Rozporządzenie 1140/2004 dotyczące zawieszenia autonomicznych stawek celnych Wspólnej Taryfy Celnej na niektóre produkty rybołówstwa pochodzące z Ceuty i Melilli

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2004.222.1

Akt obowiązujący
Wersja od: 23 czerwca 2004 r.

ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 1140/2004
z dnia 21 czerwca 2004 r.
dotyczące zawieszenia autonomicznych stawek celnych Wspólnej Taryfy Celnej na niektóre produkty rybołówstwa pochodzące z Ceuty i Melilli

RADA UNII EUROPEJSKIEJ,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską, w szczególności jego art. 133,

uwzględniając wniosek Komisji,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Rozporządzeniem (WE) nr 656/2000 (1) Rada otworzyła kontyngenty taryfowe o stawkach zerowych na niektóre produkty rybołówstwa pochodzące z Ceuty, które wygasły 31 grudnia 2002 r.

(2) W październiku 2002 r. Hiszpania wystąpiła z wnioskiem o przedłużenie ważności kontyngentów, o których mowa w rozporządzeniu (WE) nr 656/2000, przedstawiając argumenty społeczno-ekonomiczne dotyczące Ceuty, takie jak ograniczenia w gospodarce i trudności w lokalnym sektorze rybołówstwa. Wniosek jest uzasadniony, ponieważ sytuacja ekonomiczna Ceuty wymaga przyjęcia środków preferencyjnych w celu ułatwienia jej eksportu do Wspólnoty.

(3) Przyjmując decyzję Rady i Komisji 2000/204/WE, EWWiS z dnia 24 stycznia 2000 r. w sprawie zawarcia układu eurośródziemnomorskiego ustanawiającego stowarzyszenie między Wspólnotami Europejskimi i ich Państwami Członkowskimi, z jednej strony, a Królestwem Maroka z drugiej strony (2), Wspólnota całkowicie zawiesiła należności celne wywozowe Wspólnej Taryfy Celnej dla szeregu produktów rybołówstwa pochodzących z Maroka. Przywóz tych produktów do Wspólnoty nie podlega żadnym ograniczeniom ilościowym, a asortyment objętych produktów jest dużo szerszy niż asortyment objęty kontyngentami taryfowymi otwartymi dla Ceuty. Ze względu na to, że Maroko otacza terytoria Ceuty i Melilli od strony kontynentu, należy unikać wszelkich dodatkowych dyskryminacji i przyznać Ceucie i Melilli warunki preferencyjne dla tych samych produktów rybołówstwa, aby zagwarantować podobne możliwości handlowe i promować rozwój gospodarczy na tych terytoriach.

(4) Ze względu na to, że układ o stowarzyszeniu zawarty z Maroko nie przewiduje żadnego ograniczenia czasowego w stosowaniu warunków preferencyjnych dla produktów rybołówstwa, nie istnieje potrzeba zastosowania takiego ograniczenia w niniejszym rozporządzeniu.

(5) Aby możliwe było skorzystanie z zawieszenia stawek celnych ustanowionych niniejszym rozporządzeniem, należy stosować reguły pochodzenia zawarte w rozporządzeniu Rady (WE) nr 82/2001 z dnia 5 grudnia 2000 r. dotyczące definicji pojęcia "produkty pochodzące" i metody współpracy administracyjnej w handlu między obszarem celnym Wspólnoty a Ceutą i Melillą (3),

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Autonomiczne stawki celne Wspólnej Taryfy Celnej dotyczące produktów pochodzących z Ceuty i Melilli wymienione w Załączniku są całkowicie zawieszone.

Artykuł 2

Dowód pochodzenia produktów jest dostarczany zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 82/2001.

Artykuł  3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie trzeciego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Luksemburgu, dnia 21 czerwca 2004 r.

W imieniu Rady
J. WALSH
Przewodniczący

______

(1) Dz.U. L 80 z 31.3.2000, str. 5.

(2) Dz.U. L 70 z 18.3.2000, str. 1.

(3) Dz.U. L 20 z 20.1.2001, str. 1.

ZAŁĄCZNIK 

Produkty pochodzące z Ceuty i Melilli, dla których autonomiczne stawki celne Wspólnej Taryfy Celnej zostają całkowicie zawieszone

Kod CNOpis
Rozdział 3Ryby i skorupiaki, mięczaki i pozostałe

bezkręgowce wodne

Przetwory lub konserwy z ryb, ryby całe lub w

kawałkach, ale niemielone

1604 11 00Łososie
1604 12Śledzie
1604 13Sardynki, sardynele i brisling lub szproty
1604 14Tuńczyki, bonito i pelamida (Sarda spp.)
1604 15Makrele
1604 16 00Sardele
1604 19 10Łososiowate, inne niż łosoś
1604 19 31 do 1604 19 39Ryby z rodzaju Euthynnus, inne niż bonito

[Euthynnus (Katsuwonus) pelamis]

1604 19 50Ryby z gatunku Orcynopsis unicolor
1604 19 91 do 1604 19 98Pozostałe ryby
Pozostałe przetwory lub konserwy z ryb:
1604 20 05Przetwory z surimi
1604 20 10z łososia
1604 20 30z łososiowatych, innych niż łosoś
1604 20 40z sardeli
1604 20 50z sardynek, bonito, makreli z gatunków Scomber

scombrus i Scomber japonicus i ryb z gatunku

Orcynopsis unicolor

1604 20 70z tuńczyków, bonito i pozostałych ryb z rodzaju

Euthynnus

1604 20 90z pozostałych ryb
Kawior i namiastki kawioru przygotowane z ikry

rybiej

1604 30Kawior i namiastki kawioru
Skorupiaki, mięczaki i pozostałe bezkręgowce

wodne, przetworzone lub konserwowane

1605 10 00Kraby
1605 20Krewetki
1605 30Homary
1605 40 00Pozostałe skorupiaki
1605 90 11Małże (jadalne) (Mytilus spp., Perna spp.), w

opakowaniach hermetycznych

1605 90 19Pozostałe małże
1605 90 30Pozostałe mięczaki

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.