Decyzja 2009/11/WE zatwierdzająca metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Hiszpanii

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2009.6.79

Akt indywidualny
Wersja od: 27 stycznia 2020 r.

DECYZJA KOMISJI
z dnia 19 grudnia 2008 r.
zatwierdzająca metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Hiszpanii

(notyfikowana jako dokument nr C(2008) 8477)

(Jedynie tekst w języku hiszpańskim jest autentyczny)

(2009/11/WE)

(Dz.U.UE L z dnia 10 stycznia 2009 r.)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 3220/84 z dnia 13 listopada 1984 r. ustanawiające wspólnotową skalę klasyfikacji tusz wieprzowych 1 , w szczególności jego art. 5 ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Artykuł 2 ust. 3 rozporządzenia (EWG) nr 3220/84 stanowi, że klasyfikacja tusz wieprzowych jest ustalana poprzez szacowanie zawartości chudego mięsa zgodnie ze statystycznie udowodnionymi metodami szacowania opartymi na pomiarach fizycznych jednej lub kilku części anatomicznych tuszy wieprzowej. Zatwierdzenie metod klasyfikacji zależy od zgodności z maksymalną tolerancją błędu statystycznego przy dokonywaniu oceny. Tolerancja ta została określona w art. 3 ust. 2 rozporządzenia Komisji (EWG) nr 2967/85 z dnia 24 października 1985 r. ustanawiającego szczegółowe zasady stosowania wspólnotowej skali klasyfikacji tusz wieprzowych 2 .

(2) Decyzja Komisji 88/479/EWG 3  zatwierdza cztery metody (DEST, FOM, HGP i Autofom) klasyfikacji tusz wieprzowych w Hiszpanii.

(3) Z uwagi na dostosowania techniczne, rząd Hiszpanii zwrócił się do Komisji z wnioskiem o zatwierdzenie dwóch zaktualizowanych metod (FOM i Autofom) i dwóch nowych metod (UltraFOM 300 i VCS2000) oraz o uchylenie dwóch metod (HGP i DEST), przedstawiając wyniki próbnego rozbioru w drugiej części protokołu przewidzianego w art. 3 ust. 3 rozporządzenia (EWG) nr 2967/85.

(4) Analiza tego wniosku wykazała, że warunki dla zatwierdzenia tych metod klasyfikacji zostały spełnione.

(5) Zgodnie z art. 2 ust. 1 akapit drugi rozporządzenia (EWG) nr 3220/84, państwa członkowskie mogą uzyskać zatwierdzenie innej prezentacji tusz wieprzowych niż prezentacja określona w wymienionym artykule, jeżeli uzasadnia to praktyka handlowa lub wymogi techniczne. Oprócz usunięcia języka, szczeciny, racic, genitaliów, tłuszczu okołonerkowego, nerek i przepony zgodnie z art. 2 ust. 1 rozporządzenia (EWG) nr 3220/84 praktyka handlowa w Hiszpanii może również wymagać usunięcia racic przednich.

(6) Żadna modyfikacja przyrządów lub metod klasyfikacji nie może być zatwierdzona inaczej niż na mocy nowej decyzji Komisji przyjętej w świetle zdobytych doświadczeń. Z tego powodu niniejsze zatwierdzenie może zostać wycofane.

(7) W celu zapewnienia jasności decyzja 88/479/EWG powinna zostać uchylona i zastąpiona nową decyzją.

(8) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Wspólnej Organizacji Rynków Rolnych,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł  1 4

Zgodnie z sekcją B.IV pkt 1 załącznika IV do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 5  niniejszym zatwierdza się stosowanie następujących metod klasyfikacji tusz wieprzowych w Hiszpanii:

a)
przyrząd określany jako "Fat-O-Meat'er (FOM)" oraz związane z nim metody oceny, których szczegóły podano w części 1 załącznika;
b)
"przyrząd ultradźwiękowy do w pełni zautomatyzowanej klasyfikacji tusz (Autofom)" oraz związane z nim metody oceny, których szczegóły podano w części 2 załącznika;
c)
(uchylona);
d)
przyrząd określany jako "Automatic vision system (VCS2000)" oraz związane z nim metody oceny, których szczegóły podano w części 4 załącznika;
e)
przyrząd określany jako "Fat-O-Meat'er II (FOM II)" oraz związane z nim metody oceny, których szczegóły podano w części 5 załącznika;
f)
przyrząd określany jako "AutoFOM III" oraz związane z nim metody oceny, których szczegóły podano w części 6 załącznika;
g)
"metoda ręczna (ZP)" z liniałem oraz związane z nią metody oceny, których szczegóły podano w części 7 załącznika;
h)
przyrząd określany jako "CSB Image Meater" oraz związane z nim metody oceny, których szczegóły podano w części 8 załącznika;
i)
przyrząd określany jako "gmSCAN" oraz związane z nim metody oceny, których szczegóły podano w części 9 załącznika;
j)
przyrząd określany jako "OptiScan TP" oraz związane z nim metody oceny, których szczegóły podano w części 10 załącznika.

Metoda ręczna (ZP) z liniałem, o której mowa w akapicie pierwszym lit. g), dopuszczona jest jedynie w rzeźniach:

a)
w których liczba zwierząt poddawanych ubojowi nie przekracza średniorocznie 700 świń w tygodniu; oraz
b)
które posiadają linię produkcyjną o zdolności przerobowej nie większej niż 50 świń na godzinę.
Artykuł  2

W drodze odstępstwa od art. 2 rozporządzenia (EWG) nr 3220/84 tusze wieprzowe mogą być również prezentowane bez racic przednich przed ich zważeniem i klasyfikacją. W tym przypadku, w celu ustalenia notowań dla tusz wieprzowych w sposób porównywalny, zarejestrowaną masę ciepłą zwiększa się o 0,840 kilograma.

Artykuł  3

Nie zezwala się na modyfikacje przyrządów ani metod oceny.

Artykuł  4

Decyzja 88/479/EWG traci moc.

Artykuł  5

Niniejsza decyzja skierowana jest do Królestwa Hiszpanii.

Sporządzono w Brukseli, dnia 19 grudnia 2008 r.
W imieniu Komisji
Mariann FISCHER BOEL
Członek Komisji

ZAŁĄCZNIK  6  

METODY KLASYFIKACJI TUSZ WIEPRZOWYCH W HISZPANII

Część  1

FAT-O-MEATER (FOM)

1.
Klasyfikację tusz wieprzowych przeprowadza się za pomocą przyrządu określanego jako "Fat-O-Meater (FOM)".
2.
Przyrząd jest wyposażony w sondę o średnicy 6 milimetrów zawierającą fotodiodę typu Siemens SFH 950 oraz fotodetektor typu SFH 960, posiadającą odcinek pomiarowy pomiędzy 3 i 103 milimetry. Wyniki pomiarów zamienia się na szacunkową zawartość chudego mięsa za pomocą komputera.
3.
Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

Ŷ= 66,91 - 0,895 X1 + 0,144 X2

gdzie:

Ŷ= szacunkowa zawartość chudego mięsa w tuszy (w procentach),

X1 = grubość tłuszczu pomiędzy 3 i 4 żebrem od końca mierzona 60 mm od linii środkowej tuszy (w milimetrach),

X2 = grubość mięśnia mierzona w tym samym czasie i w tym samym miejscu co X1 (w milimetrach).

Niniejszy wzór dotyczy tusz o masie pomiędzy 60 a 120 kilogramów.

Część  2

FULLY AUTOMATIC ULTRASONIC CARCASSE GRADING (AUTOFOM)

1.
Klasyfikację tusz wieprzowych przeprowadza się za pomocą przyrządu określanego jako "Fully automatic ultrasonic carcasse grading (Autofom)".
2.
Przyrząd jest wyposażony w szesnaście przetworników ultradźwiękowych o częstotliwości 2 MHz (Krautkrämer, SFK 2 NP), a odcinek pomiarowy między przetwornikami wynosi 25 milimetrów.

Dane ultradźwiękowe obejmują pomiary grubości słoniny i grubości mięśnia.

Wyniki pomiarów zamienia się na szacunkową zawartość chudego mięsa za pomocą komputera.

3.
Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się na podstawie 34 punktów pomiarowych przy pomocy następującego wzoru:

Ŷ= 70,59614 - 0,0904 V22 - 0,23033 V23 - 0,15558 V44 + 0,086638 V46 - 0,09965 V48 - 0,10002 V49 - 0,11624 V51 - 0,05561 V52 - 0,04854 V53 - 0,0432 V54 - 0,00282 V55 + 0,051829 V57 + 0,036795 V58 - 0,00519 V59 - 0,0269 V60 - 0,06432 V61 - 0,05323 V62 - 0,05229 V64 - 0,0523 V65 + 0,005645 V72 - 0,06505 V73 - 0,04587 V74 + 0,015041 V77 + 0,030928 V78 - 0,08024 V79 - 0,07275 V80 - 0,07497 V85 - 0,06818 V86 - 0,06875 V87 - 0,04742 V90 - 0,00698 V91 + 0,046485 V92 - 0,10403 V93 + 0,160475 V123

gdzie:

Ŷ= szacunkowa zawartość chudego mięsa w tuszy,

V22, V23, ... V123 są zmiennymi mierzonymi przy pomocy przyrządu Autofom.

4.
Opis punktów pomiarowych i metody statystycznej znajduje się w części II hiszpańskiego protokołu przekazanego Komisji zgodnie z art. 3 ust. 3 rozporządzenia (EWG) nr 2967/85.

Niniejszy wzór dotyczy tusz o masie pomiędzy 60 a 120 kilogramów.

Część  3

(skreślona).

Część  4

AUTOMATIC VISION SYSTEM (VCS2000)

1.
Klasyfikację tusz wieprzowych przeprowadza się za pomocą przyrządu określanego jako "Automatic Vision system (VCS2000)".
2.
Przyrząd VCS2000 jest systemem przetwarzania obrazu do automatycznego określania wartości handlowej półtuszy wieprzowych. System ten jest podłączony do sieci w ramach systemu produkcyjnego uboju, w którym półtusze są automatycznie filmowane za pomocą systemu kamer. Dane graficzne są następnie przetwarzane komputerowo za pomocą specjalnego oprogramowania do przetwarzania obrazów.
3.
Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się na podstawie 70 punktów pomiarowych przy pomocy następującego wzoru:

Ŷ= 37,49855 + 0,017715 X2 - 0,00075 X40 - 0,02522 X50 - 0,04549 X52 - 0,0000335 X59 - 0,000093 X62 - 0,0000814 X63 - 0,0000715 X64 - 0,0000494 X66 - 0,0000482 X67 - 0,00047 X69 + 0,000304 X70 + 0,00867 X77 - 0,03007 X79 - 0,04575 X81 - 0,01742 X82 - 0,01768 X83 - 0,03114 X84 - 0,02549 X85 - 0,0265 X92 - 0,03299 X95 - 0,02472 X99 - 0,0399 X102 + 0,020178 X103 - 0,04614 X106 + 0,012659 X107 + 0,012256 X110 + 0,015358 X113 - 0,23294 X116 + 0,010157 X117 - 0,07282 X120 + 0,126624 X142 + 6,052785 X2/6 - 13,2893 X14/10 + 7,287408 X77/51 - 4,09296 X79/51 - 11,4326 X81/51 - 1,28847 X82/51 - 0,57019 X83/51 - 5,21869 X84/51 - 2,92106 X85/51 + 8,274608 X88/51 + 9,886478 X91/51 - 0,00442 X47/79 - 0,04848 X50/79 + 0,227913 X54/79 + 2,845209 X77/79 + 0,018409 X86/79 - 0,00838 X89/79 + 0,007447 X94/79 + 136,5994 X27/20 + 182,973 X29/20 - 6,82665 X59/20 - 261.768 X61/20 - 7,85416 X62/20 - 3,8587 X63/20 - 16,6166 X64/20 - 59,2087 X65/20 - 3,21138 X66/20 - 6,96096 X67/20 + 20,91982 X68/20 - 109,736 X69/20 + 243,641 X70/20 + 29,84246 X73/20 + 15,50442 X74/20 - 0,30367 X36/59 - 2,07787 X40/59 - 0,38605 X42/59 - 1,90547 X69/59 + 3,554836 X70/59

gdzie:

Ŷ= szacunkowa zawartość chudego mięsa w tuszy (w procentach),

X2, X40, ... X70/59 są zmiennymi mierzonymi przy pomocy przyrządu VCS2000.

4.
Opis punktów pomiarowych i metody statystycznej znajduje się w części II hiszpańskiego protokołu przekazanego Komisji zgodnie z art. 3 ust. 3 rozporządzenia (EWG) nr 2967/85.

Niniejszy wzór dotyczy tusz o masie pomiędzy 60 a 120 kilogramów.

Część  5

FAT-O-MEAT'ER (FOM II)

1. 
Zasady przewidziane w niniejszej części stosuje się w przypadku, gdy klasyfikacja tusz wieprzowych prowadzona jest przy pomocy przyrządu znanego pod nazwą "Fat-O-Meat'er (FOM II)".
2. 
Przyrząd stanowi nową wersję systemu pomiarowego Fat-O-Meat'er. Przyrząd FOM II składa się z optycznej sondy z nożem, urządzenia do pomiaru głębokości o odcinku pomiarowym wynoszącym od 0 do 125 mm oraz panelu do gromadzenia i analizy danych - Carometec Touch Panel i15 computer (Ingress Protection IP69K). Przyrząd FOM II sam przelicza wyniki pomiarów na szacunkową zawartość chudego mięsa.
3. 
Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

Ŷ = 69,592 - (0,741 × X1)+ (0,066 × X2)

gdzie:

Ŷ = szacunkowa zawartość (w procentach) chudego mięsa w tuszy;

X1 = grubość słoniny grzbietowej (włącznie ze skórą) w milimetrach, zmierzona prostopadle do grzbietu tuszy 6 cm od linii cięcia, pomiędzy trzecim i czwartym żebrem od dołu;

X2 = grubość mięśnia grzbietu w milimetrach, zmierzona w tym samym czasie, w tym samym miejscu i w ten sam sposób co X1.

Niniejszy wzór dotyczy tusz o masie pomiędzy 60 a 120 kilogramów (masa tuszy ciepłej).

Część  6

AUTOFOM III

1. 
Zasady przewidziane w niniejszej części stosuje się w przypadku, gdy klasyfikacja tusz wieprzowych prowadzona jest przy pomocy przyrządu znanego pod nazwą "AutoFOM III".
2. 
Przyrząd ten jest wyposażony w szesnaście przetworników ultradźwiękowych o częstotliwości 2 MHz (Carometec A/S), a odcinek pomiarowy między przetwornikami wynosi 25 mm. Dane ultradźwiękowe obejmują pomiary grubości słoniny grzbietowej, grubości mięśnia i związanych z nimi parametrów. Wyniki pomiarów przeliczane są za pomocą komputera na szacunkową zawartość chudego mięsa wyrażoną w procentach.
3. 
Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

Ŷ = 75,39088 - (1,39968 × R2P1) - (0,45787 × R2P4) - (0,47094 × R2P10) + (0,20349 × R4P6)

gdzie:

Ŷ = szacunkowa zawartość (w procentach) chudego mięsa w tuszy;

R2P1 = średnia grubość skóry;

R2P4 = pomiar okrywy tłuszczowej P2 w wybranym miejscu w milimetrach;

R2P10 = minimalna grubość tłuszczu w przekroju poprzecznym w milimetrach;

R4P6 = pomiary okrywy tłuszczowej 1 w wybranym punkcie minimalnej grubości okrywy tłuszczowej.

Niniejszy wzór dotyczy tusz o masie pomiędzy 60 a 120 kilogramów (masa tuszy ciepłej).

Część  7

METODA RĘCZNA (ZP)

1. 
Zasady przewidziane w niniejszej części stosuje się w przypadku, gdy klasyfikacja tusz wieprzowych prowadzona jest przy pomocy "metody ręcznej (ZP)" polegającej na dokonaniu pomiaru liniałem.
2. 
Z metody tej można korzystać przy pomocy liniału, dokonując klasyfikacji na podstawie równania regresji. Metoda ta opiera się na ręcznym pomiarze grubości okrywy tłuszczowej i grubości mięśnia na linii środkowej przepołowionej tuszy.
3. 
Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

Ŷ = 66,324 - (0,526 × F) + (0,034 × M)

gdzie:

Ŷ = szacunkowa zawartość (w procentach) chudego mięsa w tuszy,

F = minimalna grubość widocznej okrywy tłuszczowej (ze skórą), w milimetrach, widoczna na linii środkowej przepołowionej tuszy i pokrywająca mięsień gluteus medius,

M = widoczna grubość mięśnia lędźwiowego, w milimetrach, na linii środkowej przepołowionej tuszy, mierzona w miejscu, gdzie odległość między przednim (czaszkowym) końcem mięśnia gluteus medius i górną (grzbietową) krawędzią kanału kręgowego jest najkrótsza.

Niniejszy wzór dotyczy tusz o masie pomiędzy 60 a 120 kilogramów (masa tuszy ciepłej).

Część  8

CSB IMAGE MEATER

1.
Zasady przewidziane w niniejszej części stosuje się w przypadku, gdy klasyfikacja tusz wieprzowych prowadzona jest przy pomocy przyrządu znanego pod nazwą "CSB Image Meater".
2.
CSB Image Meater składa się w szczególności z: kamery wideo, komputera osobistego wyposażonego w kartę graficzną, ekranu, drukarki, mechanizmu sterującego, mechanizmu analizującego i interfejsów. Wszystkie cztery zmienne wykorzystywane przez urządzenie CSB Image Meater mierzone są na linii cięcia w okolicach szynki (około mięśnia pośladkowego średniego (gluteus medius)); mierzone wartości przekształcane są w szacunkową procentową zawartość chudego mięsa przez jednostkę centralną.
3.
Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

Ŷ = 68,39920953 - (0,39050694 × F) - (0,32611391 × V4F) + (0,07864716 × M) - (0,00762296 × V4M)

gdzie:

Ŷ = szacunkowa zawartość (w procentach) chudego mięsa w tuszy;

F = grubość słoniny w najcieńszym miejscu nad mięśniem gluteus medius (w milimetrach);

V4F = średnia grubość słoniny w kompletnej warstwie bekonu powyżej czterech kręgów lędźwiowych (oznaczana VaF, VbF, VcF, VdF) (w milimetrach);

M = grubość warstwy mięsa od krawędzi mięśnia gluteus medius przy czaszce do kanału kręgowego (w milimetrach);

V4M = średnia grubość warstwy mięsa powyżej czterech kręgów lędźwiowych (oznaczana VaM, VbM, VcM, VdM) (w milimetrach).

Niniejszy wzór stosuje się do tusz o masie od 60 do 120 kilogramów (masa tuszy ciepłej).

Część  9

gmSCAN

1.
Zasady przewidziane w niniejszej części stosuje się w przypadku, gdy klasyfikacja tusz wieprzowych prowadzona jest przy pomocy przyrządu znanego pod nazwą "gmSCAN".
2.
Przyrząd gmSCAN wykorzystuje indukcję magnetyczną w celu określenia właściwości dielektrycznych tusz bez kontaktu z nimi. System pomiarowy składa się z szeregu cewek nadawczych, które wytwarzają zmienne pole magnetyczne o niskim natężeniu. Cewki odbiorcze przekształcają sygnał powstający w wyniku zakłóceń pola magnetycznego powodowanych przez tuszę na złożony sygnał elektryczny, związany z parametrami dielektrycznymi mięśnia i tkanki tłuszczowej tuszy.
3.
Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

Ŷ = 55,14067 + 1 598,66166 × (Q1/CW) - 579,58575 × (Q2/CW) + 970,83879 × (Q3/CW) - 0,18993 × CW

gdzie:

Ŷ = szacunkowa zawartość (w procentach) chudego mięsa w tuszy,

Q1, Q2 i Q3 = wartość napięcia w wyniku indukcji magnetycznej (w woltach) wytworzonego odpowiednio w szynce, środkowej części tuszy i łopatce,

CW = masa tuszy w kilogramach przed schłodzeniem.

Niniejszy wzór stosuje się do tusz o masie od 60 do 120 kilogramów (masa tuszy ciepłej).

Część  10

OPTISCAN TP

1.
Zasady przewidziane w niniejszej części stosuje się w przypadku, gdy klasyfikacja tusz wieprzowych prowadzona jest przy pomocy przyrządu znanego pod nazwą "OptiScan-TP".
2.
Przyrząd OptiScan-TP jest wyposażony w cyfrowy rejestrator obrazu prześwietlający dwa miejsca pomiarowe na tuszy. Obrazy te stanowią podstawę do obliczania grubości okrywy tłuszczowej i mięśni. Przyrząd OptiScan-TP sam przelicza wyniki pomiarów na szacunkową zawartość chudego mięsa. Zapisane obrazy są przechowywane i mogą być następnie poddane kontroli. Zintegrowany interfejs Bluetooth® umożliwia łatwy transfer danych.
3.
Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

Ŷ = 67,496 - (0,522 x F) + (0,032 x M)

gdzie:

Ŷ = szacunkowa zawartość (w procentach) chudego mięsa w tuszy;

F = minimalna grubość widocznej okrywy tłuszczowej (ze skórą), w milimetrach, widoczna na linii środkowej przepołowionej tuszy i pokrywająca mięsień gluteus medius;

M = widoczna grubość mięśnia lędźwiowego, w milimetrach, na linii środkowej przepołowionej tuszy, mierzona w miejscu, gdzie odległość między przednim (czaszkowym) końcem mięśnia gluteus medius i górną (grzbietową) krawędzią kanału kręgowego jest najkrótsza.

Niniejszy wzór dotyczy tusz o masie pomiędzy 60 a 120 kilogramów (masa tuszy ciepłej).

1 Dz.U. L 301 z 20.11.1984, s. 1.
2 Dz.U. L 285 z 25.10.1985, s. 39.
3 Dz.U. L 234 z 24.8.1988, s. 20.
4 Art. 1:

- zmieniony przez art. 1 pkt 1 decyzji nr 2012/384/UE z dnia 12 lipca 2012 r. (Dz.U.UE.L.12.186.32) zmieniającej nin. decyzję z dniem notyfikacji.

- zmieniony przez art. 1 pkt 1 decyzji nr (UE) 2018/114 z dnia 16 stycznia 2018 r. (Dz.U.UE.L.2018.20.11) zmieniającej nin. decyzję z dniem notyfikacji.

- zmieniony przez art. 1 pkt 1 decyzji nr (UE) 2018/1521 z dnia 10 października 2018 r. (Dz.U.UE.L.2018.256.84) zmieniającej nin. decyzję z dniem notyfikacji.

- zmieniony przez art. 1 pkt 1 decyzji nr 113/2020 z dnia 23 stycznia 2020 r. (Dz.U.UE.L.2020.21.16) zmieniającej nin. decyzję z dniem notyfikacji.

5 Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiające wspólną organizację rynków produktów rolnych oraz uchylające rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007 (Dz.U. L 347 z 20.12.2013, s. 671).
6 Załącznik:

- zmieniony przez art. 1 pkt 2 decyzji nr 2012/384/UE z dnia 12 lipca 2012 r. (Dz.U.UE.L.12.186.32) zmieniającej nin. decyzję z dniem notyfikacji.

- zmieniony przez art. 1 pkt 2 decyzji nr (UE) 2018/114 z dnia 16 stycznia 2018 r. (Dz.U.UE.L.2018.20.11) zmieniającej nin. decyzję z dniem notyfikacji.

- zmieniony przez art. 1 pkt 2 decyzji nr (UE) 2018/1521 z dnia 10 października 2018 r. (Dz.U.UE.L.2018.256.84) zmieniającej nin. decyzję z dniem notyfikacji.

- zmieniony przez art. 1 pkt 2 decyzji nr 113/2020 z dnia 23 stycznia 2020 r. (Dz.U.UE.L.2020.21.16) zmieniającej nin. decyzję z dniem notyfikacji.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.