Decyzja wykonawcza 2014/396/UE zezwalająca na wprowadzenie do obrotu drożdży piekarskich poddanych promieniowaniu UV (Saccharomyces cerevisiae) jako nowego składnika żywności zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady
Dz.U.UE.L.2014.186.108
Akt indywidualnyDECYZJA WYKONAWCZA KOMISJI
z dnia 24 czerwca 2014 r.
zezwalająca na wprowadzenie do obrotu drożdży piekarskich poddanych promieniowaniu UV (Saccharomyces cerevisiae) jako nowego składnika żywności zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady
(Jedynie tekst w języku francuskim jest autentyczny)
(2014/396/UE)
(Dz.U.UE L z dnia 26 czerwca 2014 r.)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 stycznia 1997 r. dotyczące nowej żywności i nowych składników żywności 1 , w szczególności jego art. 7,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) W dniu 4 maja 2012 r. przedsiębiorstwo Lallemand SAS zwróciło się do właściwych organów Zjednoczonego Królestwa z wnioskiem o zezwolenie na wprowadzenie do obrotu drożdży piekarskich poddanych promieniowaniu UV (Saccharomyces cerevisiae) jako nowego składnika żywności. Drożdże piekarskie poddane promieniowaniu UV przeznaczone są do stosowania w produkcji chleba drożdżowego, bułek drożdżowych, drożdżowego pieczywa cukierniczego i wyrobów ciastkarskich oraz w dodatkach do żywności.
(2) W dniu 31 sierpnia 2012 r. właściwy organ Zjednoczonego Królestwa ds. oceny żywności wydał sprawozdanie dotyczące wstępnej oceny. W sprawozdaniu tym organ stwierdził, że drożdże piekarskie poddane promieniowaniu UV spełniają kryteria nowej żywności określone w art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 258/97.
(3) W dniu 11 września 2012 r. Komisja przekazała sprawozdanie dotyczące wstępnej oceny pozostałym państwom członkowskim.
(4) Przed upływem okresu 60 dni określonego w art. 6 ust. 4 akapit pierwszy rozporządzenia (WE) nr 258/97 zgłoszono uzasadniony sprzeciw.
(5) W dniu 14 kwietnia 2013 r. Komisja zwróciła się do Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) o dokonanie dodatkowej oceny drożdży piekarskich poddanych promieniowaniu UV jako nowego składnika żywności zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97.
(6) W dniu 12 grudnia 2013 r. w "Opinii naukowej dotyczącej bezpieczeństwa stosowania drożdży piekarskich poddanych promieniowaniu UV" EFSA 2 uznał, że poddane promieniowaniu UV drożdże piekarskie o zwiększonej zawartości witaminy D2 są bezpieczne w warunkach stosowania zgodnych z przeznaczeniem.
(7) Opinia ta daje zatem wystarczające podstawy do stwierdzenia, że drożdże piekarskie poddane promieniowaniu UV spełniają - jako nowy składnik żywności - kryteria określone w art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 258/97.
(8) Dyrektywa 2002/46/WE Parlamentu Europejskiego i Rady 3 i rozporządzenie (WE) nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady 4 ustanawiają przepisy szczególne dotyczące wykorzystania witamin i minerałów jako dodatków do żywności i suplementów żywnościowych. Stosowanie drożdży piekarskich poddanych promieniowaniu UV powinno być dozwolone bez uszczerbku dla tych przepisów szczególnych.
(9) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ: