Decyzja 83/234/EWG dotycząca zakładów w Republice Tureckiej, z których Państwa Członkowskie mogą dopuścić przywóz świeżego mięsa

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.1983.127.20

Akt obowiązujący
Wersja od: 1 maja 1983 r.

DECYZJA KOMISJI
z dnia 29 kwietnia 1983 r.
dotycząca zakładów w Republice Tureckiej, z których Państwa Członkowskie mogą dopuścić przywóz świeżego mięsa

(83/234/EWG)

(Dz.U.UE L z dnia 17 maja 1983 r.)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,

uwzględniając dyrektywę Rady 72/462/EWG z dnia 12 grudnia 1972 r. w sprawie problemów zdrowotnych i inspekcji weterynaryjnej przed przywozem z państw trzecich bydła, trzody chlewnej i świeżego mięsa(1), ostatnio zmienioną dyrektywą 83/91/EWG(2), w szczególności jej art. 4 ust. 1 i art. 18 ust. 1 lit. a) i b),

a także mając na uwadze, co następuje:

zakłady w państwach trzecich nie mogą wywozić świeżego mięsa do Wspólnoty, o ile nie spełnią warunków ogólnych i szczególnych ustanowionych w dyrektywie 72/462/EWG;

Turcja przekazała wykaz zakładów dopuszczonych do dokonywania wywozu do Wspólnoty, zgodnie z art. 4 ust. 3 dyrektywy 72/462/EWG;

wizytacje na miejscu przeprowadzone z ramienia Wspólnoty wykazały, że sprawa tych zakładów musi być rozpatrzona ponownie na podstawie dodatkowych informacji dotyczących ich stanu higieny i zdolności do szybkiego dostosowania do regulacji wspólnotowych;

w tym czasie i w celu uniknięcia nagłego zakłócenia przepływów handlowych zakłady te mogą zostać dopuszczone tymczasowo do kontynuowania wywozu świeżego mięsa do tych Państw Członkowskich, które są gotowe je przyjąć;

konieczne będzie wobec tego ponowne zbadanie i w razie potrzeby dokonanie zmiany niniejszej decyzji w świetle środków podjętych w tym celu i dokonanych ulepszeń;

środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu Weterynaryjnego,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł  1
1.
Z zastrzeżeniem przepisów ust. 2 Państwa Członkowskie zakazują przywozu świeżego mięsa pochodzącego z zakładów w Turcji.
2.
Państwa Członkowskie mogą dopuścić w dalszym ciągu, do dnia 30 listopada 1983 r., przywóz świeżego mięsa pochodzącego z zakładów, które zostały oficjalnie zaproponowane przez władze tureckie na dzień 14 marca 1983 r. zgodnie z art. 4 ust. 3 dyrektywy 72/462/EWG, o ile przed dniem 1 grudnia 1983 r. nie zostanie podjęta decyzja stanowiąca inaczej, zgodnie z art. 4 ust. 1 wyżej wymienionej dyrektywy.

Komisja przekazuje wykaz tych zakładów Państwom Członkowskim.

Artykuł  2

Niniejszą decyzję stosuje się od dnia 1 maja 1983 r.

Artykuł  3

Niniejsza decyzja zostanie poddana weryfikacji i w razie potrzeby zmieniona przed dniem 1 października 1983 r.

Artykuł  4

Niniejsza decyzja skierowana jest do Państwa Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia

W imieniu Komisji
Poul DALSAGER
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 302 z 31.12.1972, str. 28.

(2) Dz.U. L 59 z 5.3.1983, str. 34.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.