Rozporządzenie 1444/2006 dotyczące zezwolenia na stosowanie Bacillus subtilis C-3102 (Calsporin) jako dodatku do pasz

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2006.271.19

Akt utracił moc
Wersja od: 29 czerwca 2016 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 1444/2006
z dnia 29 września 2006 r.
dotyczące zezwolenia na stosowanie Bacillus subtilis C-3102 (Calsporin) jako dodatku do pasz
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 r. w sprawie dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt 1 , w szczególności jego art. 9 ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 przewiduje zezwolenie na stosowanie dodatków w żywieniu zwierząt oraz podstawy uzasadnienia oraz procedury wydawania takich zezwoleń.

(2) Zgodnie z art. 7 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 złożony został wniosek w celu uzyskania zezwolenia na środek określony w Załączniku. Wnioskowi towarzyszyły dane szczegółowe oraz dokumenty wymagane w art. 7 ust. 3 tego rozporządzenia.

(3) Wniosek dotyczy dopuszczenia preparatu Bacillus subtilis C-3102 (Calsporin) jako dodatku do pasz dla kurcząt przeznaczonych na tucz, celem sklasyfikowania go w kategorii "dodatki zootechniczne".

(4) Metoda analizy zawarta we wniosku o zezwolenie zgodnie z art. 7 ust. 3 lit. c) rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 dotyczy określania substancji czynnej dodatku paszowego w paszy. Zatem metody analizy, o której mowa w załączniku do tego rozporządzenia, nie należy interpretować jako wspólnotowej metody analizy w rozumieniu art. 11 rozporządzenia (WE) nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie kontroli urzędowych przeprowadzanych w celu sprawdzenia zgodności z prawem paszowym i żywnościowym oraz regułami dotyczącymi zdrowia zwierząt i dobrostanu zwierząt 2 .

(5) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") stwierdził w opinii z dnia 8 marca 2006 r., że Bacillus subtilis C-3102 (Calsporin) nie ma negatywnego oddziaływania na zdrowie zwierząt, ludzi ani na środowisko naturalne 3 . Ponadto stwierdził, że Bacillus subtilis C-3102 (Calsporin) nie stanowi żadnego innego zagrożenia, które zgodnie z art. 5 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 wykluczałoby wydanie zezwolenia. Według tej opinii stosowanie tego preparatu może poprawić parametry zootechniczne kurczaków przeznaczonych na tucz. Jego zdaniem nie ma potrzeby wprowadzania konkretnych wymogów dotyczących monitorowania rynku po wprowadzeniu preparatu do obrotu. Urząd w swojej opinii zaleca podjęcie odpowiednich środków zapewniających bezpieczeństwo użytkownika. W opinii tej poddaje się również weryfikacji sprawozdanie z metody analizy dodatku paszowego w paszy, przedłożone przez laboratorium referencyjne Wspólnoty określone w rozporządzeniu (WE) nr 1831/2003. Ocena preparatu dowodzi, że warunki zezwolenia przewidziane w art. 5 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 są spełnione. W związku z tym należy zezwolić na stosowanie preparatu określonego w Załączniku do niniejszego rozporządzenia.

(6) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Udziela się zezwolenia na stosowanie preparatu wyszczególnionego w Załączniku, należącego do kategorii dodatków "dodatki zootechniczne" i do grupy funkcjonalnej "stabilizatory flory jelitowej", jako dodatku w żywieniu zwierząt przy zachowaniu warunków określonych w Załączniku.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 29 września 2006 r.

W imieniu Komisji
Markos KYPRIANOU
Członek Komisji

ZAŁĄCZNIK  4

Numer identyfikacyjny dodatkuNazwa posiadacza zezwoleniaDodatek (Nazwa handlowa)Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analitycznaGatunek lub kategoria zwierzęciaMaksymalny wiekMinimalna zawartośćMaksymalna zawartośćInne przepisyData ważności zezwolenia
CFU/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12%
Kategoria dodatków zootechnicznych. Grupa funkcjonalna: stabilizatory flory jelitowej.
4bl820Asahi Calpis Wellness Co. Ltd., reprezentowany w Unii Europejskiej przez Asahi Calpis Wellness Co. Ltd. Europe Representative OfficeBacillus suhtilis

C-3102 (DSM 15544)

(Calsporin)

Skład dodatku:

Preparat Bacillus suhtilis C-3102 (DSM 15544) zawierający co najmniej 1 x 1010 CFU/g dodatku

Charakterystyka substancji czynnej:

Żywotne przetrwalniki Bacillus suhtilis C-3102 (DSM 15544)

Metoda analityczna(1) Oznaczenie liczby metodą posiewu powierzchniowego przy zastosowaniu tryptonowego agaru sojowego z uprzednim ogrzewaniem badanych próbek paszy

Kurczęta rzeźne-5 x 1081. Dla bezpieczeństwa użytkownika: podczas kontaktu z produktem używać masek ochronnych na usta i nos, a także okularów ochronnych.

2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksu wskazać temperaturę przechowywania, długość okresu przechowywania oraz stabilność granulowania.

3. Dozwolone stosowanie w paszy zawierającej dozwolone kokcydiostatyki: sól sodową monenzyny, sól sodową salinomycyny, sól sodową semduramycyny, sól sodową lasalocidu, maduramycyne amonu, narazyne-nikarbazyne oraz diklazuril.

20 października 2016 r.
(1) Szczegóły dotyczące metod analitycznych są dostępne pod następującym adresem wspólnotowego laboratorium referencyjnego: www.irmm.jrc.be/crl-feed-additives
1 Dz.U. L 268 z 18.10.2003, str. 29. Rozporządzenie zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 378/2005 (Dz.U. L 59 z 5.3.2005, str. 8).
2 Dz.U. L 165 z 30.4.2004. Rozporządzenie zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 776/2006 (Dz.U. L 136 z 24.5.2006, str. 3).
3 Opinia Panelu Naukowego ds. Dodatków oraz Środków lub Substancji Wykorzystywanych w Paszach dla Zwierząt dotycząca bezpieczeństwa i skuteczności produktu Calsporin, będącego preparatem Bacillus subtilis C-3102, stosowanego jako dodatek do pasz dla kurcząt przeznaczonych na tucz zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 1831/2003. Przyjęta dnia 8 marca 2006 r. Dziennik EFSA (2006) 336, str. 1-15.
4 Załącznik:

- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 164/2008 z dnia 22 lutego 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.50.6) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 14 marca 2008 r.

- zmieniony przez art. 13 rozporządzenia nr 1018/2012 z dnia 5 listopada 2012 r. (Dz.U.UE.L.12.307.56) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 27 listopada 2012 r.

- zmieniony przez art. 2 rozporządzenia nr (UE) 2016/897 z dnia 8 czerwca 2016 r. (Dz.U.UE.L.2016.152.7) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 29 czerwca 2016 r.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.