Decyzja 83/234/EWG dotycząca zakładów w Republice Tureckiej, z których Państwa Członkowskie mogą dopuścić przywóz świeżego mięsa
Dz.U.UE.L.1983.127.20
Akt obowiązującyDECYZJA KOMISJI
z dnia 29 kwietnia 1983 r.
dotycząca zakładów w Republice Tureckiej, z których Państwa Członkowskie mogą dopuścić przywóz świeżego mięsa
(Dz.U.UE L z dnia 17 maja 1983 r.)
KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,
uwzględniając dyrektywę Rady 72/462/EWG z dnia 12 grudnia 1972 r. w sprawie problemów zdrowotnych i inspekcji weterynaryjnej przed przywozem z państw trzecich bydła, trzody chlewnej i świeżego mięsa(1), ostatnio zmienioną dyrektywą 83/91/EWG(2), w szczególności jej art. 4 ust. 1 i art. 18 ust. 1 lit. a) i b),
a także mając na uwadze, co następuje:
zakłady w państwach trzecich nie mogą wywozić świeżego mięsa do Wspólnoty, o ile nie spełnią warunków ogólnych i szczególnych ustanowionych w dyrektywie 72/462/EWG;
Turcja przekazała wykaz zakładów dopuszczonych do dokonywania wywozu do Wspólnoty, zgodnie z art. 4 ust. 3 dyrektywy 72/462/EWG;
wizytacje na miejscu przeprowadzone z ramienia Wspólnoty wykazały, że sprawa tych zakładów musi być rozpatrzona ponownie na podstawie dodatkowych informacji dotyczących ich stanu higieny i zdolności do szybkiego dostosowania do regulacji wspólnotowych;
w tym czasie i w celu uniknięcia nagłego zakłócenia przepływów handlowych zakłady te mogą zostać dopuszczone tymczasowo do kontynuowania wywozu świeżego mięsa do tych Państw Członkowskich, które są gotowe je przyjąć;
konieczne będzie wobec tego ponowne zbadanie i w razie potrzeby dokonanie zmiany niniejszej decyzji w świetle środków podjętych w tym celu i dokonanych ulepszeń;
środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu Weterynaryjnego,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:
Sporządzono w Brukseli, dnia
W imieniu Komisji | |
Poul DALSAGER | |
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 302 z 31.12.1972, str. 28.
(2) Dz.U. L 59 z 5.3.1983, str. 34.