Decyzja 2006/99/WE zmieniająca decyzję 2004/370/WE zatwierdzającą metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Zjednoczonym Królestwie

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2006.46.34

Akt jednorazowy
Wersja od: 16 lutego 2006 r.

DECYZJA KOMISJI
z dnia 3 lutego 2006 r.
zmieniająca decyzję 2004/370/WE zatwierdzającą metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Zjednoczonym Królestwie

(notyfikowana jako dokument nr C(2006) 213)

(Jedynie tekst w języku angielskim jest autentyczny)

(2006/99/WE)

(Dz.U.UE L z dnia 16 lutego 2006 r.)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 3220/84 z dnia 13 listopada 1984 r. ustanawiające wspólnotową skalę klasyfikacji tusz wieprzowych(1), w szczególności jego art. 5 ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Decyzją Komisji 2004/370/WE(2) zatwierdzono trzy metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Irlandii Północnej.

(2) W związku z dostosowaniami technicznymi rząd Zjednoczonego Królestwa skierował do Komisji wniosek o zatwierdzenie stosowania w Irlandii Północnej nowych wzorów dla dwóch przyrządów wykorzystywanych do klasyfikacji tusz wieprzowych i o zatwierdzenie dwóch nowych metod klasyfikacji tusz wieprzowych, a także przedstawił w tym celu informacje wymagane na mocy art. 3 rozporządzenia Komisji (EWG) nr 2967/85 z dnia 24 października 1985 r. ustanawiającego szczegółowe zasady stosowania wspólnotowej skali klasyfikacji tusz wieprzowych(3). Przyrząd "Fat-O-Meater" nie był nigdy stosowany w Irlandii Północnej, należy go zatem wyłączyć z zakresu niniejszej decyzji w odniesieniu do Irlandii Północnej.

(3) Analiza tego wniosku wykazała, że zostały spełnione warunki zatwierdzenia nowych wzorów i nowych metod.

(4) Należy zatem odpowiednio zmienić decyzję 2004/370/WE.

(5) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Wieprzowiny,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł  1

W decyzji 2004/370/WE wprowadza się następujące zmiany:

1) artykuł 2 otrzymuje następujące brzmienie:

"Artykuł 2

Zgodnie z rozporządzeniem (EWG) nr 3220/84 niniejszym zatwierdza się następujące metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Irlandii Północnej:

- przyrząd określany jako «Intrascope (Optical Probe)» oraz związane z nim metody oceny, których szczegóły podano w części 1 załącznika II,

- przyrząd określany jako «Mark II Ulster Probe» oraz związane z nim metody oceny, których szczegóły podano w części 2 załącznika II,

- przyrząd określany jako «Hennessy Grading Probe (HGP 4)» oraz związane z nim metody oceny, których szczegóły podano w części 3 załącznika II,

- przyrząd określany jako «Fully automatic ultrasonic carcass grading (Autofom)» oraz związane z nim metody oceny, których szczegóły podano w części 4 załącznika II.";

2) w załączniku II wprowadza się zmiany zgodnie z Załącznikiem do niniejszej decyzji.

Artykuł  2

Niniejsza decyzja skierowana jest do Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej.

Sporządzono w Brukseli, dnia 3 lutego 2006 r.

W imieniu Komisji
Mariann FISCHER BOEL
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 301 z 20.11.1984, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 3513/93 (Dz.U. L 320 z 22.12.1993, str. 5).

(2) Dz.U. L 116 z 22.4.2004, str. 32.

(3) Dz.U. L 285 z 25.10.1985, str. 39. Rozporządzenie zmienione rozporządzeniem (WE) nr 3127/94 (Dz.U. L 330 z 21.12.1994, str. 43).

ZAŁĄCZNIK 

W załączniku II do decyzji 2004/370/WE wprowadza się następujące zmiany:

1) część 1 pkt 3 (Intrascope (Optical Probe)) otrzymuje następujące brzmienie:

"3. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

ŷ = 71,4802 - 0,83659 x

gdzie:

ŷ = szacunkowa zawartość (w procentach) chudego mięsa w tuszy,

x = grubość słoniny (włącznie ze skórą) w milimetrach zmierzona 6 centymetrów od linii środkowej tuszy na wysokości ostatniego żebra (pomiar określany jako »P2«).

Niniejszy wzór dotyczy tusz o masie pomiędzy 50 a 140 kilogramów.";

2) część 2 pkt 3 (Mark II Ulster Probe) otrzymuje następujące brzmienie:

"3. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

ŷ = 71,4384 - 0,84119 x

gdzie:

ŷ = szacunkowa zawartość (w procentach) chudego mięsa w tuszy,

x = grubość słoniny (włącznie ze skórą) w milimetrach zmierzona 6 centymetrów od linii środkowej tuszy na wysokości ostatniego żebra (pomiar określany jako »P2«).

Niniejszy wzór dotyczy tusz o masie pomiędzy 50 a 140 kilogramów.";

3) część 3 otrzymuje następujące brzmienie:

"CZĘŚĆ 3

Hennessy Grading Probe (HGP 4)

1. Klasyfikację tusz wieprzowych przeprowadza się za pomocą przyrządu określanego jako »Hennessy Grading Probe (HGP 4)«.

2. Przyrząd jest wyposażony w sondę o średnicy 5,95 milimetrów (6,3 milimetrów ma ostrze na czubku sondy) zawierającą fotodiodę (Siemens LED typu LYU 260-EO i fotodetektor typu 58 MR) oraz posiadającą odcinek pomiarowy wynoszący pomiędzy 0 a 120 milimetrów. Wyniki pomiarów zamienia się na szacunkową zawartość chudego mięsa za pomocą samego HGP 4 lub przy użyciu podłączonego do niego komputera.

3. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

ŷ = 71,5278 - 0,86638 x

gdzie:

ŷ = szacunkowa zawartość (w procentach) chudego mięsa w tuszy,

x = grubość słoniny (włącznie ze skórą) w milimetrach zmierzona 6 centymetrów od linii środkowej tuszy na wysokości ostatniego żebra (pomiar określany jako »P2«).

Niniejszy wzór dotyczy tusz o masie pomiędzy 50 a 140 kilogramów.";

4) dodaje się część 4 o następującym brzmieniu:

"CZĘŚĆ 4

Przyrząd »Fully automatic ultrasonic carcass grading (Autofom)«

1. Klasyfikację tusz wieprzowych przeprowadza się za pomocą przyrządu określanego jako Autofom (Fully automatic ultrasonic carcass grading).

2. Przyrząd jest wyposażony w 16 przetworników ultradźwiękowych o częstotliwości 16,2 MHz (Krautkrämer, SFK 2 NP), a odcinek pomiarowy między przetwornikami wynosi 25 mm.

Dane ultradźwiękowe obejmują pomiary grubości słoniny i grubości mięśnia.

Wyniki pomiarów zamienia się na szacunkową zawartość chudego mięsa za pomocą komputera.

3. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się na podstawie 127 punktów pomiarowych przy pomocy następującego wzoru:

ŷ = b0 + ip1b1 + ip2b2+ ip3b3 +...... ip127b127

gdzie:

ŷ = szacunkowa zawartość chudego mięsa w tuszy,

ip1 - ip127 = parametry wejściowe analizy obrazu za pomocą Autofom.

b0 - b127 = stałe kalibracji modelu.

Współczynniki 127 b, w kolejności IP1-IP127:

- 1,6866978E-002- 2,7395384E-002- 1,9907279E-002- 8,5862307E-003- 1,7233329E-002
- 1,2928455E-002- 7,2069578E-003 0,0000000E+000 0,0000000E+000 9,9210571E003
- 2,7280254E-002- 1,1866679E-002- 1,6877903E-002- 3,3714309E-002- 2,2873893E-002
- 1,2976709E-002- 1,9736953E-002 0,0000000E+000- 1,0441692E-002- 2,6023159E-002
- 1,6019909E-002- 1,2085976E-002- 2,0802582E-002- 1,2004912E-002 4,9544591E-003
2,1012272E-003 3,5626963E-003 5,4210355E-003 2,8231265E-003 0,0000000E+000
3,4462682E-003 4,9613826E-003 3,1486694E-003 0,0000000E+000 3,3405393E-003
0,0000000E+000 0,0000000E+000 1,0592665E-003 0,0000000E+000 0,0000000E+000
2,3835478E-003 0,0000000E+000- 2,3957171E-002- 1,6251475E-002 0,0000000E+000
- 2,1446949E-002 0,0000000E+000- 2,4741126E-002- 2,2376098E-002- 1,6962735E-002
- 2,8594572E-002- 1,9001560E-002- 2,7471537E-002- 3,2565221E-002- 3,1170983E-002
- 2,9708274E-002- 2,7283320E-002- 2,5577871E-002- 3,2280222E-002- 3,1662315E-002
- 3,3039205E-002- 3,2290529E-002- 3,0902216E-002- 2,9116826E-002- 2,5646536E-002
- 2,3514079E-002- 2,7472775E-002- 2,6122212E-002- 2,3694078E-002- 2,7969513E-002
- 2,8660055E-002- 2,8413385E-002- 3,2624107E-002- 3,2517981E-002- 3,1576648E-002
- 3,1543616E-002- 3,1162977E-002- 3,0734278E-002- 3,4127805E-002- 3,4164313E-002
- 3,4327772E-002- 3,4017213E-002- 3,3313580E-002- 3,3459395E-002- 2,4075206E-002
- 2,5336761E-002- 2,6048595E-002- 2,6499119E-002- 2,6947299E-002- 2,7433341E-002
- 3,1328205E-002- 3,1818397E-002- 2,7329659E-002 6,0837399E-003 6,8703182E-003
7,7951970E-003 8,3265398E-003 7,6311678E-003 6,6542262E-003 5,8027613E-003
8,4376512E-003 8,3114961E-003 8,2320096E-003 8,0569442E-003 7,7763004E-003
7,6648975E-003 7,3420489E-003 7,2652618E-003 7,1755257E-003 7,1458751E-003
7,1670651E-003 6,9467919E-003 7,0396927E-003 7,2869365E-003 5,7384889E-003
7,6241307E-003 7,3343012E-003 6,9868541E-003 6,6073379E-003 6,9390922E-003
6,3295597E-003 6,0446505E-003 1,0994689E-002 9,2938738E-003 4,4189114E-003
4,3836362E-003 4,6389205E-003

Współczynnik b0 wynosi 6,3457577E+001.

4. Opis punktów pomiarowych i metody statystycznej znajduje się w części II protokołu przekazanego Komisji przez Zjednoczone Królestwo zgodnie z art. 3 ust. 3 rozporządzenia (EWG) nr 2967/85.

Niniejszy wzór dotyczy tusz o masie pomiędzy 50 a 140 kilogramów.".

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.