Decyzja 2011/95/UE zatwierdzająca metodę klasyfikacji tusz wieprzowych w Wielkim Księstwie Luksemburga

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2011.38.40

Akt indywidualny
Wersja od: 12 lutego 2011 r.

DECYZJA KOMISJI
z dnia 11 lutego 2011 r.
zatwierdzająca metodę klasyfikacji tusz wieprzowych w Wielkim Księstwie Luksemburga

(notyfikowana jako dokument nr C(2011) 750)

(Jedynie tekst w języku francuskim jest autentyczny)

(2011/95/UE)

(Dz.U.UE L z dnia 12 lutego 2011 r.)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 1234/2007 z dnia 22 października 2007 r. ustanawiające wspólną organizację rynków rolnych oraz przepisy szczegółowe dotyczące niektórych produktów rolnych ("rozporządzenie o jednolitej wspólnej organizacji rynku")(1), w szczególności jego art. 43 lit. m) w związku z jego art. 4,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Zgodnie z pkt B.IV ppkt 1 załącznika V do rozporządzenia (WE) nr 1234/2007 klasyfikacja tusz wieprzowych ma być dokonywana poprzez ocenianie zawartości chudego mięsa za pomocą metod klasyfikowania zatwierdzonych przez Komisję, które to metody mogą być wyłącznie statystycznie udowodnionymi metodami szacowania opartymi na pomiarze fizycznym jednej lub kilku części anatomicznych tuszy wieprzowej. Zatwierdzenie metod klasyfikacji zależy od zgodności z maksymalną tolerancją błędu statystycznego przy dokonywaniu oceny. Tolerancję tę określono w art. 23 ust. 3 rozporządzenia Komisji (WE) nr 1249/2008 z dnia 10 grudnia 2008 r. ustanawiającego szczegółowe zasady wdrożenia wspólnotowych skal klasyfikacji tusz wołowych, wieprzowych i baranich oraz raportowania ich cen(2).

(2) Zdaniem Wielkiego Księstwa Luksemburga aktualizacja krajowego wzoru jest absolutnie konieczna, aby uwzględnić postęp, którego dokonano w hodowli przez ostatnie 20 lat. Ostatnia aktualizacja równania stosowanego do szacowania procentowej zawartości chudego mięsa przy pomocy instrumentu używanego do klasyfikacji (HGP-2) miała miejsce w 1989 roku i została zatwierdzona decyzją Komisji 89/51/EWG(3).

(3) W związku z powyższym Wielkie Księstwo Luksemburga zwróciło się do Komisji z wnioskiem o zatwierdzenie jednolitej metody klasyfikacji tusz wieprzowych na jego terytorium i przedstawiło w protokole przewidzianym w art. 23 ust. 4 rozporządzenia (WE) nr 1249/2008 szczegółowy opis próbnego rozbioru, podając podstawy, na których wspomniana metoda jest oparta, wyniki próbnego rozbioru oraz równanie stosowane do szacowania procentowej zawartości chudego mięsa.

(4) Analiza tego wniosku wykazała, że warunki dla zatwierdzenia tej metody klasyfikacji zostały spełnione. Niniejsza metoda klasyfikacji tusz wieprzowych w Wielkim Księstwie Luksemburga powinna zatem zostać zatwierdzona.

(5) Żadna modyfikacja przyrządów lub metod klasyfikacji nie może być zatwierdzona inaczej niż na mocy nowej decyzji Komisji przyjętej w świetle zdobytych doświadczeń. Z tego powodu niniejsze zatwierdzenie może zostać wycofane.

(6) Należy zatem uchylić decyzję 89/51/EWG. Ze względu na warunki techniczne w trakcie wprowadzania nowych urządzeń oraz nowego równania, metodę klasyfikacji tusz wieprzowych zatwierdzoną decyzją 89/51/EWG należy stosować do dnia 28 lutego 2011 r.

(7) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Wspólnej Organizacji Rynków Rolnych,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł  1

Zgodnie z pkt B.IV ppkt 1 załącznika V do rozporządzenia (WE) nr 1234/2007 niniejszym zatwierdza się następującą metodę klasyfikacji tusz wieprzowych w Wielkim Księstwie Luksemburga: przyrząd określany jako "Hennessy Grading Probe (HGP 4)" oraz związana z nim metoda oceny, której szczegóły podano w załączniku.

Artykuł  2

Nie zezwala się na modyfikacje przyrządu lub metody oceny.

Artykuł  3

Uchyla się decyzję 89/51/EWG.

Wielkie Księstwo Luksemburga może stosować metodę klasyfikacji tusz wieprzowych, zatwierdzoną decyzją 89/51/EWG, do dnia 28 lutego 2011 r.

Artykuł  4

Niniejsza decyzja skierowana jest do Wielkiego Księstwa Luksemburga.

Sporządzono w Brukseli dnia 11 lutego 2011 r.

W imieniu Komisji
Dacian CIOLOȘ
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 299 z 16.11.2007, s. 1.

(2) Dz.U. L 337 z 16.12.2008, s. 3.

(3) Dz.U. L 20 z 25.1.1989, s. 31.

ZAŁĄCZNIK 

Metoda klasyfikacji tusz wieprzowych w Wielkim Księstwie Luksemburga

1. Klasyfikację tusz wieprzowych przeprowadza się za pomocą przyrządu określanego jako "Hennessy Grading Probe (HGP 4)".

2. Przyrząd jest wyposażony w sondę o średnicy 5,95 milimetrów (6,3 milimetrów ma ostrze na czubku sondy) zawierającą fotodiodę (Siemens LED typu LYU 260-EO) i fotodetektor typu Silonex SLCD-61N1 oraz posiadającą odcinek pomiarowy pomiędzy 0 i 120 milimetrów. Wyniki pomiarów przelicza się na przybliżoną zawartość chudego mięsa za pomocą samego HGP 4 lub przy użyciu podłączonego do niego komputera.

3. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

LMP = 62,49268 - 0,94725F + 0,16604M

4. gdzie:

LMP = szacunkowa zawartość chudego mięsa w tuszy (w procentach),

F = grubość słoniny (włącznie ze skórą) w milimetrach zmierzona 7 centymetrów od linii środkowej przepołowionej tuszy pomiędzy drugim i trzecim żebrem od dołu,

M = grubość mięśnia grzbietu w milimetrach, mierzona w tym samym czasie i w tym samym miejscu co F.

Niniejszy wzór dotyczy tusz o masie pomiędzy 50 a 120 kilogramów.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.