Decyzja wykonawcza 2014/476/UE zatwierdzająca metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Szwecji i uchylająca decyzję Komisji 97/370/WE

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2014.214.29

Akt indywidualny
Wersja od: 19 lipca 2014 r.

DECYZJA WYKONAWCZA KOMISJI
z dnia 17 lipca 2014 r.
zatwierdzająca metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Szwecji i uchylająca decyzję Komisji

97/370/WE

(notyfikowana jako dokument nr C(2014) 4946)

(Jedynie tekst w języku szwedzkim jest autentyczny)

(2014/476/UE)

(Dz.U.UE L z dnia 19 lipca 2014 r.)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiające wspólną organizację rynków produktów rolnych oraz uchylające rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007 1 , w szczególności jego art. 20 lit. p),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Zgodnie z sekcją B.IV pkt 1 załącznika IV do rozporządzenia (UE) nr 1308/2013 klasyfikacja tusz wieprzowych ma być dokonywana poprzez ocenianie zawartości chudego mięsa za pomocą metod klasyfikowania zatwierdzonych przez Komisję, a zatwierdzać można jedynie statystycznie udowodnione metody szacowania oparte na pomiarach fizycznych jednej lub kilku części anatomicznych tuszy wieprzowej. Zatwierdzenie metod klasyfikacji powinno zależeć od zgodności z maksymalną tolerancją błędu statystycznego przy dokonywaniu oceny. Tolerancję tę określono w art. 23 ust. 3 rozporządzenia Komisji (WE) nr 1249/2008 2 .

(2) Decyzją Komisji 97/370/WE 3 w Szwecji zatwierdzono stosowanie trzech metod klasyfikacji tusz wieprzowych.

(3) Jako że zatwierdzone metody klasyfikacji wymagają dostosowania technicznego, Szwecja skierowała do Komisji wniosek o zatwierdzenie zmiany wzoru stosowanego w metodach "Intra-scope (Optical Probe)", "Hennessy Grading Probe (HGP II)" i "AutoFom", jak również o zatwierdzenie na swoim terytorium dwóch nowych metod klasyfikacji tusz wieprzowych: "Fat-O-Meat'er II (FOM II)" i "Hennessy Grading Probe 7 (HGP 7)". Szwecja przedstawiła w protokole przewidzianym w art. 23 ust. 4 rozporządzenia (WE) nr 1249/2008 szczegółowy opis próbnego rozbioru, podając podstawy, na których wspomniane wzory są oparte, wyniki próbnego rozbioru oraz równania stosowane do szacowania procentowej zawartości chudego mięsa.

(4) Analiza wniosku wykazała, że warunki zatwierdzenia tych nowych wzorów i metod zostały spełnione. Należy zatem zezwolić na stosowanie przedmiotowych wzorów i metod w Szwecji.

(5) Nie należy zezwalać na zmiany urządzeń lub metod klasyfikacji, chyba że zostaną one wyraźnie zatwierdzone decyzją wykonawczą Komisji.

(6) Ze względu na przejrzystość i pewność prawa należy przyjąć nową decyzję. Należy zatem uchylić decyzję 97/370/WE.

(7) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Komitetu ds. Wspólnej Organizacji Rynków Rolnych,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł  1

Zgodnie z sekcją B.IV pkt 1 załącznika IV do rozporządzenia (UE) nr 1308/2013 niniejszym zatwierdza się stosowanie następujących metod klasyfikacji tusz wieprzowych w Szwecji:

a)
przyrząd "Intra-scope (Optical Probe)" oraz związane z nim metody oceny, których szczegółowy opis podano w części I załącznika;
b)
przyrząd "Hennessy Grading Probe 2 (HGP 2)" oraz związane z nim metody oceny, których szczegółowy opis podano w części II załącznika;
c)
przyrząd "Autofom III" oraz związane z nim metody oceny, których szczegółowy opis podano w części III załącznika;
d)
przyrząd "Fat-O-Meat'er II (FOM II)" oraz związane z nim metody oceny, których szczegółowy opis podano w części IV załącznika;
e)
przyrząd "Hennessy Grading Probe 7 (HGP 7)" oraz związane z nim metody oceny, których szczegółowy opis podano w części V załącznika.
Artykuł  2

Nie zezwala się na zmiany zatwierdzonych przyrządów lub metod klasyfikacji, chyba że zmiany te zostaną wyraźnie zatwierdzone decyzją wykonawczą Komisji.

Artykuł  3

Decyzja 97/370/WE traci moc.

Artykuł  4

Niniejszą decyzję stosuje się od dnia 1 lipca 2014 r.

Artykuł  5

Niniejsza decyzja skierowana jest do Królestwa Szwecji.

Sporządzono w Brukseli dnia 17 lipca 2014 r.

W imieniu Komisji

Dacian CIOLOȘ

Członek Komisji

ZAŁĄCZNIK

METODY KLASYFIKACJI TUSZ WIEPRZOWYCH W SZWECJI

CZĘŚĆ  I

Intrascope (sonda optyczna)

1. Zasady określone w niniejszej części stosuje się w przypadku, gdy klasyfikacji tusz wieprzowych dokonuje się za pomocą przyrządu zwanego "Intrascope" (sonda optyczna).

2. Przyrząd wyposażony jest w sześciokątną sondę o maksymalnej szerokości 12 mm (19 mm ma ostrze na czubku sondy), zawierającą okienko wziernikowe i źródło światła wraz z przesuwanym cylindrem.

3. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

Y = 68,1839 - 0,55266 x SP_F1

gdzie:

SP_F1: grubość słoniny włącznie ze skórą w milimetrach zmierzona 8 centymetrów od linii środkowej tuszy bezpośrednio za ostatnim żebrem.

4. Niniejszy wzór dotyczy tusz ważących między 50 a 120 kg.

CZĘŚĆ  II

Hennessy Grading Probe 2 (HGP 2)

1. Zasady określone w niniejszej części stosuje się w przypadku, gdy klasyfikacji tusz wieprzowych dokonuje się za pomocą przyrządu zwanego "Hennessy Grading Probe 2" (HGP 2).

2. Spektroskopowa sonda Hennessy zapisuje profile pomiarów wygenerowane z zapisów w ułamkach milimetrów, odległości wnikania oraz sygnał światła odbitego.

3. Wybierane są konkretne szerokości pasma optycznego, aby zapewnić optymalne informacje, które można uzyskać pomiędzy różnymi tkankami obiektywnie analizowanego gatunku oraz w obrębie tych tkanek.

4. Przyrząd "Hennessy Grading Probe" jest wyposażony w sondę o średnicy 5,95 milimetrów wraz z przylegającym ostrzem o średnicy 6,3 mm, zawierającą fotodiodę (Siemens LED typu LYU 260-EO i fotodetektor typu 58 MR), a jego odcinek pomiarowy wynosi od 0 do 120 mm.

5. Wyniki pomiarów są przekształcane w szacunkową zawartość chudego mięsa za pomocą samego HGP 2 oraz podłączonego do niego komputera.

6. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

Y = 68,9849 - 0,61123 x GP2_F1 - 0,28522 x GP2_F2 + 0,0242 x GP2_M

gdzie:

GP2_F1: grubość słoniny włącznie ze skórą w milimetrach zmierzona 8 centymetrów od linii środkowej tuszy bezpośrednio za ostatnim żebrem;

GP2_F2: grubość słoniny włącznie ze skórą w milimetrach zmierzona 6 centymetrów od linii środkowej tuszy 12 cm w kierunku głowy w porównaniu do F1;

GP2_M: grubość mięśnia w milimetrach, zmierzona w tym samym czasie i w tym samym miejscu co F2.

7. Niniejszy wzór dotyczy tusz ważących pomiędzy 50 a 120 kg.

CZĘŚĆ  III

AutoFom III

1. Zasady określone w niniejszej części stosuje się w przypadku, gdy klasyfikacji tusz wieprzowych dokonuje się za pomocą przyrządu o nazwie "AutoFom III".

2. AutoFom III wykorzystuje technologię ultradźwiękową i umożliwia cyfrowy, trójwymiarowy skan tuszy. Ultradźwiękowy obraz jest generowany przez 16 przetworników osadzonych w szeregu ze stali nierdzewnej.

3. Zawartość chudego mięsa w tuszy wieprzowej, zgodnie z unijną metodą referencyjną, określa się według wzoru na podstawie zmiennych on-line pochodzących z obrazu wytworzonego przez ultradźwięki. Z analizy obrazu uzyskuje się ponad 50 zmiennych on-line. Analiza statystyczna ogranicza informacje do dwóch części składowych, z których każda stanowi liniowe połączenie tych samych sześciu zmiennych on-line. Ostateczny wzór wyrażony jest przez zmienne on-line:

Y - 55,2971 - 0,27747 x R2P4 - 0,24594 x R2P11 +4,59557 x R2P12 - 0,22981 x R2P15 + 0,11882 x R3P5 - 0,11719 x R4P3

gdzie:

R2P4: p2_selected_fat_mm. Pomiar okrywy tłuszczowej P2 w wybranym miejscu w milimetrach;

R2P11: minpair_value. Maska filtrująca, która wybiera dwa regiony w odległości 14 cm, ma zastosowanie do wektora przekroju poprzecznego. Jest to minimalna wartość wyniku z zastosowania filtra wektora;

R2P12: P2_skew. Stosunek wybranego P2 i niewybranego P2. Faktycznie wykorzystywane ostrze znajduje się nieco bardziej środka, tak aby wartość była bardziej tolerancyjna dla bardzo odchylonych tusz. Wartość jest zawsze większa lub równa 1,0;

R2P15: minpair_value v2. Druga wersja wartości minpair.

Powierzchnia mięsa/żeber

R3P5: max_meat_mm. Maksymalna wartość pomiaru grubości warstwy mięsa. Maksymalna wartość pomiaru na wysokości żeber pomniejszona o minimalną wartość pomiaru grubości okrywy tłuszczowej w przeliczeniu na milimetry.

Okrywa tłuszczowa 1 Powierzchnia tłuszczu wewnętrznego.

Warstwa okrywy tłuszczowej 1 jest mierzona na szynce i na wysokości pomiędzy piątym a szóstym żebrem. Są to tzw. punkty B.

R4P3: fat1_p2_selected. Pomiary okrywy tłuszczowej 1 w wybranym punkcie P2.

4. Niniejszy wzór dotyczy tusz ważących pomiędzy 50 a 120 kg.

CZĘŚĆ  IV

Fat-O-Meat'er II (FOM II)

1. Zasady określone w niniejszej części stosuje się w przypadku, gdy klasyfikacji tusz wieprzowych dokonuje się za pomocą przyrządu zwanego "Fat-O-Meater I" (FOM I).

2. Przyrząd stanowi nową wersję systemu pomiarowego Fat-O-Meat'er. FOM II składa się z optycznej sondy z nożem, urządzenia do pomiaru głębokości o odcinku pomiarowym wynoszącym od 0 do 125 milimetrów oraz panelu do gromadzenia i analizy danych - Carometec Touch Panel i15 computer (Ingress Protection IP69K). Przyrząd FOM II sam przelicza wyniki pomiarów na przybliżoną procentową zawartość chudego mięsa.

3. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

Y = 68,5549 - 0,5485 x FOM_F1 - 0,26491 x FOM_F2 + 0,0153 x FOM_M

gdzie:

FOM_F1: grubość słoniny w milimetrach, zmierzona 8 cm od linii środkowej tuszy pomiędzy trzecim i czwartym kręgiem lędźwiowym;

FOM_F2: grubość słoniny w milimetrach, zmierzona 6 cm od linii środkowej tuszy pomiędzy trzecim i czwartym kręgiem lędźwiowym;

FOM_M: grubość mięśnia w milimetrach, zmierzona w tym samym czasie i w tym samym miejscu co F2.

4. Niniejszy wzór dotyczy tusz ważących pomiędzy 50 a 120 kg.

CZĘŚĆ  V

Hennessy Grading Probe 7 (HGP 7)

1. Zasady określone w niniejszej części stosuje się w przypadku, gdy klasyfikacji tusz wieprzowych dokonuje się za pomocą przyrządu o nazwie "Hennessy Grading Probe 7" (HGP 7).

2. Spektroskopowa sonda Hennessy zapisuje profile pomiarów wygenerowane z zapisów w ułamkach milimetrów, odległości wnikania oraz sygnał światła odbitego.

3. Konkretne szerokości pasma optycznego są wybrane, aby zapewnić optymalne informacje, które można uzyskać pomiędzy różnymi tkankami obiektywnie analizowanego gatunku oraz w obrębie tych tkanek.

4. Przyrząd "Hennessy Grading Probe" jest wyposażony w sondę o średnicy 5,95 milimetrów wraz z przylegającym ostrzem o średnicy 6,3 mm, zawierającą fotodiodę (Siemens LED typu LYU 260-EO i fotodetektor typu 58 MR) oraz posiadającą odległość operacyjną między 0 a 120 mm.

5. Wyniki pomiarów są przekształcane w szacunkową zawartość chudego mięsa za pomocą samego HGP7 oraz podłączonego do niego komputera.

6. Ocena krzywej pomiarowej nieznacznie różni się między HGP 2 i HGP 7.

7. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

Y = 69,199 - 0,70871 x GP7_F1 - 0,20261 x GP7_F2 + 0,0272 x GP7_M

gdzie:

GP7_F1: grubość słoniny włącznie ze skórą w milimetrach zmierzona 8 centymetrów od linii środkowej tuszy za ostatnim żebrem;

GP7_F2: grubość słoniny włącznie ze skórą w milimetrach zmierzona 6 centymetrów od linii środkowej tuszy i 12 centymetrów w kierunku głowy w porównaniu do F1;

GP7_M: grubość mięśnia w milimetrach, zmierzona w tym samym czasie i w tym samym miejscu co F2.

8. Niniejszy wzór dotyczy tusz ważących od 50 do 120 kilogramów.

1 Dz.U. L 347 z 20.12.2013, s. 671.
2 Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1249/2008 z dnia 10 grudnia 2008 r. ustanawiające szczegółowe zasady wdrożenia wspólnotowych skal klasyfikacji tusz wołowych, wieprzowych i baranich oraz raportowania ich cen (Dz.U. L 337 z 16.12.2008, s. 3).
3 Dz.U. L 157 z 14.6.1997, s. 19.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.