Rozporządzenie 1257/2006 zatwierdzające zmianę specyfikacji oznaczenia geograficznego wpisanego do rejestru chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych (Nocciola di Giffoni) (PGI)

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2006.228.17

Akt obowiązujący
Wersja od: 22 sierpnia 2006 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 1257/2006
z dnia 21 sierpnia 2006 r.
zatwierdzające zmianę specyfikacji oznaczenia geograficznego wpisanego do rejestru chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych (Nocciola di Giffoni) (PGI)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 510/2006 z dnia 20 marca 2006 r. w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych(1), w szczególności jego art. 9 ust. 2 zdanie drugie,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Zgodnie z art. 9 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 510/2006 oraz na mocy art. 17 ust. 2 wspomnianego rozporządzenia Komisja przystąpiła do rozpatrzenia wniosku złożonego przez Włochy o zatwierdzenie zmian specyfikacji chronionego oznaczenia geograficznego "Nocciola di Giffoni".

(2) Wniosek ma na celu zmianę specyfikacji w odniesieniu do informacji dowodzących, że produkty rolne pochodzą z danego obszaru geograficznego, szczególnych zasad etykietowania oraz wymogów, jakie należy spełnić na mocy przepisów krajowych.

(3) W odniesieniu do informacji dowodzących, że produkty rolne pochodzą z danego obszaru geograficznego zmiana ma na celu uściślenie, że poza obowiązkiem prowadzenia rejestrów działek przy danych gminach producenci mają obowiązek prowadzenia rejestrów produkcyjnych oraz zgłaszania wyprodukowanych ilości.

(4) W odniesieniu do szczególnych zasad etykietowania, znak graficzny danego oznaczenia geograficznego został zmieniony, a specyfikacja wyjaśnia, że znak graficzny musi być umieszczony na etykiecie danych produktów rolnych.

(5) W odniesieniu do wymogów, jakie należy spełniać na mocy przepisów krajowych, odesłania do tekstów wykonawczych opracowanych przez region Kampania w odniesieniu do metody otrzymywania i kontroli zostały usunięte.

(6) W następstwie rozpatrzenia wspomnianego wniosku o zmianę stwierdzono, że dotyczy on zmiany, która z jednej strony jest zgodna z wymogami rozporządzenia (WE) nr 510/2006, a z drugiej strony - nieznaczna. To ostatnie stwierdzenie wynika z faktu, że zmiana nie dotyczy głównych właściwości produktu i nie wpływa niekorzystnie na jego powiązanie z obszarem geograficznym.

(7) W odniesieniu do chronionego oznaczenia geograficznego "Nocciola di Giffoni" należy zatem zatwierdzić zmianę specyfikacji, o której mowa w art. 4 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 510/2006, bez przeprowadzania procedury, o której mowa w art. 6 ust. 2 i art. 7 wspomnianego rozporządzenia.

(8) Ponadto należy opublikować informacje, o których mowa w art. 6 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 510/2006. Zgodnie z art. 17 ust. 2 wspomnianego rozporządzenia wymaga to publikacji streszczenia specyfikacji sporządzonego zgodnie z przepisami rozporządzenia (WE) nr 383/2004(2),

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W specyfikacji oznaczenia geograficznego "Nocciola di Giffoni" wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem I do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Pełne streszczenie zawierające główne elementy specyfikacji znajduje się w załączniku II do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Sporządzono w Brukseli, dnia 21 sierpnia 2006 r.
W imieniu Komisji
Mariann FISCHER BOEL
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 93 z 31.3.2006, str. 12. (2) Dz.U. L 64 z 2.3.2004, str. 16. Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  I

W specyfikacji oznaczenia geograficznego "Nocciola di Giffoni" (Włochy), zatwierdza się następujące zmiany:

1) w art. 4 skreśla się następujące zdania:

– "Stosowanie technik upraw i technik rolnych musi odbywać się zgodnie ze szczegółowymi zasadami wskazanymi przez właściwe organy regionu Kampania",

– "Uwzględniając zmiany sezonowe i środowiskowe oraz warunki upraw, region Kampania orientacyjnie ustala co roku średnią produkcję jednostkową.";

2) w art. 5:

– zdanie:

"Ministerstwo Zasobów Rolnych, Żywnościowych i Leśnych podaje szczegółowe zasady, jakie należy przyjąć w celu zapisania, wykonania rocznych oświadczeń dotyczących produkcji oraz wystawiania certyfikatów do celów prawidłowej i stosownej kontroli produkcji uznanej i wprowadzanej corocznie do obrotu pod oznaczeniem geograficznym."

otrzymuje następujące brzmienie:

"Dowód pochodzenia gwarantuje poza tym prowadzenie rejestrów produkcyjnych i w stosownym czasie zgłaszanie wyprodukowanych ilości.",

– skreśla się zdanie:

"Region Kampania zapewnia utrzymanie właściwych warunków technicznych opisanych w art. 4.";

3) w art. 7:

zdania:

"Na wniosek danych producentów przy etykietowaniu można posłużyć się znakiem graficznym. Znak ten odpowiada obrazowi graficznemu, w tym ewentualnej podstawie kolorymetrycznej, logo w postaci symbolu lub szczególny i jednoznaczny logotyp, który należy stosować wspólnie i nierozerwalnie z oznaczeniem geograficznym.

Ponadto w odniesieniu do partii przeznaczonych do wywozu należy umieścić oznaczenie »wyprodukowano we Włoszech«."

otrzymują następujące brzmienie:

"Przy etykietowaniu wymagany jest charakterystyczny symbol chronionego oznaczenia geograficznego o kształcie owalnym z napisem »Nocciola di Giffoni«. Po prawej stronie na dole znajdują się dwa stylizowane nachodzące na siebie orzechy, a po lewej stronie na dole znajduje się znak graficzny chronionego oznaczenia geograficznego, pokazany poniżej.".

ZAŁĄCZNIK  II

PEŁNE ZESTAWIENIE

ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 510/2006

"NOCCIOLA DI GIFFONI"

(NR WE: IT/117/1538/29.4.2004)

PDO ( ) PGI (X)

Niniejsze zestawienie zostało sporządzone do celów informacyjnych. W celu uzyskania pełnych informacji zainteresowane strony mogą zwrócić się o pełny tekst specyfikacji bądź do służb organów krajowych wskazanych w sekcji 1, bądź do służb Komisji Europejskiej (1).

1. Właściwy organ państwa członkowskiego:

Nazwa: Ministero delle Politiche Agricole e Forestali

Dipartimento della Qualità dei Prodotti Agroalimentari e dei Servizi

Adres: Via XX Settembre, 20

I-00187 Rome

Telefon: (39-06) 481 99 68

Faks: (39-06) 42 01 31 26

E-mail: qtc3@politicheagricole.it

2. Grupa:

Nazwa: Associazione produttori nocciole tonda di Giffoni

Adres: Via A. Russomando n. 9

I-84095 Giffoni Valle Piana (SA)

Telefon: (39-089) 86 64 90

Faks: (39-089) 982 81 59

E-mail: info@tondadigiffoni.it

Skład: producenci/przetwórcy (X) inni ( )

3. Rodzaj produktu:

Klasa 1.6 - Świeże lub przetworzone owoce, warzywa i zboża.

4. Opis:

(streszczenie warunków art. 4 ust. 2)

4.1. Nazwa:

"Nocciola di Giffoni".

4.2. Opis:

Oznaczenie "Nocciola di Giffoni" odnosi się wyłącznie do owocu biotypów odpowiadających odmianie orzecha "Tonda di Giffoni", uprawianego na obszarze geograficznym określonym w pkt 4.3.

Przy wprowadzaniu do spożycia "Nocciola di Giffoni" musi posiadać następujące właściwości:

– niełupka średniej wielkości, nie mniejsza niż 18 mm, kształt sferoidalny,

– łupina koloru brązowego z ciemniejszymi prążkami,

– nasienie sferoidalne, nie mniejsze niż 13 mm,

– miąższ koloru białego, zwarty, o przyjemnym zapachu.

4.3. Obszar geograficzny:

Strefa produkcji znajduje się częściowo na terytorium prowincji Salerno i obejmuje całe terytorium następujących gmin: Giffoni Valle Piana, Giffoni Sei Casali, San Cipriano Piacentino, Fisciano, Calvanico, Castiglione del Genovesi, Montecorvino Rovella; częściowo również następujące gminy: Baronissi, Montecorvino Pugliano, Olevano sul Tusciano, San Mango Piemonte, Acerno.

4.4. Dowód pochodzenia:

Plantacje orzechów kwalifikujące się do produkcji "Nocciola di Giffoni" zostały wpisane do rejestru znajdującego się w posiadaniu organu kontroli, a jego kopia została złożona w gminach znajdujących się na danym obszarze geograficznym. Dowód pochodzenia gwarantuje poza tym prowadzenie rejestrów produkcyjnych i w stosownym czasie zgłaszanie wyprodukowanych ilości.

4.5. Metoda produkcji:

Warunki środowiskowe wymagane przy uprawie orzecha przeznaczonego do produkcji orzechów Giffoni to warunki tradycyjne danego regionu, co oznacza, że produkt musi otrzymać jego szczególne właściwości jakościowe.

Odległość sadzenia, metody prowadzenia i przycinania muszą być takie, jakie stosuje się tam powszechnie; gęstość sadzenia nie może być większa niż 660 roślin na ha i roślina musi być przycinana bądź do krzewu wielołodygowego bądź na kształt stożka lub na kształt krzewu.

Dopuszcza się również metody przycinania na kształt litery Y i tak, aby uformować szereg, pod warunkiem że zostaną zachowane właściwości jakościowe roślin i o ile ich liczba na ha nie przekroczy 1 000.

Maksymalna możliwa produkcja jednostkowa wynosi 40 kwintali na ha specjalistycznej uprawy.

4.6. Związek:

Wymogi orzecha Giffoni dotyczą środowiska oraz czynników naturalnych i ludzkich w strefie produkcji. Orzech Giffoni uprawiany jest zwłaszcza w biotopie lokalnym, który sprzyja właściwościom rośliny wraz z czynnikami klimatycznymi właściwymi dla ograniczonego obszaru znajdującego się w regionie Kampania, gdzie panują optymalne warunki dla uprawy tego orzecha. Odmiana "Tonda di giffoni" odnajduje w tej strefie odpowiedni dla siebie klimat, jako że gleba pochodzenia wulkanicznego gwarantuje najlepsze warunki zachowania żyzności.

4.7. Organ kontrolny:

Nazwa: IS.ME.CERT

Adres: Via G. Porzio, Centro direzionale Isola G/1 Scala C

I-80143 Napoli

Tel.: (39-081) 787 97 89

Faks: (39-081) 604 01 76

E-mail: -

4.8. Etykietowanie:

Orzechy Giffoni w łupinie należy wprowadzać do obrotu w torebkach, a bez łupiny - w torebkach lub puszkach.

We wszystkich przypadkach na opakowaniu należy umieścić napisy "Nocciola di Giffoni", "Chronione Oznaczenie Geograficzne" oraz odpowiedni znak graficzny.

4.9. Krajowe wymogi ustawodawcze:

-

______

(1) Komisja Europejska, Dyrekcja Generalna ds. Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, Polityka Jakości Produktów Rolnych, B-1049 Bruksela.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.