Rozporządzenie 1137/2007 dotyczące zezwolenia na stosowanie Bacillus subtilis (O35) jako dodatku paszowego

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2007.256.5

Akt utracił moc
Wersja od: 27 listopada 2012 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 1137/2007
z dnia 1 października 2007 r.
dotyczące zezwolenia na stosowanie Bacillus subtilis (O35) jako dodatku paszowego
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 r. w sprawie dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt(1), w szczególności jego art. 9 ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 przewiduje udzielanie zezwoleń na stosowanie dodatków w żywieniu zwierząt oraz podstawy uzasadnienia i procedury przyznawania takich zezwoleń.

(2) Zgodnie z art. 7 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 złożony został wniosek o zezwolenie na stosowanie preparatu określonego w załączniku do niniejszego rozporządzenia. Do wniosku dołączone zostały dane szczegółowe oraz dokumenty wymagane na mocy art. 7 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003.

(3) Wniosek dotyczy zezwolenia na stosowanie preparatu Bacillus subtilis DSM 17299 (O35) jako dodatku paszowego w żywieniu kurcząt rzeźnych, celem sklasyfikowania go w kategorii "dodatki zootechniczne".

(4) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") stwierdził w opinii z dnia 17 października 2006 r., że preparat Bacillus subtilis DSM 17299 (O35) nie ma negatywnego oddziaływania na zdrowie zwierząt, ludzi ani na środowisko naturalne(2). Ponadto Urząd stwierdził, że preparat ten nie stanowi żadnego innego zagrożenia, które zgodnie z art. 5 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 wykluczałoby wydanie zezwolenia. Urząd w swojej opinii zaleca podjęcie odpowiednich środków zapewniających bezpieczeństwo użytkownika. Jego zdaniem nie ma potrzeby wprowadzania szczególnych wymogów dotyczących monitorowania rynku po wprowadzeniu preparatu do obrotu. W swojej opinii Urząd poddał również weryfikacji sprawozdanie z metody analizy dodatku paszowego w paszy, przedłożone przez wspólnotowe laboratorium referencyjne ustanowione rozporządzeniem (WE) nr 1831/2003.

(5) Ocena preparatu dowodzi, że warunki udzielenia zezwolenia przewidziane w art. 5 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 są spełnione. W związku z tym należy zezwolić na stosowanie preparatu, jak określono w załączniku do niniejszego rozporządzenia.

(6) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Preparat wyszczególniony w załączniku, należący do kategorii "dodatki zootechniczne" i do grupy funkcjonalnej "stabilizatory flory jelitowej", zostaje dopuszczony jako dodatek stosowany w żywieniu zwierząt zgodnie z warunkami określonymi w załączniku.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 1 października 2007 r.

W imieniu Komisji
Markos KYPRIANOU
Członek Komisji
______

(1) Dz.U. L 268 z 18.10.2003, str. 29. Rozporządzenie zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 378/2005 (Dz.U. L 59 z 5.3.2005, str. 8).

(2) Opinia Panelu Naukowego ds. Dodatków Paszowych oraz Środków lub Substancji Wykorzystywanych w Paszach dla Zwierząt oraz Panelu Naukowego ds. Genetycznie Zmodyfikowanych Organizmów dotycząca bezpieczeństwa i skuteczności produktu mikrobiologicznego "O35" - preparatu Bacillus subtilis jako dodatku paszowego dla kurcząt rzeźnych, wydana zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 1831/2003. Opinia przyjęta w dniu 17 października 2006 r. Dziennik EFSA (2006) 406, str. 1-11.

ZAŁĄCZNIK  1

Numer identyfikacyjny dodatkuNazwa posiadacza zezwoleniaDodatekSkład, wzór chemiczny, opis, metoda analitycznaGatunek lub kategoria zwierzęciaMaksymalny wiekMinimalna zawartośćMaksymalna zawartośćInne przepisyData ważności zezwolenia
CFU/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %
Kategoria "dodatki zootechniczne". Grupa funkcjonalna: stabilizatory flory jelitowej
4b1821Chr. Hansen A/SBacillus subtilis

DSM 17299

Skład dodatku:

Preparat Bacillus subtilis DSM 17299 zawierający co najmniej 1,6 × 1010 CFU/g dodatku

Charakterystyka substancji czynnej:

Koncentrat przetrwalników Bacillus subtilis DSM 17299

Kurczęta rzeźne-8 × 1081. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksu wskazać temperaturę przechowywania, długość okresu przechowywania oraz stabilność granulowania.22 października 2017 r.
Metoda analityczna(1):

Oznaczanie liczby metodą posiewu na powierzchni płytki z użyciem tryptonowego agaru sojowego oraz wstępnego podgrzewania próbek paszy

2. Dozwolone stosowanie w paszy zawierającej jeden z następujących kokcydiostatyków: diklazuril, halofuginon, robenidynę, dekokwinat, narazynę/nikarbazynę, sól sodową lasalocidu, maduramycynę amonu, sól sodową monenzyny, narazynę, sól sodową salinomycyny, sól sodową semduramycyny.
3. Wykazano zgodność tego dodatku z kwasem mrówkowym.
(1) Szczegóły dotyczące metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: http://irmm.jrc.ec.europa.eu/EURLs/EURL_feed_additives/Pages/index.aspx.
1 Załącznik:

- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 203/2009 z dnia 16 marca 2009 r. (Dz.U.UE.L.09.71.11) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 6 kwietnia 2009 r.

- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 515/2010 z dnia 15 czerwca 2010 r. (Dz.U.UE.L.10.150.44) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 6 lipca 2010 r.

- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 881/2011 z dnia 2 września 2011 r. (Dz.U.UE.L.11.228.9) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 23 września 2011 r.

- zmieniony przez art. 10 rozporządzenia nr 1018/2012 z dnia 5 listopada 2012 r. (Dz.U.UE.L.12.307.56) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 27 listopada 2012 r.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.