Decyzja wykonawcza 2014/905/UE zezwalająca na wprowadzenie do obrotu kopolimeru eteru metylowinylowego i bezwodnika maleinowego jako nowego składnika żywności zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2014.358.47

Akt indywidualny
Wersja od: 13 grudnia 2014 r.

DECYZJA WYKONAWCZA KOMISJI
z dnia 11 grudnia 2014 r.
zezwalająca na wprowadzenie do obrotu kopolimeru eteru metylowinylowego i bezwodnika maleinowego jako nowego składnika żywności zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady

(notyfikowana jako dokument nr C(2014) 9333)

(Jedynie tekst w języku angielskim jest autentyczny)

(2014/905/UE)

(Dz.U.UE L z dnia 13 grudnia 2014 r.)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 stycznia 1997 r. dotyczące nowej żywności i nowych składników żywności 1 , w szczególności jego art. 7, a także mając na uwadze, co następuje:

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W dniu 30 czerwca 2008 r. przedsiębiorstwo Reading Scientific Services Ltd. zwróciło się z wnioskiem do właściwych organów Niderlandów o wprowadzenie do obrotu kopolimeru eteru metylowinylowego i bezwodnika maleinowego jako nowego składnika żywności do stosowania jako baza gumy do żucia.

(2) W dniu 14 lipca 2011 r. właściwy organ Niderlandów ds. oceny żywności wydał sprawozdanie dotyczące wstępnej oceny. W sprawozdaniu tym stwierdzono, że kopolimer eteru metylowinylowego i bezwodnika maleinowego spełnia kryteria ustanowione w art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 258/97.

(3) W dniu 18 sierpnia 2011 r. Komisja przekazała sprawozdanie dotyczące wstępnej oceny pozostałym państwom członkowskim.

(4) Przed upływem okresu 60 dni określonego w art. 6 ust. 4 akapit pierwszy rozporządzenia (WE) nr 258/97 zgłoszono uzasadniony sprzeciw.

(5) W dniu 12 czerwca 2012 r. Komisja zwróciła się do Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) o dokonanie dodatkowej oceny kopolimeru eteru metylowinylowego i bezwodnika maleinowego jako składnika żywności zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97.

(6) W dniu 10 października 2013 r. EFSA przyjęła opinię naukową w sprawie kopolimeru eteru metylowinylowego i bezwodnika maleinowego (baza gumy do żucia) jako nowego składnika żywności 2 , stwierdzając, że jest on bezpieczny w proponowanych warunkach stosowania i przy zachowaniu proponowanych poziomów zastosowania.

(7) Opinia ta daje wystarczające podstawy do stwierdzenia, że kopolimer eteru metylowinylowego i bezwodnika maleinowego spełnia - w proponowanych warunkach stosowania i przy zachowaniu proponowanych poziomów zastosowania - kryteria określone w art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 258/97.

(8) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł  1

Zezwala się na wprowadzenie do obrotu w Unii kopolimeru eteru metylowinylowego i bezwodnika maleinowego zgodnego ze specyfikacją w załączniku jako nowego składnika żywności przeznaczonego do stosowania jako baza gumy do żucia do maksymalnej zawartości 2 % w gotowym produkcie gumy do żucia.

Artykuł  2

Nowa baza gumy do żucia dopuszczona do obrotu niniejszą decyzją jest oznaczana na etykiecie zawierających ją środków spożywczych jako "baza gumy do żucia (zawierająca kopolimer eteru metylowinylowego i bezwodnika maleinowego)" lub "baza gumy do żucia (zawierająca substancję nr CAS 9011-16-9)".

Artykuł  3

Niniejsza decyzja skierowana jest do Reading Scientific Services Ltd. The Lord Zuckerman Research Centre, Whiteknights Campus, Pepper lane, Reading, RG6 6LA, Zjednoczone Królestwo.

Sporządzono w Brukseli dnia 11 grudnia 2014 r.

W imieniu Komisji

Vytenis ANDRIUKAITIS

Członek Komisji

ZAŁĄCZNIK

SPECYFIKACJA KOPOLIMERU ETERU METYLOWINYLOWEGO I BEZWODNIKA MALEINOWEGO

Definicja:

Kopolimer eteru metylowinylowego i bezwodnika maleinowego jest w bezwodną postacią kopolimeru eteru metylowinylowego i bezwodnika maleinowego.

Wzór strukturalny:

grafika

Opis: Sypki proszek o barwie białej lub prawie białej.

Identyfikacja:

Nr CAS9011-16-9

Czystość:

Oznaczana ilośćCo najmniej 99,5 % w suchej masie
Lepkość właściwa (1 % MEK)2-10
Pozostałości eteru metylowinylowegoNie więcej niż 150 ppm
Pozostałości bezwodnika maleinowegoNie więcej niż 250 ppm
Aldehyd octowyNie więcej niż 500 ppm
MetanolNie więcej niż 500 ppm
Nadtlenek dilauroilowyNie więcej niż 15 ppm
Ogółem metale ciężkieNie więcej niż 10 ppm

Kryteria mikrobiologiczne:

Całkowita liczba drobnoustrojów tlenowychNie więcej niż 500 CFU/g
Drożdże/pleśńNie więcej niż 500 CFU/g
Escherichia coliNegatywny wynik testu
Salmonella spp.Negatywny wynik testu
Staphylococcus aureusNegatywny wynik testu
Pseudomonas aeruginosaNegatywny wynik testu
1 Dz.U. L 43 z 14.2.1997, s. 1.
2 Dziennik EFSA 2013; 11(10):3423.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.