Decyzja 87/221/EWG ustanawiająca wzór świadectwa zdrowia publicznego w odniesieniu do produktów mięsnych z Argentyny, Brazylii i Urugwaju

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.1987.93.11

Akt obowiązujący
Wersja od: 27 marca 1987 r.

DECYZJA KOMISJI
z dnia 24 marca 1987 r.
ustanawiająca wzór świadectwa zdrowia publicznego w odniesieniu do produktów mięsnych z Argentyny, Brazylii i Urugwaju
(87/221/EWG)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,

uwzględniając dyrektywę Rady 77/99/EWG z dnia 21 grudnia 1976 r. w sprawie problemów zdrowotnych wpływających na handel wewnątrzwspólnotowy produktami mięsnymi(1), ostatnio zmienioną rozporządzeniem (EWG) nr 3768/85(2), w szczególności jej art. 17,

a także mając na uwadze, co następuje:

zgodnie z art. 17 dyrektywy 77/99/EWG Komisja ma sporządzić wzór świadectwa zdrowia publicznego, które będzie towarzyszyć produktom mięsnym przywożonym do Wspólnoty, równocześnie z przyjęciem wykazów zakładów w państwach trzecich zatwierdzonych do celów przywozu tych produktów do Wspólnoty;

niniejsza decyzja ma być stosowana do momentu wprowadzenia w życie kompletnej regulacji Wspólnoty dotyczącej przywozu produktów mięsnych z państw trzecich; dlatego przywóz produktów mięsnych z państw trzecich podlega nadal innym przepisom weterynaryjnym, w szczególności w odniesieniu do zdrowia zwierząt, zgodnie z ogólnymi postanowieniami Traktatu;

niniejsza decyzja opiera się na obecnie obowiązujących regułach wspólnotowych i dlatego konieczne będzie jej ponowne zbadanie, tak szybko jak tylko uzupełnione zostaną powyżej wspomniane przepisy;

niniejsza decyzja opiera się na inspekcjach przeprowadzonych na miejscu w Argentynie, Brazylii i Urugwaju; w świetle tych inspekcji konieczne jest wzięcie pod uwagę wyłącznie wołowiny w puszkach, które zostało poddane pełnej obróbce termicznej i mrożonej gotowanej wołowiny, która była gotowana co najmniej w temperaturze 80 °C, mierzonej wewnątrz elementów, pochodzącej z zakładów uprawnionych do wywozu do Wspólnoty;

do chwili obecnej biegli lekarze weterynarii Państw Członkowskich i Komisji przeprowadzili inspekcje na miejscu w Argentynie, Urugwaju i Brazylii; wzór świadectwa zdrowia publicznego został już sporządzony dla produktów mięsnych z Argentyny i Urugwaju w decyzji Komisji 86/472/EWG(3); dla wszystkich trzech krajów można przyjąć jednolity wzór załączony do niniejszej decyzji; dlatego należy uchylić decyzję 86/472/EWG;

środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu Weterynaryjnego,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł  1

Załącznik do niniejszej decyzji zawiera wzór świadectwa zdrowia publicznego, które musi towarzyszyć produktom mięsnym z Argentyny, Brazylii i Urugwaju.

Artykuł 2

Niniejsza decyzja zostanie ponownie zweryfikowana w momencie przyjęcia nowych przepisów stosowanych do państw trzecich w odniesieniu do danych produktów.

Artykuł  3

Decyzja 86/472/EWG traci moc.

Artykuł 4

Niniejsza decyzja skierowana jest do Państw Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 24 marca 1987 r.
W imieniu Komisji
Frans ANDRIESSEN
Wiceprzewodniczący

______

(1) Dz.U. L 26 z 31.01.1977, str. 85.

(2) Dz.U. L 362 z 31.12.1985, str. 8.

(3) Dz.U. L 279 z 30.09.1986, str. 50.

ZAŁĄCZNIK 

ŚWIADECTWO ZDROWIA PUBLICZNEGO

dla produktów mięsnych z Argentyny, Brazylii i Urugwaju

Przeznaczone dla: .....................................

(nazwa Państwa Członkowskiego EWG)

nr: ......................... (1)

Kraj wywozu: ..........................................

Ministerstwo: .........................................

Departament: ..........................................

Referencja (1): .......................................

I. Identyfikacja produktów mięsnych

Rodzaj produktów mięsnych: mrożona gotowana wołowina

/wołowina w puszkach (2)

Rodzaj opakowania: .................................

Liczba pojedynczych elementów lub opakowań: ........

Temperatura składowania i transportu (3): ..........

Dopuszczalny czas składowania (3): .................

Masa netto: ........................................

II. Pochodzenie produktów mięsnych

Adres(-y) i identyfikacyjny(-e) numer(-y)

weterynaryjny(-e) zatwierdzonego(-ych) zakładu(-ów)

przetwórczych:

...................................................

...................................................

Adres(-y) i numer(-y) zatwierdzenia

weterynaryjnego zatwierdzonego(-ych) zakładów

przetwórczych:

...................................................

...................................................

III. Przeznaczenie produktów mięsnych

Mięso zostanie wysłane z: ........................

(miejsce załadunku)

do: ........................

(państwo i miejsce przeznaczenia)

następującym środkiem transportu (4):

Nazwa i adres wysyłającego: ......................

..................................................

Nazwa i adres odbiorcy: ..........................

..................................................

IV. Atestacja zdrowotności (5)

Ja, niżej podpisany, urzędowy lekarz weterynarii

zaświadczam, że:

a) wołowina wykorzystana do wytworzenia produktów

mięsnych określonych powyżej, została uzyskana,

transportowana i przechowywana zgodnie z

wymaganiami dyrektywy Rady 64/433/EWG (6) lub

72/462/EWG (7);

b) wspomniane produkty zostały uzyskane zgodnie z

przepisami załącznika A do dyrektywy 77/99/EWG w

zakładzie zatwierdzonym przez Wspólnotę;

c) pojazdy transportowe i sprzęt oraz warunki

załadunku niniejszej przesyłki spełniają

wymagania w zakresie higieny ustanowione w

przepisach Wspólnoty;

d) niniejsza przesyłka składa się z mrożonej

gotowanej wołowiny lub wołowiny w puszkach (8).

Sporządzono w ............, dnia .....................
(miejscowość) (data)
pieczęć
.............................
Podpis
(nazwisko literami drukowanymi)

______

(1) Nieobowiązkowe.

(2) Niepotrzebne skreślić.

(3) Należy wypełnić w przypadku mrożonej gotowanej wołowiny.

(4) Należy podać numer rejestracyjny (wagony kolei ciężarówki), numer lotu (samolot) lub nazwę (statek).

(5) Niniejsze poświadczenie nie zawiera warunków w zakresie zdrowia zwierząt.

(6) Dz.U. 121 z 29.07.1964, str. 2012/64.

(7) Dz.U. L 302 z 31.12.1972, str. 28.

(8) Niepotrzebne skreslić.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.