Rozporządzenie 1022/2010 zezwalające na zwiększenie limitów wzbogacania wina produkowanego z wykorzystaniem winogron zebranych w 2010 r. w niektórych strefach uprawy winorośli

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2010.296.3

Akt obowiązujący
Wersja od: 13 listopada 2010 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 1022/2010
z dnia 12 listopada 2010 r.
zezwalające na zwiększenie limitów wzbogacania wina produkowanego z wykorzystaniem winogron zebranych w 2010 r. w niektórych strefach uprawy winorośli

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 1234/2007 z dnia 22 października 2007 r. ustanawiające wspólną organizację rynków rolnych oraz przepisy szczegółowe dotyczące niektórych produktów rolnych ("rozporządzenie o jednolitej wspólnej organizacji rynku")(1), w szczególności jego art. 121 akapit trzeci,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Punkt A.3 załącznika XVa do rozporządzenia (WE) nr 1234/2007 przewiduje, że państwa członkowskie mogą zwrócić się o zwiększenie limitów zawartości objętościowej alkoholu (wzbogacanie) w winie o 0,5 % w latach, gdy warunki klimatyczne były wyjątkowo niekorzystne.

(2) Belgia, Republika Czeska, Dania, Niemcy, Węgry, Niderlandy, Austria, Polska, Słowenia, Słowacja i Zjednoczone Królestwo zwróciły się o zwiększenie limitów wzbogacania wina produkowanego z wykorzystaniem winogron zebranych w 2010 r., ponieważ w niektórych regionach geograficznych warunki klimatyczne podczas sezonu wegetacyjnego były wyjątkowo niekorzystne.

(3) Z powodu wyjątkowo niekorzystnych warunków pogodowych w 2010 r. limity zwiększenia naturalnej zawartości alkoholu określone w pkt A.2 załącznika XVa do rozporządzenia (WE) nr 1234/2007 w niektórych regionach uprawy winorośli nie umożliwiają produkcji wina o odpowiedniej całkowitej zawartości alkoholu, na które normalnie istniałby popyt na rynku.

(4) Należy zatem zezwolić na zwiększenie limitów wzbogacania wina produkowanego z wykorzystaniem winogron zebranych w 2010 r. w niektórych regionach uprawy winorośli.

(5) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Wspólnej Organizacji Rynków Rolnych,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W regionach geograficznych wymienionych w załączniku do niniejszego rozporządzenia, w drodze odstępstwa od pkt A.2 załącznika XVa do rozporządzenia (WE) nr 1234/2007, zwiększenie naturalnej zawartości objętościowej alkoholu świeżych winogron zebranych w 2010 r., moszczu winogronowego, moszczu winogronowego w trakcie fermentacji, młodego wina w trakcie fermentacji i wina produkowanego z wykorzystaniem winogron zebranych w 2010 r. nie przekracza następujących poziomów:

a) 3,5 % obj. w strefie uprawy winorośli A, o której mowa w dodatku do załącznika XIb do rozporządzenia (WE) nr 1234/2007;

b) 2,5 % obj. w strefie uprawy winorośli B, o której mowa w dodatku do załącznika XIb do rozporządzenia (WE) nr 1234/2007;

c) 2,0 % obj. w strefie uprawy winorośli C I, o której mowa w dodatku do załącznika XIb do rozporządzenia (WE) nr 1234/2007.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie trzeciego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 12 listopada 2010 r.

W imieniu Komisji
José Manuel BARROSO
Przewodniczący

______

(1) Dz.U. L 299 z 16.11.2007, s. 1.

ZAŁĄCZNIK

Regiony geograficzne, w których zezwala się na zwiększenie limitu wzbogacania zgodnie z art. 1

Państwo członkowskieRegiony geograficzne (strefa uprawy winorośli)
BelgiaWszystkie regiony uprawy winorośli (strefa A)
Republika CzeskaWszystkie regiony uprawy winorośli (strefy A i B)
DaniaWszystkie regiony uprawy winorośli (strefa A)
NiemcyWszystkie regiony uprawy winorośli (strefy A i B)
WęgryWszystkie regiony uprawy winorośli (strefa C I)
NiderlandyWszystkie regiony uprawy winorośli (strefa A)
AustriaWszystkie regiony uprawy winorośli (strefa B)
PolskaWszystkie regiony uprawy winorośli (strefa A)
SłoweniaPodravje i Posavje (strefa B)
SłowacjaWszystkie regiony uprawy winorośli (strefy B i C I)
Zjednoczone KrólestwoAnglia, Walia (strefa A)

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.