
[ 13 ] Inne ptaki

01 Passeriformes (np. jaskółki, kruki, kanarki)

1201D1
02 Piciformes (np. dzięcioły, tukany)1202D1
03 Coraciiformes (np. zimorodki, nosorogi, żołny)1203D1
04 Trogoniformes (np. kwesale)1204D1
05 Coliiformes1205D1
06 Apodiformes (np. jerzyki, kolibry)1206D1
07 Caprimulgiformes (np. kozodoje)1207D1
08 Strigiformes (np. sowy)1208D1
09 Cuculiformes (np. kukułki)1209D1
10 Psittaciformes (np. papugi, papużki faliste)1210D1
11 Columbiformes (inne niż gołębie, np. gołębice)1211D1
12 Gruiformes (np. żurawie)1212D1
13 Charadriiformes (np. mewy, alki, siewki)1213D1
14 Galliformes (inne niż drób, np. pawie)1214D1
15 Falconiformes (np. orły, sokoły, sępy)1215D1
16 Anseriformes (inne niż kaczki lub gęsi, np. łabędzie)1216D1
17 Ciconiiformes (np. czaple, bociany, flamingi)1217D1
18 Pelicaniformes (np. pelikany, kormorany)1218D1
19 Procellariiformes (np. albatrosy, petrele)1219D1
20 Podicipediformes (np. perkozy)1220D1
21 Gaviiformes (np. nurki)1221D1
22 Tinamiformes (np. tinamu)1222D1
23 Apterygiformes (np. kiwi)1223D1
24 Casuariformes (np. kazuary)1224D1
25 Rheiformes (np. nandu)1225D1
123
26 Struthioniformes (inne niż struś)1226D1
27 Sphemsciformes (np. pingwiny)1227D1
[ 14 ] Gady1302
01 Sąuamata (np. węże)D1
02 Sąuamata (np. jaszczurka)1301D1
03 Crocodylia (np. krokodyle i aligatory)1304D1
04 Testudines chelonidae (np. żółwie morskie)130301D1
05 Inne żółwie130399D1
[ 15 ] Inne zwierzęta
01 Płazy, Anutra
01 Anura ranidae140101D3
02 Inne płazy bezogonowe (np. ropuchy)140199D3
02 Płazy, Urodela
01 Urodela (np. trytony, traszki, salamandry)1402D3
02 Inne żabowate (np. salamandry wodne, traszko-salamandry)1403D3
03 Arachnida (np. skorpiony, pająki, kleszcze)2402D3
04 Hirudinae (np. pijawki)140501D3
05 Owady
01 Hymenoptera: 'pszczoła-królowa'240101D3
02 Hymenoptera: pszczoła (rójka)240102D3
03 Inne motylowe (np. motyle, ćmy, mole, gąsienice)240192D3
04 Lepidoptera: jedwabniki (bombix)240103D3
99 Inne błonkoskrzydłe (np. mrówki, osy)240199D3

I.2 NASIENIE - KOMÓRKI JAJOWE - ZARODKI

123
[ 01 ] Nasienie - komórki jajowe - zarodki

01 Nasienie bydła

46010100000000
02 Nasienie świń46010200000000
03 Nasienie innych gatunków

01 Koniowatych

02 Owiec

46010901000000 46010902000000
03 Kóz46010903000000
04 Innych gatunków46010999D2
04 Komórki jajowe bydła46020100000000
05 Komórki jajowe innych gatunków
01 Świń46020901000000
02 Koniowatych46020902000000
03 Owiec46020903000000
04 Kóz46020904000000
05 Innych gatunków46020999D2
06 Zarodki bydła46030100000000
07 Zarodki zwierząt innych gatunków
01 Świń46030901000000
02 Koniowatych46030902000000
03 Owiec46030903000000
04 Kóz46030904000000
05 Innych gatunków46030999D2

I.3 PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO

123
[ 01 ] Świeże mięso zwierząt z gatunków domowych i zwierząt dzikich, włącznie z podrobami i krwią przeznaczonymi do spożycia przez ludzi
01 Świeże mięso jednokopytnych
01 Tusze310101M1
02 Kawałki mięsa310103M2
03 Podroby310102M3 A
02 Świeża wołowina
01 Tusze310201M1
02 Kawałki mięsa310203M2
03 Podroby310202M3
03 Świeża wieprzowina
01 Tusze310301M1
02 Kawałki mięsa310303M2
03 Podroby310302M3 A
04 Świeże mięso owiec
01 Tusze310401M1
02 Kawałki mięsa310403M2
03 Podroby310402M3
05 Świeże mięso kozie
01 Tusze310501M1
02 Kawałki mięsa310503M2
03 Podroby310502M3 A
06 Mięso zwierząt dzikich utrzymywanych przez człowieka
01 Drobne dzikie ptactwo utrzymywane przez człowieka (dyrektywa 90/539/EWG)311001PO A
02 Inne drobne dzikie ptactwo utrzymywane przez człowieka31100199BI
03 Duże dzikie przeżuwacze utrzymywane przez człowieka31110102RU
04 Duże zwierzęta dzikie z podrzędu świniokształt-nych utrzymywane przez człowieka31110101SU
05 Zającokształtne utrzymywane przez człowieka31110104LA
06 Inne duże zwierzęta dzikie utrzymywane przez człowieka31110199000000
07 Mięso zwierząt dzikich
01 Drobne ptactwo łowne (dyrektywa 90/539/EWG)311002PO A
02 Inne ptactwo łowne31100299BI
03 Duże przeżuwacze dzikie31110202RU
04 Duże zwierzęta dzikie z podrzędu świniokształt-nych31110201SU
05 Zającokształtne dzikie31110204LA
06 Inne duże zwierzęta dzikie31110299000000
08 Świeże mięso drobiowe
01 Kury i kurczaki311201M4 A
02 Indyki311202M4 A
03 Perliczki311203M4 A
04 Kaczki31120401M4 A
05 Gęsi31120402M4
09 Mięso z królików utrzymywanych przez człowieka31130000000000
10 Inne mięso
01 ssaków morskich31190100000000
02 gadów311902RE
03 owadów311903IN
04 innych31199900000000
05 Perissodactyla311905PE
06 Sirenia (np. diugonie, krowy morskie)31190600000000
07 Hyracoidae (tj. góralki lub wielosiekaczowce australijskie)31190700000000
08 Proboscidae311908PB
09 Tubulidentata (np. mrówniki)31190900000000
10 Carnivora311910CA
11 Pinnipedia311911PN
12 Cetacea311912CE
13 Rodentia311913RO
14 Naczelne (małpy i lemury)31191400000000
15 Pholidota (np. łuskowiec)31191500000000
16 Edenta (np. armadyl, leniwiec, mrówkojad)31191600000000
17 Chiroptera (np. nietoperze)31191700000000
18 Insedivora (np. ryjówki, krety, jeże)31191800000000
19 Dermoptera (np. latający lemur)31191900000000
20 Marsupiala (np. kangury, koala, oposy, wilki tasmańskie)31192000000000
21 Monotrema (np. kolczatki, dziobaki)31192100000000
22 Artiodactyla, camelidae311922CM
[ Q2 ] Produkty mięsne i inne produkty pochodzenia zwierzęcego przeznaczone do spożycia przez ludzi
01 Surowa zakonserwowana wieprzowina (wędzona lub zakonserwowana w inny sposób)
01 Dojrzewanie krótkie (< 9 miesięcy)311701M5
02 Dojrzewanie długie (≥ 9 miesięcy)311711M5
02 Inne zakonserwowane mięsa surowe (wędzone lub zakonserwowane w inny sposób)311705M6 A
03 Żołądki, pęcherze i jelita, oczyszczone, solone, suszone lub grzane
01 Bydło31171502000000
02 Świnie31171503000000
03 Owce31171504000000
04 Kozy31171505000000
05 Inne gatunki31171509000000
04 Inne produkty, suszone, solone lub marynowane (wędzone lub zakonserwowane w inny sposób)311706M6
05 Mięso konserwowane FO ≥ 3 (z warzywami lub bez)
01 Wołowina peklowana31150701000000
02 Inne przetwory kulinarne zawierające wyłącznie wołowinę lub cielęcinę31150702000000
03 Szynka (wieprzowa)31150703000000
04 Łopatka wieprzowa31150704000000
05 Pasztet wyłącznie z wieprzowiny31150705000000
06 Pasztet z wieprzowiny, wołowiny lub cielęciny31150706000000
07 Pasztet z wieprzowiny i mięsa drobiowego31150707000000
08 Pasztet z wieprzowiny i mięsa króliczego31150708000000
09 Pasztet i paszteciki z wieprzowiny i dziczyzny31150709000000
10 Inne pasztety z wieprzowiny31150710000000
11 Inne przetwory kulinarne z wieprzowiny31150711000000
12 Wątróbki gęsie31150712000000
13 Przetwory kulinarne zawierające wyłącznie mięso drobiowe31150713000000
14 Inne konserwy zawierające wyłącznie mięso drobiowe31150714000000
15 Przetwory kulinarne zawierające wyłącznie mięso królicze31150715000000
16 Przetwory kulinarne zawierające wyłącznie dziczyznę31150716000000
17 Inne mięsa konserwowane FO ≥ 333115079900000
06 Mięso częściowo konserwowane FO < 3 pasteryzowane (przy temperaturze wewnętrznej co najmniej 70 °C)2
01 Szynka (wieprzowa)31150803000000
02 Łopatka wieprzowa31150804000000
13
03 Inne rodzaje wieprzowiny częściowo koserwo-wane31150811000000
04 Wołowina i cielęcina częściowo konserwowane31150801000000
05 Wątróbki gęsie31150812000000
06 Inne mięso drobiowe częściowo konserwowane31150814000000
07 Częściowo konserwowane mięso innych gatunków zwierząt lub mięso pochodzące z więcej niż jednego gatunku31150899000000
07 Mięso częściowo konserwowane FO < 3, niepastery-zowane (w temperaturze wewnętrznej poniżej 70 °C)
01 Wołowina lub cielęcina31150902000000
02 Wieprzowina31150903000000
03 Mięso drobiowe31150912000000
04 Inne31150999000000
08 Mięso częściowo konserwowane, przetwarzane w sposób określony w art. 4 lit. a) ii) dyrektywy Rady 80/215/EWG
01 Wyłącznie wieprzowina31151003000000
02 Wieprzowina wraz z innym mięsem31151099000000
09 Przetwory kulinarne i inne pakowane produkty mięsne, gotowane lub wstępnie obgotowane i zakonserwowane poprzez zamrożenie
01 Poddane obróbce cieplnej przy temperaturze wewnętrznej wynoszącej co najmniej 70 °C311801M7
02 Poddane obróbce cieplnej przy temperaturze wewnętrznej wynoszącej poniżej 70 °C311802M7
10 Ekstrakty mięsne31151200000000
11 Wytapiane tłuszcze zwierzęce (także z kości)
01 Jadalny łój (koniowatych, bydła, owiec, kóz)31160201000000
02 Łój poddawany rafinacji (koniowatych, bydła, owiec, kóz)31160202000000
03 Jadalny smalec (świń)31160101000000
04 Smalec poddawany rafinacji (świń)31160102000000
05 Inne jadalne tłuszcze zwierzęce31169901000000
06 Inne tłuszcze zwierzęce poddawane rafinacji31169902000000
12 Przetworzone białko zwierzęce
01 Sproszkowana słonina grzbietowa31151301000000
02 Mączki mięsne31151302000000
03 Skwarki31151303000000
[ 03 ] Mleko płynne330101LM
01 Mleko surowe do bezpośredniego spożycia
02 Mleko surowe do wykorzystania w przemyśle mleczarskim330102LM
03 Mleko poddane termizacji330103LM
04 Mleko poddane obróbce cieplnej
01 Mleko pasteryzowane33010401LM
02 Mleko UHT33010410LM
03 Mleko sterylizowane33010411LM
04 Mleko zagęszczone33010412LM
05 Mleko płynne, nieprzeznaczone do spożycia przez ludzi
01 Siara33010901LM
02 Inne mleko płynne33010999LM
[ 04 ] Przetwory mleczne
01 Przetwory z mleka poddanego obróbce cieplnej (przeznaczone do spożycia przez ludzi)
01 Śmietana, masło, mleko aromatyzowane, z dodatkiem żelatyny, mrożone i fermentowane330301L1
02 Inne przetwory płynne 01 Serwatka33030301LM
02 Maślanka33031401LM
03 Przetwory sproszkowane330302L2
04 Sery

01 Ser świeży

33040101LM
02 Ser miękki33040201LM
03 Ser twardy33040301LM
04 Ser o długim procesie dojrzewania330404LM
05 Ser przetworzony330405LM
05 Produkty mleczarskie do smarowania33040600000000
02 Przetwory zawierające surowe mleko (przeznaczone do spożycia przez ludzi)
01 Śmietana, masło, mleko aromatyzowane, z dodatkiem żelatyny, mrożone lub fermentowane330201L1
02 Inne przetwory płynne 01 Serwatka33030302LM
02 Maślanka33031402LM
03 Sery

01 Ser świeży

33041101LM
02 Ser miękki33041201LM
03 Ser twardy33041301LM
04 Ser o długim procesie dojrzewania330414LM
04 Przetwory mleczne do smarowania33041600000000
03 Inne przetwory mleczne (przeznaczone do spożycia przez ludzi)
01 Ser serwatkowy33090100000000
02 Płatki mleczne33090200000000
03 Inne przetwory mleczne33099900000000
04 Przetwory zawierające mleko, nieprzeznaczone do spożycia przez ludzi (dyrektywa Rady 92/118/EWG)L2
01 Płyny

01 Płynna serwatka

33100101000000
02 Płynna maślanka33100102000000
03 Inne przetwory płynne33100199000000
02 Sproszkowane331002
[ 05 ] Produkty rybołówstwa przeznaczone do spożycia przez ludzi
01 Ryby, wątroby i mlecz
01 Żywe ryby przeznaczone do bezpośredniego spożycia przez ludzi
01 Gatunki ryb wrażliwe na ISA, VHS, IHN, SVC320111PI Y
02 Inne gatunki ryb320199PI N
02 Ryby całe lub wypatroszone, bez łbów lub z łbami, świeże, chłodzone lub mrożone

01 Chłodzone

320121PI
02 Mrożone320131PI
03 Filety, płaty lub rozdrobnione mięso ryb, świeże, chłodzone lub mrożone

01 Chłodzone

320122PI
02 Mrożone320132PI
04 Surowe filety rybne, panierowane lub w sosie i zamrożone320135PI
05 Ryby i filety ryb suszonych, solone lub niesolone320140PI
06 Ryby i filety z ryb niesuszonych, solone lub konserwowane w solance

07 Wędzone ryby i ich filety

320150 320160PI PI
08 Ryby w puszkach (FO ≥ 3,00)320180PI
09 Wątroby i mlecz
01 Świeże lub chłodzone320221PI
02 Mrożone320231PI
03 Suszone, wędzone lub niewędzone320240PI
04 Solone albo w solance, wędzone lub niewędzone

05 Kawior (w pojemnikach zamkniętych hermetycznie)

06 Substytuty kawioru (w pojemnikach zamkniętych hermetycznie)

320250

32029500000000

32029600000000

PI
07 Inne wątroby i mlecz, konserwowane lub częściowo konserwowane320297PI
02 Skorupiaki
01 Żywe skorupiaki przeznaczone do bezpośredniego spożycia przez ludzi

01 Wrażliwe gatunki skorupiaków

32101100000000
02 Niewrażliwe gatunki skorupiaków321012CR N
02 Skorupiaki surowe, całe lub w kawałkach
01 Chłodzone321021CR
02 Mrożone321031CR
03 Skorupiaki gotowane, w pancerzach
01 Chłodzone321023CR
02 Mrożone321033CR
04 Skorupiaki gotowane, bez pancerzy
01 Chłodzone321024CR
02 Mrożone321034CR
05 Skorupiaki w puszkach321080CR
03 Mięczaki
01 Żywe mięczaki przeznaczone do bezpośredniego spożycia przez ludzi

01 Wrażliwe gatunki mięczaków

322011MO Y
02 Niewrażliwe gatunki mięczaków322012MO N
02 Mięczaki surowe, całe
01 Chłodzone322021MO
02 Mrożone322031MO
03 Mięczaki surowe, bez muszli
01 Chłodzone322022MO
02 Mrożone322032MO
04 Mięczaki gotowane, całe
01 Chłodzone322023MO
02 Mrożone322033MO
05 Mięczaki gotowane, bez muszli
01 Chłodzone322024MO
02 Mrożone322034MO
06 Mięczaki suszone, wędzone lub niewędzone322040MO
07 Mięczaki solone albo marynowane, wędzone lub niewędzone322050MO
08 Mięczaki w puszkach322080MO
04 Inne bezkręgowce wodne
01 Inne żywe bezkręgowce wodne przeznaczone do bezpośredniego spożycia przez ludzi323011AQ
02 Inne surowe bezkręgowce wodne, całe lub w kawałkach

01 Chłodzone

323021AQ
02 Mrożone323031AQ
03 Inne bezkręgowce wodne, suszone, wędzone lub niewędzone323040AQ
04 Inne bezkręgowce wodne, solone lub peklowane, wędzone lub niewędzone323050AQ
05 Inne bezkręgowce wodne w puszkach (FO ≥ 3)323080AQ
05 Inne produkty rybołówstwa
01 Mąki, mączki i granulki nadające się do spożycia przez ludzi

01 z ryb

32017000000000
02 ze skorupiaków32107000000000
03 z mięczaków i innych bezkręgowców wodnych32407000000000
02 Białko rybie w postaci żelu (Surimi)
01 Chłodzone32019200000000
02 Mrożone32019300000000
03 Przetwory kulinarne gotowane lub wstępnie obgotowane
01 z chłodzonych ryb320126PI
02 z mrożonych ryb320136PI
03 z chłodzonych skorupiaków321026CR
04 z mrożonych skorupiaków321036CR
05 z chłodzonych mięczaków322026MO
06 z mrożonych mięczaków322036MO
07 Mieszane chłodzone32402600000000
08 Mieszane mrożone32403600000000
04 Ekstrakty i soki
01 z ryb32019400000000
02 ze skorupiaków32109400000000
03 z mięczaków32209400000000
04 z innych bezkręgowców wodnych32309400000000
[ 06 ] Jaja przeznaczone do spożycia - produkty z jaj - produkty wytwarzane przez pszczoły34010100000000
01 Jaja do spożycia
01 kurczaków
02 innych gatunków34010900000000
02 Produkty z jaj poddane obróbce cieplnej
01 W postaci płynnej34020100000000
02 Suszone34020200000000
03 Koagulowane34020300000000
04 Skrystalizowane34020400000000
03 Produkty z jaj niepoddane obróbce cieplnej34030100000000
04 Produkty wytwarzane przez pszczoły
01 Do spożycia przez ludzi390401HO A
02 Do zastosowania wyłącznie w pszczelarstwie390402HO
03 Do zastosowania w przemyśle390403HO
[ 07 ] Ślimaki i żabie udka
01 Ślimaki
01 Żywe39220101000000
02 Chłodzone lub mrożone39220102000000
03 Zakonserwowane (poddane obróbce cieplnej FO ≥ 3,00)39220103000000
02 Inne ślimaki lądowe
01 Żywe39229901000000
02 Chłodzone lub mrożone39229902000000
03 Zakonserwowane (poddane obróbce cieplnej FO ≥ 3,00)39229903000000
03 Żabie udka
01 Chłodzone lub mrożone39210200000000
02 Zakonserwowane (poddane obróbce cieplnej FO ≥ 3,00)39210300000000
[ 08 ] Skóry zwierząt kopytnych, wełna, sierść, włosie

1 ' końskie, szczecina, pióra, puch lub części piór -

trofea myśliwskie

01 Surowe skóry (dyrektywa 64/433/EWG - dyrektywa 72/462/EWG)
01 Surowe skóry bydła43010100000000
02 Surowe skóry owiec43010200000000
03 Surowe skóry kóz43010300000000
04 Surowe skóry świń43010400000000
05 Surowe skóry jednokopytnych43010500000000
06 Surowe skóry innych zwierząt kopytnych43010900000000
02 Skóry wyprawione (dyrektywa 92/118/EWG)
01 Skóry bydła43020100000000
02 Skóry owiec43020200000000
03 Skóry kóz43020300000000
04 Skóry świń43020400000000
05 Skóry jednokopytnych43020500000000
06 Skóry innych zwierząt kopytnych43020900000000
03 Wełna, włosie, włosie końskie, szczecina
01 Surowe i wysuszone440101H1
02 Barwione, poddane obróbce cieplnej, gotowane lub poddane obróbce440201H1
04 Pióra, puch lub części piór
01 Surowe i wysuszone45010000000000
02 Barwione, poddane obróbce cieplnej, gotowane lub poddane obróbce45020000000000
05 Trofea myśliwskie
01 Nieobrobione46010000000000
02 Obrobione46020000000000
[ 09 ] Kości, rogi, kopyta i ich produkty uboczne (żelatyna) inne niż mączki
01 Kości, rogi, kopyta i inne narośle skórne przeznaczone do spożycia przez ludzi lub przez zwierzęta
01 z bydła48010100000000
02 z owiec i kóz48010200000000
03 ze świń48010300000000
04 z innych gatunków48010900000000
01 Żelatyna do zastosowania w przemyśle spożywczym48011100000000
02 Inne produkty48011900000000
03 Kości/rogi/kopyta lub ich produkty uboczne do zastosowania w przemyśle
01 Żelatyna przemysłowa48012100000000
02 Inne produkty48012900000000
[ 10 ] Krew, produkty z krwi, płyn owodniowy stosowany

' ' w przemyśle farmaceutycznym celów technicznych

innych niż do produkcji pasz, czynniki chorobotwórcze

01 Krew i produkty z krwi koniowatych
01 Do zastosowań w przemyśle farmaceutycznym490101BL
02 Do zastosowań w innych gałęziach przemysłu490102BL
02 Krew i produkty z krwi gatunków innych niż konio-wate
01 Do zastosowań w przemyśle farmaceutycznym490103BL
02 Do zastosowań technicznych w innych gałęziach przemysłu490104BL
03 Czynniki chorobotwórcze49020000000000
[ 11 ] Inne odpady zwierzęce: surowy materiał wysokiego

' ' ryzyka - surowy materiał niskiego ryzyka stosowany

w przemyśle farmaceutycznym do celów technicznych oraz do produkcji pasz

01 Nieobrobiony materiał wysokiego ryzyka
01 Zwłoki zwierząt lub płody zwierząt martwo urodzonych, łożyska48021001000000
02 Zwłoki zwierząt padłych podczas transportu48021002000000
03 Inne zwłoki zwierząt48021099000000
04 Zwierzęta ubite w ramach środków zapobiegawczych przed chorobami48022001000000
05 Odpady zwierząt rzeźnych, u których stwierdzono objawy chorób zakaźnych48022002000000
06 Części zwierząt rzeźnych, które nie są zazwyczaj badane (z wyjątkiem skór, rogów, kopyt, wełny, piór, krwi)48023001000000
07 Zepsute mięso, ryby, produkty spożywcze pochodzenia zwierzęcego48023002000000
08 Mięso i ryby przywożone z państw trzecich i niespełniające wymagań prawodawstwa wspólnotowego48023003000000
09 Odpady zwierzęce i produkty zawierające pozostałości48023004000000
10 Ryby wykazujące objawy chorób zakaźnych48023005000000
02 Materiał niskiego ryzyka stosowany w produkcji wyrobów farmaceutycznych, inny niż krew, produkty z krwi i płyn owodniowy
01 Podroby ze świeżych ryb50010601000000
02 Serca50010102AN A
03 Jelita50010103AN A
04 Trzustka50010104AN A
05 Śledziona50010105AN A
06 Nadnercza50010106AN A
07 Migdałki50010107AN A
08 Genitalia50010108AN A
09 Tarczyca50010109AN A
10 Mózg/przysadka mózgowa50010410AN A
11 Płyn maziowy50011011AN A
12 Żółć50010112AN A
13 Jelitowe błony śluzowe lub soki jelitowe50011013AN A
14 Inne tkanki limfoidalne50010114AN A
15 Inne50011099AN A
03 Materiał niskiego ryzyka stosowany przy wytwarzaniu produktów technicznych, z wyjątkiem krwi, produktów z krwi i płynu owodniowego
01 pochodzące od bydła50020100000000
02 od jednokopytnych50020200000000
03 pochodzące od owiec i kóz50020300000000
04 pochodzące od świń50020400000000
05 od drobiu50020500000000
06 od ryb50020600000000
07 inne50029900000000
04 Materiał niskiego ryzyka stosowany przy produkcji karmy dla zwierząt domowychAN
01 Odpady zwierzęce powstałe przy produkcji mięsa świeżego5003
02 Pochodzący od zwierząt żyjących w środowisku wodnym

01 Ryby odłowione w celu produkcji mączki rybnej

50030615000000
02 Odpady i podroby ze świeżych ryb50030601000000
[ 12 ] i Karma dla zwierząt domowych - przetworzone białko zwierzęce stosowane w paszach (mączki i

skwarki)

01 Karma dla zwierząt domowych
01 Mrożona, niepoddana obróbce cieplnej47010201000000
02 W puszkach (obróbka cieplna FO > 3,00)47010202000000
03 Częściowo nawilżona47010203000000
04 Sucha47010204000000
05 Z przetworzonych skór47010205000000
02 Przetworzone białko zwierzęce stosowane w paszach
01 Mączka mięsna47010101000000
02 Mączka rybna47010102000000
03 Mączka z krwi47010103000000
04 Mączka z kości47010104000000
05 Mączka z rogów47010105000000
06 Mączka z kopyt47010106000000
07 Mączka z puchu47010107000000
08 Suszone skwarki47010108000000
09 Mieszanki wymienionych mączek i innych mączek47010199000000
[ 13 ] 1 Gnojówka stosowana jako nawóz48150100000000
01 Przetworzone produkty zawierające gnojówkę
02 Nieprzetworzona gnojówka
01 pochodząca od drobiu48150201000000
02 pochodząca od koniowatych48150202000000
03 pochodząca od innych gatunków48150209000000
[ 14 ] 1 Małe partie produktów dla osób prywatnych - ' ' produkty w posiadaniu osób podróżujących środkami transportu publicznego - próbki handlowe
01 Małe partie produktów dla osób prywatnych
01 Świeże mięso gatunków hodowlanych i dziczyzna, włącznie z podrobami i krwią, przeznaczone do spożycia przez ludzi51010000000000
02 Produkty mięsne i inne produkty pochodzenia zwierzęcego, przeznaczone do spożycia przez ludzi51020000000000
03 Mleko płynne51030000000000
04 Przetwory mleczne51040000000000
05 Produkty rybołówstwa przeznaczone do spożycia przez ludzi51050000000000
06 Jaja przeznaczone do spożycia - produkty z jaj - produkty wytwarzane przez pszczoły51060000000000
07 Ślimaki i żabie udka51070000000000
02 Produkty w posiadaniu osób podróżujących środkami transportu publicznego
01 Świeże mięso gatunków hodowlanych i dziczyzna, łącznie z podrobami i krwią, przeznaczone do spożycia przez ludzi52010000000000
02 Produkty mięsne i inne produkty pochodzenia zwierzęcego, przeznaczone do spożycia przez ludzi52020000000000
03 Mleko płynne52030000000000
04 Przetwory mleczne52040000000000
05 Produkty rybołówstwa przeznaczone do spożycia przez ludzi52050000000000
06 Jaja przeznaczone do spożycia - produkty z jaj - produkty wytwarzane przez pszczoły52060000000000
07 Ślimaki i żabie udka52070000000000
03 Próbki handlowe
01 Świeże mięso gatunków hodowlanych i dziczyzna, włącznie z podrobami i krwią, przeznaczone do spożycia przez ludzi53010000000000
02 Produkty mięsne i inne produkty pochodzenia zwierzęcego, przeznaczone do spożycia przez ludzi53020000000000
03 Mleko płynne53030000000000
04 Przetwory mleczne53040000000000
05 Produkty rybołówstwa przeznaczone do spożycia przez ludzi53050000000000
06 Jaja przeznaczone do spożycia - produkty z jaj - produkty wytwarzane przez pszczoły53060000000000
07 Ślimaki i żabie udka53070000000000
08 Skóry zwierząt kopytnych, wełna, włosie zwierząt, włosie końskie, szczecina, pióra, puch lub części piór - trofea myśliwskie53080000000000
09 Kości, rogi, kopyta i ich produkty uboczne (żelatyna), inne niż mączki53090000000000
10 Krew, produkty z krwi, płyn owodniowy do zastosowania w przemyśle farmaceutycznym lub do zastosowań technicznych, innych niż produkcja pasz- czynniki chorobotwórcze53100000000000
11 Inne odpady zwierzęce: substancje wysokiego ryzyka, nieobrobione - surowce niskiego ryzyka do zastosowania w przemyśle farmaceutycznym, do zastosowań technicznych, innych niż produkcja pasz53110000000000
12 Karma dla zwierząt domowych - przetworzone białko zwierzęce do zastosowania w karmie dla zwierząt (mączka)53120000000000
13 Gnojówka do zastosowania jako nawóz53130000000000
[ 15 ] Świeże mięso do celów wystawowych, szczególnych badań lub analiz
01 Świeże mięso do celów wystawowych54000000000000
02 Świeże mięso do szczególnych badań lub analiz55000000000000
[ 16 ] Świeże mięso i produkty mięsne dostarczane wyłącznie organizacjom międzynarodowym
01 Świeże mięso61000000000000
02 Produkty mięsne71000000000000

TYTUŁ II

Uzupełnienia do ogólnej definicji przez dodanie grup zwierząt, gatunków i rodzajów produktów

[ AN ]A0100Bydło
A0200Jednokopytne
A0300Świnie
A0400Owce
A0500Kozy
0600Drób
A9900Inne
[ AQ ]N9100Osłonice, żachwy
N9210Jeże morskie
N9999Inne bezkręgowce wodne
[ BI ]0101Passeriformes (np. jaskółki, kruki, kanarki)
0201Piciformes (np. dzięcioły, tukany)
0301Coraciiformes (np. zimorodki, nosorogi, żołny)
0401Trogoniformes (np. kwesale)
0501Coliiformes (np. czepigi)
0601Apodiformes (np. jerzyki, kolibry)
0701Caprimulgiformes (np. kozodoje)
0801Strigiformes (np. sowy)
0901Cuculiformes (np. kukułki)
1001Psittaciformes (np. papugi, papużki faliste)
1101Columbiformes (inne niż gołębie, np. gołębice)
1201Gruiformes (np. żurawie)
1301Charadriiformes (np. mewy, alki, siewki)
1401Galliformes (inne niż drób, np. pawie)
1501Falconiformes (np. orły, sokoły, sępy)
1601Anseriformes (inne niż kaczki lub gęsi, np. łabędzie)
1701Ciconiiformes (np. czaple, bociany, flamingi)
1801Pelicaniformes (np. pelikany, kormorany)
1901Procellariiformes (np. albatrosy, petrele)
2001Podicipediformes (np. perkozy)
2101Gaviiformes (np. nurki)
2201Tinamiformes (np. tinamu)
2301Apterygiformes (np. kiwi)
2401Casuariformes (np. kazuary)
2501Rheiformes (np. nandu)
2601Struthioniformes (np. struś)
2701Sphemsciformes (np. pingwiny)
[ BL ]0100Pełna krew świeża
0200Serum
0300Krwinki oczyszczone
0400Płyn owodniowy
9900Inne produkty
[ CA ]0100Koty
0200Psy
0300Hyenidae (np. hieny)
0400Viverridae (np. mangusta, cybet)
0500Mustelidae (np. norka, kuna, borsuk)
0600Procyonidae (np. szop, panda)
0700Ursidae (np. niedźwiedź)
[ CE ]0100Wieloryby
0102Delfiny
0103Inne walenie
[ CM ]0100Wielbłądy dwugarbne
0101Wielbłądy jednogarbne
0102Lama
0103Wigoń
0104Inne wielbłądowate
[ CR ]N7010Kaczenice (Scalpellidae - Pollicipes cornucopia)
N7020Pąkle (Balanidae)
N7110Kryl (Euphausidae)
N7120Białe krewetki (Penaeidae)
N7130Krewetki słodkowodne (Palaemonidae)
N7140Krewetki pospolite (Crangonidae)
N7199Inne krewetki
N7200Homary kolczaste (Palinuridae)
N7310Langusta amerykańska (Astacidae - Orconectes spp.)
N7399Inne raki (inne Astacidae)
N7410Homary amerykańskie/europejskie (Nephropidae - Homarus spp.)
N7420Langusty (Nephropidae - Nephrops norvegicus)
N7510Kraby jadalne (Cancridae - Cancer spp.)
N7599Inne kraby
N7900Inne skorupiaki
[ H1 ]0100Wełna owiec
0200Włosie bydła
0300Sierść borsuka
0400Włosie końskie
0500Szczecina świń
0600Sierść dzików
9900Sierść gryzoni i innych zwierząt
[ HO ]A0100Miód
A0200Wosk
A0300Mleczko pszczele
A0400Pyłek
A0500Produkty z miodu
0600Propolis
A0700Inne
[ IN ]0103Hymenoptera: 'pszczoła-królowa'
0203Hymenoptera: pszczoła (rójka)
0209Inne motyle (np. motyle, ćmy, mole, gąsienice)
0303Lepidoptera: jedwabniki (bombie)
9903Inne błonkoskrzydłe (np. mrówki, osy)
[ L1 ]0100Śmietana
0200Masło
0300Jogurt
0400Inne mleko fermentowane
0500Mleko aromatyzowane
0600Mleko z dodatkiem żelatyny lub mleko zakwaszane albo desery mleczne
0700Lody i lody na bazie mleka
[ L2 ]0100Mleko w proszku lub proszek mleczny
0200Mieszanki w proszku na bazie mleka
0300Proszek serwatkowy i jego pochodne
0400Maślanka w proszku i jej pochodne
0500Kazeina, kazeinaty i inne frakcje białka
9900Inne produkty z mleka w proszku
[ LA ]0100Króliki
0200Króliki dzikie
0300Zające
0400Inne zajęcokształtne
[ LM ]0100Krów
0200Bawołów
0300Owiec
0400Kóz
0500Wielbłądów dwugarbnych
0600Koni
0700Innych
[ M1 ]0100Całe tusze
0200Półtusze
0300Ćwierćtusze
[ M2 ]0100Półtusze pokrojone najwyżej na 3 części
0200Kawałki
0300Mięso bez kości
0400Mięso w kawałkach o wadze poniżej 100 g.
0500Mięso mielone
0600Wyroby mięsne
0700Mięso oddzielane mechanicznie
0800Jadalne tłuszcze surowe
[ M3 ]A0100Serca
A0200Mięśnie przepony
A0300Żwacze
A0400Ozory
A0500Podroby mielone
A0600Wyroby z zawartością podrobów
A0700Wątroby całe
A0800Wątroby krojone
0900Grasica
A1000Mózg i inne tkanki nerwowe (rdzeń kręgowy)
A1200Krew
A9900Inne podroby
[ M4 ]A0100Tusze całkowicie wypatroszone
A0200Tusze częściowo wypatroszone
A0300Tusze, których wypatroszenie zostało wstrzymane
A0400Kawałki
A0500Bez kości
A0600Wyroby mięsne
A0700Oddzielone mechanicznie
A0800Wątroby
0900Wątróbki gęsie
1000Podgardle
A9900Inne podroby
[ M5 ]0100Szynka bez kości
0200Szynka z kością
0300Łopatki
0400Kiełbasy (łącznie z mieszankami)
[ M6 ]A0100Jednokopytne
A0200Bydło
0300Świnie
A0400Owce
A0500Kozy
A0600Upierzone zwierzęta dzikie utrzymywane przez człowieka
A0700Dzik utrzymywany przez człowieka
A0800Inne zwierzęta dzikie utrzymywane przez człowieka
A0900Upierzone zwierzęta dzikie
A1000Dzik
A1100Inne zwierzęta dzikie
A1200Drób
A1300Królik
A1400Inne gatunki
[ M7 ]0100Dania gotowane zawierające mięso
0200Inne dania gotowane
0300Kiełbasy
9900Inne gotowane lub wstępnie obgotowane produkty mięsne
[ MO ]Y0100Ostrygi płaskie (Ostreidae - Ostrea edulis)
N8110Mięczaki morskie 'ślimak morski' (Haliotidae - Haliotis spp.)
N8120Mięczaki morskie 'trąbik sfałdowany' (Buccindae - Buccinum undatum)
N8130Mięczaki morskie 'pobrzeżki' (Littorinidae - Littorina spp.)
N8199Inne mięczaki morskie
N8211Złożone ostrygi pacyficzne (Ostreidae - Crassostrea gigas)
N8299Inne ostrygi (inne Ostreidae)
N8311Przegrzebki wielkie (Pectinidae - Pecten jacobeus)
N8312Przegrzebki pospolite, kokilki Saint Jacques (Pedinidae - Peden maximus)
N8319Inne przegrzebki z gatunku Pectinidae rzędu Pecten spp.
N8399Inne przegrzebki
N8410Małże jadalne z gatunku Mytilus spp.
N8499Inne małże jadalne (inne Mytilidae)
N8510Sepia (Sepiidae - Septa officinalis)
N8520Sepia mniejsza (Sepiolidae)
N8530Kałamarnice przybrzeżne (Loliginidae)
N8540Kałamarnice latające (Ommastrephidae)
N8550Ośmiornice (Octopodidae)
N8900Inne mięczaki
[ PB ]0101Słoń afrykański
0201Słoń azjatycki
[ PE ]0101Rhinocerotidae
0201Tapiridae
[ PI ]Y0400Pstrąg (Salmo gairdneri), VHS, IHN
Y0401Karp (Cyprinus carpio), SVC
Y0402Karaś złocisty (Carassius auratus), SVC
Y0403Karaś (Carassius carassius), SVC
Y0404Amur biały (Ctenopharyngodon ideila), SVC
Y0405Tołpyga biała (Hypophthalmichtys molitrix), SVC
Y0406Tołpyga pstra (Hypophthalmichtys nobilis), SVC
Y0407Jaź (Leuciscus idus), SVC
Y0408Lin (Tinca tinca), SVC
Y0409Płoć (Rutilus rutilus), SVC
Y0410Wzdręga (Scardinius erythrophthalmus), SVC
Y0500Inne łososiowate, VHS, IHN
Y0600Łosoś atlantycki (Salmo salar), ISA, VHS, IHN
Y0700Lipień (Thymallus thymallus), VHS
Y0701Sum europejski (Silurus glanis), SVC
Y0800Siejowate (Coregonus sp.), VHS, IHN
Y0900Szczupak (Esox lucius), VHS, IHN, SVC
N0999Inne ryby słodkowodne
N1000Halibut (Reinhardtius spp. - Hippoglossus spp.)
N1100Gładzica (Pleuronectes platessa)
N1200Sola (Solea spp.)
Y1901Skarp (Scophthalmus maximus), VHS
N1999Inne ryby płaskie
N2000Biały tuńczyk lub tuńczyk długopłetwy (Thunnus alalunga)
N2100Tuńczyk żółtopłetwy (Thunnus albacares)
N2200Tuńczyk latający lub paskowany bonito (Euthynnus pelamis)
N2999Inne ryby z gatunku Thunnus i Euthynnus
N3000Śledź (Clupea spp.)
N3100Dorsz (Gadus spp.)
N3200Sardynki, szprotki (Sardina spp. - Sardinella spp. - Sprattus)
N3300Łupacz (Melanogrammus aeglefinus)
N3400Czarniak (Pollachius virens)
N3500Makrela (Scomber spp.)
N3600Rekin (wszystkie gatunki)
N3700Płaszczka (Raja spp.)
N4000Jesiotr (Acipenser spp.)
N4100Węgorz (Anguilla spp.)
N4200Zębacz pasiasty (Anarhichas lupus)
N4300Okoń morski (Dicentrarchus spp.)
N4400Witlinek (Merlangus merlangus)
N4500Witlinek błękitny (Gadus poutassou)
N4600Ling (Molva spp.)
N4700Mintaj alaskański i mintaj zielony (Theragra chalcogramma - Pollachius)
N4800Marlin (Makaira spp.)
N5000Portugalska ryba psia (Centroscymnus coelolepis)
N5100Sardela (Engraulis spp.)
N5200Leszcz morski (Dentex dentex - Pagellus spp.)
N5300Morszczuk (Merluccius spp.)
N5400Leszcz promieniowy (Brama spp.)
N5500Żabnica (Lophius spp.)
N5600Ryba z gatunku Orcynopsis unicolor
N5700Karmazyn (Sebastes spp.)
N5800Ryba z gatunku Boreogadus saida
N6000Pałasz (Lepidopus caudatus - Aphanopus carbo)
N6100Miecznik (Xiphias gladius)
N6200Ostrobok (Caranx trachurus - Trachurus)
N6300Ryby trujące (dyrektywa 91/493/EWG art. 5)
N6900Inne ryby
[ PN ]0101Phocidae (np. foki)
0201Odobenidae (np. morsy)
0301Otaridea (np. uszatki)
[ PO ]0100Kury
0200Indyki
0300Perliczki
0400Kaczki
0500Gęsi
A0600Przepiórki
0700Gołębie
A0800Bażanty
A0900Kuropatwy
A1000Ptaki nielatające (bezgrzebieniowce)
[ RE ]0100Squamata (np. węże)
0200Squamata (np. jaszczurki)
0300Crocodylia (np. krokodyle i aligatory)
0400Testudines chelonidae (np. żółwie wodne)
0500Inne żółwie (np. żółwie)
[ RO ]0100Cavidae (np. świnka morska)
0200Hystricidae (np. jeżozwierz)
0300Muridae (np. szczury, myszy)
0400Cricettidae (np. chomik)
0500Castoridae (np. bóbr)
0600Chinchillidae (np. szynszyla)
0700Sciuridae (np. wiewiórka, świstak)
9900Inne gryzonie
[ RU ]0101Bos bovis
0105Inne krętorogie
0201Antylopy
0205Renifery, karibu
0301Żyrafy
0401Jelenie
0405Inne jeleniowate
0501Inne przeżuwacze
[ SU ]0101Hipopotamy
0201Inne świniokształtne
0301Dziki

TYTUŁ III

Wykaz możliwego przeznaczenia żywych zwierząt, nasienia, komórek jajowych i zarodków

[ D1 ]01Do ogrodów zoologicznych
02Do organu, instytutu lub zatwierdzonego centrum
03W celach hodowlanych lub w celu odnowy stada
04Przemieszczanie zwierząt cyrkowych i jarmarcznych
[ D2 ]01Do ogrodów zoologicznych
02Do organu, instytutu lub zatwierdzonego centrum
03W celach hodowlanych
[ D3 ]02Do organu, instytutu lub zatwierdzonego centrum
03W celach hodowlanych

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.