Zaproszenie do nadsyłania danych naukowych dotyczących hormonów wspomagających przyrost wagi, prawnie dopuszczonych do stosowania u bydła (EFSA-Q-2005-048) - Termin zgłoszeń: 4 listopada 2005 r.

Dzienniki UE

Dz.U.UE.C.2005.238.5

Akt nienormatywny
Wersja od: 28 września 2005 r.

Zaproszenie do nadsyłania danych naukowych dotyczących hormonów wspomagających przyrost wagi, prawnie dopuszczonych do stosowania u bydła (EFSA-Q-2005-048)

Termin zgłoszeń: 4 listopada 2005 r.

(2005/C 238/04)

(Dz.U.UE C z dnia 28 września 2005 r.)

1.
Informacje ogólne

Dyrektywa 96/22/WE(1), zmieniona dyrektywą 2003/74/WE(2), ogranicza stosowanie hormonów u zwierząt przeznaczonych do produkcji żywności. Podstawą powyższych ograniczeń są oceny ryzyka przeprowadzone przez Komitet Naukowy ds. Środków Weterynaryjnych dotyczących Zdrowia Publicznego (SCVPH), doradcy Komisji Europejskiej (DG ds. Zdrowia i Ochrony Konsumentów) w latach 1999, 2000 i 2002.

Ostatnio Komisja Europejska zwróciła się do EFSA o dokonanie przeglądu danych naukowych pod względem potencjalnych zagrożeń dla zdrowia ludzkiego wynikających z pozostałości hormonów w mięsie wołowym i produktach mięsnych (EFSA-Q-2005-048). Dane są dostępne od chwili wydania ostatniej opinii przez SCVPH w 2002 r.

W ramach EFSA, powyższe zadanie zostało przypisane Panelowi Naukowemu ds. Zanieczyszczeń w Łańcuchu Pokarmowym (CONTAM).

2.
Zaproszenie do nadsyłania danych naukowych

EFSA zaprasza wszystkie zainteresowane strony(3) do nadsyłania wszelkich dowodów naukowych (od 2002 r.) na temat substancji o działaniu hormonalnym, prawnie dopuszczonych do stosowania w państwach trzecich do celów pobudzenia przyrostu wagi bydła, które mają działanie estrogenne, androgenne lub gestagenne, uzyskane po ostatnim przeglądzie SCVPH w 2002 r.(4) Assessment of Potential Risks to Human Health from Hormone Residues in Bovine Meat and Meat Products [Ocena potencjalnych zagrożeń dla zdrowia ludzkiego wynikających z pozostałości hormonów w mięsie wołowym i produktach mięsnych], zgodnie z kryteriami wymienionymi w pkt 3.

3.
Ogólne warunki zgłaszania danych

W celu ułatwienia przetwarzania nadsyłanych dokumentów zainteresowane strony są proszone o przesyłanie dokumentów na następujący adres e-mail: bovine-hormone.data@efsa.eu.int(5).

Doniesienia naukowe zostaną przyjęte pod warunkiem ich zgodności z ogólnymi kryteriami EFSA dotyczącymi przyjmowania dokumentów i danych naukowych do celów oceny ryzyka, zgodnie z poniższymi wytycznymi. Niezgodność z ogólnymi kryteriami jakości spowoduje odrzucenie nadesłanego doniesienia.

1. Konieczne jest podanie nazwy (imienia i nazwiska) oraz danych kontaktowych strony nadsyłającej doniesienie naukowe.

2. Strona zainteresowana winna zaklasyfikować doniesienia naukowe jako i) dane zrecenzowane lub ii) dane niezrecenzowane.

EFSA zachęca do składania zrecenzowanych danych/publikacji (nie tylko dane bibliograficzne) jako najbardziej istotnych i wiarygodnych dokumentów. Niezrecenzowane dane (takie jak raporty o stanie przemysłu zgodnie z pkt 5) będą rozpatrywane tylko wówczas, gdy opierać się będą na dowodach naukowych i spełniać odpowiednie normy jakości.

3. Wykaz załączonych dokumentów oraz dane bibliograficzne należy uwzględnić w treści wiadomości elektronicznej.

4. Prawa autorskie

Z zasady właściciel praw autorskich do doniesień naukowych udziela EFSA zezwolenia na używanie, rozpowszechnianie lub przekazywanie ww. doniesień naukowych. Odmowę zezwolenia dla EFSA uznaje się za niedopuszczalną z wyjątkiem należycie uzasadnionych przypadków. W każdym przypadku EFSA podaje źródło informacji.

Jeśli zgłaszane doniesienie naukowe zawiera dokumenty, do których strona zgłaszająca nie posiada praw autorskich, doniesieniu winno towarzyszyć zezwolenie właściciela prawa autorskiego na odtwarzanie, rozpowszechnianie lub przekazywanie dokumentów.

5. Poufność informacji

Zazwyczaj dokumenty nie zawierają informacji poufnych. Uwzględnienie danych poufnych winno być należycie uzasadnione i każdorazowo rozpatrywane przez EFSA. Osoba nadsyłająca doniesienie winna w sposób należyty uwzględnić prawa zainteresowanych stron.

6. Wymogi językowe

Z uwagi na napięte terminy, konieczność harmonizacji dokumentów i potencjalnie dużą liczbę napływających dokumentów, przetwarzanie dokumentów będzie znacznie uproszczone, jeśli będą składane w języku angielskim.

______

(1) Dz.U. L 125 z 23.5.1996, str. 3-9.

(2) Dz.U. L 262 z 14.10.2003, str. 17-21.

(3) Np. przemysł, pracownicy naukowi, organizacje konsumenckie, instytucje rządowe, jak również Państwa Członkowskie UE oraz Parlament UE.

(4) http://europa.eu.int/comm/food/fs/sc/scv/out50_en.pdf

(5) W przypadku konieczności przesłania zgłoszenia pocztą, dokumenty należy wysyłać na następujący adres:

European Food Safety Authority - EFSA

CONTAM - Hormones

Rue de Genève 10

B-1140 Bruksela

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.