Decyzja wykonawcza 2015/1290 zezwalająca na wprowadzenie do obrotu rafinowanego oleju z nasion Buglossoides arvensis jako nowego składnika żywności zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2015.198.22

Akt indywidualny
Wersja od: 28 lipca 2015 r.

DECYZJA WYKONAWCZA KOMISJI (UE) 2015/1290
z dnia 23 lipca 2015 r.
zezwalająca na wprowadzenie do obrotu rafinowanego oleju z nasion Buglossoides arvensis jako nowego składnika żywności zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady

(notyfikowana jako dokument nr C(2015) 4961)

(Jedynie tekst w języku angielskim jest autentyczny)

(Dz.U.UE L z dnia 28 lipca 2015 r.)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 stycznia 1997 r. dotyczące nowej żywności i nowych składników żywności 1 , w szczególności jego art. 7,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W dniu 25 czerwca 2013 r. przedsiębiorstwo Technology Crops International zwróciło się do właściwych organów Zjednoczonego Królestwa o zezwolenie na wprowadzenie do obrotu rafinowanego oleju z nasion Buglossoides arvensis jako nowego składnika żywności.

(2) W dniu 6 stycznia 2014 r. organ Zjednoczonego Królestwa właściwy do spraw oceny żywności wydał sprawozdanie dotyczące wstępnej oceny. W sprawozdaniu tym stwierdził, że rafinowany olej z nasion Buglossoides arvensis spełnia kryteria nowej żywności określone w art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 258/97.

(3) W dniu 21 stycznia 2014 r. Komisja przekazała sprawozdanie dotyczące wstępnej oceny pozostałym państwom członkowskim.

(4) Przed upływem okresu 60 dni określonego w art. 6 ust. 4 akapit pierwszy rozporządzenia (WE) nr 258/97 zgłoszono uzasadniony sprzeciw.

(5) W dniu 11 czerwca 2014 r. Komisja zwróciła się do Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) o dokonanie oceny rafinowanego oleju z nasion Buglossoides arvensis jako nowego składnika żywności zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97.

(6) W dniu 5 lutego 2015 r. EFSA w swojej opinii naukowej w sprawie oceny bezpieczeństwa rafinowanego oleju z nasion Buglossoides arvensis jako nowego składnika żywności 2 stwierdził, że rafinowany olej z nasion Buglossoides arvensis jest bezpieczny w proponowanych warunkach stosowania i przy zachowaniu proponowanych poziomów zastosowania.

(7) W dyrektywie 2002/46/WE Parlamentu Europejskiego i Rady 3 ustanowiono wymagania dotyczące suplementów żywnościowych. W rozporządzeniu (WE) nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady 4 ustanowiono wymogi dotyczące dodawania do żywności witamin i składników mineralnych oraz niektórych innych substancji. W dyrektywie Komisji 1999/21/WE 5 ustanowiono wymagania dotyczące dietetycznych środków spożywczych specjalnego przeznaczenia medycznego. W dyrektywie Komisji 96/8/WE 6 ustanowiono wymogi dotyczące żywności przeznaczonej do użycia w dietach o obniżonej energetyczności. Zastosowanie rafinowanego oleju z nasion Buglossoides arvensis powinno zostać dopuszczone bez uszczerbku dla wymagań wymienionych aktów prawnych.

(8) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł  1

Rafinowany olej z nasion Buglossoides arvensis, określony w załączniku I, może zostać wprowadzony do obrotu w Unii jako nowy składnik żywności do zastosowań określonych w załączniku II i przy maksymalnych poziomach ustanowionych w tym załączniku, bez uszczerbku dla określonych przepisów dyrektywy 2002/46/WE, rozporządzenia (WE) nr 1925/2006, dyrektywy 1999/21/WE i dyrektywy 96/8/WE.

Artykuł  2

Nazwa rafinowanego oleju z nasion Buglossoides arvensis dopuszczonego niniejszą decyzją, umieszczana na etykietach zawierających go środków spożywczych, brzmi "rafinowany olej z nawrotu polnego".

Artykuł  3

Niniejsza decyzja skierowana jest do przedsiębiorstwa Technology Crops International, 7996 North Point Blvd Winston Salem, NC 27106, USA.

Sporządzono w Brukseli dnia 23 lipca 2015 r.

W imieniu Komisji

Vytenis ANDRIUKAITIS

Członek Komisji

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  I

SPECYFIKACJA RAFINOWANEGO OLEJU Z NASION BUGLOSSOIDES ARVENSIS

Opis: Rafinowany olej z nawrotu polnego jest pozyskiwany z nasion Buglossoides arvensis (L.) I.M.Johnst.
BadanieSpecyfikacja
Kwas alfa-linolenowyNie mniej niż 35 % całkowitego udziału wagowego kwasów tłuszczowych
Kwas stearydynowyNie mniej niż 15 % całkowitego udziału wagowego kwasów tłuszczowych
Kwas linolowyNie mniej niż 8 % całkowitego udziału wagowego kwasów tłuszczowych
Kwasy tłuszczowe typu transNie więcej niż 2 % całkowitego udziału wagowego kwasów tłuszczowych
Liczba kwasowaNie więcej niż 0,6 mg KOH/g
Liczba nadtlenkowaNie więcej niż 5 meq O2/kg
Zawartość substancji niezmydlających sięNie więcej niż 2 %
Zawartość białka (azot ogółem)Nie więcej niż 10 µg/ml
Alkaloidy pirolizydynoweNiewykrywalne przy granicy wykrywalności wynoszącej 4 μg/kg

ZAŁĄCZNIK  II

OBJĘTE ZEZWOLENIEM ZASTOSOWANIA RAFINOWANEGO OLEJU Z NASION BUGLOSSOIDES ARVENSIS

Kategoria żywnościMaksymalny poziom kwasu stearydynowego
Produkty mleczne i ich analogi250 mg/100 g;

75 mg/100 g w przypadku napojów

Ser i produkty serowarskie750 mg/100 g
Masło i inne emulsje tłuszczowe i olejowe, w tym tłuszcze do smarowania (nie do gotowania lub smażenia)750 mg/100 g
Śniadaniowe przetwory zbożowe625 mg/100 g
Suplementy żywnościowe w rozumieniu dyrektywy 2002/46/WE z wyłączeniem suplementów diety dla niemowląt i małych dzieci500 mg/dawka dzienna zgodnie z zaleceniami producenta
Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego w rozumieniu dyrektywy 1999/21/WE z wyłączeniem dietetycznych środków spożywczych dla niemowląt i małych dzieciZgodnie ze szczególnymi wymogami żywieniowymi osób, dla których produkty te są przeznaczone
Żywność przeznaczona do użytku w dietach o obniżonej energetyczności określona w dyrektywie 96/8/WE250 mg/środek spożywczy zastępujący posiłek
1 Dz.U. L 43 z 14.2.1997, s. 1.
2 Dziennik EFSA 2015; 13(2):4029.
3 Dyrektywa 2002/46/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 10 czerwca 2002 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw państw członkowskich odnoszących się do suplementów żywnościowych (Dz.U. L 183 z 12.7.2002, s. 51).
4 Rozporządzenie (WE) nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie dodawania do żywności witamin i składników mineralnych oraz niektórych innych substancji (Dz.U. L 404 z 30.12.2006, s. 26).
5 Dyrektywa Komisji 1999/21/WE z dnia 25 marca 1999 r. w sprawie dietetycznych środków spożywczych specjalnego przeznaczenia medycznego (Dz.U. L 91 z 7.4.1999, s. 29).
6 Dyrektywa Komisji 96/8/WE z dnia 26 lutego 1996 r. w sprawie żywności przeznaczonej do użycia w dietach o obniżonej energetyczności (Dz.U. L 55 z 6.3.1996, s. 22).

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.