Decyzja 2005/307/WE zatwierdzająca metodę klasyfikacji tusz wieprzowych na Łotwie

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2005.98.42

Akt indywidualny
Wersja od: 23 sierpnia 2007 r.

DECYZJA KOMISJI
z dnia 12 kwietnia 2005 r.
zatwierdzająca metodę klasyfikacji tusz wieprzowych na Łotwie

(notyfikowana jako dokument nr C(2005) 1098)

(Jedynie tekst w języku łotewskim jest autentyczny)

(2005/307/WE)

(Dz.U.UE L z dnia 16 kwietnia 2005 r.)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 3220/84 z dnia 13 listopada 1984 r. ustanawiające wspólnotową skalę klasyfikacji tusz wieprzowych(1), w szczególności jego art. 5 ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Artykuł 2 ust. 3 rozporządzenia (EWG) nr 3220/84 stanowi, że klasyfikacja tusz wieprzowych musi być dokonywana poprzez szacowanie zawartości chudego mięsa zgodnie ze statystycznie sprawdzonymi metodami oceny opartymi na fizycznym pomiarze jednej lub więcej anatomicznych części tuszy wieprzowej. Zatwierdzenie metod klasyfikacji zależy od zgodności z maksymalną tolerancją statystycznego błędu przy dokonywaniu oceny. Tolerancja ta została określona w art. 3 rozporządzenia Komisji (EWG) nr 2967/85 z dnia 24 października 1985 r. ustanawiającego szczegółowe zasady stosowania wspólnotowej skali klasyfikacji tusz wieprzowych(2).

(2) Rząd Łotwy skierował do Komisji wniosek o zatwierdzenie jednej metody klasyfikacji tusz wieprzowych i przedłożył wyniki próbnego rozbioru dokonanego przed przystąpieniem, przedkładając drugą część protokołu przewidzianego w art. 3 rozporządzenia (EWG) nr 2967/85.

(3) Ocena tego wniosku wykazała, że zostały spełnione warunki dla zatwierdzenia tej metody klasyfikacji.

(4) Praktyka handlowa na Łotwie nie wymaga, by głowa, tylne kończyny i ogon były usunięte z tusz wieprzowych. Należy wziąć to pod uwagę w dostosowaniu wagi do standardowej prezentacji.

(5) Żadna modyfikacja przyrządu lub metody klasyfikacji nie może być zatwierdzona inaczej niż na mocy nowej decyzji Komisji przyjętej w świetle zdobytych doświadczeń. Z tego powodu niniejsze zatwierdzenie może zostać wycofane.

(6) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Wieprzowiny,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł  1 1

Niniejszym zatwierdza się stosowanie następujących metod klasyfikacji tusz wieprzowych na Łotwie, zgodnie z rozporządzeniem (EWG) nr 3220/84:

– metoda ręczna (ZP) oraz związane z nią metody oceny, których szczegółowy opis podano w części 1 załącznika,

– przyrząd określany jako "Intrascope (Optical Probe)" oraz związane z nim metody oceny, których szczegółowy opis podano w części 2 załącznika,

– przyrząd określany jako "PG 200 (Pork Grader)" oraz związane z nim metody oceny, których szczegółowy opis podano w części 3 załącznika.

Metoda ręczna (ZP) może być stosowana wyłącznie w rzeźniach, w których tygodniowy ubój nie przekracza 200 świń.

Artykuł  2

Nie naruszając przepisów dotyczących standardowej prezentacji, o której mowa w art. 2 rozporządzenia (EWG) nr 3220/84, głowę, kończyny tylne i ogon należy usunąć z tusz świńskich przed ich zważeniem i klasyfikacją. W celu ustalenia ceny dla tusz wieprzowych na porównywalnej podstawie, zarejestrowany ciężar ciepłej tuszy powiększa się o następujące wartości:

– 7,61 % - brakująca głowa;

– 1,61 % - brakujące kończyny tylne;

– 0,11 % - brakujący ogon.

Artykuł  3

Nie zezwala się na modyfikacje przyrządu lub metod oceny.

Artykuł  4

Niniejsza decyzja skierowana jest do Republiki Łotewskiej.

Sporządzono w Brukseli, dnia 12 kwietnia 2005 r.

W imieniu Komisji
Mariann FISCHER BOEL
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 301 z 20.11.1984, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 3513/93 (Dz.U. L 320 z 22.12.1993, str. 5).

(2) Dz.U. L 285 z 25.10.1985, str. 39. Rozporządzenie zmienione rozporządzeniem (WE) nr 3127/94 (Dz.U. L 330 z 21.12.1994, str. 43).

ZAŁĄCZNIK 2

METODY KLASYFIKACJI TUSZ WIEPRZOWYCH NA ŁOTWIE

CZĘŚĆ 1

Metoda ręczna (ZP)

1. Klasyfikację tusz wieprzowych przeprowadza się przy użyciu metody ręcznej (ZP).

2. Ta metoda może zostać zastosowana przy użyciu liniału, którego wartości są oszacowane za pomocą równania regresji. Jego zastosowanie polega na pomiarze ręcznym grubości słoniny i grubości mięśnia na linii środkowej przepołowionej tuszy.

3. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

ŷ = 61,689 - 0,658x1 + 0,109x2

gdzie:

ŷ = szacowana wartość procentowa chudego mięsa w tuszy,

x1 = grubość (w milimetrach) słoniny widocznej na linii środkowej przepołowionej tuszy, zmierzona w punkcie G - najcieńszym miejscu nad mięśniem lędźwiowym (glutaeus medius),

x2 = grubość (w milimetrach) mięśnia widocznego na linii środkowej przepołowionej tuszy, zmierzona w punkcie M - jako odległość między czaszkowym końcem mięśnia lędźwiowego (gluteus medius) i grzbietową krawędzią kanału kręgowego.

Niniejszy wzór obowiązuje w odniesieniu do tusz o masie pomiędzy 50 a 100 kilogramów.

CZĘŚĆ 2

Intrascope (Optical Probe)

1. Klasyfikację tusz wieprzowych przeprowadza się za pomocą przyrządu określanego jako »Intrascope (Optical Probe)«, produkowanego przez przedsiębiorstwo SFK, Dania.

2. Przyrząd powinien być wyposażony w sześciokątną sondę w o maksymalnej szerokości 12 milimetrów (i 19 milimetrów przy ostrzu na szczycie sondy), zawierającą wziernik i źródło światła, przesuwany cylinder wyskalowany w milimetrach oraz o zakresie pomiarowym od 8 do 50 milimetrów.

3. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

ŷ = 71,964 - 0,756x

gdzie:

ŷ = szacunkowa zawartość (w procentach) chudego mięsa w tuszy,

x = grubość (w milimetrach) słoniny grzbietowej, zmierzona na lewej połowie tuszy za ostatnim żebrem, w odległości 6 cm od linii środkowej tuszy.

Niniejszy wzór obowiązuje w odniesieniu do tusz o masie pomiędzy 50 a 100 kilogramów.

CZĘŚĆ 3

PG 200 (Pork Grader)

1. Klasyfikację tusz wieprzowych przeprowadza się za pomocą przyrządu określanego jako »PG 200 (Pork Grader)«, produkowanego przez przedsiębiorstwo SFK, Dania.

2. Przyrząd ten jest 1) wyposażony w urządzenie do pomiaru ręcznego o zakresie pomiarowym pomiędzy 9 i 150 milimetrów; 2) podłączony do komputera zapisującego dane i obliczającego zawartość chudego mięsa w tuszy.

3. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

ŷ = 71,938 - 0,928x1 + 0,013x2

gdzie:

ŷ = szacunkowa zawartość (w procentach) chudego mięsa w tuszy,

x1 = grubość (w milimetrach) słoniny grzbietowej, zmierzona na lewej połowie tuszy za ostatnim żebrem, w odległości 7 cm od linii środkowej tuszy,

x2 = grubość (w milimetrach) mięśnia, zmierzona na lewej połowie tuszy za ostatnim żebrem, w odległości 7 cm od linii środkowej tuszy.

Niniejszy wzór obowiązuje w odniesieniu do tusz o masie pomiędzy 50 a 100 kilogramów.

1 Art. 1 zmieniony przez art. 1 pkt 1 decyzji nr 2007/571/WE z dnia 21 sierpnia 2007 r. (Dz.U.UE.L.07.218.10) zmieniającej nin. decyzję z dniem notyfikacji.
2 Załącznik zmieniony przez art. 1 pkt 2 decyzji nr 2007/571/WE z dnia 21 sierpnia 2007 r. (Dz.U.UE.L.07.218.10) zmieniającej nin. decyzję z dniem notyfikacji.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.