Decyzja wykonawcza 2016/170 zatwierdzająca metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Finlandii

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2016.32.163

Akt indywidualny
Wersja od: 9 lutego 2016 r.

DECYZJA WYKONAWCZA KOMISJI (UE) 2016/170
z dnia 5 lutego 2016 r.
zatwierdzająca metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Finlandii

(notyfikowana jako dokument nr C(2016) 658)

(Jedynie teksty w językach fińskim i szwedzkim są autentyczne)

(Dz.U.UE L z dnia 9 lutego 2016 r.)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiające wspólną organizację rynków produktów rolnych oraz uchylające rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007 1 , w szczególności jego art. 20 lit. p),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W sekcji B.IV pkt 1 załącznika IV do rozporządzenia (UE) nr 1308/2013 przewiduje się, że klasyfikacja tusz wieprzowych ma być dokonywana poprzez ocenianie zawartości chudego mięsa za pomocą metod klasyfikowania zatwierdzonych przez Komisję, a zatwierdzać można jedynie statystycznie udowodnione metody szacowania oparte na pomiarach fizycznych jednej lub kilku części anatomicznych tuszy wieprzowej. Zatwierdzenie metod klasyfikacji powinno zależeć od zgodności z maksymalną tolerancją błędu statystycznego przy dokonywaniu oceny. Tolerancję tę określono w art. 23 ust. 3 rozporządzenia Komisji (WE) nr 1249/2008 2 .

(2) Decyzją Komisji 96/550/WE 3 w Finlandii zatwierdzono stosowanie trzech metod klasyfikacji tusz wieprzowych.

(3) Finlandia zwróciła się do Komisji o zgodę na zastąpienie wzoru wykorzystywanego do oceny zawartości chudego mięsa w metodzie "Hennessy Grading Probe 4 (HGP4)" oraz o zatwierdzenie jednej nowej metody "AutoFOM III", która ma zastąpić metodę "Autofom" stosowaną obecnie do klasyfikacji tusz wieprzowych na jej terytorium. Finlandia przedstawiła w protokole przewidzianym w art. 23 ust. 4 rozporządzenia (WE) nr 1249/2008 szczegółowy opis próbnego rozbioru, podając podstawy, na których oparto nowy wzór, wyniki próbnego rozbioru oraz równania stosowane do szacowania procentowej zawartości chudego mięsa. Finlandia zwróciła się również do Komisji o nieuwzględnianie metody "Intrascope/Optical probe" w niniejszej decyzji, jako że metoda ta nie jest już stosowana.

(4) Analiza wniosku wykazała, że warunki zatwierdzenia nowego wzoru i nowej metod klasyfikacji zostały spełnione. Należy zatem zezwolić na stosowanie wzoru i metod klasyfikacji w Finlandii.

(5) Nie należy zezwalać na zmiany urządzeń lub metod klasyfikacji, chyba że zostaną one wyraźnie zatwierdzone decyzją wykonawczą Komisji.

(6) Ze względu na przejrzystość i pewność prawa należy przyjąć nową decyzję. Należy zatem uchylić decyzję 96/550/WE.

(7) W związku z technicznymi okolicznościami wdrażania nowych metod i nowego wzoru metody klasyfikacji tusz wieprzowych zatwierdzone na podstawie niniejszej decyzji powinny obowiązywać od dnia 1 lutego 2016 r.

(8) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Komitetu ds. Wspólnej Organizacji Rynków Rolnych,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł  1

Na podstawie sekcji B.IV pkt 1 załącznika IV do rozporządzenia (UE) nr 1308/2013 niniejszym zatwierdza się stosowanie następujących metod klasyfikacji tusz wieprzowych w Finlandii:

a)
przyrząd "Hennessy Grading Probe 4 (HGP4)" oraz związane z nim metody oceny, których szczegółowy opis podano w części I załącznika;
b)
przyrząd "AutoFOM III" oraz związane z nim metody oceny, których szczegółowy opis podano w części II załącznika.
Artykuł  2

Nie zezwala się na zmiany zatwierdzonych przyrządów lub metod klasyfikacji, chyba że zmiany te zostaną wyraźnie zatwierdzone decyzją Komisji.

Artykuł  3

Decyzja 96/550/WE traci moc.

Artykuł  4

Niniejszą decyzję stosuje się od dnia 1 lutego 2016 r.

Artykuł  5

Niniejsza decyzja skierowana jest do Republiki Finlandii.

Sporządzono w Brukseli dnia 5 lutego 2016 r.

W imieniu Komisji

Phil HOGAN

Członek Komisji

ZAŁĄCZNIK

METODY KLASYFIKACJI TUSZ WIEPRZOWYCH W FINLANDII

CZĘŚĆ  I

Hennessy Grading Probe 4 (HGP4)

1. Zasady określone w niniejszej części stosuje się w przypadku, gdy klasyfikacji tusz wieprzowych dokonuje się za pomocą przyrządu o nazwie "Hennessy Grading Probe 4" (HGP4).

2. Przyrząd "Hennessy Grading Probe" jest wyposażony w sondę o średnicy 5,95 milimetrów wraz z przylegającym ostrzem o średnicy 6,3 mm, zawierającą fotodiodę (Siemens LED typu LYU 260-EO i fotodetektor typu 58 MR) oraz posiadającą odległość operacyjną między 0 a 120 mm.

3. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

Y = 67,091 - 0,566 × S1 - 0,381 × S2 + 0,078 × M

gdzie:

S1: grubość słoniny (włącznie ze skórą) w mm, zmierzona 8 centymetrów od linii środkowej tuszy za ostatnim żebrem (między 14. żebrem a pierwszym kręgiem lędźwiowym),

S2: grubość słoniny (włącznie ze skórą) w milimetrach, zmierzona 6 centymetrów od linii środkowej tuszy pomiędzy trzecim a czwartym żebrem,

M: grubość mięśnia w milimetrach, zmierzona 6 cm od linii środkowej tuszy pomiędzy trzecim i czwartym żebrem.

4. Powyższy wzór dotyczy tusz o masie od 50 do 120 kilogramów.

CZĘŚĆ  II

AutoFOM III

1. Zasady przewidziane w niniejszej części stosuje się w przypadku, gdy klasyfikacja tusz wieprzowych prowadzona jest przy pomocy przyrządu znanego pod nazwą "AutoFOM III" (w pełni zautomatyzowana klasyfikacja tusz).

2. Przyrząd jest wyposażony w 16 przetworników osadzonych w szeregu ze stali nierdzewnej. Pomiary stosowane w modelach powinny wskazywać wielkość całościową i właściwości uzyskane z dwóch wybranych przekrojów poprzecznych. Dwa wybrane przekroje poprzeczne znajdują się w miejscu, gdzie warstwa tłuszczu w schabie jest minimalna, i na przecięciu schabu z szynką. Przyrząd przesyła fale dźwiękowe poprzez tkanki. Echo emitowane przez kości, mięśnie i tłuszcz przekształca się w obraz wnętrza. Na podstawie tego obrazu powstaje obraz cyfrowy i wykonywana jest analiza danych.

3. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

Y = 63,2758 + 0,081174 × R2P1 - 1,11488 × R2P5 - 0,89933 × R2P10 + 0,057066 × R3P3 + 0,097869 × R3P5

gdzie:

R2P1: średnia grubość skóry,

R2P5: skóra w wybranym miejscu P2 w milimetrach,

R2P10: minimalna grubość tłuszczu w przekroju poprzecznym w milimetrach,

R3P3: grubość warstwy mięsa w wybranym punkcie o minimalnej zawartości tłuszczu w milimetrach,

R3P5: maksymalna grubość warstwy mięsa mierzona w milimetrach.

4. Powyższy wzór dotyczy tusz o masie od 50 do 120 kilogramów.

1 Dz.U. L 347 z 20.12.2013, s. 671.
2 Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1249/2008 z dnia 10 grudnia 2008 r. ustanawiające szczegółowe zasady wdrożenia wspólnotowych skal klasyfikacji tusz wołowych, wieprzowych i baranich oraz raportowania ich cen (Dz.U. L 337 z 16.12.2008, s. 3).
3 Decyzja Komisji 96/550/WE z dnia 5 września 1996 r. zatwierdzająca metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Finlandii (Dz.U. L 236 z 18.9.1996, s. 47).

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.