Decyzja 2003/369/WE zmieniająca decyzję 85/377/EWG ustanawiającą wspólnotową typologię dla gospodarstw rolniczych

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2003.127.48

Akt jednorazowy
Wersja od: 16 maja 2003 r.

DECYZJA KOMISJI
z dnia 16 maja 2003 r.
zmieniająca decyzję 85/377/EWG ustanawiającą wspólnotową typologię dla gospodarstw rolniczych

(Notyfikowana jako dokument numer C(2003) 1557)

(2003/369/WE)

(Dz.U.UE L z dnia 23 maja 2003 r.)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Komisji (WE) nr 79/65/EWG z 15 czerwca 1965 r. w sprawie ustanawiające sieć zbierania danych rachunkowych o dochodach i prowadzonej działalności gospodarczej gospodarstw rolnych w Europejskiej Wspólnocie Gospodarczej(1), ostatnio zmienionej rozporządzeniem (WE) nr 1256/97(2), w szczególności jego art. 4 ust. 4 oraz art. 7 ust. 3,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) 1 Decyzja Komisji 85/377/EWG(3), ostatnio zmieniona decyzją 1999/725/WE(4), jest podstawą klasyfikacji gospodarstw rolnych według ich wielkości ekonomicznej oraz typu rolniczego zarówno w badaniach struktury gospodarstw rolnych, jak i w ramach Sieci Danych Rachunkowych z Gospodarstw Rolnych (FADN). Wyniki badań struktury gospodarstw rolnych sklasyfikowanych według europejskich jednostek wielkości oraz typu rolniczego służą jako podstawa wyboru i przyznawania wagi próbom gospodarstw FADN.

(2) 2 Rozporządzenie Komisji (EWG) nr 2237/77 z dnia 23 września 1997 r. w sprawie formatu sprawozdania z gospodarstwa rolnego, które ma być wykorzystywane do określania dochodów z gospodarstw rolnych(5), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1837/2001(6), ustanawia rodzaj danych rachunkowych, które należy zawrzeć w sprawozdaniu z gospodarstwa rolnego.

(3) 3 Rozporządzenie Rady (EWG) nr 571/88 z dnia 29 lutego 1988 r. w sprawie organizacji badań struktury gospodarstw rolnych(7), ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 143/2002(8), określa cechy badane w ramach cyklu badań nad strukturą gospodarstw rolnych.

(4) 4 Struktura oraz zawartość zarówno sprawozdania z gospodarstwa rolnego, jak i wykazu cech badań gospodarstw rolnych objętych badaniami dla lat 2003, 2005 oraz 2007 zostały ostatnio zmienione przez wyżej wymienione rozporządzenia.

(5) Decyzja 85/377/EWG powinna zatem zostać odpowiednio zmieniona.

(6) Środki przewidziane niniejszą decyzją są zgodne z opinią Wspólnotowego Komitetu ds. Sieci Danych Rachunkowych z Gospodarstw Rolnych.

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł  1

Załączniki I oraz II do decyzji 85/377/EWG zostają zmienione zgodnie z Załącznikiem do niniejszej decyzji.

Artykuł  2

Niniejsza decyzja skierowana jest do Państw Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 16 maja 2003 r.

W imieniu Komisji
Franz FISCHLER
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. 109 z 23.6.1965, str. 1859/65.

(2) Dz.U. L 174 z 2.7.1997, str. 7.

(3) Dz.U. L 220 z 17.8.1985, str. 1.

(4) Dz.U. L 291 z 13.11.1999, str. 28.

(5) Dz.U. L 263 z 17.10.1977, str. 1.

(6) Dz.U. L 255 z 24.9.2001, str. 1.

(7) Dz.U. L 56 z 2.3.1998, str. 1.

(8) Dz.U. L 24 z 26.1.2002, str. 16.

ZAŁĄCZNIK 5

W decyzji 85/377/EWG wprowadza się następujące zmiany:

1) w załączniku I pkt 1 lit. f) ppkt 2 otrzymuje brzmienie:

"2) Jednostki pieniężne oraz zaokrąglanie

Podstawowe dane dla wyznaczania standardowych nadwyżek bezpośrednich oraz obliczone standardowe nadwyżki bezpośrednie ustalane są w euro. W przypadku państw członkowskich, które nie przystąpiły do Unii Gospodarczej i Monetarnej, standardowe nadwyżki bezpośrednie przelicza się na euro na podstawie przeciętnego kursu wymiany walut dla okresu sprawozdawczego, zgodnie z postanowieniami pkt 1 lit. e) niniejszego załącznika. Niniejsze stawki będą przesyłane przez Komisję do odpowiednich Państw Członkowskich. Standardowe nadwyżki bezpośrednie mogą zostać zaokrąglone do do 5 EUR, jeśli istnieje taka potrzeba";

2) w załączniku II wprowadza się następujące zmiany:

a) w części B wprowadza się następujące zmiany:

i) punkt a) otrzymuje brzmienie:

"a) Charakter danej działalności

Działalności te odnoszą się do wykazu cech badanych w ramach badań struktur w latach 2003, 2005 oraz 2007; są one wskazywane przez wykorzystanie kodów wymienionych w załączniku do rozporządzenia Rady (EWG) nr 571/88(*)lub przez kod przegrupowujący niektóre z tych cech, jak określono w załączniku II część C do niniejszego rozporządzenia(**)

______

(*) Dz.U. L 56 z 2.3.1988, str. 1.

(**) Cechy D/12 (Pastewne okopowe i bulwiaste), D/18 (Rośliny pastewne), D/21 (Grunty ugorowane bez subsydiów), E (Ogródki przydomowe), F/1 (Pastwiska i łąki, z wyłączeniem pastwisk i łąk niepielęgnowanych), F/2 (Pastwiska i łąki niepielęgnowane) oraz J/11 (Prosięta poniżej 20 kg żywej wagi) są wykorzystywane wyłącznie w określonych warunkach (patrz: punkt 5 załącznika I);".

ii) w tabeli zatytułowanej "Gospodarstwa wyspecjalizowane - produkty upraw" wiersze odpowiadające punktowi 1 (Specjalizacja uprawy polowe) otrzymują następujące brzmienie:

Gospodarstwa wyspecjalizowane - produkty upraw
Ogólny rodzaj gospodarki rolnejPodstawowy rodzaj gospodarki rolnejSzczególne rodzaje gospodarki rolnejPodpodziały szczególnych rodzajów gospodarki rolnejDefinicjaKody właściwości oraz wartości progowych (patrz: załącznik IIC)
"1. Specjalizujące się w uprawach polowychOgólne uprawy, tj. zboża, rośliny o wysokiej zawartości białka na ziarno, ziemniaki, buraki cukrowe, pastewne okopowe i bulwiaste, rośliny przemysłowe, świeże warzywa, melony, truskawki w uprawie polowej, rośliny pastewne, nasiona i sadzonki na gruntach ornych, inne uprawy na gruntach ornych, poplony na cele nieżywnościowe oraz grunty ugorowane nieużytkowane gospodarczo, objęte systemem motywacyjnym do odłogowania > 2/3P1 > 2/3
13. Specjalizujące się w uprawach zbóż, roślin oleistych i roślin o wysokiej zawartości białkaZboża, rośliny oleiste, rośliny o wysokiej zawartości białka i grunty ugorowane nieużytkowane gospodarczo, objęte systemem motywacyjnym do odłogowania > 2/3P11 + P12 + D/9 + D/22 > 2/3
131. Specjalizujące się w uprawach zbóż (innych niż ryż), roślin oleistych i roślin o wysokiej zawartości białkaZboża, wyłączając ryż, rośliny oleiste, rośliny o wysokiej zawartości białka, i grunty ugorowane nieużytkowane gospodarczo, objęte systemem motywacyjnym do odłogowania > 2/3P111 + P12 + D/9 + D/22 > 2/3
132. Specjalizujące się w uprawie ryżu Ryż > 2/3D/7 > 2/3
133. Uprawa zbóż, roślin oleistych, roślin o wysokiej zawartości białka i ryżu, łącznieGospodarstwa w klasie 13, z wyłączeniem tych w klasach 131 i 132
14. Specjalizujące się w ogólnej uprawie polowejOgólne uprawy > 2/3; zboża, rośliny oleiste, rośliny o wysokiej zawartości białka i grunty ugorowane nieużytkowane gospodarczo, objęte systemem motywacyjnym do odłogowania ≤ Ü 2/3P1 > 2/3; P11 + P12 + D/9 + D/22 ≤ Ü 2/3
141. Specjalizujące się w uprawie roślin okopowychZiemniaki, buraki cukrowe oraz pastewne okopowe i bulwiaste > 2/3P121 > 2/3
142. Uprawa zbóż i roślin okopowych, łącznieZboża, rośliny oleiste, rośliny o wysokiej zawartości białka i grunty ugorowane nieużytkowane gospodarczo, objęte systemem motywacyjnym do odłogowania > 1/3; okopowe > 1/3P11 + P12 + D/9 + D/22 > 1/3; P121 > 1/3
143. Specjalizujące się w uprawie warzyw polowychŚwieże warzywa, melony, i truskawki w uprawie polowej > 2/3D/14a > 2/3
144. Różne uprawy poloweGospodarstwa w klasie 14, z wyłączeniem tych w klasach 141, 142 i 143
1441. Specjalizujące się w uprawie tytoniuTytoń > 2/3D/23 > 2/3
1442. Specjalizujące się w uprawie bawełnyBawełna > 2/3D/25 > 2/3
1443. Różne uprawy polowe, łącznieGospodarstwa w klasie 144, z wyłączeniem tych w podtypach 1441 i 1442".

b) w części C wprowadza się następujące zmiany:

i) punkt I otrzymuje następujące brzmienie:

"I. Kody przegrupowujące niektóre cechy zawarte w badaniach struktury gospodarstw rolnych z lat 2003, 2005 i 2007

P1. Uprawa ogólna = D/1 (pszenica zwyczajna i orkisz) + D/2 (pszenica durum) + D/3 (żyto) + D/4 (jęczmień) + D/5 (owies) + D/6 (kukurydza na ziarno) + D/7 (ryż) + D/8 (pozostałe zboża) + D/9 (rośliny o wysokiej zawartości białka) + D/10 (ziemniaki) + D/11 (burak cukrowy) + D/12 (pastewne okopowe i bulwiaste) + D/23 (tytoń) + D/24 (chmiel) + D/25 (bawełna) + D26 (rzepak i rzepik) + D/27 (słonecznik) + D/28 (soja) + D/29 (siemię lniane (len oleisty)) + D/30 (pozostałe rośliny oleiste) + D/31 (len) + D/32 (konopie) + D/33 (pozostałe rośliny włókniste) + D/34 (rośliny aromatyczne i lecznicze oraz zioła) + D/35 (rośliny przemysłowe niewymienione w innych punktach) + D14a (świeże warzywa, melony, truskawki, w uprawie polowej) + D18 (rośliny pastewne) + D19 (nasiona i sadzonki na gruntach ornych) + D20 (inne uprawy na gruntach ornych) + D/22 (grunty ugorowane nieużytkowane gospodarczo, objęte systemem motywacyjnym do odłogowania) + I/1 (poplony)(1)

P2. Ogrodnictwo = D/14b (świeże warzywa, melony, truskawki - w uprawie polowej, w ogrodach towarowych) + D/15 (świeże warzywa, melony, truskawki pod osłonami) + D/16 (kwiaty i rośliny ozdobne - w uprawie polowej) + D/17 (kwiaty i rośliny ozdobne - pod osłonami) + I/2 (grzyby).

P3. Uprawy trwałe = G/1 (plantacje owoców i owoców jagodowych) + G/2 (plantacje owoców cytrusowych) + G/3 (plantacje oliwek) + G/4 (winnice) + G/5 (szkółki) + G/6 (inne uprawy trwałe) + G/7 (uprawy trwałe pod osłonami).

P4. Łąki i zwierzęta żywione w systemie wypasowym = F/1 (pastwiska i łąki trwałe, z wyłączeniem łąk i pastwisk niepielęgnowanych) + F/2 (łąki i pastwiska niepielęgnowane) + J/1 (koniowate) + J/2 (bydło poniżej 1 roku) + J/3 (byczki powyżej 1 roku, ale poniżej 2 lat) + J/4 (jałówki powyżej 1 roku, ale poniżej 2 lat) + J/5 (buhaje lub wolce dwuletnie i starsze) + J/6 (jałówki) + J/7 (krowy mleczne) + J/8 (inne krowy) + J/9 (owce) + J/10 (kozy).

P5. Zwierzęta żywione paszami treściwymi = J/11 (prosięta poniżej 20 kg żywej wagi) + J/12 (maciory o wadze 50 kg lub więcej) + J/13 (pozostała trzoda chlewna) +| J/14 (brojlery kurze) +| J/15 (kury nioski) + J/16 (pozostały drób) + J/17 (króliki, samice hodowlane).

P11. Zboża = D/1 (pszenica zwyczajna i orkisz) + D/2 (pszenica durum) + D/3 (żyto) + D/4 (jęczmień) + D/5 (owies) + D/6 (kukurydza na ziarno) + D/7 (ryż) + D/8 (pozostałe zboża).

P12. Rośliny oleiste = D/26 (rzepak i rzepik) + D/27 (słonecznik) + D/28 (soja) + D/29 (siemię lniane (len oleisty)) + D30 (pozostałe rośliny oleiste).

P41. Bydło mleczne = J/2 (bydło poniżej 1 roku) + J/4 (jałówki powyżej 1 roku, ale poniżej 2 lat) + J/6 (jałówki) + J/7 (krowy mleczne).

P42. Bydło = J/2 (bydło poniżej 1 roku) + J/3 (byczki powyżej 1 roku, ale poniżej 2 lat) + J/4 (jałówki powyżej 1 roku, ale poniżej 2 lat) + J/5 (buhaje lub wolce dwuletnie i starsze) + J/6 (jałówki) + J/7 (krowy mleczne) + J/8 (pozostałe krowy).

P51. Trzoda chlewna = J/11 (prosięta poniżej 20 kg żywej wagi) + J/12 (maciory o wadze 50 kg lub więcej) + J/13 (pozostała trzoda chlewna).

P52. Drób = J/14 (brojlery kurze) + J/15 (kury nioski) + J/16 (pozostały drób).

P111. Zboża z wyłączeniem ryżu = D/1 (pszenica zwyczajna i orkisz) + D/2 (pszenica durum) + D/8 (żyto) + D/4 (jęczmień) + D/5 (owies) + D/6 (kukurydza na ziarno) + D/8 (pozostałe zboża).

P121. Rośliny okopowe = D/10 (ziemniaki) + D/11 (buraki cukrowe) + D/12 (pastewne okopowe i bulwiaste).

______

(1) Poplony na cele nieżywnościowe (I/1) tworzą część uprawy ogólnej (P1) i ich standardowe nadwyżki bezpośrednie są takie same jak w przypadku odpowiadających im ogólnych upraw".

ii) punkt II otrzymuje następujące brzmienie:

"II. Zbieżności między pozycjami w badaniach struktury oraz w sprawozdaniu z gospodarstw rolnych Sieci Danych Rachunkowych z Gospodarstw Rolnych (FADN)

Równoważne pozycje dla stosowania standardowych nadwyżek bezpośrednich
Wspólnotowe badania struktury gospodarstw rolnych z lat 2003, 2005 i 2007 (rozporządzenie Rady (EWG) nr 571/88)Sprawozdanie z gospodarstwa rolnego FADN (rozporządzenie Komisji (EWG) nr 2237/77)
I. Uprawy
D/1 Pszenica zwyczajna i orkisz120. Pszenica zwyczajna i orkisz
D/2 Pszenica durum121. Pszenica durum
D/3 Żyto122. Żyto (w tym meslin)
D/4 Jęczmień123. Jęczmień
D/5 Owies124. Owies
125. Mieszanki zbóż jarych
D/6 Kukurydza na ziarno126. Kukurydza na ziarno (w tym ziarno wilgotne)
D/7 Ryż127. Ryż
D/8 Pozostałe zboża na ziarno128. Pozostałe zboża
D/9 Rośliny o wysokiej zawartości białka na ziarno (w tym nasiona i mieszanki zbóż i roślin strączkowych)129. Rośliny o wysokiej zawartości białka
w tym:
D/9e groch, bobik i łubin słodki360. Groch, bobik i łubin słodki
D/9f soczewica, cieciorka i wyka361. Soczewica, cieciorka i wyka
D/9g pozostałe rośliny o wysokiej zawartości białka zbierane na nasiona suche362. Pozostałe rośliny o wysokiej zawartości białka
D/10 Ziemniaki (w tym wczesne ziemniaki i sadzeniaki)130. Ziemniaki (w tym wczesne ziemniaki i sadzeniaki)
D/11 Burak cukrowy (z wyłączeniem nasion)131. Burak cukrowy (z wyłączeniem nasion)
D/12 Pastewne okopowe i kapustne (z wyłączeniem nasion)144. Pastewne okopowe i kapustne (z wyłączeniem nasion)
Rośliny przemysłowe
D/23 a) Tytoń134. Tytoń
D/24 b) Chmiel133. Chmiel
D/25 c) Bawełna347. Bawełna
D/26 Rzepak i rzepik331. Rzepak
D/27 Słonecznik332. Słonecznik
D/28 Soja333. Soja
D/29 Siemię lniane (len oleisty)364. Len, inny niż len włóknisty
D/30 Pozostałe rośliny oleiste
D/31 Len373. Len
D/32 Konopie374. Konopie
D/33 Pozostałe rośliny włókniste
D/34 Rośliny aromatyczne, lecznicze i do celów kulinarnych345. Rośliny lecznicze, przyprawy, aromaty i przyprawy korzenne, w tym herbata, kawa oraz cykoria
D/35 Rośliny przemysłowe, gdzie indziej niesklasyfikowane346. Trzcina cukrowa
348. Pozostałe uprawy przemysłowe
Świeże warzywa, melony, truskawki:
D/14 w uprawie polowej lub pod niskimi osłonami (bez dostępu)
w tym:
D/14a w uprawie polowej136. Świeże warzywa, melony i truskawki uprawiane w uprawie polowej
D/14b ogrodnictwo towarowe137. Świeże warzywa, melony i truskawki uprawiane w ogrodach towarowych w uprawie polowej
D/15 pod osłonami szklanymi lub innymi osłonami (z dostępem)138. Świeże warzywa, melony, truskawki uprawiane pod osłonami
Kwiaty i rośliny ozdobne (z wyłączeniem szkółek):
D/16 w uprawie polowej lub pod niskimi osłonami (bez dostępu)140. Kwiaty i rośliny ozdobne w uprawie polowej (z wyłączeniem szkółek)
D/17 pod osłonami szklanymi lub innymi osłonami (z dostępem)141. Kwiaty i rośliny ozdobne uprawiane pod osłonami
D/18 Rośliny pastewne
D/18a trawa okresowa147. Trawa okresowa
D/18b pozostałe rośliny pastewne145. Pozostałe rośliny pastewne w tym:
D/18b (i) kukurydza na zielonkę (kukurydza na kiszonkę)326. Kukurydza pastewna
D/18b (iii) pozostałe rośliny pastewne327. Pozostałe zboża na kiszonkę
328. Pozostałe rośliny pastewne
D/19 Nasiona i sadzonki na gruntach ornych (z wyłączeniem zbóż, suszonych warzyw, ziemniaków oraz roślin oleistych)142. Nasiona traw
143. Pozostałe nasiona
D/20 Pozostałe uprawy na gruntach ornych148. Pozostałe uprawy na gruntach ornych nieuwzględnione w pozycjach 120-147
149. Grunt gotowy pod zasiewy, wydzierżawiony innym podmiotom, w tym grunt udostępniony pracownikom w ramach świadczenia w naturze
D/21 Grunty ugorowane bez żadnych subsydiów146. Ugory
- Kod 0: ugory (bez gruntów odłogowanych)
D/22 Grunty ugorowane nieużytkowane gospodarczo, objęte systemem motywacyjnym do odłogowania146. - Kod 8: obszar odłogowany obligatoryjnie i nieuprawiany (zgodnie z rozporządzeniem Rady (WE) nr 1251/1999)(2)
F/1 Łąki i pastwiska trwałe, z wyłączeniem pastwisk i łąk niepielęgnowanych150. Łąki i pastwiska trwałe
F/2 Pastwiska i łąki niepielęgnowane151. Pastwiska i łąki niepielęgnowane
G/1 Plantacje owoców i owoców jagodowych152. Sady owocowe i jagodowe
G/1a gatunki owoców i owoców jagodowych umiarkowanych stref klimatycznych349. Owoce ziarnkowe
350. Owoce pestkowe
352. Drobne owoce i owoce jagodowe Drobne owoce i owoce jagodowe
G/1b gatunki owoców i owoców jagodowych podzwrotnikowych stref klimatycznych353. Owoce zwrotnikowe i podzwrotnikowe
G/1c orzechy351. Orzechy
G/2 Plantacje owoców cytrusowych153. Sady owoców cytrusowych
G/3 Plantacje oliwek153. Gaje oliwne
G/3a zwykle produkujące oliwki stołowe281. Oliwki stołowe
G/3b zwykle produkujące oliwki do produkcji oliwy282. Oliwki do produkcji oliwy
283. Oliwa z oliwek
G/4 Winnice155. Winorośl w tym zwykle produkujące:
G/4a wino gatunkowe286. Winogrona do produkcji win gatunkowych
G/4b pozostałe wina289. Wino gatunkowe
287. Winogrona do produkcji win stołowych i win innych niż wina gatunkowe
288. Różne produkty z winogron: moszcz winogronowy, sok, brandy, ocet i inne produkowane w gospodarstwie
290. Wino stołowe i wino inne niż wino gatunkowe
G/4c winogrona stołowe285. Winogrona stołowe
G/4d rodzynki291. Rodzynki
G/5 Szkółki157. Szkółki
G/6 Pozostałe uprawy trwałe158. Pozostałe uprawy trwałe
G/7 Uprawy trwałe pod osłonami156. Uprawy trwałe pod osłonami
I/1 Poplony (z wyłączeniem upraw w ogrodach towarowych i upraw pod osłonami)Uprawa objęta kodem '3' lub '7'
I/2 Grzyby139. Grzyby
E Ogródki przydomowe
II. Inwentarz żywy
J/1 Koniowate22. Koniowate (w każdym wieku)
J/2 Bydło do 1 roku, byczki i jałówki23. Cielęta na opas
23. Pozostałe bydło do 1 roku
J/3 Byczki powyżej 1 roku, ale poniżej 2 lat25. Byczki powyżej 1 roku, ale poniżej 2 lat
J/4 Jałówki powyżej 1 roku, ale poniżej 2 lat26. Jałówki powyżej 1 roku, ale poniżej 2 lat
J/5 Buhaje lub wolce, dwuletnie i starsze27. Buhaje lub wolce, dwuletnie i starsze
J/6 Jałówki, dwuletnie i starsze28. Jałówki hodowlane
29. Jałówki na opas
J/7 Krowy mleczne30. Krowy mleczne
31. Wybrakowane krowy mleczne
J/8 Pozostałe krowy32. Pozostałe krowy
1. Krowy, które się wycieliły (w tym krowy poniżej 2 lat), przeznaczone wyłącznie lub głównie do produkcji cieląt
2. Krowy robocze
3. Niemleczne krowy wybrakowane
J/9 Owce (w każdym wieku)
a) owce maciorki40. Owce maciorki (jednoroczne lub starsze)
b) pozostałe owce41. Pozostałe owce
J/10 Kozy (w każdym wieku)
a) kozy, samice hodowlane38. Samice hodowlane
b) pozostałe kozy39. Pozostałe kozy
J/11 Prosięta poniżej 20 kg żywej wagi43. Prosięta poniżej 20 kg żywej wagi
J/12 Maciory o wadze 50 kg i więcej44. Maciory o wadze 50 kg i więcej
J/13 Pozostała trzoda chlewna45. Tuczniki
46. Pozostała trzoda chlewna
J/14 Brojlery kurze47. Brojlery kurze
J/15 Kury nioski48. Kury nioski
J/16 Pozostały drób49. Pozostały drób
J/16a indyki
J/16b kaczki
J/16c gęsi
J/16d pozostały drób, gdzie indziej niewymieniony
J17 Króliki, samice hodowlane34. Króliki, samice hodowlane
J18 Pszczoły33. Pszczoły
(2) Dz.U. L 160 z 26.6.1999, str. 1."
1 Motyw 1 zmieniony przez sprostowanie z dnia 3 lipca 2007 r. (Dz.U.UE.L.07.173.35).
2 Motyw 2 zmieniony przez sprostowanie z dnia 3 lipca 2007 r. (Dz.U.UE.L.07.173.35).
3 Motyw 3 zmieniony przez sprostowanie z dnia 3 lipca 2007 r. (Dz.U.UE.L.07.173.35).
4 Motyw 4 zmieniony przez sprostowanie z dnia 3 lipca 2007 r. (Dz.U.UE.L.07.173.35).
5 Załącznik:

-zmieniony przez sprostowanie z dnia 26 czerwca 2007 r. (Dz.U.UE.L.07.164.36).

- zmieniony przez sprostowanie z dnia 3 lipca 2007 r. (Dz.U.UE.L.07.173.35).

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.