Decyzja wykonawcza 2015/1213 zezwalająca na rozszerzenie zastosowania flawonoidów z lukrecji gładkiej (Glycyrrhiza glabra L.) jako nowego składnika żywności zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2015.196.19

Akt indywidualny
Wersja od: 24 lipca 2015 r.

DECYZJA WYKONAWCZA KOMISJI (UE) 2015/1213
z dnia 22 lipca 2015 r.
zezwalająca na rozszerzenie zastosowania flawonoidów z lukrecji gładkiej (Glycyrrhiza glabra L.) jako nowego składnika żywności zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady

(notyfikowana jako dokument nr C(2015) 4968)

(Jedynie teksty w języku francuskim i niderlandzkim są autentyczne)

(Dz.U.UE L z dnia 24 lipca 2015 r.)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 stycznia 1997 r. dotyczące nowej żywności i nowych składników żywności 1 , w szczególności jego art. 7,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Decyzją wykonawczą Komisji 2011/761/UE 2 ustanowiono specyfikację flawonoidów z lukrecji gładkiej (Glycyrrhiza glabra L.) i zezwolono na wprowadzenie ich do obrotu w niektórych rodzajach żywności przy określonych maksymalnych poziomach stosowania.

(2) W dniu 19 marca 2014 r. przedsiębiorstwo Kaneka Pharma Europe NV zwróciło się do właściwych organów Belgii z wnioskiem o rozszerzenie zastosowania flawonoidów z Glycyrrhiza glabra L. jako nowego składnika żywności.

(3) W dniu 6 sierpnia 2014 r. właściwy organ ds. oceny żywności w Belgii wydał sprawozdanie dotyczące wstępnej oceny. W sprawozdaniu tym stwierdził, że rozszerzenie zastosowania flawonoidów z Glycyrrhiza glabra L. spełnia kryteria nowej żywności określone w art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 258/97.

(4) W dniu 22 września 2014 r. Komisja przekazała sprawozdanie dotyczące wstępnej oceny pozostałym państwom członkowskim.

(5) Przed upływem okresu 60 dni określonego w art. 6 ust. 4 akapit pierwszy rozporządzenia (WE) nr 258/97 zgłoszono uzasadniony sprzeciw. Dodatkowe wyjaśnienia przedstawione przez wnioskodawcę zmniejszyły obawy w sposób zadowalający państwa członkowskie i Komisję.

(6) W dyrektywie Komisji 1999/21/WE 3 ustanowiono wymagania dotyczące dietetycznych środków spożywczych specjalnego przeznaczenia medycznego. W dyrektywie Komisji 96/8/WE 4 ustanowiono wymogi dotyczące żywności przeznaczonej do użycia w dietach o obniżonej energetyczności. Należy zezwolić na stosowanie flawonoidów z Glycyrrhiza glabra L. bez uszczerbku dla przepisów wymienionych aktów prawnych.

(7) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł  1

Zezwala się na wprowadzenie do obrotu w Unii flawonoidów z Glycyrrhiza glabra L. (zwanych dalej "Glavonoid") zgodnych ze specyfikacją w załączniku I jako nowego składnika żywności do zastosowań wyszczególnionych w załączniku II bez uszczerbku dla przepisów dyrektywy 96/8/WE i dyrektywy 1999/21/WE.

Sam Glavonoid nie jest sprzedawany konsumentowi końcowemu.

Artykuł  2
1.
Glavonoid dopuszczony do obrotu niniejszą decyzją jest oznaczany na etykiecie zawierających go środków spożywczych jako "flawonoidy z Glycyrrhiza glabra L.".
2.
Na etykiecie środków spożywczych, do których dodano produkt jako nowy składnik żywności, znajduje się oświadczenie wskazujące na to, że:
a)
produkt nie powinien być spożywany przez kobiety w ciąży i karmiące, dzieci i młodzież; oraz
b)
osoby zażywające leki na receptę powinny spożywać produkt pod kontrolą lekarza;
c)
dzienne spożycie Glavonoidu nie powinno przekraczać 120 mg.
3.
Ilość Glavonoidu w końcowym środku spożywczym powinna być wskazana na etykiecie zawierającego go środka spożywczego.
4.
Napoje zawierające Glavonoid są oferowane konsumentowi końcowemu w pojedynczych porcjach.
Artykuł  3

Niniejsza decyzja skierowana jest do Kaneka Pharma Europe NV Triomflaan 173, 1160 Bruxelles/Brussel, BELGIQUE/ BELGIË.

Sporządzono w Brukseli dnia 22 lipca 2015 r.

W imieniu Komisji

Vytenis ANDRIUKAITIS

Członek Komisji

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  I

SPECYFIKACJA GLAVONOIDU

Opis

Glavonoid jest wyciągiem z korzeni lub podkładki Glycyrrhiza glabra uzyskanym w wyniku ekstrakcji etanolem, po której dokonuje się kolejnej ekstrakcji uzyskanego wyciągu etanolowego trójglicerydami o łańcuchach średniej długości. Jest to ciecz o ciemnobrązowej barwie zawierająca od 2,5 do 3,5 % glabrydyny.

Specyfikacje

Parametr
Wilgotnośćmniej niż 0,5 %
Popiółmniej niż 0,1 %
Liczba nadtlenkowamniej niż 0,5 meq/kg
Glabrydynaod 2,5 do 3,5 % tłuszczu
Kwas glicyryzynowymniej niż 0,005 %
Tłuszcz, w tym substancje typu polifenolinie mniej niż 99 %
Białkamniej niż 0,1 %
Węglowodanyniewykrywalne

ZAŁĄCZNIK  II

ZASTOSOWANIA GLAVONOIDU OBJĘTE ZEZWOLENIEM

Kategoria żywnościNajwyższa dopuszczalna zawartość Glavonoidu
Żywność przeznaczona do spożywania w ramach diet o obniżonej wartości energetycznej służących obniżeniu masy ciała (tylko produkty przedstawiane jako zamienniki całodziennej diety)120 mg dziennego spożycia
Żywność dietetyczna specjalnego przeznaczenia medycznego120 mg dziennego spożycia
1 Dz.U. L 43 z 14.2.1997, s. 1.
2 Decyzja wykonawcza Komisji 2011/761/UE z dnia 24 listopada 2011 r. zezwalająca na wprowadzenie do obrotu flawonoidów z lukrecji gładkiej (Glycyrrhiza glabra L.) jako nowego składnika żywności zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady (Dz.U. L 313 z 26.11.2011, s. 37).
3 Dyrektywa Komisji 1999/21/WE z dnia 25 marca 1999 r. w sprawie dietetycznych środków spożywczych specjalnego przeznaczenia medycznego (Dz.U. L 91 z 7.4.1999, s. 29).
4 Dyrektywa Komisji 96/8/WE z dnia 26 lutego 1996 r. w sprawie żywności przeznaczonej do użycia w dietach o obniżonej energetyczności (Dz.U. L 55 z 6.3.1996, s. 22).

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.