Decyzja 2008/558/WE zezwalająca na wprowadzenie do obrotu rafinowanego oleju ze żmijowca jako nowego składnika żywności zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2008.180.17

Akt indywidualny
Wersja od: 9 lipca 2008 r.

DECYZJA KOMISJI
z dnia 27 czerwca 2008 r.
zezwalająca na wprowadzenie do obrotu rafinowanego oleju ze żmijowca jako nowego składnika żywności zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady

(notyfikowana jako dokument nr C(2008) 3049)

(Jedynie tekst w języku angielskim jest autentyczny)

(2008/558/WE)

(Dz.U.UE L z dnia 9 lipca 2008 r.)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 stycznia 1997 r. dotyczące nowej żywności i nowych składników żywności(1), w szczególności jego art. 7,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W dniu 11 sierpnia 2006 r. przedsiębiorstwo Croda Chemicals Ltd. zwróciło się do właściwych organów Zjednoczonego Królestwa o zezwolenie na wprowadzenie do obrotu rafinowanego oleju ze żmijowca jako nowego składnika żywności.

(2) W dniu 12 lipca 2007 r. właściwy organ ds. oceny żywności w Zjednoczonym Królestwie wydał sprawozdanie ze wstępnej oceny. W sprawozdaniu tym stwierdzono, że spożywanie przez ludzi rafinowanego oleju ze żmijowca zgodnie z jego zaproponowanymi zastosowaniami jest bezpieczne.

(3) Dnia 1 sierpnia 2007 r. Komisja przekazała sprawozdanie dotyczące wstępnej oceny wszystkim państwom członkowskim.

(4) Przed upływem okresu sześćdziesięciu dni, o którym mowa w art. 6 ust. 4 rozporządzenia (WE) nr 258/97, zgodnie z przepisami wspomnianego artykułu zgłoszone zostały uzasadnione sprzeciwy wobec wprowadzenia do obrotu wymienionego produktu.

(5) W dniu 10 stycznia 2008 r. wnioskodawca w swojej odpowiedzi na komentarze i sprzeciwy zgodził się na zmianę specyfikacji rafinowanego oleju ze żmijowca i ograniczenie jego zastosowań zgodnie z żądaniami niektórych państw członkowskich.

(6) Olej ze żmijowca jest zgodny z kryteriami określonymi w art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 258/97.

(7) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł  1

Rafinowany olej ze żmijowca opisany w załączniku I może zostać wprowadzony do obrotu we Wspólnocie jako nowy składnik żywności do zastosowań, o których mowa w załączniku II, i zgodnie z warunkami określonymi w tym załączniku.

Artykuł  2

Określenie dotyczące nowego składnika żywności dozwolonego niniejszą decyzją, umieszczane na etykietach zawierających go środków spożywczych, brzmi "rafinowany olej ze żmijowca".

Artykuł  3

Niniejsza decyzja skierowana jest do Croda Chemicals Europe Ltd, Oak Road, Clough Road, Hull, East Yorkshire, HU6 7PH, Zjednoczone Królestwo.

Sporządzono w Brukseli, dnia 27 czerwca 2008 r.

W imieniu Komisji
Androulla VASSILIOU
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 43 z 14.2.1997, s. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1882/2003 (Dz.U. L 284 z 31.10.2003, s. 1).

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  I

Specyfikacje rafinowanego oleju ze żmijowca

Opis

Rafinowany olej ze żmijowca jest bladożółtym produktem otrzymywanym w procesie rafinowania oleju z nasion Echium plantagineum.

Specyfikacje

BadanieSpecyfikacje
Zawartość kwasu stearydynowegoNie mniej niż 10 % całkowitego udziału wagowego kwasów tłuszczowych
Kwasy tłuszczowe transNie więcej niż 2 % całkowitego udziału wagowego kwasów tłuszczowych
Liczba kwasowaNie więcej niż 0,6 mg KOH/g
Liczba nadtlenkowaNie więcej niż 5 meq O2/kg
Zawartość substancji niezmydlających sięNie więcej niż 2 %
Zawartość białka (azot łącznie)Nie więcej niż 20 μg/mL
Alkaloidy pirolizydynoweStężenie niewykrywalne przy granicy wykrywalności wynoszącej 4 μg/kg

ZAŁĄCZNIK  II

Zastosowania rafinowanego oleju ze żmijowca

Grupa zastosowańMaksymalna zawartość kwasu stearydynowego (SDA)
Produkty na bazie mleka i jogurty pitne podawane w pojedynczych dawkach250 mg/100 g; w przypadku napojów: 75 mg/100 g
Przetwory z sera750 mg/100 g
Tłuszcze do smarowania i sosy750 mg/100 g
Płatki śniadaniowe625 mg/100 g
Suplementy dietyDawka dzienna równa 500 mg zgodnie z zaleceniami producenta
Żywność dietetyczna przeznaczona do specjalnych celów medycznychZgodnie ze szczególnymi wymogami żywieniowymi osób, dla których te produkty są przeznaczone
Żywność przeznaczona do spożywania w ramach diet o ograniczonej wartości energetycznej służących obniżeniu wagi250 mg/substytut posiłku

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.