Decyzja wykonawcza 2018/354 zatwierdzająca metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Irlandii

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2018.68.8

Akt indywidualny
Wersja od: 12 marca 2018 r.

DECYZJA WYKONAWCZA KOMISJI (UE) 2018/354
z dnia 8 marca 2018 r.
zatwierdzająca metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Irlandii

(Jedynie tekst w języku angielskim jest autentyczny)

(Dz.U.UE L z dnia 12 marca 2018 r.)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiające wspólną organizację rynków produktów rolnych oraz uchylające rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007 1 , w szczególności jego art. 20 lit. p),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W sekcji B.IV pkt 1 załącznika IV do rozporządzenia (UE) nr 1308/2013 przewiduje się, że klasyfikacja tusz wieprzowych ma być dokonywana poprzez ocenianie zawartości chudego mięsa za pomocą metod klasyfikowania zatwierdzonych przez Komisję, a zatwierdzać można jedynie statystycznie udowodnione metody szacowania oparte na pomiarach fizycznych jednej lub kilku części anatomicznych tuszy wieprzowej. Zatwierdzenie metod klasyfikacji powinno zależeć od zgodności z maksymalną tolerancją błędu statystycznego przy dokonywaniu oceny. Tolerancję tę określono w art. 23 ust. 3 rozporządzenia Komisji (WE) nr 1249/2008 2 .

(2) Decyzją Komisji 1987/293/WE 3  zatwierdzono stosowanie w Irlandii dwóch metod klasyfikacji tusz wieprzowych.

(3) Irlandia wystąpiła do Komisji o usunięcie metody "Fat-O-Meat'er (FOM)" z wykazu zatwierdzonych metod klasyfikacji tusz wieprzowych w Irlandii, ponieważ metoda ta nie jest już stosowana, oraz o zatwierdzenie trzech nowych metod klasyfikacji tusz wieprzowych na jej terytorium, a także o aktualizację wzoru w odniesieniu do przyrządu "Hennessy Grading Probe 2 (HGP 2)".

(4) Irlandia przedstawiła w protokole przewidzianym w art. 23 ust. 4 rozporządzenia (WE) nr 1249/2008 szczegółowy opis próbnego rozbioru, podając podstawy tych nowych metod, wyniki próbnego rozbioru oraz wzory stosowane do szacowania procentowej zawartości chudego mięsa.

(5) Analiza wniosku wykazała, że warunki zatwierdzenia nowych metod klasyfikacji oraz aktualizacji wzoru zostały spełnione. Należy zatem zezwolić na stosowanie przedmiotowych metod klasyfikacji w Irlandii.

(6) Ze względu na przejrzystość i pewność prawa należy przyjąć nową decyzję. Należy zatem uchylić decyzję 1987/293/WE.

(7) Nie należy zezwalać na zmiany urządzeń lub metod klasyfikacji, chyba że zostaną one wyraźnie zatwierdzone decyzją wykonawczą Komisji.

(8) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Komitetu ds. Wspólnej Organizacji Rynków Rolnych,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł  1

Zgodnie z sekcją B.IV pkt 1 załącznika IV do rozporządzenia (UE) nr 1308/2013 niniejszym zatwierdza się stosowanie następujących metod klasyfikacji tusz wieprzowych w Irlandii:

a)
przyrząd "Hennessy Grading Probe 2 (HGP 2)" oraz związane z nim metody oceny, których szczegółowy opis podano w części I załącznika;
b)
przyrząd "Hennessy Grading Probe 7 (HGP 7)" oraz związane z nim metody oceny, których szczegółowy opis podano w części II załącznika;
c)
przyrząd "Fat-O-Meat'er II (FOM II)" oraz związane z nim metody oceny, których szczegółowy opis podano w części III załącznika;
d)
przyrząd "AutoFom III" oraz związane z nim metody oceny, których szczegółowy opis podano w części IV załącznika.
Artykuł  2

Nie zezwala się na zmiany zatwierdzonych przyrządów lub metod klasyfikacji, chyba że zmiany te zostaną wyraźnie zatwierdzone decyzją wykonawczą Komisji.

Artykuł  3

Decyzja 1987/293/WE traci moc.

Artykuł  4

Niniejsza decyzja skierowana jest do Irlandii.

Sporządzono w Brukseli dnia 8 marca 2018 r.
W imieniu Komisji
Phil HOGAN
Członek Komisji

ZAŁĄCZNIK

METODY KLASYFIKACJI TUSZ WIEPRZOWYCH W IRLANDII

CZĘŚĆ  I

Hennessy Grading Probe 2 (HGP 2)

1.
Zasady przewidziane w niniejszej części stosuje się, gdy klasyfikacja tusz wieprzowych prowadzona jest przy pomocy urządzenia znanego pod nazwą "Hennessy Grading Probe 2 (HGP 2)".
2.
Przyrząd jest wyposażony w sondę o średnicy 5,95 milimetra (6,3 milimetra przy ostrzu na czubku sondy) zawierającą fotodiodę (Siemens LED typu LYU 260-EO i fotodetektor typu 58 MR), a jego odcinek pomiarowy wynosi od 0 do 120 milimetrów.
3.
Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

LMPHGP 2 = 62,89706 - 0,69952 FHGP 2 + 0,09096 MHGP 2

gdzie:

LMPHGP 2 = szacunkowa zawartość (w procentach) chudego mięsa w tuszy;

FHGP 2 = grubość słoniny grzbietowej (włącznie ze skórą) w milimetrach, zmierzona 6 centymetrów od linii

środkowej przepołowionej tuszy pomiędzy trzecim i czwartym żebrem od dołu;

MHGP 2 = grubość mięśnia w milimetrach, zmierzona w tym samym czasie i w tym samym miejscu co FHGP 2.

4.
Niniejszy wzór stosuje się do tusz o masie od 60 do 125 kilogramów (masa tuszy ciepłej).

CZĘŚĆ  II

Hennessy Grading Probe 7 (HGP 7)

1.
Zasady przewidziane w niniejszej części stosuje się, gdy klasyfikacja tusz wieprzowych prowadzona jest przy pomocy urządzenia znanego pod nazwą "Hennessy Grading Probe 7 (HGP 7)".
2.
Przyrząd jest wyposażony w sondę o średnicy 5,95 milimetra (6,3 milimetra przy ostrzu na czubku sondy) zawierającą fotodiodę (Siemens LED typu LYU 260-EO i fotodetektor typu 58 MR), a jego odcinek pomiarowy wynosi od 0 do 120 milimetrów.
3.
Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

LMPHGP 7 = 63,72237 - 0,75369 FHGP 7 + 0,09205 MHGP 7

gdzie:

LMPHGP 7 = szacunkowa zawartość (w procentach) chudego mięsa w tuszy;

FHGP 7 = grubość słoniny grzbietowej (włącznie ze skórą) w milimetrach, zmierzona 6 centymetrów od linii

środkowej przepołowionej tuszy pomiędzy trzecim i czwartym żebrem od dołu;

MHGP 7 = grubość mięśnia w milimetrach, zmierzona w tym samym czasie i w tym samym miejscu co FHGP 7.

4.
Niniejszy wzór stosuje się do tusz o masie od 60 do 125 kilogramów (masa tuszy ciepłej).

CZĘŚĆ  III

Fat-O-Meat'er II (FOM II)

1.
Zasady przewidziane w niniejszej części stosuje się w przypadku, gdy klasyfikacja tusz wieprzowych prowadzona jest przy pomocy przyrządu znanego pod nazwą "Fat-O-Meat'er II (FOM II)".
2.
FOM II składa się z optycznej sondy z nożem, urządzenia do pomiaru głębokości o odcinku pomiarowym wynoszącym od 0 do 125 milimetrów oraz panelu do gromadzenia i analizy danych. Przyrząd FOM II sam przelicza wyniki pomiarów na przybliżoną procentową zawartość chudego mięsa.
3.
Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

LMPFOMII = 61,89462 - 0,73771 FFOMII + 0,10897 MFOMII

gdzie:

LMPFOMII = szacunkowa zawartość (w procentach) chudego mięsa w tuszy;

FFOMII = grubość słoniny grzbietowej (włącznie ze skórą) w milimetrach, zmierzona 6 centymetrów od linii

środkowej przepołowionej tuszy pomiędzy trzecim i czwartym żebrem od dołu;

MFOMII = grubość mięśnia w milimetrach, zmierzona w tym samym czasie i w tym samym miejscu co FFOMII.

4.
Niniejszy wzór stosuje się do tusz o masie od 60 do 125 kilogramów (masa tuszy ciepłej).

CZĘŚĆ  IV

AutoFom III

1.
Zasady przewidziane w niniejszej części stosuje się w przypadku, gdy klasyfikacja tusz wieprzowych prowadzona jest przy pomocy urządzenia znanego pod nazwą "AutoFom III".
2.
Przyrząd ten jest wyposażony w szesnaście przetworników ultradźwiękowych o częstotliwości 2 MHz (Frontmatec Smørum A/S), a odcinek pomiarowy między przetwornikami wynosi 25 mm. Dane ultradźwiękowe obejmują pomiary grubości słoniny grzbietowej, grubości mięśnia i związanych z nimi parametrów. Wyniki pomiarów przeliczane są za pomocą komputera na szacunkową zawartość chudego mięsa wyrażoną w procentach.
3.
Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

LMPAF3 = 66,63699 - 1,06859 R2P9 - 0,78459 R2P10 + 0,06723 R3P5 gdzie:

LMPAF3 = szacunkowa zawartość (w procentach) chudego mięsa w tuszy;

R2P9 = grubość skóry w miejscu minimalnej grubości okrywy tłuszczowej w milimetrach, gdzie minimalna

grubość okrywy tłuszczowej oznacza minimalną warstwę okrywy tłuszczowej po odjęciu wartości odpowiadającej warstwie skóry;

R2P10 = minimalna grubość tłuszczu w przekroju poprzecznym w milimetrach;

R3P5 = maksymalna wartość pomiaru grubości warstwy mięsa równa maksymalnej wartości pomiaru na wysokości żeber pomniejszona o minimalną wartość pomiaru grubości okrywy tłuszczowej w przeliczeniu na milimetry.

4.
Niniejszy wzór stosuje się do tusz o masie od 60 do 125 kilogramów (masa tuszy ciepłej).
1 Dz.U. L 347 z 20.12.2013, s. 671.
2 Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1249/2008 z dnia 10 grudnia 2008 r. ustanawiające szczegółowe zasady wdrożenia wspólnotowych skal klasyfikacji tusz wołowych, wieprzowych i baranich oraz raportowania ich cen (Dz.U. L 337 z 16.12.2008, s. 3).
3 Decyzja Komisji 1987/293/WE z dnia 18 maja 1987 r. zatwierdzająca metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Irlandii (Dz.U. L 146 z 6.6.1987, s. 66).

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.