Decyzja 2011/320/UE zezwalająca na wprowadzenie do obrotu pikolinianu chromu jako nowego składnika żywności zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2011.143.36

Akt indywidualny
Wersja od: 31 maja 2011 r.

DECYZJA KOMISJI
z dnia 27 maja 2011 r.
zezwalająca na wprowadzenie do obrotu pikolinianu chromu jako nowego składnika żywności zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady

(notyfikowana jako dokument nr C(2011) 3586)

(Jedynie tekst w języku angielskim jest autentyczny)

(2011/320/UE)

(Dz.U.UE L z dnia 31 maja 2011 r.)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 stycznia 1997 r. dotyczące nowej żywności i nowych składników żywności(1), w szczególności jego art. 7,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W dniu 6 kwietnia 2009 r. przedsiębiorstwo Cantox Health Sciences International w imieniu Nutrition21 zwróciło się do właściwych organów Irlandii z wnioskiem o zezwolenie na wprowadzenie do obrotu pikolinianu chromu jako nowego składnika żywności.

(2) W dniu 24 kwietnia 2009 r. właściwy organ ds. oceny żywności w Irlandii wydał sprawozdanie ze wstępnej oceny. W sprawozdaniu tym stwierdzono, że konieczne jest przeprowadzenie dodatkowej oceny.

(3) Komisja poinformowała wszystkie państwa członkowskie o wniosku w dniu 30 kwietnia 2009 r. W dniu 12 sierpnia 2009 r. zwrócono się do Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) o dokonanie oceny.

(4) W dniu 10 listopada 2010 r. na wniosek Komisji EFSA przyjął opinię(2) dotyczącą bezpieczeństwa pikolinianu chromu jako źródła chromu dodawanego w celach odżywczych do żywności przeznaczonej dla ogółu ludności oraz do środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego. W wydanej opinii EFSA stwierdził, że stosowanie pikolinianu chromu jest bezpieczne, o ile ilość chromu ogółem nie przekracza 250 μg dziennie, co stanowi wartość ustaloną przez Światową Organizację Zdrowia jako nieprzekraczalną dla uzupełniającego pobrania chromu.

(5) W rozporządzeniu Komisji (WE) nr 953/2009 z dnia 13 października 2009 r. w sprawie substancji, które mogą być dodawane w szczególnych celach odżywczych do środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego(3), oraz w rozporządzeniu (WE) nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie dodawania do żywności witamin i składników mineralnych oraz niektórych innych substancji(4) ustanowiono szczegółowe przepisy dotyczące stosowania w żywności witamin, składników mineralnych i innych substancji. Stosowanie pikolinianu chromu powinno zostać dopuszczone bez uszczerbku dla przepisów wymienionych aktów prawnych.

(6) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł  1

Zezwala się na dopuszczenie do obrotu w Unii pikolinianu chromu jako źródła chromu, zgodnego ze specyfikacją w załączniku, jako nowego składnika żywności stosowanego w żywności, bez uszczerbku dla szczegółowych przepisów rozporządzenia (WE) nr 953/2009 lub rozporządzenia (WE) nr 1925/2006.

Artykuł  2

Nowy składnik żywności, dopuszczony do obrotu niniejszą decyzją, jest oznaczany na etykiecie zawierających go środków spożywczych jako "pikolinian chromu".

Artykuł  3

Niniejsza decyzja jest skierowana do Nutrition 21, Inc., 4 Manhattanville Road, Purchase, New York 10577, USA.

Sporządzono w Brukseli dnia 27 maja 2011 r.

W imieniu Komisji
John DALLI
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 43 z 14.2.1997, s. 1.

(2) Dziennik EFSA 2010; 8(12): 1883.

(3) Dz.U. L 269 z 14.10.2009, s. 9.

(4) Dz.U. L 404 z 30.12.2006, s. 26.

ZAŁĄCZNIK

SPECYFIKACJA PIKOLINIANU CHROMU

Opis:

Pikolinian chromu ma postać czerwonawego, sypkiego proszku, słabo rozpuszczalnego w wodzie przy pH 7. Sól ta jest również rozpuszczalna w polarnych rozpuszczalnikach organicznych.

Nazwa chemiczna pikolinianu chromu to: tris(2-pirydynokarboksylano-N,O)chrom(III) lub sól chromu(III) kwasu 2-pirydynokarboksylowego.

Nr CAS: 14639-25-9

Wzór chemiczny: Cr(C6H4NO2)3

Wzór strukturalny:

grafika

Właściwości chemiczne pikolinianu chromu
Pikolinian chromuponad 95 %
Chrom (III)12–13 %
Chrom (VI)nie wykryto
Wodanie więcej niż 4 %

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.