Rozporządzenie wykonawcze 2017/56 dotyczące zezwolenia na stosowanie kwasu mlekowego, kwasu 4-oksowalerianowego, kwasu bursztynowego, kwasu fumarowego, acetooctanu etylu, mleczanu etylu, mleczanu butylu, 4-oksowalerianianu etylu, bursztynianu dietylu, malonianu dietylu, o-butyrylomleczanu butylu, mleczanu heks-3-enylu, mleczanu heksylu, butyro-1,4-laktonu, dekano-1,5-laktonu, undekano-1,5-laktonu, pentano-1,4-laktonu, nonano-1,5-laktonu, oktano-1,5-laktonu, heptano-1,4-laktonu i heksano-1,4-laktonu jako dodatków paszowych dla wszystkich gatunków zwierząt
Dz.U.UE.L.2017.13.129
Akt obowiązującyROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2017/56
z dnia 14 grudnia 2016 r.
dotyczące zezwolenia na stosowanie kwasu mlekowego, kwasu 4-oksowalerianowego, kwasu bursztynowego, kwasu fumarowego, acetooctanu etylu, mleczanu etylu, mleczanu butylu, 4-oksowalerianianu etylu, bursztynianu dietylu, malonianu dietylu, o-butyrylomleczanu butylu, mleczanu heks-3-enylu, mleczanu heksylu, butyro-1,4-laktonu, dekano-1,5-laktonu, undekano-1,5-laktonu, pentano-1,4-laktonu, nonano-1,5-laktonu, oktano-1,5-laktonu, heptano-1,4-laktonu i heksano-1,4-laktonu jako dodatków paszowych dla wszystkich gatunków zwierząt
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 r. w sprawie dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt 1 , w szczególności jego art. 9 ust. 2,
(1) W rozporządzeniu (WE) nr 1831/2003 przewidziano udzielanie zezwoleń na stosowanie dodatków w żywieniu zwierząt oraz określono sposób uzasadniania i procedury przyznawania takich zezwoleń. W art. 10 tego rozporządzenia przewidziano ponowną ocenę dodatków dopuszczonych na mocy dyrektywy Rady 70/524/EWG 2 .
(2) Kwas mlekowy, kwas 4-oksowalerianowy, kwas bursztynowy, kwas fumarowy, acetooctan etylu, mleczan etylu, mleczan butylu, 4-oksowalerianian etylu, bursztynian dietylu, malonian dietylu, o-butyrylomleczan butylu, mleczan heks-3-enylu, mleczan heksylu, butyro-1,4-lakton, dekano-1,5-lakton, undekano-1,5-lakton, pentano-1,4-lakton, nonano-1,5-lakton, oktano-1,5-lakton, heptano-1,4-lakton i heksano-1,4-lakton ("przedmiotowe substancje") zostały dopuszczone bez ograniczenia czasowego zgodnie z dyrektywą 70/524/EWG jako dodatki paszowe dla wszystkich gatunków zwierząt. Produkty te zostały następnie wpisane do rejestru dodatków paszowych jako istniejące produkty zgodnie z art. 10 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003.
(3) Zgodnie z art. 10 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 w związku z jego art. 7 złożono wniosek o ponowną ocenę przedmiotowych substancji jako dodatków paszowych dla wszystkich gatunków zwierząt. Wnioskodawca wystąpił o zaklasyfikowanie tych dodatków w kategorii "dodatki sensoryczne". Do wniosku dołączone zostały dane szczegółowe oraz dokumenty wymagane na mocy art. 7 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003.
(4) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") w opinii z dnia 17 października 2012 r. 3 stwierdził, że w proponowanych warunkach stosowania w paszy przedmiotowe substancje nie mają niekorzystnego wpływu na zdrowie zwierząt i ludzi ani na środowisko. Urząd stwierdził ponadto, że działanie przedmiotowych substancji w paszy jest podobne do ich działania w żywności. Urząd stwierdził już wcześniej, że przedmiotowe substancje są skuteczne w odniesieniu do żywności, ponieważ zwiększają jej właściwości zapachowe lub smakowe. Wniosek ten można zatem ekstrapolować na paszę. Urząd nie jest w stanie ocenić stosowania przedmiotowych substancji w wodzie do pojenia. Substancje te mogą być jednak stosowane w mieszankach paszowych podawanych następnie z wodą.
(5) Aby umożliwić ściślejszą kontrolę, należy wprowadzić pewne ograniczenia i warunki. Biorąc pod uwagę, że względy bezpieczeństwa nie wymagają ustanowienia maksymalnej zawartości, oraz uwzględniając ponowną ocenę dokonaną przez Urząd, zalecaną zawartość należy podać na etykiecie dodatku. W przypadku przekroczenia takiej zawartości - na etykiecie premiksów, mieszanek paszowych i materiałów paszowych podać należy pewne informacje.
(6) Urząd stwierdził, że przedmiotowe substancje są uznane za substancje potencjalnie niebezpieczne dla dróg oddechowych, skóry i oczu oraz działające uczulająco na skórę. W związku z tym należy stosować odpowiednie środki ochronne. Zdaniem Urzędu nie ma potrzeby wprowadzania szczegółowych wymogów dotyczących monitorowania po wprowadzeniu do obrotu. Urząd zweryfikował również sprawozdanie dotyczące metod analizy dodatków paszowych w paszy, przedłożone przez laboratorium referencyjne ustanowione rozporządzeniem (WE) nr 1831/2003.
(7) Z oceny przedmiotowych substancji wynika, że warunki udzielenia zezwolenia przewidziane w art. 5 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 są spełnione.
(8) Ponieważ względy bezpieczeństwa nie wymagają natychmiastowego zastosowania zmian w warunkach zezwolenia dla przedmiotowych substancji, należy przewidzieć okres przejściowy, aby umożliwić zainteresowanym stronom przygotowanie się do spełnienia nowych wymogów wynikających z zezwolenia.
(9) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Zezwolenie
Substancje wyszczególnione w załączniku, należące do kategorii "dodatki sensoryczne" i do grupy funkcjonalnej "substancje aromatyzujące", zostają dopuszczone jako dodatki paszowe stosowane w żywieniu zwierząt zgodnie z warunkami określonymi w tym załączniku.
Środki przejściowe
Wejście w życie
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Sporządzono w Brukseli dnia 14 grudnia 2016 r.
W imieniu Komisji | |
Jean-Claude JUNCKER | |
Przewodniczący |
ZAŁĄCZNIK
Numer identyfikacyjny dodatku | Nazwa posiadacza zezwolenia | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Inne przepisy | Data ważności zezwolenia |
mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | |||||||||
(1) | (2) | (3) | (4) | (5) | (6) | (7) | (8) | (9) | |
Kategoria: Dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: Substancje aromatyzujące | |||||||||
2b08004 | - | Kwas mlekowy | Skład dodatku Kwas mlekowy Charakterystyka substancji czynnej Kwas mlekowy Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: minimum 95 % Wzór chemiczny: C3H6O3 Numer CAS: 598-82-3 oraz 50-21-5 dla kwasu DL-mlekowego 79-33-4 dla kwasu L-mlekowego Nr FLAVIS: 08.004 Metoda analizy (1) Do oznaczania kwasu mlekowego w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących: chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL. | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - | 1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu. 2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania i stabilności. 3. Zalecana maksymalna zawartość substancji czynnej wynosi: 5 mg/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %. 4. Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje: "Zalecana maksymalna zawartość substancji czynnej w mieszance paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %: 5 mg/kg". 5. Na etykietach premiksów, materiałów paszowych i mieszanek paszowych należy wskazać grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej, jeżeli przekroczono następującą ilość substancji czynnej w paszy pełnoporcjowej o wilgotności 12 %: 5 mg/kg. | 6 lutego 2027 r. |
6. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premik-sów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z kontaktem ze skórą lub z oczami. Jeżeli takich zagrożeń nie można wyeliminować lub ograniczyć do minimum za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym okularów i rękawic ochronnych. | |||||||||
2b08023 | - | Kwas 4-oksowalerianowy | Skład dodatku Kwas 4-oksowalerianowy Charakterystyka substancji czynnej Kwas 4-oksowalerianowy Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: minimum 97 % Wzór chemiczny: C5H8O3 Numer CAS: 123-76-2 Nr FLAVIS: 08.023 Metoda analizy (1) Do oznaczania kwasu 4-oksowalerianowego w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących: chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL. | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - | 1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu. 2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania i stabilności. 3. Zalecana maksymalna zawartość substancji czynnej wynosi: 5 mg/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %. 4. Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje: "Zalecana maksymalna zawartość substancji czynnej w mieszance paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %: 5 mg/kg". 5. Na etykietach premiksów, materiałów paszowych i mieszanek paszowych należy wskazać grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej, jeżeli przekroczono następującą ilość substancji czynnej w paszy pełnoporcjowej o wilgotności 12 %: 5 mg/kg. | 6 lutego 2027 r. |
6. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z kontaktem ze skórą lub z oczami. Jeżeli takich zagrożeń nie można wyeliminować lub ograniczyć do minimum za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym okularów i rękawic ochronnych. | |||||||||
2b08024 | - | Kwas bursztynowy | Skład dodatku Kwas bursztynowy Charakterystyka substancji czynnej Kwas bursztynowy Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: minimum 99 % Wzór chemiczny: C4H6O4 Numer CAS: 110-15-6 Nr FLAVIS: 08.024 Metoda analizy (1) Do oznaczania kwasu bursztynowego w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących: chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL. | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - | 1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu. 2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania i stabilności. 3. Zalecana maksymalna zawartość substancji czynnej wynosi: 5 mg/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %. 4. Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje: "Zalecana maksymalna zawartość substancji czynnej w mieszance paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %: 5 mg/kg". 5. Na etykietach premiksów, materiałów paszowych i mieszanek paszowych należy wskazać grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej, jeżeli przekroczono następującą ilość substancji czynnej w paszy pełnoporcjowej o wilgotności 12 %: 5 mg/kg. | 6 lutego 2027 r. |
6. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z kontaktem ze skórą lub z oczami. Jeżeli takich zagrożeń nie można wyeliminować lub ograniczyć do minimum za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym okularów i rękawic ochronnych. | |||||||||
2b08025 | - | Kwas fumarowy | Skład dodatku Kwas fumarowy Charakterystyka substancji czynnej Kwas fumarowy Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: minimum 99,5 % Wzór chemiczny: C4H4O4 Numer CAS: 110-17-8 Nr FLAVIS: 08.025 Metoda analizy (1) Do oznaczania kwasu fumarowego w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących: chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL. | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - | 1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu. 2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania i stabilności. 3. Zalecana maksymalna zawartość substancji czynnej wynosi: 5 mg/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %. 4. Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje: "Zalecana maksymalna zawartość substancji czynnej w mieszance paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %: 5 mg/kg". 5. Na etykietach premiksów, materiałów paszowych i mieszanek paszowych należy wskazać grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej, jeżeli przekroczono następującą ilość substancji czynnej w paszy pełnoporcjowej o wilgotności 12 %: 5 mg/kg. | 6 lutego 2027 r. |
6. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z kontaktem ze skórą lub z oczami. Jeżeli takich zagrożeń nie można wyeliminować lub ograniczyć do minimum za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym okularów i rękawic ochronnych. | |||||||||
2b09402 | - | Acetooctan etylu | Skład dodatku Acetooctan etylu Charakterystyka substancji czynnej Acetooctan etylu Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: minimum 97,5 % Wzór chemiczny: C6H10O3 Numer CAS: 141-97-9 Nr FLAVIS: 09.402 Metoda analizy (1) Do oznaczania acetooctanu etylu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących: chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL. | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - | 1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu. 2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania i stabilności. 3. Zalecana maksymalna zawartość substancji czynnej wynosi: 5 mg/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %. 4. Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje: "Zalecana maksymalna zawartość substancji czynnej w mieszance paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %: 5 mg/kg". 5. Na etykietach premiksów, materiałów paszowych i mieszanek paszowych należy wskazać grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej, jeżeli przekroczono następującą ilość substancji czynnej w paszy pełnoporcjowej o wilgotności 12 %: 5 mg/kg. | 6 lutego 2027 r. |
6. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z kontaktem ze skórą lub z oczami. Jeżeli takich zagrożeń nie można wyeliminować lub ograniczyć do minimum za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym okularów i rękawic ochronnych. | |||||||||
2b09433 | - | Mleczan etylu | Skład dodatku Mleczan etylu Charakterystyka substancji czynnej Mleczan etylu Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: minimum 97 % Wzór chemiczny: C5H10O3 Numer CAS: 97-64-3 Nr FLAVIS: 09.433 Metoda analizy (1) Do oznaczania mleczanu etylu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących: chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL. | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - | 1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu. 2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania i stabilności. 3. Zalecana maksymalna zawartość substancji czynnej wynosi: 125 mg/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %. 4. Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje: "Zalecana maksymalna zawartość substancji czynnej w mieszance paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %: 125 mg/kg". 5. Na etykietach premiksów, materiałów paszowych i mieszanek paszowych należy wskazać grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej, jeżeli przekroczono następującą ilość substancji czynnej w paszy pełnoporcjowej o wilgotności 12 %: 125 mg/kg. | 6 lutego 2027 r. |
6. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z kontaktem ze skórą lub z oczami. Jeżeli takich zagrożeń nie można wyeliminować lub ograniczyć do minimum za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym okularów i rękawic ochronnych. | |||||||||
2b09434 | - | Mleczan butylu | Skład dodatku Mleczan butylu Charakterystyka substancji czynnej Mleczan butylu Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: minimum 95 % Wzór chemiczny: C7H14O3 Numer CAS: 138-22-7 Nr FLAVIS: 09.434 Metoda analizy (1) Do oznaczania mleczanu butylu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących: chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL. | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - | 1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu. 2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania i stabilności. 3. Zalecana maksymalna zawartość substancji czynnej wynosi: 5 mg/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %. 4. Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje: "Zalecana maksymalna zawartość substancji czynnej w mieszance paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %: 5 mg/kg". 5. Na etykietach premiksów, materiałów paszowych i mieszanek paszowych należy wskazać grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej, jeżeli przekroczono następującą ilość substancji czynnej w paszy pełnoporcjowej o wilgotności 12 %: 5 mg/kg. | 6 lutego 2027 r. |
6. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z kontaktem ze skórą lub z oczami. Jeżeli takich zagrożeń nie można wyeliminować lub ograniczyć do minimum za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym okularów i rękawic ochronnych. | |||||||||
2b09435 | - | 4-oksowalerianian etylu | Skład dodatku 4-oksowalerianian etylu Charakterystyka substancji czynnej 4-oksowalerianian etylu Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: minimum 98 % Wzór chemiczny: C7H12O3 Numer CAS: 539-88-8 Nr FLAVIS: 09.435 Metoda analizy (1) Do oznaczania 4-oksowalerianianu etylu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących: chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL. | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - | 1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu. 2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania i stabilności. 3. Zalecana maksymalna zawartość substancji czynnej wynosi: 5 mg/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %. 4. Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje: "Zalecana maksymalna zawartość substancji czynnej w mieszance paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %: 5 mg/kg". 5. Na etykietach premiksów, materiałów paszowych i mieszanek paszowych należy wskazać grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej, jeżeli przekroczono następującą ilość substancji czynnej w paszy pełnoporcjowej o wilgotności 12 %: 5 mg/kg. | 6 lutego 2027 r. |
6. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z kontaktem ze skórą lub z oczami. Jeżeli takich zagrożeń nie można wyeliminować lub ograniczyć do minimum za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym okularów i rękawic ochronnych. | |||||||||
2b09444 | - | Bursztynian dietylu | Skład dodatku Bursztynian dietylu Charakterystyka substancji czynnej Bursztynian dietylu Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: minimum 98 % Wzór chemiczny: C8H14O4 Numer CAS: 123-25-1 Nr FLAVIS: 09.444 Metoda analizy (1) Do oznaczania bursztynianu dietylu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących: chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL. | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - | 1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu. 2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania i stabilności. 3. Zalecana maksymalna zawartość substancji czynnej wynosi: 5 mg/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %. 4. Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje: "Zalecana maksymalna zawartość substancji czynnej w mieszance paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %: 5 mg/kg". 5. Na etykietach premiksów, materiałów paszowych i mieszanek paszowych należy wskazać grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej, jeżeli przekroczono następującą ilość substancji czynnej w paszy pełnoporcjowej o wilgotności 12 %: 5 mg/kg. | 6 lutego 2027 r. |
6. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z kontaktem ze skórą lub z oczami. Jeżeli takich zagrożeń nie można wyeliminować lub ograniczyć do minimum za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym okularów i rękawic ochronnych. | |||||||||
2b09490 | - | Malonian dietylu | Skład dodatku Malonian dietylu Charakterystyka substancji czynnej Malonian dietylu Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: minimum 97 % Wzór chemiczny: C7H12O4 Numer CAS: 105-53-3 Nr FLAVIS: 09.490 Metoda analizy (1) Do oznaczania malonianu dietylu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących: chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL. | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - | 1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu. 2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania i stabilności. 3. Zalecana maksymalna zawartość substancji czynnej wynosi: 5 mg/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %. 4. Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje: "Zalecana maksymalna zawartość substancji czynnej w mieszance paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %: 5 mg/kg". 5. Na etykietach premiksów, materiałów paszowych i mieszanek paszowych należy wskazać grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej, jeżeli przekroczono następującą ilość substancji czynnej w paszy pełnoporcjowej o wilgotności 12 %: 5 mg/kg. | 6 lutego 2027 r. |
6. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z kontaktem ze skórą lub z oczami. Jeżeli takich zagrożeń nie można wyeliminować lub ograniczyć do minimum za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym okularów i rękawic ochronnych. | |||||||||
2b09491 | - | O-butyrylomleczan butylu | Skład dodatku O-butyrylomleczan butylu Charakterystyka substancji czynnej O-butyrylomleczan butylu Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: minimum 95 % Wzór chemiczny: C11H20O4 Numer CAS: 7492-70-8 Nr FLAVIS: 09.491 Metoda analizy (1) Do oznaczania o-butyrylomleczanu butylu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących: chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL. | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - | 1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu. 2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania i stabilności. 3. Zalecana maksymalna zawartość substancji czynnej wynosi: 5 mg/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %. 4. Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje: "Zalecana maksymalna zawartość substancji czynnej w mieszance paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %: 5 mg/kg". 5. Na etykietach premiksów, materiałów paszowych i mieszanek paszowych należy wskazać grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej, jeżeli przekroczono następującą ilość substancji czynnej w paszy pełnoporcjowej o wilgotności 12 %: 5 mg/kg. | 6 lutego 2027 r. |
6. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z kontaktem ze skórą lub z oczami. Jeżeli takich zagrożeń nie można wyeliminować lub ograniczyć do minimum za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym okularów i rękawic ochronnych. | |||||||||
2b09545 | - | Mleczan heks-3-enylu | Skład dodatku Mleczan heks-3-enylu Charakterystyka substancji czynnej Mleczan heks-3-enylu Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: minimum 96 % Wzór chemiczny: C9H16O3 Numer CAS: 61931-81-5 Nr FLAVIS: 09.545 Metoda analizy (1) Do oznaczania mleczanu heks-3-enylu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących: chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL. | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - | 1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu. 2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania i stabilności. 3. Zalecana maksymalna zawartość substancji czynnej wynosi: 5 mg/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %. 4. Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje: "Zalecana maksymalna zawartość substancji czynnej w mieszance paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %: 5 mg/kg". 5. Na etykietach premiksów, materiałów paszowych i mieszanek paszowych należy wskazać grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej, jeżeli przekroczono następującą ilość substancji czynnej w paszy pełnoporcjowej o wilgotności 12 %: 5 mg/kg. | 6 lutego 2027 r. |
6. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z kontaktem ze skórą lub z oczami. Jeżeli takich zagrożeń nie można wyeliminować lub ograniczyć do minimum za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym okularów i rękawic ochronnych. | |||||||||
2b09580 | - | Mleczan heksylu | Skład dodatku Mleczan heksylu Charakterystyka substancji czynnej Mleczan heksylu Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: minimum 95 % Wzór chemiczny: C9H18O3 Numer CAS: 20279-51-0 Nr FLAVIS: 09.580 Metoda analizy (1) Do oznaczania mleczanu heksylu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących: chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL. | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - | 1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu. 2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania i stabilności. 3. Zalecana maksymalna zawartość substancji czynnej wynosi: 5 mg/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %. 4. Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje: "Zalecana maksymalna zawartość substancji czynnej w mieszance paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %: 5 mg/kg". 5. Na etykietach premiksów, materiałów paszowych i mieszanek paszowych należy wskazać grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej, jeżeli przekroczono następującą ilość substancji czynnej w paszy pełnoporcjowej o wilgotności 12 %: 5 mg/kg. | 6 lutego 2027 r. |
6. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z kontaktem ze skórą lub z oczami. Jeżeli takich zagrożeń nie można wyeliminować lub ograniczyć do minimum za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym okularów i rękawic ochronnych. | |||||||||
2b10006 | - | Butyro-1,4-lakton | Skład dodatku Butyro-1,4-lakton Charakterystyka substancji czynnej Butyro-1,4-lakton Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: minimum 98 % Wzór chemiczny: C4H6O2 Numer CAS: 96-48-0 Nr FLAVIS: 10.006 Metoda analizy (1) Do oznaczania butyro-1,4-laktonu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących: chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL. | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - | 1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu. 2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania i stabilności. 3. Zalecana maksymalna zawartość substancji czynnej wynosi: 5 mg/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %. 4. Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje: "Zalecana maksymalna zawartość substancji czynnej w mieszance paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %: 5 mg/kg". 5. Na etykietach premiksów, materiałów paszowych i mieszanek paszowych należy wskazać grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej, jeżeli przekroczono następującą ilość substancji czynnej w paszy pełnoporcjowej o wilgotności 12 %: 5 mg/kg. | 6 lutego 2027 r. |
6. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z kontaktem ze skórą lub z oczami. Jeżeli takich zagrożeń nie można wyeliminować lub ograniczyć do minimum za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym okularów i rękawic ochronnych. | |||||||||
2b10007 | - | Dekano-1,5-lakton | Skład dodatku Dekano-1,5-lakton Charakterystyka substancji czynnej Dekano-1,5-lakton Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: minimum 98 % Wzór chemiczny: C10H18O2 Numer CAS: 705-86-2 Nr FLAVIS: 10.007 Metoda analizy (1) Do oznaczania dekano-1,5-laktonu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących: chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL. | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - | 1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu. 2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania i stabilności. 3. Zalecana maksymalna zawartość substancji czynnej wynosi: 5 mg/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %. 4. Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje: "Zalecana maksymalna zawartość substancji czynnej w mieszance paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %: 5 mg/kg". 5. Na etykietach premiksów, materiałów paszowych i mieszanek paszowych należy wskazać grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej, jeżeli przekroczono następującą ilość substancji czynnej w paszy pełnoporcjowej o wilgotności 12 %: 5 mg/kg. | 6 lutego 2027 r. |
6. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z kontaktem ze skórą lub z oczami. Jeżeli takich zagrożeń nie można wyeliminować lub ograniczyć do minimum za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym okularów i rękawic ochronnych. | |||||||||
2b10011 | - | Undekano-1,5-lakton | Skład dodatku Undekano-1,5-lakton Charakterystyka substancji czynnej Undekano-1,5-lakton Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: minimum 98 % Wzór chemiczny: C11H20O2 Numer CAS: 710-04-3 Nr FLAVIS: 10.011 Metoda analizy (1) Do oznaczania undekano-1,5-laktonu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących: chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL. | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - | 1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu. 2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania i stabilności. 3. Zalecana maksymalna zawartość substancji czynnej wynosi: 5 mg/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %. 4. Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje: "Zalecana maksymalna zawartość substancji czynnej w mieszance paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %: 5 mg/kg". 5. Na etykietach premiksów, materiałów paszowych i mieszanek paszowych należy wskazać grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej, jeżeli przekroczono następującą ilość substancji czynnej w paszy pełnoporcjowej o wilgotności 12 %: 5 mg/kg. | 6 lutego 2027 r. |
6. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z kontaktem ze skórą lub z oczami. Jeżeli takich zagrożeń nie można wyeliminować lub ograniczyć do minimum za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym okularów i rękawic ochronnych. | |||||||||
2b10013 | - | Pentano-1,4-lakton | Skład dodatku Pentano-1,4-lakton Charakterystyka substancji czynnej Pentano-1,4-lakton Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: minimum 95 % Wzór chemiczny: C5H8O2 Numer CAS: 108-29-2 Nr FLAVIS: 10.013 Metoda analizy (1) Do oznaczania pentano-1,4-laktonu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących: chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL. | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - | 1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu. 2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania i stabilności. 3. Zalecana maksymalna zawartość substancji czynnej wynosi: 5 mg/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %. 4. Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje: "Zalecana maksymalna zawartość substancji czynnej w mieszance paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %: 5 mg/kg". 5. Na etykietach premiksów, materiałów paszowych i mieszanek paszowych należy wskazać grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej, jeżeli przekroczono następującą ilość substancji czynnej w paszy pełnoporcjowej o wilgotności 12 %: 5 mg/kg. | 6 lutego 2027 r. |
6. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z kontaktem ze skórą lub z oczami. Jeżeli takich zagrożeń nie można wyeliminować lub ograniczyć do minimum za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym okularów i rękawic ochronnych. | |||||||||
2b10014 | - | Nonano-1,5-lakton | Skład dodatku Nonano-1,5-lakton Charakterystyka substancji czynnej Nonano-1,5-lakton Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: minimum 98 % Wzór chemiczny: C9H16O2 Numer CAS: 3301-94-8 Nr FLAVIS: 10.014 Metoda analizy (1) Do oznaczania nonano-1,5-laktonu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących: chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL. | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - | 1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu. 2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania i stabilności. 3. Zalecana maksymalna zawartość substancji czynnej wynosi: 5 mg/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %. 4. Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje: "Zalecana maksymalna zawartość substancji czynnej w mieszance paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %: 5 mg/kg". 5. Na etykietach premiksów, materiałów paszowych i mieszanek paszowych należy wskazać grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej, jeżeli przekroczono następującą ilość substancji czynnej w paszy pełnoporcjowej o wilgotności 12 %: 5 mg/kg. | 6 lutego 2027 r. |
6. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z kontaktem ze skórą lub z oczami. Jeżeli takich zagrożeń nie można wyeliminować lub ograniczyć do minimum za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym okularów i rękawic ochronnych. | |||||||||
2b10015 | - | Oktano-1,5-lakton | Skład dodatku Oktano-1,5-lakton Charakterystyka substancji czynnej Oktano-1,5-lakton Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: minimum 98 % Wzór chemiczny: C8H14O2 Numer CAS: 698-76-0 Nr FLAVIS: 10.015 Metoda analizy (1) Do oznaczania oktano-1,5-laktonu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących: chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL. | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - | 1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu. 2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania i stabilności. 3. Zalecana maksymalna zawartość substancji czynnej wynosi: 5 mg/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %. 4. Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje: "Zalecana maksymalna zawartość substancji czynnej w mieszance paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %: 5 mg/kg". 5. Na etykietach premiksów, materiałów paszowych i mieszanek paszowych należy wskazać grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej, jeżeli przekroczono następującą ilość substancji czynnej w paszy pełnoporcjowej o wilgotności 12 %: 5 mg/kg. | 6 lutego 2027 r. |
6. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z kontaktem ze skórą lub z oczami. Jeżeli takich zagrożeń nie można wyeliminować lub ograniczyć do minimum za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym okularów i rękawic ochronnych. | |||||||||
2b10020 | - | Heptano-1,4-lakton | Skład dodatku Heptano-1,4-lakton Charakterystyka substancji czynnej Heptano-1,4-lakton Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: minimum 98 % Wzór chemiczny: C7H12O2 Numer CAS: 105-21-5 Nr FLAVIS: 10.020 Metoda analizy (1) Do oznaczania heptano-1,4-laktonu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących: chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL. | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - | 1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu. 2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania i stabilności. 3. Zalecana maksymalna zawartość substancji czynnej wynosi: 5 mg/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %. 4. Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje: "Zalecana maksymalna zawartość substancji czynnej w mieszance paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %: 5 mg/kg". 5. Na etykietach premiksów, materiałów paszowych i mieszanek paszowych należy wskazać grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej, jeżeli przekroczono następującą ilość substancji czynnej w paszy pełnoporcjowej o wilgotności 12 %: 5 mg/kg. | 6 lutego 2027 r. |
6. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z kontaktem ze skórą lub z oczami. Jeżeli takich zagrożeń nie można wyeliminować lub ograniczyć do minimum za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym okularów i rękawic ochronnych. | |||||||||
2b10021 | - | Heksano-1,4-lakton | Skład dodatku Heksano-1,4-lakton Charakterystyka substancji czynnej Heksano-1,4-lakton Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: minimum 98 % Wzór chemiczny: C6H10O2 Numer CAS: 695-06-7 Nr FLAVIS: 10.021 Metoda analizy (1) Do oznaczania heksano-1,4-laktonu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących: chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL. | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - | 1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu. 2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania i stabilności. 3. Zalecana maksymalna zawartość substancji czynnej wynosi: 5 mg/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %. 4. Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje: "Zalecana maksymalna zawartość substancji czynnej w mieszance paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %: 5 mg/kg". 5. Na etykietach premiksów, materiałów paszowych i mieszanek paszowych należy wskazać grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej, jeżeli przekroczono następującą ilość substancji czynnej w paszy pełnoporcjowej o wilgotności 12 %: 5 mg/kg. | 6 lutego 2027 r. |
6. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z kontaktem ze skórą lub z oczami. Jeżeli takich zagrożeń nie można wyeliminować lub ograniczyć do minimum za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym okularów i rękawic ochronnych. | |||||||||
(1) Szczegóły dotyczące metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://ec.europa.eu/jrc/en/eurl/feed-additives/evaluation-reports. |
© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.