Decyzja wykonawcza 2016/398 zezwalająca na wprowadzenie do obrotu chleba poddanego działaniu promieniowania UV jako nowej żywności zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2016.73.107

Akt indywidualny
Wersja od: 18 marca 2016 r.

DECYZJA WYKONAWCZA KOMISJI (UE) 2016/398
z dnia 16 marca 2016 r.
zezwalająca na wprowadzenie do obrotu chleba poddanego działaniu promieniowania UV jako nowej żywności zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady

(notyfikowana jako dokument nr C(2016) 1527)

(Jedynie tekst w języku szwedzkim jest autentyczny)

(Dz.U.UE L z dnia 18 marca 2016 r.)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 stycznia 1997 r. dotyczące nowej żywności i nowych składników żywności 1 , w szczególności jego art. 7,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W dniu 12 lutego 2014 r. przedsiębiorstwo Viasolde AB, które wytwarza urządzenia do poddawania działaniu promieniowania UV, zwróciło się do właściwych organów Finlandii z wnioskiem dotyczącym wprowadzenia do obrotu chleba poddanego działaniu promieniowania ultrafioletowego (UV) jako nowej żywności w rozumieniu art. 1 ust. 2 lit. f) rozporządzenia (WE) nr 258/97. Poddanie działaniu promieniowania UV ma na celu zwiększenie zawartości witaminy D w chlebie, co oznacza, że wartość odżywcza takiego chleba będzie się znacznie różnić od wartości odżywczej chleba wypiekanego w sposób tradycyjny.

(2) W dniu 14 marca 2014 r. właściwy organ ds. oceny żywności w Finlandii wydał sprawozdanie dotyczące wstępnej oceny. W sprawozdaniu tym organ ten stwierdził, że chleb poddany działaniu promieniowania UV spełnia kryteria dla nowej żywności określone w art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 258/97.

(3) W dniu 19 marca 2014 r. Komisja przekazała sprawozdanie dotyczące wstępnej oceny pozostałym państwom członkowskim.

(4) Przed upływem okresu 60 dni ustanowionego w art. 6 ust. 4 akapit pierwszy rozporządzenia (WE) nr 258/97 zgłoszono uzasadniony sprzeciw.

(5) W dniu 13 listopada 2014 r. Komisja zwróciła się do Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) o dokonanie dodatkowej oceny chleba poddanego działaniu promieniowania UV jako nowej żywności zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97.

(6) W dniu 11 czerwca 2015 r. EFSA stwierdziła w "Opinii naukowej dotyczącej bezpieczeństwa chleba poddanego działaniu promieniowania UV jako nowej żywności" 2 , że chleb wzbogacony w witaminę D2 dzięki poddaniu działaniu promieniowania UV jest bezpieczny w proponowanych warunkach stosowania.

(7) Opinia ta daje zatem wystarczające podstawy do stwierdzenia, że chleb poddany działaniu promieniowania UV spełnia - jako nowa żywność - kryteria ustanowione w art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 258/97.

(8) W rozporządzeniu (WE) nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady 3 ustanowiono wymogi dotyczące dodawania do żywności witamin i składników mineralnych oraz niektórych innych substancji. Bez uszczerbku dla wymogów w nim określonych należy zezwolić na stosowanie chleba poddanego działaniu promieniowania UV.

(9) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł  1

Chleb poddany działaniu promieniowania UV, zgodny ze specyfikacją w załączniku I, może być wprowadzany do obrotu jako nowa żywność przy maksymalnej zawartości witaminy D2 wynoszącej 3μg na 100 g, bez uszczerbku dla przepisów szczegółowych rozporządzenia (WE) nr 1925/2006.

Artykuł  2

Do oznaczenia na etykiecie środków spożywczych dodaje się następujące określenie: "zawiera witaminę D wytworzoną poprzez poddanie działaniu promieniowania UV".

Artykuł  3

Niniejsza decyzja skierowana jest do przedsiębiorstwa Viasolde AB, Dalstigen 4, 262 63, Ängelholm, Szwecja.

Sporządzono w Brukseli dnia 16 marca 2016 r.

W imieniu Komisji

Vytenis ANDRIUKAITIS

Członek Komisji

ZAŁĄCZNIK

SPECYFIKACJA CHLEBA PODDANEGO DZIAŁANIU PROMIENIOWANIA UV

Definicja:

Chlebem poddanym działaniu promieniowania UV są chleb i bułki (bez posypki) na zaczynie drożdżowym, które po wypieku poddano działaniu promieniowania ultrafioletowego w celu przekształcenia ergosterolu w witaminę D2 (ergokalcyferol).

Promieniowanie UV: proces napromieniowania w świetle ultrafioletowym o długości fali wynoszącej 240-315 nm przez maksymalnie 5 sekund przy nakładzie energii wynoszącym 10-50 mJ/cm2.

Witamina D2:

Nazwa chemiczna(5Z,7E,22E)-3S-9,10-sekoergosta-5,7,10(19),22-tetraen-3-ol
SynonimErgokalcyferol
Nr CAS50-14-6
Masa cząsteczkowa396,65 g/mol
Zawartość:
Witaminy D2 (ergokalcyferolu) w produkcie końcowym0,75-3 μg/100 g (1)
Drożdży w cieście1-5 g/100 g (2)
(1) EN 12821, 2009, norma europejska.

(2) Obliczenia według receptury.

1 Dz.U. L 43 z 14.2.1997, s. 1.
2 Dziennik EFSA 2015; 13(7):4148.
3 Rozporządzenie (WE) nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie dodawania do żywności witamin i składników mineralnych oraz niektórych innych substancji (Dz.U. L 404 z 30.12.2006, s. 26).

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.