Decyzja 2008/575/WE zezwalająca na wprowadzenie do obrotu suszonego miąższu owoców baobabu jako nowego składnika żywności zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2008.183.38

Akt indywidualny
Wersja od: 11 lipca 2008 r.

DECYZJA KOMISJI
z dnia 27 czerwca 2008 r.
zezwalająca na wprowadzenie do obrotu suszonego miąższu owoców baobabu jako nowego składnika żywności zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady

(notyfikowana jako dokument nr C(2008) 3046)

(Jedynie tekst w języku angielskim jest autentyczny)

(2008/575/WE)

(Dz.U.UE L z dnia 11 lipca 2008 r.)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 stycznia 1997 r. dotyczące nowej żywności i nowych składników żywności(1), w szczególności jego art. 7,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W dniu 9 sierpnia 2006 r. przedsiębiorstwo PhytoTrade Africa zwróciło się z wnioskiem do właściwych organów Zjednoczonego Królestwa o wprowadzenie do obrotu suszonego miąższu owoców baobabu jako nowego składnika żywności.

(2) W dniu 12 lipca 2007 r. właściwy organ Zjednoczonego Królestwa do spraw oceny żywności wydał sprawozdanie z wstępnej oceny. Sprawozdanie to zawiera konkluzję, że spożywanie przez ludzi suszonego miąższu owoców baobabu w proponowanych ilościach jest bezpieczne.

(3) W dniu 1 sierpnia 2007 r. Komisja przekazała sprawozdanie dotyczące wstępnej oceny wszystkim państwom członkowskim.

(4) Przed upływem okresu sześćdziesięciu dni, określonego w art. 6 ust. 4 rozporządzenia (WE) nr 258/97, zgłoszone zostały uzasadnione sprzeciwy wobec wprowadzania do obrotu przedmiotowego produktu zgodnie z przepisami wspomnianego artykułu. Sprzeciwy te nie dotyczyły kwestii bezpieczeństwa. Niemniej jednak zgodnie z art. 6 ust. 4 wymagana jest decyzja Komisji.

(5) Suszony miąższ owoców baobabu spełnia kryteria określone w art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 258/97.

(6) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł  1

Suszony miąższ owoców baobabu, określony w załączniku może być wprowadzany do obrotu we Wspólnocie jako nowy składnik żywności.

Artykuł  2

Nowy składnik żywności, dopuszczony do obrotu niniejszą decyzją, jest oznaczany w etykietowaniu środków spożywczych zawierających go jako "miąższ owoców baobabu**.

Artykuł  3

Niniejsza decyzja skierowana jest do: PhytoTrade Africa -London Office, Unit W215, Holywell Centre, 1 Phipp Street, London EC2A 4PS, Zjednoczone Królestwo.

Sporządzono w Brukseli, dnia 27 czerwca 2008 r.

W imieniu Komisji
Androulla VASSILIOU
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 43 z 14.2.1997, s. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1882/2003 (Dz.U. L 284 z 31.10.2003, s. 1).

ZAŁĄCZNIK

Specyfikacja suszonego miąższu owoców baobabu

Opis

Owoce baobabu (Adansonia digitata) są zbierane z drzew. Po rozłupaniu skorupy oddziela się miąższ od pestek i skorupy. Miąższ jest mielony i rozdzielany na partie grube i drobne (wielkość drobin od 3 do 600 μ), a następnie pakowany.

Typowe składniki odżywcze suszonego miąższu owoców baobabu

Zawartość wody (utrata w procesie suszenia) (g/100 g)11,1-12,0
Białko (g/100 g)2,03-3,24
Tłuszcz (g/100 g)0,4-0,7
Składniki mineralne (g/100 g)5,5-6,6
Węglowodany ogółem (g/100 g)24,6-32,3
Cukier ogółem (jako glukoza)16,9-25,3
Sód (g/100 g)7,42-12,2

Specyfikacja analityczna

Ciała obceNie więcej niż 0,2 %
Zawartość wody (utrata w procesie suszenia) (g/100 g)11,1-12,0
Składniki mineralne (g/100 g)5,5-6,6

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.