Rozporządzenie 1319/2006 w sprawie wymiany między państwami członkowskimi a Komisją określonych informacji dotyczących wieprzowiny (Wersja skodyfikowana)

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2006.243.3

Akt utracił moc
Wersja od: 1 września 2008 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 1319/2006
z dnia 5 września 2006 r.
w sprawie wymiany między państwami członkowskimi a Komisją określonych informacji dotyczących wieprzowiny

(Wersja skodyfikowana)

(Dz.U.UE L z dnia 6 września 2006 r.)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2759/75 z dnia 29 października 1975 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku wieprzowiny(1), w szczególności jego art. 22,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Rozporządzenie Komisji (EWG) nr 2806/79 z dnia 13 grudnia 1979 r. w sprawie wymiany między państwami członkowskimi a Komisją pewnych informacji dotyczących wieprzowiny i uchylające rozporządzenie (EWG) nr 2330/74(2) zostało znacząco zmienione(3). Dla zapewnienia jasności i zrozumiałości powinno więc zostać skodyfikowane.

(2) Artykuł 22 rozporządzenia (EWG) nr 2759/75 przewiduje, że państwa członkowskie i Komisja przekazują sobie wzajemnie informacje niezbędne do stosowania tego rozporządzenia. Jeżeli informacje, których wymaga funkcjonowanie organizacji rynku, mają być dostępne we właściwym czasie i w jednolitej formie, niezbędne jest dokładne określenie zobowiązań państw członkowskich w zakresie przekazywania informacji.

(3) Stosowanie środków interwencyjnych przewidzianych w art. 3 rozporządzenia (EWG) nr 2759/75 wymaga dokładnej znajomości rynku. W celu uzyskania najwyższego stopnia porównywalności cen poubojowych świń powinno się uwzględniać notowania ustalone zgodnie z rozporządzeniem Komisji (WE) nr 1128/2006 z dnia 24 lipca 2006 r. w sprawie etapu handlu, do którego odnosi się przeciętna cena tusz wieprzowych(4). W przypadku cen prosiąt konieczne jest stałe szacowanie perspektyw na rynku, w szczególności aby zawsze mieć jego wierny obraz oraz aby móc w odpowiednim czasie przygotować środki interwencyjne.

(4) Może się zdarzyć, że Komisja nie otrzyma notowań. Należy unikać sytuacji, gdy brak notowania powoduje nadmierną zmianę cen rynkowych w obliczeniach Komisji. Należy zatem przewidzieć możliwość zastąpienia brakującego notowania lub notowań ostatnim dostępnym notowaniem. Korzystanie z ostatniego dostępnego notowania nie jest jednak możliwe po pewnym okresie braku notowań, co może prowadzić do domniemania anormalnej sytuacji na danym rynku.

(5) W celu zdobycia możliwie najdokładniejszego obrazu rynku pożądane jest, aby Komisja miała regularny dostęp do informacji o innych produktach w sektorze wieprzowiny, jak również do innych informacji, którymi dysponują państwa członkowskie.

(6) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Wieprzowiny,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1
1. 1
Najpóźniej w środę o godzinie 12.00 (czasu obowiązującego w Brukseli) każdego tygodnia państwa członkowskie przekazują Komisji nastepujące informacje dotyczące poprzedniego tygodnia:

a) notowania ustalone zgodnie z rozporządzeniem Komisji (WE) nr 1128/2006;

b) reprezentatywne notowania w odniesieniu do pojedynczych prosiąt o średniej żywej wadze około 20 kg.

2.
W przypadku nieotrzymania jednego lub więcej notowań Komisja bierze pod uwagę ostatnie dostępne notowanie. W przypadku braku notowań z trzech kolejnych tygodni Komisja nie bierze już ich pod uwagę.
Artykuł  2

Raz w miesiącu państwa członkowskie przekazują Komisji, za poprzedni miesiąc: średnią notowań tusz wieprzowych klas handlowych E do P, wymienionych w art. 3 ust. 2 rozporządzenia Rady (EWG) nr 3220/84(5).

Artykuł  3

Na wniosek Komisji państwa członkowskie przekazują następujące informacje, gdy są one dostępne, w odniesieniu do produktów określonych w rozporządzeniu (EWG) nr 2759/75:

a) ceny rynkowe w państwach członkowskich dla produktów przywożonych z państw trzecich;

b) ceny obowiązujące na reprezentatywnym rynku w państwach trzecich.

Artykuł  4

Komisja ocenia informacje przekazane przez państwa członkowskie i przekazuje je Komitetowi Zarządzającemu ds. Wieprzowiny.

Artykuł  5

Rozporządzenie (EWG) nr 2806/79 zostaje uchylone.

Odesłania do uchylonego rozporządzenia należy odczytywać jako odesłania do niniejszego rozporządzenia, zgodnie z tabelą korelacji w załączniku II.

Artykuł  6

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 5 września 2006 r.

W imieniu Komisji
Mariann FISCHER BOEL
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 282 z 1.11.1975, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1913/2005 (Dz.U. L 307 z 25.11.2005, str. 2).

(2) Dz.U. L 319 z 14.12.1979, str. 17. Rozporządzenie zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 3574/86 (Dz.U. L 331 z 25.11.1986, str. 9).

(3) Patrz: załącznik I.

(4) Dz.U. L 201 z 25.7.2006, str. 6.

(5) Dz.U. L 301 z 20.11.1984, str. 1.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  I

Uchylone rozporządzenie i jego zmiana

Rozporządzenie Komisji (EWG) nr 2806/79 (Dz.U. L 319 z 14.12.1979, str. 17)

Rozporządzenie Komisji (EWG) nr 3574/86 (Dz.U. L 331 z 25.11.1986, str. 9)

ZAŁĄCZNIK  II

TABELA KORELACJI

Rozporządzenie (EWG) nr 2806/79Niniejsze rozporządzenie
Artykuł 1Artykuł 1
Artykuł 2 zdanie wprowadzające i tiret pierwszeArtykuł 2
Artykuł 2 tiret drugie-
Artykuły 3 i 4Artykuły 3 i 4
Artykuł 5-
-Artykuł 5
Artykuł 6Artykuł 6
-Załącznik I
-Załącznik II
1 Art. 1 ust. 1 zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 834/2008 z dnia 22 sierpnia 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.225.5) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 września 2008 r.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.