Decyzja wykonawcza 2015/1213 zezwalająca na rozszerzenie zastosowania flawonoidów z lukrecji gładkiej (Glycyrrhiza glabra L.) jako nowego składnika żywności zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady
Dz.U.UE.L.2015.196.19
Akt indywidualnyDECYZJA WYKONAWCZA KOMISJI (UE) 2015/1213
z dnia 22 lipca 2015 r.
zezwalająca na rozszerzenie zastosowania flawonoidów z lukrecji gładkiej (Glycyrrhiza glabra L.) jako nowego składnika żywności zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady
(Jedynie teksty w języku francuskim i niderlandzkim są autentyczne)
(Dz.U.UE L z dnia 24 lipca 2015 r.)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 stycznia 1997 r. dotyczące nowej żywności i nowych składników żywności 1 , w szczególności jego art. 7,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Decyzją wykonawczą Komisji 2011/761/UE 2 ustanowiono specyfikację flawonoidów z lukrecji gładkiej (Glycyrrhiza glabra L.) i zezwolono na wprowadzenie ich do obrotu w niektórych rodzajach żywności przy określonych maksymalnych poziomach stosowania.
(2) W dniu 19 marca 2014 r. przedsiębiorstwo Kaneka Pharma Europe NV zwróciło się do właściwych organów Belgii z wnioskiem o rozszerzenie zastosowania flawonoidów z Glycyrrhiza glabra L. jako nowego składnika żywności.
(3) W dniu 6 sierpnia 2014 r. właściwy organ ds. oceny żywności w Belgii wydał sprawozdanie dotyczące wstępnej oceny. W sprawozdaniu tym stwierdził, że rozszerzenie zastosowania flawonoidów z Glycyrrhiza glabra L. spełnia kryteria nowej żywności określone w art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 258/97.
(4) W dniu 22 września 2014 r. Komisja przekazała sprawozdanie dotyczące wstępnej oceny pozostałym państwom członkowskim.
(5) Przed upływem okresu 60 dni określonego w art. 6 ust. 4 akapit pierwszy rozporządzenia (WE) nr 258/97 zgłoszono uzasadniony sprzeciw. Dodatkowe wyjaśnienia przedstawione przez wnioskodawcę zmniejszyły obawy w sposób zadowalający państwa członkowskie i Komisję.
(6) W dyrektywie Komisji 1999/21/WE 3 ustanowiono wymagania dotyczące dietetycznych środków spożywczych specjalnego przeznaczenia medycznego. W dyrektywie Komisji 96/8/WE 4 ustanowiono wymogi dotyczące żywności przeznaczonej do użycia w dietach o obniżonej energetyczności. Należy zezwolić na stosowanie flawonoidów z Glycyrrhiza glabra L. bez uszczerbku dla przepisów wymienionych aktów prawnych.
(7) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ: