Decyzja 2008/968/WE zezwalająca na wprowadzenie do obrotu oleju z Mortierella alpina o wysokiej zawartości kwasu arachidonowego jako nowego składnika żywności zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2008.344.123

Akt indywidualny
Wersja od: 30 sierpnia 2021 r.

DECYZJA KOMISJI
z dnia 12 grudnia 2008 r.
zezwalająca na wprowadzenie do obrotu oleju z Mortierella alpina o wysokiej zawartości kwasu arachidonowego jako nowego składnika żywności zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady

(notyfikowana jako dokument nr C(2008) 8080)

(Jedynie tekst w języku angielskim jest autentyczny)

(2008/968/WE)

(Dz.U.UE L z dnia 20 grudnia 2008 r.)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 stycznia 1997 r. dotyczące nowej żywności i nowych składników żywności(1), w szczególności jego art. 7,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W dniu 18 czerwca 1999 r. przedsiębiorstwo Abbott Laboratories (obecnie Suntory Limited, Japonia) zwróciło się do właściwych organów Niderlandów o zezwolenie na wprowadzenie do obrotu oleju z Mortierella alpina o wysokiej zawartości kwasu arachidonowego jako nowego składnika żywności.

(2) Dnia 19 października 2005 r. właściwy organ ds. oceny żywności w Niderlandach wydał sprawozdanie ze wstępnej oceny. W sprawozdaniu tym stwierdzono, że olej z Mortierella alpina o wysokiej zawartości kwasu arachidonowego może być bezpiecznie stosowany w preparatach do początkowego żywienia niemowląt oraz w preparatach do żywienia wcześniaków.

(3) Dnia 17 listopada 2005 r. Komisja przekazała sprawozdanie dotyczące wstępnej oceny wszystkim państwom członkowskim.

(4) Przed upływem okresu 60 dni, określonego w art. 6 ust. 4 rozporządzenia (WE) nr 258/97, zgłoszono uzasadnione sprzeciwy wobec wprowadzenia do obrotu danego produktu zgodnie z przepisami wspomnianego artykułu.

(5) W związku z tym w dniu 26 czerwca 2007 r. skonsultowano się z Europejskim Urzędem ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA).

(6) W dniu 10 lipca 2008 r. EFSA przyjął "Opinię panelu naukowego ds. produktów dietetycznych, żywienia i alergii, wydaną na wniosek Komisji, dotyczącą bezpieczeństwa »oleju z grzybów Mortierella alpina«".

(7) W opinii tej EFSA doszedł do wniosku, że olej z grzybów Mortierella alpina jest bezpiecznym źródłem kwasu arachidonowego i może być stosowany w preparatach do początkowego żywienia niemowląt i preparatach do dalszego żywienia niemowląt.

(8) Załącznik I i załącznik II do dyrektywy Komisji 2006/141/WE z dnia 22 grudnia 2006 r. w sprawie preparatów do początkowego żywienia niemowląt i preparatów do dalszego żywienia niemowląt oraz zmieniającej dyrektywę 1999/21/WE(2) określają przepisy dotyczące dodawania do preparatów do początkowego żywienia niemowląt i preparatów do dalszego żywienia niemowląt wielonienasyconych kwasów tłuszczowych o długim łańcuchu (20 i 22 atomy węgla), w szczególności kwasu arachidonowego.

(9) Na podstawie oceny naukowej ustalono, że olej z grzybów Mortierella alpina spełnia kryteria określone w art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 258/97.

(10) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł  1  1  

Olej z grzybów Mortierella alpina opisany w załączniku może zostać wprowadzony do obrotu we Wspólnocie jako nowy składnik żywności z przeznaczeniem do preparatów do początkowego żywienia niemowląt i preparatów do dalszego żywienia niemowląt, zdefiniowanych w art. 2 dyrektywy 2006/141/WE, oraz do preparatów do żywienia wcześniaków.

Ilość oleju z grzybów Mortierella alpina dodawanego do preparatów do początkowego żywienia niemowląt i preparatów do dalszego żywienia niemowląt zależy od zawartości w tym oleju kwasu arachidonowego zgodnie z zasadami określonymi w załączniku I pkt 5.7 i w załączniku II pkt 4.7 do dyrektywy 2006/141/WE. Zastosowanie w preparatach do początkowego żywienia niemowląt powinno być zgodne z przepisami dyrektywy Rady 89/398/EWG 2  w sprawie zbliżenia ustawodawstw państw członkowskich odnoszących się do środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego.

Artykuł  2

Nazwa nowego składnika żywności dopuszczonego przez niniejszą decyzję będzie figurować na etykiecie zawierających go produktów jako "olej z Mortierella alpina".

Artykuł  3

Niniejsza decyzja skierowana jest do Beverage & Food Company, Suntory Limited, 2-4-1 Shibakoen Minatoku, Tokio, Japonia.

Sporządzono w Brukseli, dnia 12 grudnia 2008 r.
W imieniu Komisji
Androulla VASSILIOU
Członek Komisji
______

(1) Dz.U. L 43 z 14.2.1997, s. 1.

(2) Dz.U. L 401 z 30.12.2006, s. 1.

(3) Dz.U. L 186 z 30.6.1989, s. 27.

ZAŁĄCZNIK 

SPECYFIKACJE OLEJU Z MORTIERELLA ALPINA O WYSOKIEJ ZAWARTOŚCI KWASU ARACHIDONOWEGO

Opis

Jasnożółty olej o wysokiej zawartości kwasu arachidonowego otrzymywany w procesie fermentacji grzyba Mortierella

alpina przy zastosowaniu mąki sojowej i oleju sojowego jako substratu.

Specyfikacja oleju z Mortierella alpina o wysokiej zawartości kwasu arachidonowego

Kwas arachidonowy ≥ 40 %

Wartość nadtlenkowa ≤ 5 meq/kg

Wartość kwasowa ≤ 0,2 mg KOH/g

Liczba anizydynowa ≤ 20

Wolne kwasy tłuszczowe ≤ 0,2 %

Substancje niezmydlające się ≤ 1 %

Kolor (Lovibond 50.8 mm cell) żółty ≤ 50

Kolor (Lovibond 50.8 mm cell) czerwony ≤ 10

1 Art. 1 zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 1318/2021 z dnia 9 sierpnia 2021 r. (Dz.U.UE.L.2021.286.5) zmieniającego nin. decyzję z dniem 30 sierpnia 2021 r.
2 Dyrektywa Rady 89/398/EWG z dnia 3 maja 1989 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw państw członkowskich odnoszących się do środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego (Dz.U. L 186 z 30.6.1989, s. 27).

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.