Rozporządzenie 79/2005 wykonującego rozporządzenie (WE) nr 1774/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie wykorzystywania mleka, produktów na bazie mleka i produktów pochodnych mleka, określonych jako surowiec kategorii 3 w tym rozporządzeniu
Dz.U.UE.L.2005.16.46
Akt utracił mocROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 79/2005
z dnia 19 stycznia 2005 r.
wykonującego rozporządzenie (WE) nr 1774/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie wykorzystywania mleka, produktów na bazie mleka i produktów pochodnych mleka, określonych jako surowiec kategorii 3 w tym rozporządzeniu
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 1774/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 3 października 2002 r. ustanawiające przepisy sanitarne dotyczące produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi(1), w szczególności jego art. 6 ust. 2 lit. i),
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Rozporządzenie (WE) nr 1774/2002 ustanawia zasady ochrony zdrowia ludzi i zwierząt w odniesieniu do gromadzenia, transportu, przechowywania, przeładunku, przetwarzania oraz wykorzystywania lub usuwania produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego w celu uniknięcia ryzyka, jakie stwarzają one dla zdrowia ludzi lub zwierząt.
(2) Rozporządzenie (WE) nr 1774/2002 ustanawia zasady wykorzystywania niektórych produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, które powstały w procesie produkcji produktów przeznaczonych do spożycia przez ludzi, oraz wycofanych środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego, objętych definicją surowca kategorii 3 w tym rozporządzeniu, łącznie z mlekiem i produktami na bazie mleka nieprzeznaczonymi do spożycia przez ludzi. Rozporządzenie (WE) nr 1774/2004 także daje możliwość używania surowca kategorii 3 w inny sposób, zgodnie z procedurą określoną w tym rozporządzeniu oraz po konsultacji z właściwym komitetem naukowym.
(3) Zgodnie z opiniami Naukowego Komitetu Sterującego z 1996 r., 1999 r. i 2000 r., nie ma dowodów na to, że z mlekiem przenoszona jest gąbczasta encefalopatia bydła (BSE), a wszelkie ryzyko związane z mlekiem uważane jest za nieistotne. W takiej sytuacji, w swoim raporcie z dnia 15 marca 2001 r. Grupa ad hoc ds. TSE/BSE podtrzymała te informacje.
(4) Na podstawie tych opinii mleko, produkty na bazie mleka i siara są wyłączone z zakazu podawania białka zwierzęcego zwierzętom gospodarskim, które są trzymane, tuczone lub hodowane do produkcji żywności, zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 999/2001 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 maja 2001 r. ustanawiającego zasady dotyczące zapobiegania, kontroli i zwalczania niektórych pasażowalnych encefalopatii gąbczastych(2).
(5) Rozporządzenie (WE) nr 1774/2002 nie ma zastosowania w przypadku mleka spożywczego i siary usuwanych lub wykorzystywanych w gospodarstwie ich pochodzenia. Rozporządzenie to zezwala także na stosowanie mleka i siary jako nawozu lub dodatku do wzbogacania gleby, jeśli właściwy organ uznał, że nie stanowią one ryzyka rozprzestrzenienia się poważnej choroby zakaźnej, biorąc pod uwagę fakt, że zwierzęta gospodarskie mogą mieć dostęp do takiej ziemi i mogą być narażone na takie ryzyko.
(6) Zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 1774/2002 surowiec kategorii 3 powinien być wykorzystywany z zachowaniem surowych warunków, a podawanie takiego surowca zwierzętom gospodarskim jest dozwolone jedynie po przetworzeniu w zatwierdzonym zakładzie przetwórczym kategorii 3.
(7) Produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego pochodzące z produkcji przetworów mlecznych przeznaczonych do spożycia przez ludzi oraz wycofanych mlecznych środków spożywczych są wytwarzane w zakładach posiadających zatwierdzenie zgodnie z przepisami dyrektywy Rady 92/46/EWG z dnia 16 czerwca 1992 r. ustanawiającej przepisy zdrowotne dla produkcji i wprowadzania do obrotu surowego mleka, mleka poddanego obróbce cieplnej oraz produktów na bazie mleka(3). Gotowe przetwory mleczne są najczęściej pakowane, dlatego też prawdopodobieństwo zakażenia produktu jest minimalne.
(8) Komisja powinna dążyć do uzyskania informacji z Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności na temat możliwości podawania zwierzętom gospodarskim, i zgodnie z obowiązującymi warunkami, w celu minimalizacji ryzyka, gotowego mleka, produktów na bazie mleka oraz produktów pochodnych mleka objętych definicją surowca kategorii 3 w rozporządzeniu (WE) nr 1774/2002 ("produkty"), bez dalszej obróbki.
(9) W oczekiwaniu na otrzymanie tej informacji oraz w świetle bieżących opinii naukowych i Raportu Komitetu Naukowego ds. Zdrowia i Dobrostanu Zwierząt w sprawie strategii szczepień interwencyjnych przeciwko pryszczycy z 1999 r. należy ustanowić tymczasowo szczególne środki dla gromadzenia, transportu, przetwarzania oraz wykorzystywania produktów.
(10) W Państwach Członkowskich powinny zostać wprowadzone odpowiednie systemy kontroli w celu kontroli stosowania się do przepisów niniejszego rozporządzenia oraz podjęcia odpowiednich działań w przypadku niestosowania się. Państwa Członkowskie powinny także uwzględnić ich oceny ryzyka dla scenariuszy w najlepszym i najgorszym wypadku, przeprowadzone przy przygotowywaniu planów gotowości na wypadek epidemii, przy podejmowaniu decyzji w sprawie zarejestrowanych gospodarstw, które mogą uzyskać zezwolenie na stosowanie przedmiotowych produktów.
(11) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Pokarmowego i Zdrowia Zwierząt,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Sporządzono w Brukseli, dnia 19 stycznia 2005 r.
W imieniu Komisji | |
Markos KYPRIANOU | |
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 273 z 10.10.2002, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 668/2004 (Dz.U. L 112 z 19.4.2004, str. 1).
(2) Dz.U. L 147 z 31.5.2001, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1993/2004 (Dz.U. L 344 z 20.11.2004, str. 12).
(3) Dz.U. L 268 z 14.9.1992, str. 1. Dyrektywa ostatnio zmieniona rozporządzeniem (WE) nr 806/2003 (Dz.U. L 122 z 16.5.2003, str. 1).
ZAŁĄCZNIKI