Decyzja wykonawcza 2012/726/UE zezwalająca na wprowadzenie do obrotu dihydrokapsjatu jako nowego składnika żywności zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2012.327.49

Akt indywidualny
Wersja od: 27 listopada 2012 r.

DECYZJA WYKONAWCZA KOMISJI
z dnia 22 listopada 2012 r.
zezwalająca na wprowadzenie do obrotu dihydrokapsjatu jako nowego składnika żywności zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady

(notyfikowana jako dokument nr C(2012) 8391)

(Jedynie tekst w języku angielskim jest autentyczny)

(2012/726/UE)

(Dz.U.UE L z dnia 27 listopada 2012 r.)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 stycznia 1997 r. dotyczące nowej żywności i nowych składników żywności(1), w szczególności jego art. 7,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W dniu 6 sierpnia 2010 r. przedsiębiorstwo Ajinomoto Co. Inc., Japonia, zwróciło się do właściwych organów Zjednoczonego Królestwa z wnioskiem o zezwolenie na wprowadzenie do obrotu dihydrokapsjatu jako nowego składnika żywności.

(2) W dniu 10 marca 2011 r. właściwy organ ds. oceny żywności w Zjednoczonym Królestwie wydał sprawozdanie dotyczące wstępnej oceny. W sprawozdaniu tym organ ten stwierdził, że dihydrokapsjat nie stwarza zagrożenia dla zdrowia konsumentów.

(3) W dniu 13 kwietnia 2011 r. Komisja przekazała sprawozdanie dotyczące wstępnej oceny wszystkim państwom członkowskim.

(4) Przed upływem okresu 60 dni określonego w art. 6 ust. 4 rozporządzenia (WE) nr 258/97 zgłoszono uzasadniony sprzeciw zgodnie z przepisami wspomnianego artykułu.

(5) W związku z tym w dniu 9 listopada 2011 r. skonsultowano się z Europejskim Urzędem ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA).

(6) W dniu 28 czerwca 2012 r. EFSA w swojej opinii naukowej dotyczącej dihydrokapsjatu ("Scientific opinion on Dihydrocapsiate")(2) stwierdził, że dihydrokapsjat jest bezpieczny w proponowanych warunkach stosowania i przy zachowaniu proponowanych poziomów stosowania.

(7) Dihydrokapsjat spełnia kryteria określone w art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 258/97.

(8) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł  1

Zezwala się na wprowadzenie do obrotu dihydrokapsjatu zgodnego ze specyfikacją w załączniku I jako nowego składnika żywności do zastosowań określonych i przy maksymalnych poziomach ustanowionych w załączniku II, nie naruszając przepisów rozporządzenia (WE) nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady(3), dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady 2009/39/WE(4) i dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady 2009/54/WE(5).

Artykuł  2

Dihydrokapsjat dopuszczony do obrotu niniejszą decyzją jest oznaczany na etykiecie zawierających go środków spożywczych jako "dihydrokapsjat".

Artykuł  3

Niniejsza decyzja skierowana jest do Ajinomoto Co. Inc., 15-1, Kyobashi, Chuo-ku, 1-choume, 104-8315, Tokio, Japonia.

Sporządzono w Brukseli dnia 22 listopada 2012 r.

W imieniu Komisji

Maroš ŠEFČOVIČ

Wiceprzewodniczący

______

(1) Dz.U. L 43 z 14.2.1997, s. 1.

(2) Dziennik EFSA 2012; 10(7):2812.

(3) Dz.U. L 404 z 30.12.2006, s. 26.

(4) Dz.U. L 124 z 20.5.2009, s. 21.

(5) Dz.U. L 164 z 26.6.2009, s. 45.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  I

SPECYFIKACJA DIHYDROKAPSJATU

Definicja

Dihydrokapsjat jest syntetyzowany w drodze katalizowanej enzymatycznie estryfikacji alkoholu wanililowego i kwasu 8-metylononanowego. Po estryfikacji dihydrokapsjat jest ekstrahowany przy użyciu n-heksanu.

Enzym Lipozyme 435 został dopuszczony przez duński urząd ds. weterynaryjnych oraz żywności.

Opis: Lepka bezbarwna lub żółta ciecz

Wzór chemiczny: C18H28O4

Wzór strukturalny:

grafika

Nr CAS: 205687-03-2

Właściwości fizyczno-chemiczne dihydrokapsjatu

Dihydrokapsjatwięcej niż 94 %
Kwas 8-metylononanowymniej niż 6 %
Alkohol wanililowymniej niż 1 %
Substancje związane z synteząmniej niż 2 %

ZAŁĄCZNIK  II

ZASTOSOWANIA DIHYDROKAPSJATU

Kategoria żywnościMaksymalne poziomy zastosowania
Batoniki zbożowe9 mg/100 g
Herbatniki, ciastka i krakersy9 mg/100 g
Przekąski na bazie ryżu12 mg/100 g
Napoje gazowane, koncentraty napojów, napoje na bazie soku owocowego1,5 mg/100 ml
Napoje warzywne2 mg/100 ml
Napoje na bazie kawy, napoje na bazie herbaty1,5 mg/100 ml
Niegazowana woda aromatyzowana1 mg/100 ml
Wstępnie ugotowane przetwory zbożowe z mąki owsianej2,5 mg/100 g
Inne przetwory zbożowe4,5 mg/100 g
Lody, desery mleczne4 mg/100 g
Mieszanki do puddingów (gotowe do spożycia)2 mg/100 g
Produkty na bazie jogurtu2 mg/100 g
Czekoladowe wyroby cukiernicze7,5 mg/100 g
Cukierki twarde27 mg/100 g
Guma do żucia bez cukru115 mg/100 g
Zabielacz40 mg/100 g
Substancje słodzące200 mg/100 g
Zupy (gotowe do spożycia)1,1 mg/100 g
Sosy do sałatek16 mg/100 g
Białko roślinne5 mg/100 g
Gotowe posiłki

Środki spożywcze zastępujące posiłek

3 mg/posiłek
Napoje zastępujące posiłek1 mg/100 ml

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.