Decyzja 2009/752/WE zezwalająca na wprowadzenie do obrotu ekstraktu lipidowego z kryla antarktycznego Euphausia superba jako nowego składnika żywności na mocy rozporządzenia (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2009.268.33

Akt indywidualny
Wersja od: 13 października 2009 r.

DECYZJA KOMISJI
z dnia 12 października 2009 r.
zezwalająca na wprowadzenie do obrotu ekstraktu lipidowego z kryla antarktycznego Euphausia superba jako nowego składnika żywności na mocy rozporządzenia (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady

(notyfikowana jako dokument nr C(2009) 7647)

(Jedynie tekst w języku angielskim jest autentyczny)

(2009/752/WE)

(Dz.U.UE L z dnia 13 października 2009 r.)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 stycznia 1997 r. dotyczące nowej żywności i nowych składników żywności(1), w szczególności jego art. 7,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W dniu 29 września 2006 r. przedsiębiorstwo Neptune Technologies & Bioressources Inc. złożyło do właściwych organów Finlandii wniosek dotyczący wprowadzenia do obrotu ekstraktu lipidowego z kryla antarktycznego Euphausia superba jako nowego składnika żywności.

(2) W dniu 29 stycznia 2007 r. właściwy organ ds. oceny żywności w Finlandii wydał sprawozdanie ze wstępnej oceny. Sprawozdanie zawierało wniosek, że stosowanie ekstraktu lipidowego z kryla antarktycznego Euphausia superba jako składnika żywności jest dopuszczalne.

(3) W dniu 19 lutego 2007 r. Komisja przekazała sprawozdanie ze wstępnej oceny wszystkim państwom członkowskim.

(4) Przed upływem okresu 60 dni, określonego w art. 6 ust. 4 rozporządzenia (WE) nr 258/97, zgodnie z przepisami tego artykułu, zgłoszono uzasadnione sprzeciwy wobec wprowadzenia do obrotu wspomnianego produktu.

(5) W związku z tym w dniu 31 stycznia 2008 r. skonsultowano się z Europejskim Urzędem ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA).

(6) W opinii naukowej panelu naukowego ds. produktów dietetycznych, żywienia i alergii dotyczącej bezpieczeństwa ekstraktu lipidowego z kryla antarktycznego Euphausia superba jako składnika żywności, wydanej na wniosek Komisji Europejskiej, zawarty jest wniosek, że ekstrakt lipidowy z kryla antarktycznego Euphausia superba jest bezpieczny przy przestrzeganiu zaproponowanych warunków stosowania.

(7) Na podstawie sprawozdania ze wstępnej oceny ustalono, że ekstrakt lipidowy z kryla antarktycznego Euphausia superba spełnia kryteria wymienione w art. 3 ust. 1 rozporządzenia.

(8) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł  1

Ekstrakt lipidowy z kryla antarktycznego Euphausia superba, opisany w załączniku I, może zostać wprowadzony do obrotu we Wspólnocie jako nowy składnik żywności, przeznaczony do zastosowań i przy maksymalnych poziomach określonych w załączniku II.

Artykuł  2

Nazwa "ekstrakt lipidowy ze skorupiaka kryla antarktycznego Euphausia superba" znajduje się na etykiecie produktu jako takiego bądź w wykazie składników środków spożywczych, które go zawierają.

Artykuł  3

Niniejsza decyzja skierowana jest do Neptune Technologies & Bioressources Inc., 225 Promenade du Centropolis, Bureau 200, Laval, Quebec, H7T 0B3, Kanada.

Sporządzono w Brukseli dnia 12 października 2009 r.

W imieniu Komisji
Androulla VASSILIOU
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 43 z 14.2.1997, s. 1.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  I

SPECYFIKACJA DOTYCZĄCA EKSTRAKTU LIPIDOWEGO Z KRYLA ANTARKTYCZNEGO EUPHAUSIA SUPERBA

Opis

Ekstrakt lipidowy z kryla antarktycznego Euphausia superba produkuje się poprzez rozgniecenie mocno zamrożonego kryla antarktycznego i poddanie go ekstrakcji acetonem. Białka i materiał z kryla zostają usunięte z ekstraktu lipidowego poprzez filtrację. Aceton i pozostała woda zostają usunięte poprzez odparowanie.

BadanieSpecyfikacja
Współczynnik zmydlaniaNie więcej niż 185 mg KOH/g
Liczba nadtlenkowa (PV)Nie więcej niż 0,2 meq O2/kg oleju
Wilgotność i substancje lotneNie więcej niż 0,9 %
FosfolipidyNie więcej niż 50 %
Kwasy tłuszczowe transNie więcej niż 1 %
Kwas eikozapentaenowy (EPA)Nie mniej niż 15 %
Kwas dokozaheksaenowy (DHA)Nie mniej niż 7 %

ZAŁĄCZNIK  II

ZASTOSOWANIA EKSTRAKTU LIPIDOWEGO Z KRYLA ANTARKTYCZNEGO EUPHAUSIA SUPERBA

Grupa zastosowańMaksymalna zawartość połączonych DHA i EPA
Przetwory mleczne z wyjątkiem napojów na bazie mleka200 mg/100 g lub dla serów 600 mg/100 g
Produkty mlekopodobne, z wyjątkiem napojów200 mg/100 g lub dla produktów seropodobnych 600 mg/100 g
Tłuszcze do smarowania i sosy600 mg/100 g
Płatki śniadaniowe500 mg/100 g
Suplementy diety200 mg na dawkę dzienną stosownie do zaleceń producenta
Dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznegoZgodnie ze szczególnymi wymogami żywieniowymi osób, dla których produkt jest przeznaczony
Żywność przeznaczona do spożywania w ramach diet o obniżonej wartości energetycznej służących obniżeniu masy ciała200 mg/zamiennik posiłku

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.