Decyzja 2005/382/WE zatwierdzająca metody klasyfikacji tusz wieprzowych na Węgrzech

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2005.126.55

Akt indywidualny
Wersja od: 2 lipca 2012 r.

DECYZJA KOMISJI
z dnia 18 maja 2005 r.
zatwierdzająca metody klasyfikacji tusz wieprzowych na Węgrzech

(notyfikowana jako dokument nr C(2005) 1448)

(Jedynie tekst w języku węgierskim jest autentyczny)

(2005/382/WE)

(Dz.U.UE L z dnia 19 maja 2005 r.)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 3220/84 z dnia 13 listopada 1984 r. ustanawiające wspólnotową skalę klasyfikacji tusz wieprzowych(1), w szczególności jego art. 5 ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Artykuł 2 ust. 3 rozporządzenia (EWG) nr 3220/84 stanowi, że klasyfikacja tusz wieprzowych musi być dokonywana poprzez szacowanie zawartości chudego mięsa zgodnie ze statystycznie sprawdzonymi metodami oceny opartymi na fizycznym pomiarze jednej lub więcej anatomicznych części tuszy wieprzowej. Zatwierdzenie metod klasyfikacji zależy od zgodności z maksymalną tolerancją statystycznego błędu przy dokonywaniu oceny. Tolerancja ta została określona w art. 3 rozporządzenia Komisji (EWG) nr 2967/85 z dnia 24 października 1985 r. ustanawiającego szczegółowe zasady stosowania wspólnotowej skali klasyfikacji tusz wieprzowych(2).

(2) Rząd węgierski skierował do Komisji wniosek o zatwierdzenie czterech metod klasyfikacji tusz wieprzowych i przedłożył wyniki próbnego rozbioru dokonanego przed przystąpieniem, przedkładając drugą część protokołu przewidzianego w art. 3 rozporządzenia (EWG) nr 2967/85.

(3) Ocena tego wniosku wykazała, że zostały spełnione warunki dla zatwierdzenia tych metod klasyfikacji.

(4) Artykuł 2 rozporządzenia (EWG) nr 3220/84 ustanawia, że Państwa Członkowskie mogą uzyskać zatwierdzenie stosowania innej prezentacji tusz wieprzowych niż standardowa prezentacja określona w tym samym artykule, jeżeli uzasadnia to praktyka handlowa lub wymogi techniczne.

(5) Na Węgrzech tradycja w zakresie prezentacji tusz i wynikająca z niej praktyka handlowa wymagają, by tusze były prezentowane z tłuszczem okołonerkowym i przeponą. Należy wziąć to pod uwagę przy określaniu wagi dla standardowej prezentacji.

(6) Żadna modyfikacja przyrządów lub metod klasyfikacji nie może być zatwierdzona inaczej niż na mocy nowej decyzji Komisji przyjętej w świetle zdobytych doświadczeń. Z tego powodu niniejsze zatwierdzenie może zostać wycofane.

(7) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Wieprzowiny,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł  1 1

Zgodnie z pkt 1 sekcji B.IV załącznika V do rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007(3) niniejszym zatwierdza się stosowanie następujących metod klasyfikacji tusz wieprzowych na Węgrzech:

a) przyrządy Fat-O-Meater FOM S70 i Fat-O-Meater FOM S71 oraz związane z nimi metody oceny, których szczegółowy opis podano w części I załącznika;

b) przyrząd Ultra FOM 300 oraz związane z nim metody oceny, których szczegółowy opis podano w części II załącznika;

c) przyrząd OptiScan-TP oraz związane z nim metody oceny, których szczegółowy opis podano w części III załącznika;

d) przyrząd IM-03 oraz związane z nim metody oceny, których szczegółowy opis podano w części IV załącznika;

e) przyrząd OptiGrade-MCP oraz związane z nim metody oceny, których szczegółowy opis podano w części V załącznika.

W odniesieniu do przyrządu Ultra FOM 300, o którym mowa w pierwszym akapicie lit. b), po zakończeniu procedury pomiaru musi istnieć możliwość sprawdzenia na tuszy, czy przyrząd zmierzył wartości pomiaru BF i LD w miejscu przewidzianym w pkt 3 części II załącznika. Oznaczenie miejsca pomiaru musi nastąpić w chwili dokonywania pomiaru.

Artykuł  2

Nie naruszając przepisów dotyczących standardowej prezentacji, o której mowa w art. 2 ust. 1 rozporządzenia (EWG) nr 3220/84, tłuszcz okołonerkowy i przepona nie muszą być usunięte z tusz świńskich przed ich zważeniem i klasyfikacją. W celu ustalenia ceny dla tusz wieprzowych na porównywalnej podstawie, zarejestrowany ciężar ciepłej tuszy pomniejsza się o następujące wartości:

a) przepona - 0,35 %;

b) tłuszcz okołonerkowy - 1,68 %.

Artykuł  3

Nie zezwala się na modyfikacje przyrządów lub metod oceny.

Artykuł  4

Niniejsza decyzja skierowana jest do Republiki Węgier.

Sporządzono w Brukseli, dnia 18 maja 2005 r.

W imieniu Komisji
Mariann FISCHER BOEL
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 301 z 20.11.1984, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 3513/93 (Dz.U. L 320 z 22.12.1993, str. 5).

(2) Dz.U. L 285 z 25.10.1985, str. 39. Rozporządzenie zmienione rozporządzeniem (WE) nr 3127/94 (Dz.U. L 330 z 21.12.1994, str. 43).

(3) Dz.U. L 299 z 16.11.2007, s. 1.

ZAŁĄCZNIK 2

METODY KLASYFIKACJI TUSZ WIEPRZOWYCH NA WĘGRZECH

Część  I

FAT-O-MEATER FOM S70 i FAT-O-MEATER FOM S71

1. Zasady przewidziane w niniejszej części stosuje się w przypadku, gdy klasyfikacja tusz wieprzowych prowadzona jest przy pomocy przyrządów znanych pod nazwą Fat-O-Meater FOM S70 i Fat-O-Meater S71.

2. Przyrząd jest wyposażony w sondę o średnicy 6 milimetrów zawierającą optyczną sondę typu MQ z Fremstillet AF Radiometer Copenhagen/Slagteriernes Forskningsinstitut Optisk Sonde oraz posiadającą odcinek pomiarowy od 5 do 105 milimetrów. Wyniki pomiarów przelicza się na szacunkową zawartość chudego mięsa za pomocą komputera odpowiednio typu S70 i S71.

3. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

Ŷ = 63,78987 - 0,77968 × BF + 0,10715 × LD

gdzie:

Ŷ = szacunkowa zawartość chudego mięsa w tuszy (w procentach),

BF = grubość słoniny grzbietowej (włącznie ze skórą) w milimetrach, zmierzona 6 centymetrów od linii środkowej przepołowionej tuszy pomiędzy drugim i trzecim żebrem od dołu,

LD = grubość mięśnia grzbietu w milimetrach, zmierzona w tym samym czasie i w tym samym miejscu co BF.

Niniejszy wzór dotyczy tusz o masie od 50 do 120 kilogramów.

Część  II

ULTRA FOM 300

1. Zasady przewidziane w niniejszej części stosuje się w przypadku, gdy klasyfikacja tusz wieprzowych prowadzona jest przy pomocy przyrządu znanego pod nazwą Ultra FOM 300.

2. Przyrząd jest wyposażony w sondę ultradźwiękową wyposażoną w układ przetworników emitujących fale ultradźwiękowe o częstotliwości 3,5 MHz. Sygnał ultradźwiękowy jest zamieniany na postać cyfrową, przechowywany i przetwarzany przez mikroprocesor. Wyniki pomiarów przelicza się na szacunkową zawartość chudego mięsa za pomocą samego przyrządu Ultra FOM 300.

3. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

Ŷ = 69,38252 - 0,79120 × BF + 0,00994 × LD

gdzie:

Ŷ = szacunkowa zawartość chudego mięsa w tuszy (w procentach),

BF = grubość słoniny grzbietowej (włącznie ze skórą) w milimetrach, zmierzona 7 centymetrów od linii środkowej przepołowionej tuszy pomiędzy drugim i trzecim żebrem od dołu,

LD = grubość mięśnia grzbietu w milimetrach, zmierzona w tym samym czasie i w tym samym miejscu co BF.

Niniejszy wzór dotyczy tusz o masie od 50 do 120 kilogramów.

Część  III

OPTISCAN-TP

1. Zasady przewidziane w niniejszej części stosuje się w przypadku, gdy klasyfikacja tusz wieprzowych prowadzona jest przy pomocy przyrządu znanego pod nazwą OptiScan-TP.

2. Przyrząd OptiScan-TP jest wyposażony w cyfrowy rejestrator obrazu prześwietlający dwa miejsca pomiarowe na tuszy. Obraz jest podstawą do obliczenia grubości słoniny i mięśnia zgodnie z metodą dwóch punktów zwaną metodą Zwei-Punkte Messverfahren (ZP).

Wyniki pomiarów są przetwarzane na szacunkową zawartość chudego mięsa za pomocą samego przyrządu OptiScan-TP. Zapisane obrazy są przechowywane i mogą być następnie poddane kontroli. Zintegrowany interfejs Bluetooth® umożliwia łatwy transfer danych.

3. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

Ŷ = 58,31147 - 0,62677 × BF + 0,14664 × LD

gdzie:

Ŷ = szacunkowa zawartość chudego mięsa w tuszy (w procentach),

BF = minimalna grubość słoniny (włącznie ze skórą) w milimetrach mierzona na mięśniu M.gluteus medius,

LD = minimalna grubość mięśnia w milimetrach między przednim końcem mięśnia M.gluteus medius a grzbietową częścią kanału rdzenia.

Niniejszy wzór dotyczy tusz o masie od 50 do 120 kilogramów.

Część  IV

IM-03

1. Zasady przewidziane w niniejszej części stosuje się w przypadku, gdy klasyfikacja tusz wieprzowych prowadzona jest przy pomocy przyrządu znanego pod nazwą IM-03.

2. Przyrząd jest wyposażony w sondę igłowo-optyczną (single line scanner SLS01) o średnicy 7 milimetrów wraz z ostrzem. Sonda zawiera szereg kontaktowych czujników obrazu (CIS) oraz zielone diody elektroluminescencyjne. Odcinek pomiarowy wynosi od 0 do 132 milimetrów. Wyniki pomiarów przelicza się na szacunkową zawartość chudego mięsa za pomocą samego przyrządu IM-03.

3. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

Ŷ = 59,63994 - 0,63951 × BF + 0,12083 × LD

gdzie:

Ŷ = szacunkowa zawartość chudego mięsa w tuszy (w procentach),

BF = grubość słoniny grzbietowej (włącznie ze skórą) w milimetrach, zmierzona 6 centymetrów od linii środkowej przepołowionej tuszy pomiędzy drugim i trzecim żebrem od dołu,

LD = grubość mięśnia grzbietu w milimetrach, zmierzona w tym samym czasie i w tym samym miejscu co BF.

Niniejszy wzór dotyczy tusz o masie od 50 do 120 kilogramów.

Część  V

OPTIGRADE-MCP

1. Zasady przewidziane w niniejszej części stosuje się w przypadku, gdy klasyfikacja tusz wieprzowych prowadzona jest przy pomocy przyrządu znanego pod nazwą OptiGrade-MCP.

2. Przyrząd jest wyposażony w sondę optyczną o średnicy 6 milimetrów, fotodiodę podczerwieni (Siemens) i fototranzystor (Siemens). Odcinek pomiarowy wynosi od 0 do 110 milimetrów.

Wyniki pomiarów przelicza się na szacunkową zawartość chudego mięsa za pomocą komputera.

3. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

Ŷ = 61,45261 - 0,62941 × BF + 0,11736 × LD

gdzie:

Ŷ = szacunkowa zawartość chudego mięsa w tuszy (w procentach),

BF = grubość słoniny grzbietowej (włącznie ze skórą) w milimetrach, zmierzona 6 centymetrów od linii środkowej przepołowionej tuszy pomiędzy drugim i trzecim żebrem od dołu,

LD = grubość mięśnia grzbietu w milimetrach, zmierzona w tym samym czasie i w tym samym miejscu co BF.

Niniejszy wzór dotyczy tusz o masie od 50 do 120 kilogramów.

1 Art. 1 zmieniony przez art. 1 pkt 1 decyzji nr 2011/507/UE z dnia 16 sierpnia 2011 r. (Dz.U.UE.L.11.209.49) zmieniającej nin. decyzję z dniem 2 lipca 2012 r.
2 Załącznik zmieniony przez art. 1 pkt 2 decyzji nr 2011/507/UE z dnia 16 sierpnia 2011 r. (Dz.U.UE.L.11.209.49) zmieniającej nin. decyzję z dniem 2 lipca 2012 r.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.