Rozporządzenie 1037/2001 zezwalające na oferowanie i dostarczanie do bezpośredniego spożycia przez ludzi niektórych przywożonych win, które mogły być poddane procesom enologicznym nieprzewidzianym w rozporządzeniu (WE) nr 1493/1999

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2001.145.12

Akt utracił moc
Wersja od: 20 grudnia 2005 r.

ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 1037/2001
z dnia 22 maja 2001 r.
zezwalające na oferowanie i dostarczanie do bezpośredniego spożycia przez ludzi niektórych przywożonych win, które mogły być poddane procesom enologicznym nieprzewidzianym w rozporządzeniu (WE) nr 1493/1999

RADA UNII EUROPEJSKIEJ,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 1493/1999 z dnia 17 maja 1999 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku wina(1), w szczególności jego art. 45 ust. 2,

uwzględniając wniosek Komisji,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Artykuł 45 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1493/1999, które zastąpiło rozporządzenie (EWG) nr 822/87(2), z mocą od dnia 1 sierpnia 2000 r., ustanawia, że odstępstwa określone w ust. 1 w odniesieniu do przywożonych produktów mają być przyjęte zgodnie z procedurą ustanowioną w art. 133 Traktatu.

(2) Artykuł 68 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 1493/1999 ustanawia, że produkty określone w art. 1 ust. 2 lit. a) i b) tego rozporządzenia mogą być przywożone tylko wówczas, gdy towarzyszy im świadectwo stwierdzające, że odpowiadają one przepisom regulującym produkcję, obrót oraz, stosownie do przypadku, dostarczanie do bezpośredniego spożycia przez ludzi w państwach trzecich, z których pochodzą.

(3) Rozporządzenie (EWG) nr 1873/84(3) przewiduje odstępstwo zezwalające na przywóz ze Stanów Zjednoczonych do Wspólnoty win, które poddano niektórym procesom enologicznym nieprzewidzianym przez reguły wspólnotowe. W odniesieniu do niektórych procesów enologicznych takie zezwolenie jest ważne tylko do dnia 31 grudnia 2003 r.

(4) Artykuł 81 rozporządzenia (WE) nr 1493/1999 uchylił, z mocą od dnia 1 sierpnia 2000 r., pewną liczbę rozporządzeń Rady, w tym rozporządzenie (EWG) nr 1873/84. Jednakże rozporządzenie Komisji (WE) nr 1608/2000 z dnia 24 lipca 2000 r. ustanawiające środki przejściowe do czasu przyjęcia ostatecznych środków mających na celu wykonanie rozporządzenia (WE) nr 1493/1999 w sprawie wspólnej organizacji rynku wina(4) przewiduje, że niektóre przepisy rozporządzenia (EWG) nr 1873/84 obowiązują do chwili przyjęcia przez Radę tego rozporządzenia, jednak nie dłużej niż do dnia 31 grudnia 2003 r.

(5) Obecnie trwają negocjacje między Wspólnotą, reprezentowaną przez Komisję, a Stanami Zjednoczonymi Ameryki w celu zawarcia porozumienia w sprawie handlu winem. Dotyczą one w szczególności odpowiednich procesów enologicznych obydwu stron, jak również ochrony oznaczeń geograficznych. Na spotkaniu w dniu 23 października 2000 r. Rada ds. Rolnictwa uwzględniła sprawozdanie Komisji w sprawie negocjacji przewidzianych w art. 1 ust. 1 akapit drugi rozporządzenia (EWG) nr 1873/84 i potwierdziła swoją wolę dokonania postępów w tych negocjacjach i wyznaczenia im określonego kierunku działań.

(6) W celu zapewnienia sprawnego postępu w negocjacjach przepisy rozporządzenia (EWG) nr 1873/84 powinny być rozszerzone, a procesy enologiczne Stanów Zjednoczonych określone w Załączniku ust. 1 lit. b) do rozporządzenia (EWG) nr 1873/84 powinny nadal być dopuszczane na zasadach przejściowych do chwili wejścia w życie porozumienia będącego wynikiem negocjacji, jednak nie dłużej niż do dnia 31 grudnia 2003 r., zgodnie z rozporządzeniem Rady (WE) nr 2839/98 zmieniającym rozporządzenie (EWG) nr 1873/84.

(7) W świetle postępów w zakresie ram prawnych i procesów enologicznych, techniczne aspekty Załącznika powinny być uaktualnione, aby je dostosować do obecnie obowiązujących uregulowań w tej dziedzinie,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1
1. 1
Bez względu na przepisy art. 45 ust. 1 rozporządzenia (EWG) nr 1493/1999, zezwala się na oferowanie i dostarczanie do bezpośredniego spożycia przez ludzi we Wspólnocie produktów objętych kodami CN 2204 10, 2204 21, 2204 29 oraz 2204 30 10 otrzymywanych z winogron zebranych i przerobionych na wino na terytorium Stanów Zjednoczonych Ameryki, zgodnie z przepisami Stanów Zjednoczonych, w odniesieniu do których podczas wytwarzania lub składowania mogły być stosowane jeden lub więcej procesów enologicznych wymienionych w ust. 1 lit. a) i b) Załącznika do tego rozporządzenia.

Jednakże w odniesieniu do procesów enologicznych wymienionych w pkt 1 lit. b) Załącznika, zezwolenie takie jest ważne tylko do chwili wejścia w życie art. 4 i 9 Porozumienia pomiędzy Wspólnotą Europejską i Stanami Zjednoczonymi Ameryki w sprawie handlu winem, jednak nie dłużej niż przez okres trzech lat od daty wejścia w życie Porozumienia w formie wymiany listów pomiędzy Wspólnotą Europejską i Stanami Zjednoczonymi Ameryki w sprawie kwestii związanych z handlem winem(5).

2.
Państwa Członkowskie nie mogą zakazywać oferowania lub dostarczania do bezpośredniego spożycia przez ludzi wina otrzymywanego z winogron zebranych i przerobionych na wino na terytorium Stanów Zjednoczonych Ameryki, zgodnie z obowiązującymi w tym kraju przepisami, w oparciu o zasadę, że mogły zostać zastosowane jeden lub więcej procesów enologicznych wymienionych w ust. 2 lit. a) i b) Załącznika.
3.
Wina uzyskane z winogron zebranych i przerobionych na wino na terytorium Stanów Zjednoczonych Ameryki, do których dodawano cukier w roztworze wodnym, nie mogą być oferowane lub dostarczane do bezpośredniego spożycia przez ludzi we Wspólnocie.
Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie z dniem jego opublikowania w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 22 maja 2001 r.

W imieniu Rady
M. WINBERG
Przewodniczący

______

(1) Dz.U. L 179 z 14.7.1999, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 2826/2000 (Dz.U. L 328 z 23.12.2000, str. 2).

(2) Dz.U. L 84 z 27.3.1987, str. 1.

(3) Dz.U. L 176 z 3.7.1984, str. 6. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 2839/1998 (Dz.U. L 354 z 30.12.1998, str. 12).

(4) Dz.U. L 185 z 25.7.2000, str. 24. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 491/2001 (Dz.U. L 71 z 13.3.2001, str. 3).

(5) Dz.U. L 301 z 18.11.2005, str. 16.

ZAŁĄCZNIK  2

1. Dozwolone procesy enologiczne

a) bez ograniczeń czasowych:

– katalaza pochodząca z Aspergillus niger,

– oksydaza glukozowa pochodząca z Aspergillus niger,

– siarczan żelaza,

– mąka sojowa;

b) najpóźniej do daty określonej w art. 1 ust. 1 akapit drugi:

– dimetylopolisiloksan,

– poliksyetyleno-40-monostearynian,

– monostearynian sorbitanu,

– kwas fumarowy,

– żywice jonowymienne,

– kwas mlekowy,

– kwas jabłkowy.

2. Procesy enologiczne, które są identyczne do procesów dozwolonych we Wspólnocie lub porównywalne z nimi

a) procesy enologiczne, które są identyczne:

– guma arabska,

– węgiel aktywowany,

– białko zwierzęce (włączając albuminę jaja kurzego w proszku i roztwór albuminy jaja kurzego),

– fosforan amonu (dwuzasadowy),

– kwas askorbinowy,

– bentonit (glina Wyoming),

– zawiesina bentonitu,

– ditlenek węgla,

– kazeina,

– kwas cytrynowy,

– sprężone powietrze (napowietrzanie),

– siarczan miedzi,

– ziemia okrzemkowa,

– enzymy: pektolityczne, pochodzące z Aspergillus niger,

– żelatyna jadalna,

– zawiesina żelatyny,

– karuk,

– azot,

– diwinian potasu,

– kazeinian potasu,

– disiarczyn potasu,

– sorbat potasu,

– żel krzemionkowy (koloidalny ditlenek krzemu - 30 %),

– kwas sorbinowy,

– garbnik,

– kwas winowy,

– węglan wapnia, ewentualnie zawierający niewielkie ilości podwójnej soli wapnia kwasu L (+) winowego i L (-) jabłkowego,

– siarczan wapnia, do wytwarzania win likierowych,

– poliwinylopolipirolidon (PVPP),

– tlen;

b) procesy enologiczne, które są porównywalne:

– agar agar,

– węglan amonu,

– fosforan amonu (jednozasadowy),

– korek granulowany,

– mleko w proszku,

– wióry i trociny dębowe, niezwęglone i nieoczyszczone,

– węglan potasu,

– karagen,

– celulaza pochodząca z Aspergillus niger,

– celuloza,

– drożdże autolizujące,

– substancje złożone z żelazocyjanku potasu i wodnego siarczanu żelaza, ewentualnie związane z siarczanem miedzi i węglem aktywowanym.

1 Art. 1 ust. 1:

- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 2324/2003 z dnia 17 grudnia 2003 r. (Dz.U.UE.L.03.345.24) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 3 stycznia 2004 r.

- zmieniony przez art. 2 pkt 1 rozporządzenia Komisji nr 2079/2005 z dnia 19 grudnia 2005 r. (Dz.U.UE.L.05.333.6) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 20 grudnia 2005 r.

2 Załącznik zmieniony przez art. 2 pkt 2 rozporządzenia Komisji nr 2079/2005 z dnia 19 grudnia 2005 r. (Dz.U.UE.L.05.333.6) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 20 grudnia 2005 r.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.