Rozporządzenie 2723/90 zastępujące kody ustanowione na podstawie nomenklatury Wspólnej Taryfy Celnej obowiązujące w dniu 31 grudnia 1987 r. kodami ustanowionymi na podstawie Nomenklatury Scalonej w niektórych rozporządzeniach dotyczących klasyfikacji towarów

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.1990.261.24

Akt jednorazowy
Wersja od: 25 września 1990 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (EWG) NR 2723/90
z dnia 24 września 1990 r.
zastępujące kody ustanowione na podstawie nomenklatury Wspólnej Taryfy Celnej obowiązujące w dniu 31 grudnia 1987 r. kodami ustanowionymi na podstawie Nomenklatury Scalonej w niektórych rozporządzeniach dotyczących klasyfikacji towarów

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2658/87 z dnia 23 lipca 1987 r. w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz Wspólnej Taryfy Celnej(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 2472/90(2), w szczególności jego art. 15,

a także mając na uwadze, co następuje:

rozporządzenie Rady (EWG) nr 950/68 z dnia 28 czerwca 1968 r. w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej(3), uchylone rozporządzeniem (EWG) nr 2658/87, ustanowiło nomenklaturę Wspólnej Taryfy Celnej na podstawie Konwencji z dnia 15 grudnia 1950 r. w sprawie nomenklatury klasyfikacji towarów w taryfie celnej;

Komisja, przyjęła pewną liczbę rozporządzeń dotyczących klasyfikacji towarów w nomenklaturze Wspólnej Taryfy Celnej na podstawie rozporządzenia Rady (EWG) nr 97/69 z dnia 16 stycznia 1969 r. w sprawie środków, jakie należy podjąć w celu jednolitego stosowania nomenklatury Wspólnej Taryfy Celnej(4), uchylonego rozporządzeniem (EWG) nr 2658/87;

rozporządzenie (EWG) nr 2658/87 ustanowiło nomenklaturę towarów, zwaną Nomenklaturą Scaloną, która spełnia równocześnie wymogi Wspólnej Taryfy Celnej i statystyk w dziedzinie handlu zewnętrznego Wspólnoty oraz jest oparta na Międzynarodowej Konwencji w sprawie zharmonizowanego systemu oznaczania i kodowania towarów, zastępującej Konwencję z dnia 25 grudnia 1950 r.;

artykuł 15 ust. 1 rozporządzenia (EWG) nr 2658/87 stanowi, że kody i opisy towarów ustanowione na podstawie Nomenklatury Scalonej zastępują te ustanowione na podstawie nomenklatury Wspólnej Taryfy Celnej obowiązującej od dnia 31 grudnia 1987 r.;

należy odpowiednio zmienić te z rozporządzeń, które ciągle mają znaczenie praktyczne, a których zmiana nie pociąga za sobą żadnych zmian ich istoty, aby uzupełnić początkową serię rozporządzeń, które zostały przyjęte rozporządzeniem Komisji (EWG) nr 646/89(5),

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W rozporządzeniach wymienionych w kolumnie 1 Załącznika, które odnoszą się do towarów opisanych w kolumnie 2, kody ustanowione na podstawie nomenklatury Wspólnej Taryfy Celnej w kolumnie 3 są zastępowane przez kody ustanowione na podstawie Nomenklatury Scalonej wymienione w kolumnie 4.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie z dniem jego opublikowania w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 24 września 1990 r.

W imieniu Komisji
Christiane SCRIVENER
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 256 z 7.9.1987, str. 1.

(2) Dz.U. L 247 z 10.9.1990, str. 1.

(3) Dz.U. 172 z 22.7.1968, str. 1.

(4) Dz.U. L 14 z 21.1.1969, str. 1.

(5) Dz.U. L 71 z 15.3.1989, str. 20.

ZAŁĄCZNIK

Rozporządzenie (EWG) nrWyszczególnienie towarówPozycja nomenklatury Wspólnej Taryfy CelnejKod Nomenklatury Scalonej
(1)(2)(3)(4)
1523/70 (1)Częściowo lub całkowicie rozmrożone mięso wołowe ze zwierząt domowych02.01 A II a) 2 0202
936/70 (2)Ćwierci wołowe przednie, z których usunięto kręg szczytowy, świeże lub schłodzone02.01 A II a) 4 aa)0201 20 90
1669/77 (3)Surowe, mrożone mięso drobiowe, uzyskane poprzez oskrobywanie kości drobiowych pozostałych po oddzieleniu kawałków mięsa bardziej wartościowego lub uzyskane w inny sposób (na przykład w trakcie krojenia większych kawałków mięsa na mniejsze) i składające się z małych kawałków o nieregularnych kształtach, czasami z tkanką włóknistą, chrząstkowatą i tłuszczową, o wadze jednostkowej 5-40 g02.02 B I0207 41 10
0207 42 10
0207 43 11
0207 43 15
3555/81 (4)Produkt składający się z szynek wieprzowych pozbawionych tłuszczu, kości, skóry, do których wstrzyknięto roztwór wodny chlorku sodu, zawierający niewielkie ilości innych soli i cukrów, sprasowany próżniowo02.06 B I a) 70210 19 51
802/80 (5)Produkty posiadające strukturę fizyczną, typowy smak i jakościowy skład chemiczny masła, ale zawierające jedynie 75-80 % tłuszczu w mleku04.03 A0405 00 10
3516/84 (6)Śliwki bez pestek, gotowe do spożycia, o zawartości wilgoci nieprzekraczającej 35 %, z dodatkiem kwasu sorbinowego08.12 C0813 20 00
3556/81 (7)Produkt odzyskany podczas przesiewu ziaren kukurydzy, składający się z łamanych (grubo mielonych) ziaren kukurydzy, niewielkiej ilości małych, zdeformowanych ziaren kukurydzy i 4-5 % innych ziaren, o zawartości skrobi (określonej za pomocą zmodyfikowanej metody polarymetrycznej Ewersa) 66,5 % masy w suchym produkcie, o zawartości popiołów 1,7 % masy w suchym produkcie i którego mniej niż 95 % masy przejdzie przez sito o otworach wielkości 2 mm11.02 D V1104 23 90
847/71 (8)Korzenie buraków cukrowych, pozbawione liści, w formie suszonych kawałków i o zawartości cukru na ogół przekraczającej 60 % masy w suchej masie12.04 A II1212 91 90
2748/79 (9)Produkt o następującym składzie:
karagenian wapnia 62,1 %
cukier gronowy 32,9 %
sacharoza 8 %13.03 C III1302 39 00
3534/87 (10)Mrożony tuńczyk w kawałkach ("tuna loins"), bez skóry, który był poddany wstępnemu gotowaniu zarówno na parze, jak i w wodzie, w szczególności w celu ułatwienia ściągnięcia skóry, co skutkuje częściową koagulacją białka16.04 E1604 14 10
717/85 (11)Pastylki przeciwkaszlowe i przeciw bólowi gardła o następującym składzie (procentowo w masie):
- sacharoza, glukoza i karmel: 99,500
- kamfora: 0,007
- mentol: 0,207
- eukaliptol: 0,069
- woniawiec tolutański: 0,003
- tymol: 0,069
- alkohol benzylowy: 0,13817.04 D I1704 90 55
1978/82 (12)Produkt składający się z proszku kakaowego z dodatkiem niewielkich ilości (około 5 % masy) lecytyny18.051805 00 00
3131/81 (13)Naleśniki nadziewane serem (około 48 % całkowitej masy), wstępnie gotowane i zamrożone, przeznaczone do spożycia po szybkim smażeniu na oleju19.08 B1905 90 90
1709/74 (14)Wiśnie w mieszaninie wody i alkoholu etylowego, gotowe do bezpośredniego spożycia20.06 B I2008 60 11
do
2008 60 39
1385/83 (15)Produkt składający się z niekiełkującego ziarna jęczmienia, łuskany, palony, nadający się do użycia w piwowarstwie jako środek barwiący i aromatyzujący lub jako namiastka kawy21.02 C II2101 30 19
210/85 (16)Następujące produkty przeznaczone do sprzedaży detalicznej:
a) pastylki o następującym składzie

(na jedną pastylkę):

- witamina A 2.000 j.m.
- witamina C 60 mg
- witamina D 200 j.m.
- witamina E 12 j.m.
- witamina B1 1,1 mg
- witamina B2 1,2 mg
- witamina B6 2 mg
- amid kwasu nikotynowego 13 mg
- pantotenian wapnia 4,3 mg
- witamina B12 3 μg
- kwas foliowy 50 μg
- biotyna 100 μg
- żelazo 10 mg
- cynk 7,5 mg
- mangan 2 mg
- miedź 1 mg
- molibden 150 μg
- jod 75 μg
- selen 50 μg
- chrom 50 μg
- sacharoza (włącznie z cukrem

inwertowanym określanym jako

sacharoza) 33 %

- woda (w przybliżeniu) 7 %
b) pastylki musujące o następującym składzie (na jedną pastylkę):
- witamina B1 1,1 mg
- witamina B2 1,5 mg
- witamina B6 1,4 mg
- witamina B12 5 μg
- witamina C 75 mg
- witamina E 7 mg
- amid kwasu nikotynowego 11 mg
- pantotenian wapnia 10 mg
- sacharoza (włącznie z cukrem

inwertowanym określanym jako

sacharoza) 48 %

- sole musujące, pomarańczowy

środek aromatyzujący i sacharyna

21.07 G I d) l2106 90 99
1464/87 (17)Przetwory spożywcze, w postaci tabletek musujących (waga 7 g każda tabletka), przeznaczone do sprzedaży detalicznej, o następującym składzie (na jedną tabletkę):
- węglan wapnia: 0,327 g,
- galaktoglukonian wapnia: 1,0 g,
- kwas askorbinowy: 1,0 g,
- sacharyna, sól sodowa: 0,014 g,
- skrobia: 0,020 g,
- glikol polietylenowy: 0,150 g,
- wodorowęglan sodu: 1,0 g,
- kwas cytrynowy: 1,465 g
- sacharoza (28,7 %) i aromat

cytrynowy: 2,009g

21.07 G I c) 12106 90 99
1087/83 (18)Napoje uzyskane w wyniku fermentacji zacieru słodowego z dodatkiem chmielu, o zawartości alkoholu nieprzekraczającej 0,5 % objętości, czasem zwane "piwem bezalkoholowym"22.02 A2202 90 10
199/82 (19)Mieszanina składająca się z ronidazolu (INN) (12 % masy w suchym produkcie) na bazie glutenu kukurydzianego (zawierającego mniej niż 10 % skrobi)23.07 B I a)2309 90 31
200/82 (20)Mieszanina składająca się z chlorowodorku oksytetracykliny (INNM) (20 % masy w suchym produkcie) na bazie węglanu wapnia23.07 C2309 90 99
3517/84 (21)Szypułki, łodygi, żyłki i obrzynki liści tytoniu24.01 B2401 30 00
3311/86 (22)Tytoń cięty i napęczniały (nieprzeznaczony do sprzedaży detalicznej), który po umieszczeniu w octanie benzylu pływa na powierzchni w ilości co najmniej 80 % wagi (określone za pomocą procedury ustanowionej w Załączniku do niniejszego rozporządzenia)24.02 E2403 99 90
(1) Dz.U. L 167 z 30.7.1970, str. 28.
(2) Dz.U. L 117 z 12.5.1979, str. 19.
(3) Dz.U. L 186 z 26.7.1977, str. 23.
(4) Dz.U. L 356 z 11.12.1981, str. 24.
(5) Dz.U. L 87 z 1.4.1980, str. 54.
(6) Dz.U. L 328 z 15.12.1984, str. 8.
(7) Dz.U. L 356 z 11.12.1981, str. 25.
(8) Dz.U. L 92 z 24.4.1971, str. 26.
(9) Dz.U. L 311 z 7.12.1979, str. 20.
(10) Dz.U. L 336 z 26.11.1987, str. 14.
(11) Dz.U. L 78 z 21.3.1985, str. 13.
(12) Dz.U. L 214 z 22.7.1982, str. 11.
(13) Dz.U. L 312 z 31.10.1981, str. 55.
(14) Dz.U. L 180 z 3.7.1974, str. 15.
(15) Dz.U. L 141 z 1.6.1983, str. 43.
(16) Dz.U. L 24 z 29.1.1985, str. 11.
(17) Dz.U. L 138 z 28.5.1987, str. 38.
(18) Dz.U. L 118 z 5.5.1983, str. 15.
(19) Dz.U. L 21 z 29.1.1982, str. 19.
(20) Dz.U. L 21 z 29.1.1982, str. 20.
(21) Dz.U. L 328 z 25.12.1984, str. 9.
(22) Dz.U. L 305 z 31.10.1986, str. 30.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.