Rozporządzenie wykonawcze 2018/1533 dotyczące zezwolenia na stosowanie alginianu sodu jako dodatku paszowego dla kotów, psów, innych zwierząt, od których ani z których nie pozyskuje się żywności, oraz ryb, oraz na stosowanie alginianu potasu jako dodatku paszowego dla kotów i psów

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2018.257.13

Akt obowiązujący
Wersja od: 15 października 2018 r.

ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2018/1533
z dnia 12 października 2018 r.
dotyczące zezwolenia na stosowanie alginianu sodu jako dodatku paszowego dla kotów, psów, innych zwierząt, od których ani z których nie pozyskuje się żywności, oraz ryb, oraz na stosowanie alginianu potasu jako dodatku paszowego dla kotów i psów
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 r. w sprawie dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt 1 , w szczególności jego art. 9 ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W rozporządzeniu (WE) nr 1831/2003 przewidziano udzielanie zezwoleń na stosowanie dodatków w żywieniu zwierząt oraz określono sposób uzasadniania i procedury przyznawania takich zezwoleń.

(2) Zgodnie z art. 7 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 złożono wniosek o zezwolenie na stosowanie alginianu potasu.

(3) W art. 10 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 przewidziano ponowną ocenę dodatków dopuszczonych na mocy dyrektywy Rady 70/524/EWG 2 . Dyrektywą 70/524/EWG dopuszczono alginian sodu, bez ograniczeń czasowych, jako dodatek paszowy dla ryb, zwierząt domowych i innych zwierząt, od których ani z których nie pozyskuje się żywności. Dodatek ten został następnie wpisany do rejestru dodatków paszowych jako istniejący produkt zgodnie z art. 10 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003.

(4) Zgodnie z art. 10 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 w związku z jego art. 7 złożono wniosek o ponowną ocenę alginianu sodu jako dodatku paszowego dla zwierząt domowych i innych zwierząt, od których ani z których nie pozyskuje się żywności, oraz ryb.

(5) Wnioski dotyczą zezwolenia na stosowanie alginianu potasu jako dodatku paszowego dla kotów i psów oraz alginianu sodu jako dodatku paszowego dla kotów, psów, innych zwierząt, od których ani z których nie pozyskuje się żywności, oraz ryb, celem sklasyfikowania ich w kategorii "dodatki technologiczne". Do wniosków dołączone zostały dane szczegółowe oraz dokumenty wymagane na mocy art. 7 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003.

(6) W opinii z dnia 5 lipca 2017 r. 3  Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") stwierdził, że w proponowanych warunkach stosowania alginian potasu i alginian sodu nie mają negatywnego wpływu na zdrowie zwierząt, zdrowie ludzi ani na środowisko. Urząd uznał również, że wspomniane alginian potasu i alginian sodu są skuteczne jako stabilizatory, zagęszczacze, substancje żelujące i spoiwa. Zdaniem Urzędu nie ma potrzeby wprowadzania szczegółowych wymogów dotyczących monitorowania po wprowadzeniu do obrotu. Urząd zweryfikował również sprawozdanie dotyczące metody analizy dodatku paszowego w paszy, przedłożone przez laboratorium referencyjne ustanowione rozporządzeniem (WE) nr 1831/2003.

(7) Ocena przedmiotowych dodatków dowodzi, że warunki udzielenia zezwolenia przewidziane w art. 5 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 są spełnione. W związku z tym należy zezwolić na stosowanie tych dodatków, jak określono w załączniku do niniejszego rozporządzenia.

(8) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Zezwolenie

Dodatki wyszczególnione w załączniku, należące do kategorii "dodatki technologiczne" i do grup funkcjonalnych "stabilizatory", "zagęszczacze", "substancje żelujące" oraz "spoiwa", zostają dopuszczone jako dodatki stosowane w żywieniu zwierząt zgodnie z warunkami określonymi w załączniku.

Artykuł  2

Środki przejściowe

Alginian sodu wyszczególniony w załączniku oraz premiksy zawierające ten dodatek, wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 4 maja 2019 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 4 listopada 2018 r., mogą być nadal wprowadzane do obrotu i stosowane aż do wyczerpania zapasów.

Materiały paszowe i mieszanki paszowe zawierające alginian sodu wyszczególniony w załączniku, wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 4 listopada 2019 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 4 listopada 2018 r., mogą być nadal wprowadzane do obrotu i stosowane aż do wyczerpania zapasów, jeżeli są przeznaczone dla zwierząt, od których lub z których pozyskuje się żywność.

Materiały paszowe i mieszanki paszowe zawierające alginian sodu wyszczególniony w załączniku, wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 4 listopada 2020 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 4 listopada 2018 r., mogą być nadal wprowadzane do obrotu i stosowane aż do wyczerpania zapasów, jeżeli są przeznaczone dla zwierząt, od których ani z których nie pozyskuje się żywności.

Artykuł  3

Wejście w życie

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 12 października 2018 r.
W imieniu Komisji
Jean-Claude JUNCKER
Przewodniczący

ZAŁĄCZNIK

Numer identyfikacyjny dodatkuDodatekSkład, wzór chemiczny, opis, metoda analitycznaGatunek lub kategoria zwierzęciaMaksymalny wiekMinimalna zawartośćMaksymalna zawartośćPozostałe przepisyData ważności zezwolenia
mg dodatku/kg mieszanki

paszowej pełnoporcjowej

o wilgotności 12 %

Dodatki technologiczne: stabilizatory
1d401Alginian soduSkład dodatku

Alginian sodu

Postać sproszkowana

Charakterystyka substancji czynnej

Alginian sodu (≥ 90,8 %)

(C6H7NaO6)n

Metoda analityczna (1)

Do analizy jakościowej alginianu sodu w dodatku paszowym: monografia dotycząca alginianu sodu, FAO JECFA Combined Compendium of Food Additive Specifications (Wspólne kompendium specyfikacji dodatków do żywności FAO JECFA) - monografia nr 1 (2006)

Koty i psy--35 2001. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

2. W mieszance alginianów z różnych źródeł nie można przekraczać maksymalnej dozwolonej zawartości w mieszance paszowej pełnoporcjowej.

3. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia wynikające z ich stosowania. Jeżeli takich zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony dróg oddechowych.

4 listopada 2028 r.
Inne

zwierzęta, od których ani z których nie pozyskuje się żywności

Ryby

---1. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

2. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia wynikające z ich stosowania. Jeżeli takich zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony dróg oddechowych.

1d402Alginian potasuSkład dodatku

Alginian potasu

Postać sproszkowana

Charakterystyka substancji czynnej

Alginian potasu (≥ 89,2 %)

(C6H7KO6)n

Nr CAS: 9005-36-1

Metoda analityczna (1)

Do analizy jakościowej alginianu potasu w dodatku paszowym: monografia dotycząca alginianu potasu, FAO JECFA Combined Compendium of Food Additive Specifications (Wspólne kompendium specyfikacji dodatków do żywności FAO JECFA) - monografia nr 1 (2006)

Koty i psy-- 35 2001. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

2. W mieszance alginianów z różnych źródeł nie można przekraczać maksymalnej dozwolonej zawartości w mieszance paszowej pełnoporcjowej.

3. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia wynikające z ich stosowania. Jeżeli takich zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony dróg oddechowych.

4 listopada 2028 r.
Dodatki technologiczne: zagęszczacze
1d401Alginian soduSkład dodatku

Alginian sodu

Postać sproszkowana

Charakterystyka substancji czynnej

Alginian sodu (≥ 90,8 %)

(C6H7NaO6)n

Metoda analityczna (1)

Do analizy jakościowej alginianu sodu w dodatku paszowym: monografia dotycząca alginianu sodu, FAO JECFA Combined Compendium of Food Additive Specifications (Wspólne kompendium specyfikacji dodatków do żywności FAO JECFA) - monografia nr 1 (2006)

Koty i psy-- 35 2001. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

2. W mieszance alginianów z różnych źródeł nie można przekraczać maksymalnej dozwolonej zawartości w mieszance paszowej pełnoporcjowej.

3. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia wynikające z ich stosowania. Jeżeli takich zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony dróg oddechowych.

4 listopada 2028 r.
Inne

zwierzęta, od których ani z których nie pozyskuje się żywności

Ryby

-- -1. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

2. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia wynikające z ich stosowania. Jeżeli takich zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony dróg oddechowych.

1d402Alginian potasuSkład dodatku

Alginian potasu

Postać sproszkowana

Charakterystyka substancji czynnej

Alginian potasu (≥ 89,2 %)

(C6H7KO6)n

Nr CAS: 9005-36-1

Metoda analityczna (1)

Do analizy jakościowej alginianu potasu w dodatku paszowym: monografia dotycząca alginianu potasu, FAO JECFA Combined Compendium of Food Additive Specifications (Wspólne kompendium specyfikacji dodatków do żywności FAO JECFA) - monografia nr 1 (2006)

Koty i psy-- 35 2001. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

2. W mieszance alginianów z różnych źródeł nie można przekraczać maksymalnej dozwolonej zawartości w mieszance paszowej pełnoporcjowej.

3. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia wynikające z ich stosowania. Jeżeli takich zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony dróg oddechowych.

4 listopada 2028 r.
Dodatki technologiczne: substancje żelujące
1d401Alginian soduSkład dodatku

Alginian sodu

Postać sproszkowana

Charakterystyka substancji czynnej

Alginian sodu (≥ 90,8 %)

(C6H7NaO6)n

Metoda analityczna (1)

Do analizy jakościowej alginianu sodu w dodatku paszowym: monografia dotycząca alginianu sodu, FAO JECFA Combined Compendium of Food Additive Specifications (Wspólne kompendium specyfikacji dodatków do żywności FAO JECFA) - monografia nr 1 (2006)

Koty i psy-- 35 2001. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

2. W mieszance alginianów z różnych źródeł nie można przekraczać maksymalnej dozwolonej zawartości w mieszance paszowej pełnoporcjowej.

3. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia wynikające z ich stosowania. Jeżeli takich zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony dróg oddechowych.

4 listopada 2028 r.
Inne

zwierzęta, od których ani z których nie pozyskuje się żywności

Ryby

-- -1. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

2. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia wynikające z ich stosowania. Jeżeli takich zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony dróg oddechowych.

1d402Alginian potasuSkład dodatku

Alginian potasu

Postać sproszkowana

Charakterystyka substancji czynnej

Alginian potasu (≥ 89,2 %)

(C6H7KO6)n

Nr CAS: 9005-36-1

Metoda analityczna (1)

Do analizy jakościowej alginianu potasu w dodatku paszowym: monografia dotycząca alginianu potasu, FAO JECFA Combined Compendium of Food Additive Specifications (Wspólne kompendium specyfikacji dodatków do żywności FAO JECFA) - monografia nr 1 (2006)

Koty i psy-- 35 2001. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

2. W mieszance alginianów z różnych źródeł nie można przekraczać maksymalnej dozwolonej zawartości w mieszance paszowej pełnoporcjowej.

3. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia wynikające z ich stosowania. Jeżeli takich zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony dróg oddechowych.

4 listopada 2028 r.
Dodatki technologiczne: spoiwa
1d401Alginian soduSkład dodatku

Alginian sodu

Postać sproszkowana

Charakterystyka substancji czynnej

Alginian sodu (≥ 90,8 %)

(C6H7NaO6)n

Metoda analityczna (1)

Do analizy jakościowej alginianu sodu w dodatku paszowym: monografia dotycząca alginianu sodu, FAO JECFA Combined Compendium of Food Additive Specifications (Wspólne kompendium specyfikacji dodatków do żywności FAO JECFA) - monografia nr 1 (2006)

Koty i psy-- 35 2001. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

2. W mieszance alginianów z różnych źródeł nie można przekraczać maksymalnej dozwolonej zawartości w mieszance paszowej pełnoporcjowej.

3. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia wynikające z ich stosowania. Jeżeli takich zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony dróg oddechowych.

4 listopada 2028 r.
Inne

zwierzęta, od których ani z których nie pozyskuje się żywności

Ryby

-- -1. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

2. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia wynikające z ich stosowania. Jeżeli takich zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony dróg oddechowych.

1d402Alginian potasuSkład dodatku

Alginian potasu

Postać sproszkowana

Charakterystyka substancji czynnej

Alginian potasu (≥ 89,2 %)

(C6H7KO6)n

Nr CAS: 9005-36-1

Metoda analityczna (1)

Do analizy jakościowej alginianu potasu w dodatku paszowym: monografia dotycząca alginianu potasu, FAO JECFA Combined Compendium of Food Additive Specifications (Wspólne kompendium specyfikacji dodatków do żywności FAO JECFA) - monografia nr 1 (2006)

Koty i psy-- 35 2001. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy podać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

2. W mieszance alginianów z różnych źródeł nie można przekraczać maksymalnej dozwolonej zawartości w mieszance paszowej pełnoporcjowej.

3. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia wynikające z ich stosowania. Jeżeli takich zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony dróg oddechowych.

4 listopada 2028 r.
(1) Szczegóły dotyczące metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://ec.europa.eu/jrc/en/eurl/feed-additives/evaluation-reports
1 Dz.U. L 268 z 18.10.2003, s. 29.
2 Dyrektywa Rady 70/524/EWG z dnia 23 listopada 1970 r. dotycząca dodatków paszowych (Dz.U. L 270 z 14.12.1970, s. 1).
3 Dziennik EFSA 2017; 15(7):4945.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.