Rozporządzenie wykonawcze 527/2011 dotyczące zezwolenia na stosowanie preparatu endo-1,4-beta-ksylanazy wytwarzanej przez Trichoderma reesei MUCL 49755 i endo-1,3(4)-beta-glukanazy wytwarzanej przez Trichoderma reesei MUCL 49754 oraz poligalakturonazy wytwarzanej przez Aspergillus aculeatus CBS 589 jako dodatku paszowego dla prosiąt odsadzonych od maciory (posiadacz zezwolenia: Aveve NV)

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2011.143.6

Akt obowiązujący
Wersja od: 31 maja 2011 r.

ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) NR 527/2011
z dnia 30 maja 2011 r.
dotyczące zezwolenia na stosowanie preparatu endo-1,4-beta-ksylanazy wytwarzanej przez Trichoderma reesei MUCL 49755 i endo-1,3(4)-beta-glukanazy wytwarzanej przez Trichoderma reesei MUCL 49754 oraz poligalakturonazy wytwarzanej przez Aspergillus aculeatus CBS 589 jako dodatku paszowego dla prosiąt odsadzonych od maciory (posiadacz zezwolenia: Aveve NV)
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 r. w sprawie dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt(1), w szczególności jego art. 9 ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 przewiduje udzielanie zezwoleń na stosowanie dodatków w żywieniu zwierząt oraz określa sposób uzasadniania i procedury przyznawania takich zezwoleń.

(2) Zgodnie z art. 7 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 złożony został wniosek w celu uzyskania zezwolenia na preparat endo-1,4-beta-ksylanazy (EC 3.2.1.8) wytwarzanej przez Trichoderma reesei MUCL 49755, endo-1,3(4)-beta-glukanazy (EC 3.2.1.6) wytwarzanej przez Trichoderma reesei MUCL 49754 oraz poligalakturonazy (EC 3.2.1.15) wytwarzanej przez Aspergillus aculeatus CBS 589.94 określone w załączniku. Do wniosku dołączone zostały dane szczegółowe oraz dokumenty wymagane na mocy art. 7 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003.

(3) Wniosek dotyczy zezwolenia na stosowanie preparatu określonego w załączniku jako dodatku paszowego dla prosiąt odsadzonych od maciory, celem sklasyfikowania go w kategorii "dodatki zootechniczne".

(4) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") stwierdził w swoich opiniach z dnia 8 lipca 2009 r.(2) i z dnia 2 lutego 2011 r.(3), że w proponowanych warunkach stosowania preparat określony w załączniku nie ma negatywnego wpływu na zdrowie zwierząt, ludzi ani na środowisko, a jego stosowanie może zwiększyć masę ciała oraz przyrost masy ciała w stosunku do paszy u docelowych gatunków. Zdaniem Urzędu nie ma potrzeby wprowadzania szczegółowych wymogów dotyczących monitorowania po wprowadzeniu preparatu do obrotu. Urząd poddał również weryfikacji sprawozdanie dotyczące metody analizy dodatku paszowego w paszy, przedłożone przez laboratorium referencyjne ds. dodatków paszowych ustanowione rozporządzeniem (WE) nr 1831/2003.

(5) Ocena preparatu określonego w załączniku dowodzi, że warunki udzielenia zezwolenia przewidziane w art. 5 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 są spełnione. W związku z tym należy zezwolić na stosowanie preparatu, jak określono w załączniku do niniejszego rozporządzenia.

(6) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Preparat wyszczególniony w załączniku, należący do kategorii "dodatki zootechniczne" i do grupy funkcjonalnej "substancje polepszające strawność", zostaje dopuszczony jako dodatek stosowany w żywieniu zwierząt zgodnie z warunkami określonymi w załączniku.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 30 maja 2011 r.
W imieniu Komisji
José Manuel BARROSO
Przewodniczący

______

(1) Dz.U. L 268 z 18.10.2003, s. 29.

(2) The EFSA Journal (2009) 1186, 1-17.

(3) The EFSA Journal (2011); 9(2):2010.

ZAŁĄCZNIK

Numer identyfikacyjny dodatkuNazwa posiadacza zezwoleniaDodatekSkład, wzór chemiczny, opis, metoda analitycznaGatunek lub kategoria zwierzęciaMaksymalny wiekMinimalna zawartośćMaksymalna zawartośćInne przepisyData ważności zezwolenia
Jednostki aktywności/kg mieszanki

paszowej pełnoporcjowej

o wilgotności 12 %

Kategoria dodatków zootechnicznych. Grupa funkcjonalna: substancje polepszające strawność
4a 14Aveve NVendo-1,4-beta-ksylanaza

EC 3.2.1.8

endo-1,3(4)-beta-glukanaza

EC 3.2.1.6

poligalakturonaza

EC 3.2.1.15

Skład dodatkuProsięta (odsadzone od maciory)endo-1,4-beta-ksylanaza: 2 140 XU

endo-1,3(4)-beta-glukanaza: 1 230 BGU

poligalakturonaza: 46 PGLU

-1. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksu wskazać temperaturę przechowywania, długość okresu przechowywania oraz stabilność granulowania.20 czerwca 2021 r.
preparat endo-1,4-beta-ksylanazy (EC 3.2.1.8) wytwarzanej przez Trichoderma reesei (MUCL 49755), endo-1,3(4)-beta-glukanazy (EC 3.2.1.6) wytwarzanej przez Trichoderma reesei (MUCL 49754) oraz poli-galakturonazy (EC 3.2.1.15) wytwarzanej przez Aspergillus aculeatus (CBS 589.94) o aktywności minimalnej:

w postaci stałej:

2. Przeznaczone dla prosiąt (odsadzonych od maciory) o masie nieprzekraczającej 35 kg.
endo-1,4-beta-ksylanaza: 21 400 XU(1)/g

endo-1,3(4)-beta-glukanaza: 12 300 BGU(2)/g

3. Do stosowania w mieszankach paszowych bogatych w polisacharydy nieskrobiowe
poligalakturonaza: 460 PGLU(3)/g.
postać ciekła:
endo-1,4-beta-ksylanaza: 10 700 XU/g
endo-1,3(4)-beta-glukanaza: 6 150 BGU/g
poligalakturonaza: 230 PGLU/g.
Charakterystyka substancji czynnej
endo-1,4-beta-ksylanaza (EC 3.2.1.8)
wytwarzana przez Trichoderma reesei, endo-1,3(4)-beta-glukanaza (EC 3.2.1.6) wytwarzana przez Trichoderma reesei oraz poligalakturonaza (EC 3.2.1.15) wytwarzana przez Aspergillus aculeatus
Metoda analizy(4)
Charakterystyka substancji czynnej w dodatku i paszach:
- metoda kolorymetryczna polegająca na pomiarze barwnika rozpuszczalnego w wodzie, uwolnionego przez działanie endo-1,4-beta-ksylanazy z usieciowanego barwnikiem substratu zawierającego arabinoksylan pszenicy.
- metoda kolorymetryczna polegająca na pomiarze barwnika rozpuszczalnego w wodzie, uwolnionego w wyniku działania endo-1,3(4)-beta-glukanazy z usieciowanego barwnikiem substratu zawierającego beta-glukan jęczmienia.
- metoda wiskozymetryczna oparta na spadku lepkości spowodowanym przez działanie poligalakturonazy na substrat zawierający pektyny, kwas poligalakturonowy metylu
(1) 1 U to ilość enzymu, która uwalnia 1 μmol cukru redukującego (odpowiednika ksylozy) z ksylanu z łusek owsa w ciągu minuty w temperaturze 50 °C przy pH 4,8.

(2) 1 BGU to ilość enzymu, która uwalnia 1 μmol cukru redukującego (odpowiednika celobiozy) z beta-glukanu jęczmienia w ciągu minuty w temperaturze 50 °C przy pH 5,0.

(3) 1 PGLU to ilość enzymu, która uwalnia 1 μmol cukru redukującego (odpowiednika glukozy) z kwasu poligalakturonowego metylu (substratu zawierającego pektyny) w ciągu minuty w temperaturze 35 °C przy pH 4,8.

(4) Szczegóły dotyczące metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: http://irmm.jrc.ec.europa.eu/EURLs/EURL feed additives/Pages/index.aspx.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.