Rozporządzenie 1873/2002 wyznaczające granice finansowania przez Wspólnotę programów działalności uznanych organizacji podmiotów gospodarczych sektora oliwek przewidzianego w rozporządzeniu (WE) nr 1638/98 i określające odstępstwa od rozporządzenia (EWG) nr 136/66
Dz.U.UE.L.2002.284.1
Akt utracił mocROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 1873/2002
z dnia 14 października 2002 r.
wyznaczające granice finansowania przez Wspólnotę programów działalności uznanych organizacji podmiotów gospodarczych sektora oliwek przewidzianego w rozporządzeniu (WE) nr 1638/98 i określające odstępstwa od rozporządzenia (EWG) nr 136/66
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską, w szczególności jego art. 37,
uwzględniając wniosek Komisji(1),
uwzględniając opinię Parlamentu Europejskiego(2),
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Na podstawie art. 4a ust. 1 rozporządzenia Rady (WE) nr 1638/98 z dnia 20 lipca 1998 r. zmieniającego rozporządzenie nr 136/66/EWG w sprawie ustanowienia wspólnej organizacji rynku olejów i tłuszczów(3) Państwa Członkowskie produkujące oliwę z oliwek mogą wstrzymać, w pewnych granicach, część pomocy płatnej na rzecz producentów oliwy z oliwek i/lub oliwek stołowych w celu zapewnienie finansowania przez Wspólnotę programów działalności sporządzonych przez organizacje uznanych producentów, uznane organizacje międzysektorowe lub inne organizacje uznanych podmiotów gospodarczych lub przez ich związki w jednym lub kilku dziedzinach, określonych w niniejszym ustępie. W zastosowaniu art. 4a ust. 3 tiret pierwsze tego rozporządzenia powinny być określone pułapy tej pomocy.
(2) Skuteczna realizacja programów działalności wymaga prognozy budżetowej, czego powodem nie jest wielkość rocznej produkcji oliwy z oliwek i, w zależności od przypadku, oliwek stołowych w każdym z Państw Członkowskich. Należy więc ustalić pułap finansowania przez Wspólnotę na podstawie ustalonych parametrów, takich jak jednostkowa cena pomocy produkcyjnej określonej w art. 5 ust. 2 rozporządzenia nr 136/66/EWG(2), i krajowych ilości gwarantowanych, określonych w ust. 3 tego artykułu.
(3) W celu zapobieżenia zaburzeniom rynku należy wprowadzić system zapobiegający sytuacji, gdy suma kwot potrąconych przez Państwa Członkowskie z pomocy produkcyjnej w odniesieniu do oliwy z oliwek lub oliwek stołowych, zgodnie z art. 5 ust. 9 i art. 20d ust. 1 rozporządzenia nr 136/66/EWG oraz art. 4a ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 1638/98 przekroczy granicę wyznaczoną niniejszym rozporządzeniem, zgodnie z art. 4 a ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 1638/98.
(4) W celu wspierania programów działalności uznanych organizacji w latach gospodarczych 2002/2003 i 2003/2004 Państwa Członkowskie powinny mieć możliwość przeznaczenia na wymienione programy środków z innych kwot przyznanych na pomoc produkcyjną, określoną w art. 5 ust. 9 i art. 20d ust. 1 rozporządzenia nr 136/66/EWG. W tym celu należy zezwolić Państwom Członkowskim na zmniejszanie, a nawet zniesienie kwot, pod warunkiem zwiększenia środków dostępnych na programy działalności uznanych organizacji. Komisja powinna być upoważniona do wyznaczenia terminu, w którym można korzystać z takiej opcji,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Sporządzono w Luksemburgu, dnia 14 października 2002 r.
W imieniu Rady | |
M. FISCHER BOEL | |
Przewodniczący |
______
(1) Wniosek z dnia 1 lipca 2002 r. (dotychczas nieopublikowana w Dzienniku Urzędowym).
(2) Opinia wydana dnia 24 września 2002 r. (dotychczas nieopublikowana w Dzienniku Urzędowym).
(3) Dz.U. L 210 z 28.7.1998, str. 32. Rozporządzenie zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1513/2001 (Dz.U. L 201 z 26.7.2001, str. 4).