Załączniki do Traktatu o funkcjonowaniu Unii Europejskiej.

Dzienniki UE

Dz.U.UE.C.2016.202.329

Akt nienormatywny
Wersja od: 7 czerwca 2016 r.

ZAŁĄCZNIKI DO TRAKTATU O FUNKCJONOWANIU UNII EUROPEJSKIEJ

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  I

LISTA O KTÓREJ MOWA W ARTYKULE 38 TRAKTATU O FUNKCJONOWANIU UNII EUROPEJSKIEJ

- 1 -- 2 -
Numer nomenklatury brukselskiejOpis produktów
Dział 1Zwierzęta żywe
Dział 2Mięso i podroby jadalne
Dział 3Ryby, skorupiaki, mięczaki i inne bezkręgowce wodne
Dział 4Produkty mleczarskie; jaja ptasie; miód naturalny; jadalne produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone
Dział 5
05.04Jelita, pęcherze i żołądki zwierząt (z wyjątkiem rybich), całe lub w kawałkach, świeże, chłodzone, mrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone
05.15Produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; martwe zwierzęta objęte działami 1 lub 3, nienadające się do spożycia przez ludzi
Dział 6Żywe drzewa i inne rośliny; bulwy, korzenie i podobne; cięte i ozdobne liście
Dział 7Warzywa oraz niektóre korzenie i bulwy jadalne
Dział 8Owoce i orzechy jadalne; skórki owoców cytrusowych lub melonów
Dział 9Kawa, herbata i przyprawy, z wyjątkiem herba mate (pozycja Nr 09.03)
Dział 10Zboża
Dział 11Produkty przemysłu młynarskiego; słód; skrobie; inulina; gluten pszenny
Dział 12Nasiona i owoce oleiste; ziarna, nasiona i owoce różne; rośliny przemysłowe i lecznicze; słoma i pasza
Dział 13
ex 13.03Pektyna
Dział 15
15.01Słonina i inny przetworzony tłuszcz wieprzowy; przetworzony tłuszcz drobiowy
15.02Nieprzetworzone tłuszcze wołowe, owcze i koźle; łój (łącznie z "premier jus") wytwarzany z tych tłuszczy
15.03Stearyna z tłuszczu, oleju i łoju; olej z tłuszczu, oliwy i łoju, nieemulgowany, niemieszany i niepreparowany
15.04Tłuszcze i oleje z ryb i ssaków morskich, oczyszczane lub nie
15.07Tłuszcze roślinne, płynne lub stałe, surowe, rafinowane lub oczyszczane
15.12Tłuszcze i oleje zwierzęce oraz roślinne, uwodorniane, rafinowane lub nie, ale bez dalszej przeróbki
15.13Margaryna, sztuczna słonina i inne preparowane tłuszcze jadalne
15.17Pozostałości po oczyszczaniu substancji tłuszczowych i wosków zwierzęcych lub roślinnych
Dział 16Przetwory z mięsa, ryb lub skorupiaków, mięczaków i innych bezkręgowców wodnych
Dział 17
17.01Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej:
17.02Inne rodzaje cukru; syropy cukrowe; miód syntetyczny (zmieszany z naturalnym lub nie); karmel
17.03Melasa, odbarwiona lub nie
17.05 (*)Cukry, syropy, aromatyzowana melasa lub z dodatkiem barwników (w tym cukier waniliowy lub wanilina), z wyjątkiem soków owocowych z dodatkiem cukru w jakichkolwiek proporcjach
Dział 18
18.01Ziarna kakaowe, całe lub łamane, surowe lub palone
18.02Kakaowe łuski, łupiny, osłonki i inne odpady z kakao
Dział 20Przetwory z warzyw, owoców, orzechów lub innych części roślin
Dział 22
22.04Moszcz winogronowy, fermentujący lub z fermentacją zatrzymaną w inny sposób niż przez dodanie alkoholu
22.05Wino ze świeżych winogron; moszcz winogronowy z fermentacją zatrzymaną przez dodanie alkoholu
22.07Inne napoje na bazie fermentacji (np. jabłecznik, wino z gruszek i miód pitny)
ex 22.08 (*)

ex 22.09 (*)

Alkohol etylowy, denaturowany lub nie, o jakiejkolwiek mocy, otrzymywany z produktów rolnych, o których mowa w załączniku I, z wyłączeniem wódek, likierów i innych napojów spirytusowych, złożone preparaty alkoholowe (znane jako "skoncentrowane ekstrakty") do wyrobu napojów
22.10 (*)Ocet i jego substytuty
Dział 23Pozostałości i odpady przemysłu spożywczego; gotowa pasza dla zwierząt
Dział 24
24.01Tytoń nieprzetworzony; odpady tytoniowe
Dział 45
45.01Korek naturalny surowy; odpady korka; korek kruszony, granulowany lub mielony:
Dział 54
54.01Len surowy lub przetworzony ale nieprzędzony; pakuły i odpady lniane (w tym skrawki workowe lub rozwłóknianie)
Dział 57
57.01Konopie naturalne (Cannabis sativa), surowe lub przetworzone ale nieprzędzone; pakuły i odpady z konopi naturalnych (w tym liny oraz skrawki workowe lub rozwłókniane)
(*) Pozycja dodana artykułem 1 rozporządzenia nr 7a Rady Europejskiej Wspólnoty Gospodarczej z dnia 18 grudnia 1959 r. (Dz.U. nr 7 z 30.1.1961, s. 71/61).

ZAŁĄCZNIK  II

KRAJE I TERYTORIA ZAMORSKIE OBJĘTE POSTANOWIENIAMI CZĘŚCI IV TRAKTATU O FUNKCJONOWANIU UNII EUROPEJSKIEJ

-
Grenlandia,
-
Nowa Kaledonia oraz terytoria zależne,
-
Polinezja Francuska,
-
Francuskie Terytoria Południowe i Antarktyczne,
-
Wyspy Wallis i Futuna,
-
Saint Pierre i Miquelon,
-
Saint-Barthélemy,
-
Aruba,
-
Antyle Niderlandzkie:
-
Bonaire,
-
Curaçao,
-
Saba,
-
Sint Eustasius,
-
Sint Maarten,
-
Anguilla,
-
Kajmany,
-
Falklandy,
-
Georgia Południowa i wyspy Sandwich Południowy,
-
Montserrat,
-
Pitcairn,
-
Święta Helena i terytoria zależne,
-
Brytyjskie Terytorium Antarktyczne,
-
Brytyjskie Terytorium Oceanu Indyjskiego,
-
Wyspy Turks i Caicos,
-
Brytyjskie Wyspy Dziewicze,
-
Bermudy.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.