Decyzja 2008/968/WE zezwalająca na wprowadzenie do obrotu oleju z Mortierella alpina o wysokiej zawartości kwasu arachidonowego jako nowego składnika żywności zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady
Dz.U.UE.L.2008.344.123
Akt indywidualnyDECYZJA KOMISJI
z dnia 12 grudnia 2008 r.
zezwalająca na wprowadzenie do obrotu oleju z Mortierella alpina o wysokiej zawartości kwasu arachidonowego jako nowego składnika żywności zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady
(Jedynie tekst w języku angielskim jest autentyczny)
(2008/968/WE)
(Dz.U.UE L z dnia 20 grudnia 2008 r.)
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 stycznia 1997 r. dotyczące nowej żywności i nowych składników żywności(1), w szczególności jego art. 7,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) W dniu 18 czerwca 1999 r. przedsiębiorstwo Abbott Laboratories (obecnie Suntory Limited, Japonia) zwróciło się do właściwych organów Niderlandów o zezwolenie na wprowadzenie do obrotu oleju z Mortierella alpina o wysokiej zawartości kwasu arachidonowego jako nowego składnika żywności.
(2) Dnia 19 października 2005 r. właściwy organ ds. oceny żywności w Niderlandach wydał sprawozdanie ze wstępnej oceny. W sprawozdaniu tym stwierdzono, że olej z Mortierella alpina o wysokiej zawartości kwasu arachidonowego może być bezpiecznie stosowany w preparatach do początkowego żywienia niemowląt oraz w preparatach do żywienia wcześniaków.
(3) Dnia 17 listopada 2005 r. Komisja przekazała sprawozdanie dotyczące wstępnej oceny wszystkim państwom członkowskim.
(4) Przed upływem okresu 60 dni, określonego w art. 6 ust. 4 rozporządzenia (WE) nr 258/97, zgłoszono uzasadnione sprzeciwy wobec wprowadzenia do obrotu danego produktu zgodnie z przepisami wspomnianego artykułu.
(5) W związku z tym w dniu 26 czerwca 2007 r. skonsultowano się z Europejskim Urzędem ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA).
(6) W dniu 10 lipca 2008 r. EFSA przyjął "Opinię panelu naukowego ds. produktów dietetycznych, żywienia i alergii, wydaną na wniosek Komisji, dotyczącą bezpieczeństwa »oleju z grzybów Mortierella alpina«".
(7) W opinii tej EFSA doszedł do wniosku, że olej z grzybów Mortierella alpina jest bezpiecznym źródłem kwasu arachidonowego i może być stosowany w preparatach do początkowego żywienia niemowląt i preparatach do dalszego żywienia niemowląt.
(8) Załącznik I i załącznik II do dyrektywy Komisji 2006/141/WE z dnia 22 grudnia 2006 r. w sprawie preparatów do początkowego żywienia niemowląt i preparatów do dalszego żywienia niemowląt oraz zmieniającej dyrektywę 1999/21/WE(2) określają przepisy dotyczące dodawania do preparatów do początkowego żywienia niemowląt i preparatów do dalszego żywienia niemowląt wielonienasyconych kwasów tłuszczowych o długim łańcuchu (20 i 22 atomy węgla), w szczególności kwasu arachidonowego.
(9) Na podstawie oceny naukowej ustalono, że olej z grzybów Mortierella alpina spełnia kryteria określone w art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 258/97.
(10) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:
W imieniu Komisji | |
Androulla VASSILIOU | |
Członek Komisji |
(1) Dz.U. L 43 z 14.2.1997, s. 1.
(2) Dz.U. L 401 z 30.12.2006, s. 1.
(3) Dz.U. L 186 z 30.6.1989, s. 27.