Decyzja 2011/320/UE zezwalająca na wprowadzenie do obrotu pikolinianu chromu jako nowego składnika żywności zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady
Dz.U.UE.L.2011.143.36
Akt indywidualnyDECYZJA KOMISJI
z dnia 27 maja 2011 r.
zezwalająca na wprowadzenie do obrotu pikolinianu chromu jako nowego składnika żywności zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady
(Jedynie tekst w języku angielskim jest autentyczny)
(2011/320/UE)
(Dz.U.UE L z dnia 31 maja 2011 r.)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 stycznia 1997 r. dotyczące nowej żywności i nowych składników żywności(1), w szczególności jego art. 7,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) W dniu 6 kwietnia 2009 r. przedsiębiorstwo Cantox Health Sciences International w imieniu Nutrition21 zwróciło się do właściwych organów Irlandii z wnioskiem o zezwolenie na wprowadzenie do obrotu pikolinianu chromu jako nowego składnika żywności.
(2) W dniu 24 kwietnia 2009 r. właściwy organ ds. oceny żywności w Irlandii wydał sprawozdanie ze wstępnej oceny. W sprawozdaniu tym stwierdzono, że konieczne jest przeprowadzenie dodatkowej oceny.
(3) Komisja poinformowała wszystkie państwa członkowskie o wniosku w dniu 30 kwietnia 2009 r. W dniu 12 sierpnia 2009 r. zwrócono się do Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) o dokonanie oceny.
(4) W dniu 10 listopada 2010 r. na wniosek Komisji EFSA przyjął opinię(2) dotyczącą bezpieczeństwa pikolinianu chromu jako źródła chromu dodawanego w celach odżywczych do żywności przeznaczonej dla ogółu ludności oraz do środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego. W wydanej opinii EFSA stwierdził, że stosowanie pikolinianu chromu jest bezpieczne, o ile ilość chromu ogółem nie przekracza 250 μg dziennie, co stanowi wartość ustaloną przez Światową Organizację Zdrowia jako nieprzekraczalną dla uzupełniającego pobrania chromu.
(5) W rozporządzeniu Komisji (WE) nr 953/2009 z dnia 13 października 2009 r. w sprawie substancji, które mogą być dodawane w szczególnych celach odżywczych do środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego(3), oraz w rozporządzeniu (WE) nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie dodawania do żywności witamin i składników mineralnych oraz niektórych innych substancji(4) ustanowiono szczegółowe przepisy dotyczące stosowania w żywności witamin, składników mineralnych i innych substancji. Stosowanie pikolinianu chromu powinno zostać dopuszczone bez uszczerbku dla przepisów wymienionych aktów prawnych.
(6) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:
Sporządzono w Brukseli dnia 27 maja 2011 r.
W imieniu Komisji | |
John DALLI | |
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 43 z 14.2.1997, s. 1.
(2) Dziennik EFSA 2010; 8(12): 1883.
(3) Dz.U. L 269 z 14.10.2009, s. 9.
(4) Dz.U. L 404 z 30.12.2006, s. 26.