Decyzja wykonawcza 2017/2353 zezwalająca na wprowadzenie do obrotu oleju z Calanus finmarchicus jako nowego składnika żywności zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2017.336.45

Akt indywidualny
Wersja od: 16 grudnia 2017 r.

DECYZJA WYKONAWCZA KOMISJI (UE) 2017/2353
z dnia 14 grudnia 2017 r.
zezwalająca na wprowadzenie do obrotu oleju z Calanus finmarchicus jako nowego składnika żywności zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady

(notyfikowana jako dokument nr C(2017) 8426)

(Jedynie tekst w języku angielskim jest autentyczny)

(Dz.U.UE L z dnia 16 grudnia 2017 r.)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 stycznia 1997 r. dotyczące nowej żywności i nowych składników żywności 1 , w szczególności jego art. 7,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W dniu 31 stycznia 2011 r. norweskie przedsiębiorstwo Calanus AS zwróciło się do właściwego organu Zjednoczonego Królestwa z wnioskiem o zezwolenie na wprowadzenie do obrotu w Unii oleju ze skorupiaka (należącego do zooplanktonu morskiego) o nazwie Calanus finmarchicus, odławianego w norweskiej strefie ekonomicznej i w strefie Jan Mayen, jako nowego składnika żywności w rozumieniu art. 1 ust. 2 lit. e) rozporządzenia (WE) nr 258/97.

(2) W dniu 21 października 2016 r. właściwy organ Zjednoczonego Królestwa wydał sprawozdanie dotyczące wstępnej oceny. W sprawozdaniu tym stwierdzono, że olej z Calanus finmarchicus spełnia kryteria nowej żywności określone w art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 258/97.

(3) W dniu 8 listopada 2016 r. Komisja przekazała sprawozdanie dotyczące wstępnej oceny pozostałym państwom członkowskim.

(4) Przed upływem okresu 60 dni określonego w art. 6 ust. 4 akapit pierwszy rozporządzenia (WE) nr 258/97 inne państwa członkowskie zgłosiły uzasadniony sprzeciw, odnoszący się w szczególności do braku wystarczających informacji na temat procesu produkcji, stabilności przy przechowywaniu oraz danych toksykologicznych. Dodatkowe wyjaśnienia przedstawione przez wnioskodawcę zmniejszyły wskazane obawy w sposób zadowalający państwa członkowskie i Komisję.

(5) W dyrektywie 2002/46/WE Parlamentu Europejskiego i Rady 2  ustanowiono wymogi dotyczące suplementów żywnościowych. Należy zezwolić na stosowanie oleju z Calanus finmarchicus z zastrzeżeniem przepisów wspomnianej dyrektywy.

(6) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł  1

Nie naruszając przepisów dyrektywy 2002/46/WE, zezwala się na wprowadzanie do obrotu w Unii oleju z Calanus finmarchicus zgodnego ze specyfikacją w załączniku I do niniejszej decyzji jako nowego składnika żywności do stosowania w suplementach diety przy maksymalnych poziomach ustanowionych w załączniku II do niniejszej decyzji.

Artykuł  2

Olej z Calanus finmarchicus dopuszczony do obrotu niniejszą decyzją oznaczany jest na etykiecie środków spożywczych jako "olej z Calanus finmarchicus (skorupiak)".

Artykuł  3

Niniejsza decyzja skierowana jest do przedsiębiorstwa Calanus AS, Stakkevollv. 65, P.O. Box 2489, 9272 Tromsø, Norwegia.

Sporządzono w Brukseli dnia 14 grudnia 2017 r.
W imieniu Komisji
Vytenis ANDRIUKAITIS
Członek Komisji

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  I

SPECYFIKACJA OLEJU Z CALANUS FINMARCHICUS

Opis: Nowy składnik żywności to lekko lepki olej o rubinowej barwie i lekkim zapachu skorupiaków, uzyskany ze skorupiaka (należącego do zooplanktonu morskiego) Calanus finmarchicus. Składnik składa się głównie z estrów wosku (> 85 %), z niewielką ilością triglicerydów oraz innych neutralnych lipidów.

Specyfikacja

ParametrSpecyfikacja w ujęciu ilościowym
Woda< 1 %
Estry wosku> 85 %
Kwasy tłuszczowe ogółem> 46 %
Kwas eikozapentaenowy (EPA)> 3 %
Kwas dokozaheksaenowy (DHA)> 4 %
Alkohole tłuszczowe ogółem> 28 %
Alkohol tłuszczowy C20:1 n-9> 9 %
Alkohol tłuszczowy C22:1 n-11> 12 %
Kwasy tłuszczowe typu trans< 1 %
Estry astaksantyny< 0,1 %
Liczba nadtlenkowa< 3 meq O2/kg

ZAŁĄCZNIK  II

ZASTOSOWANIA OLEJU Z CALANUS FINMARCHICUS OBJĘTE ZEZWOLENIEM

Kategoria żywnościMaksymalny poziom
Suplementy żywnościowe określone w dyrektywie 2002/46/WE2,3 g/dzień
1 Dz.U. L 43 z 14.2.1997, s. 1.
2 Dyrektywa 2002/46/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 10 czerwca 2002 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw państw członkowskich odnoszących się do suplementów żywnościowych (Dz.U. L 183 z 12.7.2002, s. 51).

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.