Decyzja 97/275/WE zmieniająca decyzję 93/25/EWG zatwierdzającą niektóre działania mające na celu powstrzymanie rozwoju mikroorganizmów chorobotwórczych małży i ślimaków morskich

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.1997.108.52

Akt jednorazowy
Wersja od: 10 kwietnia 1997 r.

DECYZJA KOMISJI
z dnia 9 kwietnia 1997 r.
zmieniająca decyzję 93/25/EWG zatwierdzającą niektóre działania mające na celu powstrzymanie rozwoju mikroorganizmów chorobotwórczych małży i ślimaków morskich
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

(97/275/WE)

(Dz.U.UE L z dnia 25 kwietnia 1997 r.)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając dyrektywę Rady 91/493/EWG z dnia 22 lipca 1991 r. ustanawiającą warunki zdrowotne dotyczące produkcji i wprowadzania do obrotu produktów rybołówstwa(1), ostatnio zmienioną dyrektywą 96/23/WE(2), w szczególności jej Załącznik rozdział IV punkt IV.2,

a także mając na uwadze, co następuje:

decyzja Komisji 93/25/EWG z dnia 11 grudnia 1993 r. zatwierdzająca niektóre działania mające na celu powstrzymanie rozwoju mikroorganizmów chorobotwórczych małży i ślimaków morskich(3) wprowadziła trzy rodzaje obróbki cieplnej zapewniające bezpieczeństwo zdrowotne produktów;

Niderlandy zaproponowały alternatywne rozwiązanie dla procesów wymienionych w Załączniku do decyzji 93/25/EWG;

niniejsza obróbka została zbadana i zatwierdzona przez Stały Komitet Weterynaryjny;

należy wprowadzić zmiany w Załączniku do decyzji 93/25/EWG uwzględniające rodzaj niniejszej obróbki;

środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu Weterynaryjnego,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł  1

W Załączniku do decyzji 93/25/EWG z dnia 11 grudnia 1993 r. zatwierdzającej niektóre działania mające na celu powstrzymanie rozwoju mikroorganizmów chorobotwórczych małży i ślimaków morskich, wprowadza się następujące zmiany.

W B dodaje się, co następuje:

"3. - gotowanie na parze pod ciśnieniem w zamkniętym naczyniu, jeżeli:

- spełnione są wymagania dotyczące czasu gotowania i wewnętrznej temperatury mięsa mięczaków, określone w 1 powyżej,

- zamknięte naczynie zapewnia równomierny obieg ciepła, zatwierdzoną metodą w ramach programu samokontroli."

Artykuł  2

Niniejsza decyzja skierowana jest do Państw Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 9 kwietnia 1997 r.

W imieniu Komisji
Franz FISCHLER
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 268 z 24.9.1991, str. 15.

(2) Dz.U. L 125 z 23.5.1996, str. 10.

(3) Dz.U. L 16 z 25.1.1993, str. 22.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.