Decyzja 2008/36/WE zatwierdzająca wprowadzenie do obrotu napojów ryżowych z dodatkiem fitosteroli/fitostanoli jako nowego rodzaju żywności zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2008.8.15

Akt indywidualny
Wersja od: 11 stycznia 2008 r.

DECYZJA KOMISJI
z dnia 10 stycznia 2008 r.
zatwierdzająca wprowadzenie do obrotu napojów ryżowych z dodatkiem fitosteroli/fitostanoli jako nowego rodzaju żywności zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady

(notyfikowana jako dokument nr C(2008) 6)

(Jedynie teksty w językach fińskim i szwedzkim są autentyczne)

(2008/36/WE)

(Dz.U.UE L z dnia 11 stycznia 2008 r.)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 stycznia 1997 r. dotyczące nowej żywności i nowych składników żywności(1), w szczególności jego art. 7,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W dniu 12 października 2004 r. przedsiębiorstwo Teriaka Ltd Paulig Group skierowało wniosek do właściwych władz Finlandii o wprowadzenie na rynek napojów ryżowych z dodatkiem fitosteroli jako nowej żywności lub nowych składników żywności.

(2) W dniu 12 stycznia 2005 r. właściwy organ ds. oceny żywności w Finlandii wydał sprawozdanie ze wstępnej oceny. W sprawozdaniu tym stwierdzono, że spożycie napojów ryżowych z dodatkiem fitosteroli nie stwarza zagrożenia dla ludzi.

(3) Dnia 31 stycznia 2005 r. Komisja przekazała sprawozdanie dotyczące wstępnej oceny wszystkim państwom członkowskim.

(4) Przed upływem okresu sześćdziesięciu dni, o którym mowa w art. 6 ust. 4 rozporządzenia (WE) nr 258/97, zgłoszone zostały uzasadnione sprzeciwy wobec wprowadzania na rynek danego produktu zgodnie z przepisami wspomnianego artykułu.

(5) W związku z tym w dniu 28 października 2005 r. skonsultowano się z Europejskim Urzędem ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA).

(6) W dniu 15 lutego 2006 r. EFSA przyjął "Opinię panelu naukowego ds. produktów dietetycznych, żywienia i alergii, wydaną na wniosek Komisji, dotyczącą napojów ryżowych z dodatkiem fitosteroli jako nowej żywności".

(7) W opinii tej panel stwierdził, że nie ma żadnych powodów, aby sądzić, iż wprowadzenie napojów ryżowych z dodatkiem fitosteroli/fitostanoli zwiększy ryzyko nadmiernego spożycia fitosteroli.

(8) Na podstawie oceny naukowej ustalono, że napoje ryżowe z dodatkiem fitosteroli/fitostanoli odpowiadają kryteriom określonym w art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 258/97.

(9) Rozporządzenie Komisji (WE) nr 608/2004 z dnia 31 marca 2004 r. dotyczące etykietowania żywności oraz składników żywności z dodatkiem fitosteroli, estrów fitosteroli, fitostanoli i/lub estrów fitostanoli(2) zapewnia konsumentowi konieczne informacje, których znajomość umożliwia zapobieganie nadmiernemu spożyciu dodatkowych fitosteroli.

(10) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł  1

Napoje ryżowe z dodatkiem fitosteroli/fitostanoli określonych w załączniku mogą zostać wprowadzone do obrotu we Wspólnocie jako nowa żywność.

Artykuł  2
1.
Prezentacja napojów ryżowych wymienionych w art. 1 powinna umożliwiać podzielenie ich w łatwy sposób na porcje zawierające maksymalnie 3 g dodatku fitosteroli/fitostanoli (w przypadku jednej porcji na dzień) lub maksymalnie 1 g (w przypadku trzech porcji na dzień).
2.
Ilość fitosteroli/fitostanoli dodana do pojemnika z napojami ryżowymi nie powinna przekroczyć 3 g.
Artykuł  3

Niniejsza decyzja skierowana jest do Teriaka Ltd, Siirakuja 3, 01490 Vantaa, Finlandia.

Sporządzono w Brukseli, dnia 10 stycznia 2008 r.

W imieniu Komisji
Markos KYPRIANOU
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 43 z 14.2.1997, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1882/2003 (Dz.U. L 284 z 31.10.2003, str. 1).

(2) Dz.U. L 97 z 1.4.2004, str. 44.

ZAŁĄCZNIK

Specyfikacja dotycząca fitosteroli i fitostanoli dodawanych do napojów ryżowych

Definicja

Fitosterole i fitostanole to sterole i stanole pochodzące z wyciągów roślin. Mogą one występować w formie wolnych steroli i stanoli lub w postaci zestryfikowanej przez spożywcze kwasy tłuszczowe.

Skład (z GC-FID lub podobna metoda):

< 80 % β-sitosterolu

< 15 % β-sitostanolu

< 40 % kampesterolu

< 5 % kampestanolu

< 30 % stigmasterolu

< 3 % brasikasterolu

< 3 % innych steroli/stanoli

Stopień skażenia/czystości (GC-FID lub podobna metoda)

Fitosterole i fitostanole będące wyciągiem ze źródeł innych niż olej roślinny stosowany do celów spożywczych muszą być wolne od substancji zanieczyszczających, wskazany jest stopień czystości przekraczający 99 %.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.