Zaproszenie do wyrażenia zainteresowania stanowiskiem członka zarządu Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności.

Dzienniki UE

Dz.U.UE.C.2019.179.13

Akt nienormatywny
Wersja od: 24 maja 2019 r.

Zaproszenie do wyrażenia zainteresowania stanowiskiem członka zarządu Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności

(2019/C 179/08)

(Dz.U.UE C z dnia 24 maja 2019 r.)

Niniejszym zaprasza się zainteresowane osoby do przedstawiania kandydatur na stanowiska 7 z 14 członków zarządu Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności, powołanego rozporządzeniem (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiającym ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołującym Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności i ustanawiającym procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności 1 . Urząd ma siedzibę w Parmie we Włoszech.

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) stanowi filar unijnego systemu oceny ryzyka związanego z bezpieczeństwem żywności i paszy. Zadaniem Urzędu jest zapewnienie doradztwa i wsparcia naukowego w zakresie prawodawstwa i polityki Unii we wszystkich dziedzinach, które wywierają bezpośredni lub pośredni wpływ na bezpieczeństwo żywności i paszy, jak również w ściśle z tym związanych kwestiach zdrowia i dobrostanu zwierząt oraz zdrowia roślin. Urząd dostarcza niezależnych informacji w tych kwestiach oraz informuje o ryzyku. Jego misja obejmuje także doradztwo naukowe w wielu obszarach prawa żywnościowego i paszowego w przypadkach, gdy wymaga tego prawodawstwo Unii, w tym także w zakresie nowych technologii żywności, takich jak organizmy zmodyfikowane genetycznie. Urząd jest powszechnie uznawany za punkt odniesienia dzięki swej niezależności, wysokiej jakości naukowej wydawanych opinii i informacji publicznych, przejrzystości stosowanych procedur i skuteczności w realizacji swoich zadań. Oprócz własnego wykwalifikowanego personelu Urząd wspierany jest przez sieć kompetentnych organizacji działających w UE.

Podstawa prawna

Zgodnie z art. 25 wyżej wspomnianego rozporządzenia "członkowie zarządu są wyznaczani w taki sposób, aby zapewnić najwyższe standardy kompetencyjne, szeroki zakres wymaganej fachowości, a wraz z powyższym możliwie najszerszą pod względem geograficznym reprezentację w obrębie Unii". Ponadto cztery osoby spośród członków zarządu "powinny posiadać doświadczenie zdobyte podczas pracy w organizacjach reprezentujących interesy konsumentów i innych instytucji w łańcuchu żywnościowym".

Co więcej, motyw 40 powyższego rozporządzenia stanowi, że "niezbędna jest również współpraca z państwami członkowskimi", a motyw 41 stanowi, że "zarząd powinien być powołany w taki sposób, aby zagwarantować najwyższy standard kompetencji, szeroki zakres odpowiedniej wiedzy eksperckiej, na przykład w zakresie zarządzania i administracji publicznej i najszerszą dystrybucję pod względem geograficznym w ramach Unii. Powinno to być ułatwione poprzez rotację członków zarządu z różnych państw, bez żadnego stanowiska zarezerwowanego dla obywateli, któregokolwiek z państw członkowskich".

Rola i zadania zarządu

Zarząd w szczególności:

-
prowadzi ogólny nadzór nad pracami Urzędu w celu zapewnienia prawidłowej realizacji jego misji oraz powierzonych mu zadań w ramach posiadanego mandatu i zgodnie z zasadą niezależności i przejrzystości,
-
mianuje dyrektora zarządzającego w oparciu o listę kandydatów przygotowaną przez Komisję oraz w razie konieczności odwołuje dyrektora zarządzającego,
-
mianuje członków komitetu naukowego i paneli naukowych, odpowiedzialnych za przedkładanie Urzędowi opinii naukowych,
-
przyjmuje roczne i wieloletnie programy prac Urzędu oraz ogólne sprawozdanie z rocznej działalności,
-
przyjmuje budżet Urzędu na nadchodzący rok oraz roczne sprawozdanie finansowe za poprzedni rok,
-
przyjmuje regulamin wewnętrzny i regulamin finansowy Urzędu.

Zarząd działa w drodze publicznych posiedzeń, prywatnych sesji i wymiany korespondencji. Językiem dokumentów EFSA, korespondencji zarządu oraz prywatnych sesji jest język angielski. Zarząd spotyka się cztery do sześciu razy w roku, przeważnie w Parmie.

Skład zarządu

Zarząd składa się z 14 członków oraz z przedstawiciela Komisji zgodnie z art. 25 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 178/2002. Czterech członków powinno posiadać doświadczenie zdobyte w organizacjach reprezentujących konsumentów i inne interesy w łańcuchu żywnościowym. Zgodnie z decyzją Rady 2016/C 223/08 kadencja 7 członków obecnego zarządu upływa w dniu 30 czerwca 2020 r. 2  Kadencja pozostałych 7 członków zarządu upływa - zgodnie z decyzją Rady 2018/C 230/02 - w dniu 30 czerwca 2022 r. 3 .

Z aktualnym składem zarządu można zapoznać się na stronie internetowej Urzędu: https://www.efsa.europa.eu/en/ people/mbmembers.

Niniejsze ogłoszenie dotyczy stanowisk 7 członków zarządu, których kadencja upływa dnia 30 czerwca 2020 r. Spośród 7 członków, którzy mają zostać wyznaczeni, przynajmniej jeden powinien posiadać doświadczenie zdobyte w organizacjach reprezentujących konsumentów i inne interesy w łańcuchu żywnościowym.

Kwalifikacje wymagane na stanowisko członka zarządu i kryteria kwalifikacji

Członkowie zarządu muszą posiadać kompetencje na najwyższym poziomie obejmujące szeroki zakres odpowiedniej wiedzy eksperckiej oraz zobowiązać się do działania w sposób niezależny.

Aby kwalifikować się na przedmiotowe stanowisko, kandydaci muszą posiadać obywatelstwo jednego z państw członkowskich UE i wykazać:

1)
co najmniej 15-letnie doświadczenie w zakresie jednego lub kilku z 5 poniższych obszarów, w tym przynajmniej 5-letnie doświadczenie na stanowisku kierowniczym:
-
świadczenie niezależnego doradztwa naukowego oraz wsparcia naukowego i technicznego w opracowywaniu prawodawstwa i polityki Unii Europejskiej we wszystkich dziedzinach, które mają bezpośredni lub pośredni wpływ na bezpieczeństwo żywności i paszy,
-
zarządzanie i administracja publiczna (w tym aspekty związane zarządzaniem zasobami ludzkimi, aspekty prawne i finansowe),
-
opracowywanie strategii na rzecz zapewnienia rzetelnego, niezależnego, przejrzystego, zgodnego z zasadami etyki i wysokiej jakości doradztwa naukowego, przy jednoczesnym zachowaniu rzetelności w stosunku do zainteresowanych stron,
-
skuteczna komunikacja i informacja publiczna w kwestiach naukowych,
-
zapewnienie niezbędnej spójności między: funkcjami w zakresie oceny ryzyka, zarządzania ryzykiem i informowania o ryzyku;
2)
co najmniej 5-letnie doświadczenie w pracy związanej z bezpieczeństwem żywności i paszy lub z innymi obszarami stanowiącymi misję Urzędu, zwłaszcza w zakresie zdrowia i dobrostanu zwierząt, ochrony środowiska naturalnego, zdrowia roślin i odżywiania;
3)
zdolność do pracy w środowisku wielojęzycznym, wielokulturowym i wielodyscyplinarnym;
4)
zobowiązanie do działania w sposób niezależny:

od kandydatów oczekuje się, że będą przestrzegać najwyższych standardów etycznych, postępować w sposób uczciwy, niezależny, bezstronny oraz dyskretny, bez uwzględniania własnego interesu, a także unikać wszelkich sytuacji, które mogłyby doprowadzić do zaistnienia konfliktu interesów.

Ocena kandydatów dokonywana będzie z uwzględnieniem poniższych kryteriów, a kandydaci oceniani będą na podstawie porównania kandydatur oraz zobowiązania się do niezależnego działania:

-
wiedza ekspercka i zdolność do skutecznego działania w jednym lub kilku obszarach kompetencji, o których mowa powyżej,
-
wiedza ekspercka w zakresie bezpieczeństwa żywności i paszy lub w innych dziedzinach związanych z misją Urzędu,
-
zdolność do pracy w środowisku wielojęzycznym, wielokulturowym i wielodyscyplinarnym.

Lista wstępnie wyłonionych kandydatów zostanie przeanalizowana również w świetle następujących wymogów dotyczących składu zarządu:

-
zrównoważona, zbiorowa wiedza ekspercka członków zarządu,
-
jak najszerszy rozkład geograficzny oparty na rotacji członków zarządu zgodnie z kryterium narodowościowym.

Wnioskodawcy muszą wypełnić internetowy formularz wniosku i formularz deklaracji o braku konfliktu interesów, które to formularze obejmują konkretne zobowiązania i oświadczenia. Po mianowaniu przez Radę będą oni zobowiązani do sporządzania co roku pisemnej deklaracji o braku konfliktu interesów oraz do zgłaszania na każdym posiedzeniu zarządu wszelkich interesów, co do których można by uznać, że wpływają na ich niezależność w odniesieniu do punktów porządku obrad.

Celem deklaracji o braku konfliktu interesów jest wykazanie zdolności kandydata do pełnienia funkcji członka zarządu EFSA zgodnie z wewnętrznymi zasadami EFSA w zakresie niezależności (http://www.efsa.europa.eu/en/values/independence.htm) i kodeksem postępowania zarządu EFSA (Code of Conduct of the EFSA Management Board). Zgodnie z tymi zasadami członkowie zarządu powstrzymują się od działań, które mogłyby spowodować konflikt interesów lub które prawdopodobnie wywołałaby u opinii publicznej wrażenie istnienia konfliktu interesów.

Oprócz wymagań wskazanych powyżej uwzględniona zostanie szczególna sytuacja kandydatów ubiegających się o stanowisko członka zarządu jako członek posiadający doświadczenie zdobyte w organizacjach reprezentujących konsumentów albo inne interesy w łańcuchu żywnościowym. Zob. poniższa sekcja zatytułowana: "Członkowie zarządu posiadający doświadczenie zdobyte w organizacjach reprezentujących konsumentów albo inne interesy w łańcuchu żywnościowym". Kandydaci mogą złożyć tylko jeden wniosek.

Udział w posiedzeniach zarządu/zwrot kosztów i diety

Członkowie zarządu będą musieli w dużym stopniu zobowiązać się do czynnego uczestnictwa w posiedzeniach zarządu. Kandydatów uprasza się, by w formularzu wniosku potwierdzili dyspozycyjność do czynnego udziału w pracach zarządu. Zakłada się, że zarząd będzie spotykał się cztery do sześciu razy w roku. Członkowie zarządu nie są wynagradzani, jednak przysługuje im zwrot kosztów podróży w zwykłym zakresie, a ponadto są uprawnieni do diet dziennych zgodnie z przepisami wykonawczymi przyjętymi przez EFSA. Bez uszczerbku dla możliwości zmiany obowiązujących przepisów w trakcie kadencji, koszty zakwaterowania ponosi bezpośrednio EFSA. Członkowie zarządu są również uprawnieni do otrzymania kompensaty w wysokości 385 EUR za każdy pełny dzień uczestnictwa w posiedzeniach w celu pokrycia innych kosztów wynikających z ich wkładu i uczestnictwa w pracach zarządu. Z tytułu posiedzenia trwającego pół dnia lub obecności trwającej pół dnia wypłaca się pół kompensaty.

Członkowie zarządu posiadający doświadczenie zdobyte w organizacjach reprezentujących konsumentów albo inne interesy w łańcuchu żywnościowym

Kandydaci proszeni są o wskazanie i uzasadnienie w swoim wniosku, czy chcą, by uznano ich za jednego z 4 członków zarządu wywodzących się z organizacji reprezentujących konsumentów albo inne interesy w łańcuchu żywnościowym. Uzasadnienie powinno zawierać szczegółowe dane dotyczące doświadczenia zdobytego w organizacjach reprezentujących konsumentów albo inne interesy w łańcuchu żywnościowym.

Mianowanie i kadencja członka

Z wyjątkiem przedstawiciela Komisji, którego mianuje Komisja, członków zarządu mianuje Rada w konsultacji z Parlamentem Europejskim spośród kandydatów z listy, którą przygotowuje Komisja na podstawie niniejszego zaproszenia do wyrażenia zainteresowania.

Czas trwania kadencji może być przedmiotem zmian, gdy wniosek Komisji dotyczący rozporządzenia w sprawie przejrzystości i zrównoważonego charakteru unijnej oceny ryzyka w łańcuchu żywnościowym, zmieniającego rozporządzenie (WE) nr 178/2002 oraz osiem innych aktów Unii 4 , zostanie formalnie przyjęty przez Parlament Europejski i Radę i będzie mieć zastosowanie po wyznaczeniu przez Radę 7 członków wybranych na podstawie niniejszego zaproszenia do wyrażenia zainteresowania 5 .

Nowe rozporządzenie, między innymi, wprowadzi szereg zmian dotyczących zarządu, w tym jego składu i kadencji.

Dokładniej rzecz ujmując, zgodnie ze wstępnym porozumieniem osiągniętym w dniu 11 lutego 2019 r. przez Parlament Europejski i Radę, skład zarządu zmieni się począwszy od dnia 1 lipca 2022 r. W skład zarządu wejdą przedstawiciele wszystkich państw członkowskich i Komisji, członkowie mianowani przez Parlament Europejski oraz członkowie reprezentujący społeczeństwo obywatelskie i interesy łańcucha żywnościowego. W tymczasowym porozumieniu przewidziano również pewne środki przejściowe. Kadencja członków zarządu, którzy będą pełnić swoje funkcje w dniu 30 czerwca 2022 r., wygasa z tą datą. Zgodnie z obowiązującymi ramami prawnymi kadencja 7 członków wybranych na podstawie niniejszego zaproszenia do wyrażenia zainteresowania i mianowanych przez Radę trwa cztery lata, z możliwością jednokrotnego przedłużenia, jak przewidziano w art. 25 rozporządzenia (WE) nr 178/2002. Jeżeli jednak nowe przepisy będą miały zastosowanie po mianowaniu przez Radę 7 członków wybranych na podstawie niniejszego zaproszenia do wyrażenia zainteresowania oraz przed dniem 30 czerwca 2022 r., ich kadencja kończy się dnia 30 czerwca 2022 r.

Kandydatom zwraca się uwagę na fakt, że lista Komisji zostanie podana do wiadomości publicznej i że przysługuje im prawo złożenia do Komisji sprzeciwu wobec publikacji swoich danych na adres podany w oświadczeniu o ochronie prywatności wchodzącym w skład niniejszego zaproszenia do wyrażenia zainteresowania (zob. również poniższa sekcja "Ochrona danych osobowych"). Skorzystanie z tego prawa nie będzie miało ujemnego wpływu na rozpatrywanie wniosku kandydata. Osoby z listy Komisji, które nie uzyskają mianowania, mogą zostać poproszone o wyrażenie zgody na wpisanie ich na listę rezerwową, która będzie wykorzystywana w razie konieczności zastąpienia członków zarządu, którzy nie będą w stanie wypełniać swojego mandatu.

Polityka równych szans

Dokładać się będzie wszelkich starań, by uniknąć jakichkolwiek form dyskryminacji, przy czym do składania wniosków zachęca się kobiety.

Procedura i termin składania wniosków

Wnioski muszą spełniać poniższe wymogi; w przeciwnym razie nie będą uwzględnione:

1)
Zainteresowane osoby zachęca się do składania wniosków przez internet z wykorzystaniem systemu na następującej stronie internetowej: http://ec.europa.eu/food/efsa/management-board_en.htm.

Wnioski złożone przez internet muszą zawierać dwa załączniki:

a)
deklaracja o braku konfliktu interesów opatrzona własnoręcznym podpisem; formularz deklaracji dostępny jest pod następującym adresem: http://ec.europa.eu/food/efsa/management-board_en.htm;
b)
CV nie krótsze niż 1,5 strony i nie dłuższe niż 3 strony.
2)
Po pomyślnym złożeniu wniosku przez internet system internetowy generuje numer rejestracji. Niewygenerowanie takiego numeru przez system oznacza, że wniosek nie został zarejestrowany.

W razie problemów technicznych proszę wysłać wiadomość e-mail na adres: SANTE-CALL-AGENCIES@ec.europa.eu. Nie ma możliwości śledzenia w internecie przebiegu procesu naboru.

3)
Formularz wniosku, formularz deklaracji o braku konfliktu interesów, CV oraz wszelkie dokumenty uzupełniające muszą być sporządzone w jednym z języków urzędowych Unii Europejskiej. Choć nie jest to wymogiem, wskazane byłoby dołączenie skróconego opisu doświadczenia i innych istotnych informacji w języku angielskim w celu usprawnienia procedury selekcji. Na żądanie należy w późniejszym terminie złożyć dokumenty uzupełniające.
4)
Jeżeli chcą Państwo złożyć wniosek w jednym z języków urzędowych Unii Europejskiej innym niż język angielski, mogą Państwo wypełnić angielski formularz wniosku w danym języku lub skontaktować się z sekretariatem telefonicznie lub pocztą elektroniczną na adres SANTE-CALL-AGENCIES@ec.europa.eu i poprosić o udostępnienie formularza wniosku w określonym języku. Otrzymają Państwo formularz wniosku w formacie Worda.
5)
Wszystkie zgłoszenia zainteresowania rozpatrywane są przy zachowaniu poufności.
6)
Ostateczny termin składania wniosków upływa w dniu 19.7.2019 r. o godzinie 12.00 (w południe) czasu brukselskiego.
7)
Konieczne jest złożenie pełnego wniosku i dotrzymanie terminu. Zaleca się, by kandydaci nie zwlekali ze złożeniem wniosku do ostatnich kilku dni, ponieważ ewentualne usterki w połączeniu internetowym mogą prowadzić do niezłożenia wniosku w terminie. Po upływie terminu składania wniosków wnioski nie będą przyjmowane.
8)
Przyjmowane będą wnioski, które wysłano pocztą elektroniczną na adres SANTE-CALL-AGENCIES@ec.europa.eu i które spełniają wymagania określone w pkt 3. Co do zasady nie przyjmuje się wniosków wysłanych pocztą, faksem lub doręczonych osobiście, ani też wniosków przysłanych bezpośrednio do Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności.
9)
Składając wniosek kandydaci akceptują procedury i warunki podane w niniejszym zaproszeniu oraz w dokumentach, do których zaproszenie się odnosi. Przygotowując wniosek, kandydaci nie mogą w żadnym wypadku odsyłać do dokumentów złożonych w ramach uprzednich wniosków (przykład: nie będą akceptowane fotokopie załączone do uprzednich wniosków). Przedstawienie jakichkolwiek nieprawdziwych informacji może spowodować wykluczenie z procedury wyboru na członka zarządu.
10)
Wszyscy kandydaci, którzy złożą wnioski w odpowiedzi na niniejsze zaproszenie do wyrażenia zainteresowania, zostaną poinformowani o wyniku procesu selekcji.

Ochrona danych osobowych

Komisja zapewni, aby dane osobowe kandydatów były przetwarzane zgodnie z wymogami rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2018/1725 z dnia 23 października 2018 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych przez instytucje, organy i jednostki organizacyjne Unii i swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia rozporządzenia (WE) nr 45/2001 i decyzji 1247/2002/WE 6 . Odnosi się to w szczególności do zapewnienia poufnego i bezpiecznego traktowania wymienionych danych. Aby uzyskać bardziej szczegółowe informacje na temat zakresu, celów i środków przetwarzania danych osobowych w kontekście niniejszego zaproszenia, kandydaci mogą zapoznać się ze szczegółowym oświadczeniem o ochronie prywatności, które dostępne jest na stronie: http://ec.europa.eu/food/efsa/management-board_en.htm.

1 Dz.U. L 31 z 1.2.2002, s. 1.
2 Dz.U. C 223 z 21.6.2016, s. 7.
3 Dz.U. C 230 z 2.7.2018, s. 2.
4 Wniosek dotyczący rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie przejrzystości i zrównoważonego charakteru unijnej oceny ryzyka w łańcuchu żywnościowym, zmieniającego rozporządzenie (WE) nr 178/2002 [w sprawie ogólnego prawa żywnościowego], dyrektywę 2001/18/WE [w sprawie zamierzonego uwalniania do środowiska organizmów zmodyfikowanych genetycznie], rozporządzenie (WE) nr 1829/2003 [w sprawie genetycznie zmodyfikowanej żywności i paszy], rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 [w sprawie dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt], rozporządzenie (WE) nr 2065/2003 [w sprawie środków aromatyzujących dymu wędzarniczego], rozporządzenie (WE) nr 1935/2004 [w sprawie materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością], rozporządzenie (WE) nr 1331/2008 [w sprawie jednolitej procedury wydawania zezwoleń na stosowanie dodatków do żywności, enzymów spożywczych i środków aromatyzujących], rozporządzenie (WE) nr 1107/2009 [w sprawie środków ochrony roślin] oraz rozporządzenie (UE) 2015/2283 [w sprawie nowej żywności], COM(2018) 179 final z dnia 11.4.2018 r.
5 Oczekuje się, że nowe rozporządzenie zostanie formalnie przyjęte i opublikowane w Dzienniku Urzędowym w lecie 2019 r. i wejdzie w życie w pierwszym kwartale 2021 r.
6 Dz.U. L 295 z 21.11.2018, s. 39.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.