Decyzja 2009/345/WE zezwalająca na wprowadzenie do obrotu witaminy K2 (menachinonu) pozyskanej z Bacillus subtilis natto jako nowego składnika żywności zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady
Dz.U.UE.L.2009.105.16
Akt indywidualnyDECYZJA KOMISJI
z dnia 22 kwietnia 2009 r.
zezwalająca na wprowadzenie do obrotu witaminy K2 (menachinonu) pozyskanej z Bacillus subtilis natto jako nowego składnika żywności zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady
(Jedynie tekst w języku angielskim jest autentyczny)
(2009/345/WE)
(Dz.U.UE L z dnia 25 kwietnia 2009 r.)
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 stycznia 1997 r. dotyczące nowej żywności i nowych składników żywności(1), w szczególności jego art. 7,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Dnia 20 grudnia 2006 r. przedsiębiorstwo NattoPharma złożyło wniosek do właściwych władz Irlandii w celu wprowadzenia do obrotu witaminy K2 (menachinonu) pozyskanej z Bacillus subtilis natto jako nowego składnika żywności, który ma być stosowany w żywności specjalnego przeznaczenia żywieniowego i żywności z dodatkiem witamin i składników mineralnych.
(2) W dniu 22 stycznia 2007 r. właściwy organ ds. oceny żywności w Irlandii wydał sprawozdanie ze wstępnej oceny. W sprawozdaniu tym stwierdzono, że konieczne jest przeprowadzenie dodatkowej oceny.
(3) Komisja poinformowała wszystkie państwa członkowskie o tym wniosku w dniu 27 lutego 2007 r. Dnia 8 marca 2007 r. zwrócono się do Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) o dokonanie oceny.
(4) Dnia 2 października 2008 r. panel naukowy ds. produktów dietetycznych, żywienia i alergii EFSA przyjął opinię, wydaną na wniosek Komisji, dotyczącą bezpieczeństwa witaminy K2. W opinii tej EFSA uznał, że menachinon pozyskany z Bacillus subtilis natto jest bezpiecznym źródłem witaminy K.
(5) Witamina K2 powinna być stosowana zgodnie z przepisami dyrektywy Rady 89/398/EWG z dnia 3 maja 1989 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw państw członkowskich odnoszących się do środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego(2), dyrektywy Komisji 2001/15/WE z dnia 15 lutego 2001 r. w sprawie substancji, które mogą być dodawane w szczególnych celach odżywczych do żywności specjalnego przeznaczenia żywieniowego(3) lub rozporządzenia (WE) nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie dodawania do żywności witamin i składników mineralnych oraz niektórych innych substancji(4). Na podstawie oceny naukowej ustalono, że menachinon spełnia kryteria ustanowione w art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 258/97.
(6) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:
Sporządzono w Brukseli, dnia 22 kwietnia 2009 r.
W imieniu Komisji | |
Androulla VASSILIOU | |
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 43 z 14.2.1997, s. 1.
(2) Dz.U. L 186 z 30.6.1989, s. 27.
(3) Dz.U. L 52 z 22.2.2001, s. 19.
(4) Dz.U. L 404 z 30.12.2006, s. 26.