Rozporządzenie wykonawcze 723/2014 zatwierdzające nieznaczną zmianę specyfikacji nazwy zarejestrowanej w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych [Nieheimer Käse (ChOG)]

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2014.192.36

Akt obowiązujący
Wersja od: 1 lipca 2014 r.

ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) NR 723/2014
z dnia 23 czerwca 2014 r.
zatwierdzające nieznaczną zmianę specyfikacji nazwy zarejestrowanej w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych [Nieheimer Käse (ChOG)]

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 z dnia 21 listopada 2012 r. w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych 1 , w szczególności jego art. 53 ust. 2 akapit drugi,

a także mając na uwadze, co następuje,

(1) Zgodnie z art. 53 ust. 1 akapit pierwszy rozporządzenia (UE) nr 1151/2012 Komisja rozpatrzyła wniosek Niemiec o zatwierdzenie zmiany specyfikacji chronionego oznaczenia geograficznego "Nieheimer Käse", zarejestrowanego na podstawie rozporządzenia Komisji (UE) nr 414/2010 2 .

(2) Celem wniosku jest zmiana specyfikacji poprzez doprecyzowanie zawartości kminku, który stanowi prosty, nieobowiązkowy składnik produktu.

(3) Komisja przeanalizowała przedmiotową zmianę i stwierdziła, że jest ona uzasadniona. W związku z tym, że jest to zmiana nieznaczna w rozumieniu art. 53 ust. 2 akapit trzeci rozporządzenia (UE) nr 1151/2012, Komisja może ją zatwierdzić bez odwoływania się do procedury określonej w art. 50-52 wymienionego rozporządzenia,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W specyfikacji chronionego oznaczenia geograficznego "Nieheimer Käse" wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 23 czerwca 2014 r.

W imieniu Komisji,
za Przewodniczącego,
Dacian CIOLOȘ
Członek Komisji

ZAŁĄCZNIK

W specyfikacji chronionego oznaczenia geograficznego "Nieheimer Käse" zatwierdza się następującą zmianę:

Metoda produkcji:

W zdaniu "Do masy dodaje się wówczas sól kuchenną (2,5-3,5 %) oraz ewentualnie kminek (0,01-0,03). Następnie całość jest mieszana, aż do uzyskania jednolitej konsystencji." należy zmienić tekst w nawiasie "(0,01-0,03)" po słowie "kminek" na tekst "(0,1-0,3 %)".

Uzasadnienie:

Wnioskujący, którym jest stowarzyszenie producentów przedmiotowego produktu, twierdzi, że podczas 65 lat produkcji sera "Nieheimer Käse" dodatek kminku wynosił zawsze 0,1-0,3 %.

Informacja na ten temat, znajdująca się w streszczeniu opublikowanym w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej ("0,01-0,03") wynika z błędu redakcyjnego. Znak %, którego brakowało, został dodany w Deutsches Markenblatt z 23.9.2005 r. Dodanie dodatkowych zer po przecinku spowodowałoby, że dodatek kminku (który wynosiłby zaledwie od jednego do trzech setnych całkowitej masy) nie byłby w ogóle wyczuwalny w produkcie.

1 Dz.U. L 343 z 14.12.2012, s. 1.
2 Dz.U. L 119 z 13.5.2010, s. 3.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.