Rozporządzenie 392/2008 zatwierdzające nieznaczne zmiany specyfikacji nazwy zarejestrowanej w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych (Ternasco de Aragón (ChOG))

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2008.117.16

Akt obowiązujący
Wersja od: 1 maja 2008 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 392/2008
z dnia 30 kwietnia 2008 r.
zatwierdzające nieznaczne zmiany specyfikacji nazwy zarejestrowanej w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych (Ternasco de Aragón (ChOG))

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 510/2006 z dnia 20 marca 2006 r. w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych(1), w szczególności jego art. 9 ust. 2 zdanie drugie,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Zgodnie z art. 9 ust. 1 akapit pierwszy i art. 17 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 510/2006 Komisja przeanalizowała wniosek Hiszpanii w sprawie zatwierdzenia zmian elementów specyfikacji chronionego oznaczenia geograficznego "Ternasco de Aragón" zarejestrowanego rozporządzeniem Komisji (WE) nr 1107/96(2).

(2) Wniosek ma na celu zmianę specyfikacji w zakresie opisu produktu poprzez zwiększenie wagi tuszy "Ternasco de Aragón", mieszczącej się od tej pory w przedziale między 8 a 12,5 kg zamiast między 8,5 a 11,5 kg. Zapis dotyczący wagi żywej podczas uboju został również usunięty, ponieważ jest to cecha jakościowa dublująca się ze środkiem kontroli dotyczącym wagi tuszy.

(3) Komisja przeanalizowała przedmiotową zmianę i stwierdziła, że jest ona uzasadniona. W związku z tym, że jest to zmiana nieznaczna w rozumieniu art. 9 rozporządzenia (WE) nr 510/2006, Komisja może ją zatwierdzić bez odwoływania się do procedury określonej w art. 5, 6 i 7 wspomnianego rozporządzenia,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W specyfikacji chronionego oznaczenia geograficznego "Ternasco de Aragón" wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem I do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Pełne zestawienie, zawierające główne elementy specyfikacji, znajduje się w załączniku II do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 30 kwietnia 2008 r.

W imieniu Komisji
Mariann FISCHER BOEL
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 93 z 31.3.2006, s. 12. Rozporządzenie zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1791/2006 (Dz.U. L 363 z 20.12.2006, s. 1.)

(2) Dz.U. L 148 z 21.6.1996, s. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1486/2007 (Dz.U. L 330 z 15.12.2007, s. 15).

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  I

W specyfikacji chronionego oznaczenia geograficznego "Ternasco de Aragón" (Hiszpania) zatwierdza się następujące zmiany:

Opis produktu

Zapis dotyczący wagi żywej podczas uboju wynoszącej od 18 do 24 kg zostaje usunięty, ponieważ jest to cecha jakościowa dublująca się ze środkiem kontrolowanym za pomocą wagi tuszy, przy czym ta druga wartość jest bardziej precyzyjna i obiektywna.

Przedział, w którym mieści się waga tuszy "Ternasco de Aragón", ulega zwiększeniu, wynosząc od tej pory od 8 do 12,5 kg. Jakość tuszy i mięsa objętych ChOG jest zachowana, co stwierdzono na podstawie badań i testów przeprowadzonych w tym zakresie.

ZAŁĄCZNIK  II

STRESZCZENIE

ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 510/2006

"TERNASCO DE ARAGÓN"

Nr WE: ES/PGI/117/0096/19.10.2005

ChNP () ChOG (X)

Niniejsze streszczenie zawiera główne elementy specyfikacji produktu i jest przeznaczone do celów informacyjnych.

1. Właściwy organ państwa członkowskiego

Nazwa: Subdirección General de Calidad y Promoción Agroalimentaria - Dirección General de Industria Agroalimentaria y Alimentación - Secretaría General de Agricultura y Alimentación del Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación

Adres: C/ Paseo Infanta Isabel no 1

Telefon: 91.347 53 97

Faks: 91.347 54 10

E-mail: sgcaproagro@mapya.es

2. Grupa składająca wniosek

Nazwa: Conseil régulateur de l'IGP "Ternasco de Aragón"

Adres: Ctra. Cogullada, s/n, Mercazaragoza - Edificio Centrorigen - 50014 ZARAGOZA

Telefon: 976 470813

Faks: 976 464813

E-mail: info@ternascodearagon.es

Skład: producenci/przetwórcy (X) inni ()

3. Rodzaj produktu

Klasa 1.1 - Mięso

4. Specyfikacja produktu (podsumowanie wymogów określonych w art. 4 ust. 2)

4.1. Nazwa produktu

"Ternasco de Aragón"

4.2. Opis produktu

Jagnięcina pochodząca ze zwierząt ras: rasa Aragonesa, ojinegra de Teruel i roya Bilbilitana. "Ternasco de Aragón" musi pochodzić z jagniąt dowolnej płci (niewykastrowane samce i samice), w wieku ubojowym między 70 a 90 dni. Waga tuszy wynosi od 8 do 12,5 kg. Tłuszcz jędrny i biały, przekrój prosty, lekko wypukły, z zaokrąglonymi brzegami. Mięso delikatne, soczyste, o delikatnej strukturze, bladoróżowe.

4.3. Obszar geograficzny

Autonomiczna Wspólnota Aragonii

4.4. Dowód pochodzenia

Mięso objęte ChOG pochodzi z gospodarstw hodowlanych znajdujących się w obszarze produkcji i zarejestrowanych przez radę regulacyjną. Hodowla, ubój, rozbiór i pakowanie są kontrolowane przez radę regulacyjną. Mięso zostaje wprowadzone na rynek ze świadectwem gwarancji zatwierdzonym przez radę regulacyjną.

4.5. Metoda produkcji

Bydło wywodzi się z ras Rasa Aragonesa, Ojinegra de Teruel i Roya Bilbilitana. Ubój, odarcie ze skóry i wypatroszenie dokonywane są według metod zgodnych z prawem. Tusze poddawane są chłodzeniu w powietrzu, aż wnętrze masy mięśniowej osiągnie temperaturą właściwą do dojrzewania i transportu. Tusze są przechowywane w temperaturze od 3 do 4 °C poniżej 24 godzin i w temperaturze od 1 do 3 °C w dłuższych okresach. Maksymalny czas przechowywania nie przekracza 6 dni.

4.6. Związek z obszarem geograficznym

Warunki klimatu kontynentalnego panujące w przedmiotowym obszarze o ubogiej roślinności (niewielkie opady, silne wiatry i duże różnice temperatur) sprzyjają hodowli trzech ras lokalnych, których główną cechą charakterystyczną jest szybka dojrzałość. Ponieważ jagnięta osiągają optymalny stopień utuczenia w bardzo młodym wieku, ich mięso jest wyśmienite, cenione za wysoką jakość.

4.7. Organ kontrolny

Nazwa: Conseil régulateur de l'IGP "Ternasco de Aragón"

Adres:: Cogullada, s/n, Mercazaragoza - Edificio Centrorigen - 50014 ZARAGOZA

Telefon: 976 470813

Faks: 976 464813

E-mail: info@ternascodearagon.es

Rada regulacyjna chronionego oznaczenia geograficznego "Ternasco de Aragon" spełnia normę EN-45011.

4.8. Etykietowanie

Etykiety są obowiązkowo zaopatrzone w zapis "Ternasco de Aragón". Etykiety i stemple są dopuszczane, numerowane i wydawane przez radę regulacyjną.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.