Rozporządzenie 48/2003 ustanawiające zasady mające zastosowanie do mieszanek różnych rodzajów świeżych owoców i warzyw w tych samych opakowaniach przeznaczonych do sprzedaży

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2003.7.65

Akt utracił moc
Wersja od: 11 stycznia 2003 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 48/2003
z dnia 10 stycznia 2003 r.
ustanawiające zasady mające zastosowanie do mieszanek różnych rodzajów świeżych owoców i warzyw w tych samych opakowaniach przeznaczonych do sprzedaży

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 2200/96 z dnia 28 października 1996 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku owoców i warzyw(1) ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 545/2002(2), w szczególności jego art. 2 ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Opakowania zawierające różne rodzaje owoców i warzyw, w odpowiedzi na zapotrzebowanie ze strony niektórych konsumentów, stają się coraz bardziej powszechne na rynku.

(2) Uczciwy handel wymaga, aby świeże owoce i warzywa sprzedawane w tym samym opakowaniu bezwzględnie charakteryzowały się jednorodną jakością. Może to zostać zapewnione przez odwołanie się do przepisów ogólnych, w przypadku produktów, w odniesieniu do których nie zostały przyjęte normy wspólnotowe.

(3) Normy handlowe zawierają przepisy w sprawie etykietowania opakowań zawierających owoce i warzywa. Powinny zostać ustanowione wymogi w zakresie etykietowania w przypadku mieszanek różnych rodzajów owoców i warzyw w tym samym opakowaniu, ale wymogi te powinny być mniej rygorystyczne niż wymogi przewidziane w normach, w celu uwzględnienia w szczególności wolnego miejsca dostępnego na etykiecie. Jednakże aby zapobiec wprowadzaniu konsumentów w błąd, takie same dane szczegółowe powinny zostać ustanowione w odniesieniu do produktów nieobjętych normami handlowymi, jak w przypadku produktów, które są nimi objęte.

(4) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Świeżych Owoców i Warzyw,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Opakowania detaliczne świeżych owoców i warzyw, o masie netto wynoszącej trzy kilogramy lub mniej, mogą zawierać mieszanki różnych rodzajów świeżych owoców i warzyw, pod warunkiem że:

a) produkty charakteryzują się jednorodną jakością i każdy rodzaj tych produktów odpowiada normom zgodnie z art. 2;

b) opakowanie posiada właściwe oznakowanie, zgodnie z art. 3; oraz

c) rodzaj mieszanki nie powoduje wprowadzania konsumenta w błąd.

Artykuł  2

Produkty wchodzące w skład mieszanek określonych w art. 1 muszą należeć do tej samej klasy handlowej (klasa I, klasa II lub klasa "ekstra", w przypadku gdy istnieje klasa "ekstra" w odniesieniu do wszystkich produktów występujących w mieszance).

W przypadku gdy mieszanka zawiera owoce i warzywa nieobjęte wspólnotowymi normami handlowymi, produkty te muszą być klasyfikowane w tej samej klasie, zgodnie z Załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  3

Znakowanie na opakowaniach detalicznych, określonych w art. 1, i/lub na każdym opakowaniu, na którym się znajduje, zawiera co najmniej poniższe dane szczegółowe:

a) nazwę (nazwisko) i adres lub urzędowo ustanowione albo zatwierdzone oznaczenie kodowe pakującego i/lub wysyłającego. Jednakże w przypadku korzystania z oznaczenia kodowego odniesienie "pakujący i/lub wysyłający" (albo ich równoważny skrót) muszą być wskazane w pobliżu tego oznaczenia kodowego;

b) nazwę każdego z produktów/rodzajów produktu zawartych w opakowaniu;

c) nazwę odmiany lub rodzaju handlowego, w przypadku każdego produktu występującego w mieszance, w stosunku do którego we wspólnotowej normie handlowej istnieje taki wymóg w odniesieniu do produktów niestanowiących składnika mieszanki;

d) kraj pochodzenia każdego z produktów, którego to dotyczy, obok nazwy odnośnych produktów;

e) klasę.

W przypadku owoców i warzyw objętych wspólnotowymi normami handlowymi, wymienione dane szczegółowe zastępują dane szczegółowe określone w omawianych normach.

Artykuł  4

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 10 stycznia 2003 r.

W imieniu Komisji
Franz FISCHLER
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 297 z 21.11.1996, str. 1.

(2) Dz.U. L 84 z 28.3.2002, str. 1.

ZAŁĄCZNIK

Warunki dotyczące jakości do spełnienia przez każdy produkt, w odniesieniu do którego brak jest wspólnotowej normy handlowej

Minimalne wymogi jakości

We wszystkich klasach, mając na uwadze dopuszczalne tolerancje (patrz poniżej), produkty muszą być:

- całe,

- w dobrym stanie; wyłączone są produkty zaczynające gnić lub psuć się w taki sposób, że nie nadają się do spożycia,

- czyste, praktycznie pozbawione jakichkolwiek widocznych ciał obcych,

- praktycznie wolne od szkodników,

- praktycznie wolne od szkód wyrządzonych przez szkodniki,

- wolne od nieprawidłowej wilgoci zewnętrznej,

- wolne od obcego zapachu i/lub smaku.

Klasa "ekstra"

Produkty w tej klasie muszą być najwyższej jakości. Muszą być charakterystyczne dla danej odmiany i/lub rodzaju handlowego.

Muszą one być wolne od wszelkich wad, z wyjątkiem bardzo niewielkich powierzchownych uszkodzeń, które nie mają wpływu na ogólny wygląd produktu, jakość, jej utrzymanie oraz prezentację w opakowaniu.

Klasa I

Produkty tej klasy muszą być dobrej jakości. Muszą być charakterystyczne dla danej odmiany i/lub rodzaju handlowego.

Dopuszcza się jednak nieznaczne wady, pod warunkiem że nie mają one wpływu na ogólny wygląd produktu, jakość, jej utrzymanie oraz prezentację w opakowaniu:

Klasa II

Do tej klasy zalicza się produkty, które nie odpowiadają wymaganiom klas wyższych, ale spełniają wyżej wymienione wymagania minimalne.

Produkty mogą wykazywać wady, pod warunkiem że zachowują podstawowe właściwości w odniesieniu do jakości, jej utrzymania oraz prezentacji.

Tolerancje w odniesieniu do jakości

Tolerancje w odniesieniu do jakości są dopuszczalne w każdym opakowaniu, w przypadku produktów niespełniających wymogów wskazanej klasy.

- Klasa "ekstra"

5 % liczby lub masy produktów niespełniających wymogów danej klasy, lecz spełniających wymogi klasy I lub, wyjątkowo, mieszczących się w przedziale tolerancji dla tej klasy.

- Klasa I

10 % liczby lub masy produktów niespełniających wymogów danej klasy, lecz spełniających wymogi klasy II lub, wyjątkowo, mieszczących się w przedziale tolerancji dla tej klasy.

- Klasa II

10 % liczby lub masy produktów niespełniających wymogów danej klasy ani też wymogów minimalnych, z wyjątkiem produktów zaczynających gnić lub z innym spadkiem jakości powodującym ich nieprzydatność do spożycia.

Jednorodność

Produkty muszą być tego samego pochodzenia, odmiany lub klasy i jakości handlowej.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.