Decyzja wykonawcza 2014/890/UE zezwalająca na wprowadzenie do obrotu oleju z szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica) jako nowego składnika żywności zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2014.353.15

Akt indywidualny
Wersja od: 10 grudnia 2014 r.

DECYZJA WYKONAWCZA KOMISJI
z dnia 8 grudnia 2014 r.
zezwalająca na wprowadzenie do obrotu oleju z szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica) jako nowego składnika żywności zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady

(notyfikowana jako dokument nr C(2014) 9209)

(Jedynie tekst w języku angielskim jest autentyczny)

(2014/890/UE)

(Dz.U.UE L z dnia 10 grudnia 2014 r.)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 stycznia 1997 r. dotyczące nowej żywności i nowych składników żywności 1 , w szczególności jego art. 7,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W dniu 12 listopada 2012 r. przedsiębiorstwo Functional Products Trading SA zwróciło się do właściwych organów Zjednoczonego Królestwa z wnioskiem o zezwolenie na wprowadzenie do obrotu oleju z szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica) jako nowego składnika żywności do stosowania w olejach roślinnych i jako suplementu diety.

(2) W dniu 8 lipca 2013 r. właściwy organ ds. oceny żywności w Zjednoczonym Królestwie wydał sprawozdanie dotyczące wstępnej oceny. W sprawozdaniu tym stwierdzono, że olej z szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica) spełnia kryteria nowej żywności określone w art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 258/97.

(3) W dniu 13 września 2013 r. Komisja przekazała sprawozdanie dotyczące wstępnej oceny pozostałym państwom członkowskim.

(4) Przed upływem okresu 60 dni określonego w art. 6 ust. 4 akapit pierwszy rozporządzenia (WE) nr 258/97 zgłoszono uzasadniony sprzeciw. Zgodnie z art. 7 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 258/97 należy wydać decyzję wykonawczą Komisji, uwzględniającą zgłoszony sprzeciw. Dodatkowe wyjaśnienia przedstawione przez wnioskodawcę zmniejszyły wskazane obawy w sposób zadowalający państwa członkowskie i Komisję.

(5) W dyrektywie 2002/46/WE Parlamentu Europejskiego i Rady 2 ustanowiono wymagania dotyczące suplementów żywnościowych. Należy zezwolić na stosowanie oleju z szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica) bez uszczerbku dla wymagań zawartych w tych przepisach.

(6) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł  1

Zezwala się na wprowadzenie do obrotu w Unii oleju z szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica) zgodnego ze specyfikacją w załączniku I jako nowego składnika żywności do zastosowań określonych i przy maksymalnych poziomach ustanowionych w załączniku II, nie naruszając przepisów dyrektywy 2002/46/WE.

Artykuł  2

Olej z szałwii hiszpańskiej dopuszczony do obrotu niniejszą decyzją jest oznaczany na etykiecie zawierających go środków spożywczych jako "olej z szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica)".

Artykuł  3

Niniejsza decyzja skierowana jest do przedsiębiorstwa Functional Products Trading S.A., Av. Luis Pasteur 5842 Of. 302 - Vitacura, Santiago, Chile.

Sporządzono w Brukseli dnia 8 grudnia 2014 r.

W imieniu Komisji

Vytenis ANDRIUKAITIS

Członek Komisji

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  I

SPECYFIKACJA OLEJU Z SZAŁWII HISZPAŃSKIEJ (SALVIA HISPANICA)

Opis:

Olej z szałwii hiszpańskiej jest wytwarzany z nasion szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica L.) (czystość 99,9 %) metodą tłoczenia na zimno. Nie używa się rozpuszczalników, a olej po wytłoczeniu przechowuje w zbiornikach do dekantacji i poddaje procesowi filtracji w celu usunięcia zanieczyszczeń.

BadanieSpecyfikacja
Kwasowość wyrażona jako zawartość kwasu oleinowegoNie więcej niż 2 %
Liczba nadtlenkowaNie więcej niż 10 meq/kg
Nierozpuszczalne zanieczyszczeniaNie więcej niż 0,05 %
kwas α-linolenowyNie mniej niż 60 %
Kwas linolowy15-20 %

ZAŁĄCZNIK  II

DOPUSZCZONE ZASTOSOWANIA OLEJU Z SZAŁWII HISZPAŃSKIEJ (SALVIA HISPANICA)

Kategoria żywnościPoziom zastosowania
Tłuszcze i olejeNie więcej niż 10 %
Suplementy dietyNie więcej niż 2 g/dzień
1 Dz.U. L 43 z 14.2.1997, s. 1.
2 Dyrektywa 2002/46/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 10 czerwca 2002 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw państw członkowskich odnoszących się do suplementów żywnościowych (Dz.U. L 183 z 12.7.2002, s. 51).

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.